ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Ιούνη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ»
Νέα πολύτιμα αποκτήματα κοσμούν το Αρχείο του

Κείμενο του λογοτέχνη Γ. Μυλωνογιάννη
Κείμενο του λογοτέχνη Γ. Μυλωνογιάννη
Στο Επιμορφωτικό Κέντρο - Βιβλιοθήκη/Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ «Χαρίλαος Φλωράκης» (ΕΚΧΦ) μεταφέρθηκαν πρόσφατα σχεδόν 15.000 φωτογραφίες που αφορούν στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας και στην πολιτική προσφυγιά, που διέσωσαν οι Απόστολος Μουσούρης και Φώτης Ματσάκας και οι οικογένειές τους παρέδωσαν στο ΚΚΕ. Με αφορμή, άλλωστε, αυτό το γεγονός, η ΚΕ του ΚΚΕ διοργάνωσε εκδήλωση στις 22/6/2020 προς τιμήν του κινηματογραφικού συνεργείου του ΔΣΕ, στο Χαλάνδρι, στο σπίτι του κομμουνιστή ηγέτη και νυν έδρα του ΕΚΧΦ.

Στην ανακοίνωσή του, το ΕΚΧΦ σημειώνει:

«Ταυτόχρονα και στο πλαίσιο του τακτικού εμπλουτισμού που επιδιώκουμε, μεταφέρθηκαν στο ΕΚΧΦ σε ηλεκτρονική μορφή και άλλα αρχεία, που σχετίζονται με όλες τις ιστορικές περιόδους του λαϊκού κινήματος. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται πολλά που σχετίζονται με τη δράση των αλύγιστων της ταξικής πάλης, στις φυλακές και τις εξορίες: Ονομαστικές καταστάσεις, διοικητικά έγγραφα, συλλογικές επιστολές και εφημερίδες κρατουμένων, από το Μούδρο της Λήμνου, την Ανάφη, τη Μακρόνησο και από φυλακές, μέχρι τις ειδήσεις του Ρ/Σ "Ελεύθερη Ελλάδα" του τελευταίου τετραμήνου του 1955, που οι περισσότερες αφορούν στο θέμα των πολιτικών κρατουμένων. Σε αυτά τα αρχειακά τεκμήρια συγκαταλέγεται και μια συγκλονιστική επιστολή των 330 ανήλικων κρατουμένων της Μακρονήσου προς τον Τύπο, τον Ιούνη του 1950.

Στα νέα αποκτήματα συγκαταλέγονται τα υλικά από το παράνομο τυπογραφείο του ΚΚΕ στην Καλλιθέα, καθώς και πολλά φύλλα του αρχείου των εφημερίδων της πολιτικής προσφυγιάς, ιδιαίτερα από την Πολωνία και τη Σοβιετική Ενωση.

Σημαντικά ενισχύθηκαν και οι υποενότητες των εντύπων του λαϊκού κινήματος, ιδιαίτερα περιοχών όπως η Λέσβος, η Χίος αλλά και η Χαλκίδα.

Το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» στις 5/7/1936
Το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» στις 5/7/1936
Προστέθηκαν, επίσης, πάμπολλα φύλλα εθνικιστικών και άλλων αστικών εντύπων, όπως και κάποια λιγοστά, αλλά σχετικά σπάνια, φύλλα των "Δρόμων της Ειρήνης" της περιόδου 1960/62 καθώς και προκηρύξεις και μπροσούρες της ΟΕΝΟ της δεκαετίας του '50. Ολα αυτά και πολλά περισσότερα (περίπου 1.200 νέα αρχειακά τεκμήρια) είναι πλέον στη διάθεση του κάθε επισκέπτη μας.

Εχουμε ξεπεράσει αισίως τα 170.000 αρχειακά ντοκουμέντα, αποτελούμενα από πάνω από 840.000 σελίδες και συνεχίζουμε!».

Τρικάκι της ΚΟΑ για τα 25χρονα του Κόκκινου Στρατού
Τρικάκι της ΚΟΑ για τα 25χρονα του Κόκκινου Στρατού
Κατάλογος εξορίστων στον Αη Στράτη
Κατάλογος εξορίστων στον Αη Στράτη
Μερικά από τα ντοκουμέντα που προστέθηκαν στη συλλογή. Βιβλίο του Θέμου Κορνάρου
Μερικά από τα ντοκουμέντα που προστέθηκαν στη συλλογή. Βιβλίο του Θέμου Κορνάρου
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Μένουμε δυνατοί, για να μην πληρώσουμε την κρίση τους»

«Μένουμε δυνατοί, για να μην πληρώσουμε την κρίση τους»: Με το κάλεσμα αυτό του ΚΚΕ συνεχίζεται η πλατιά εξόρμηση των ΚΟ του Κόμματος, με καθημερινές συσκέψεις, περιοδείες, εξορμήσεις και άλλες πρωτοβουλίες. Μεταξύ άλλων προγραμματίζονται:

Στην Αττική

Σήμερα, Παρασκευή:

-- Στις 7 μ.μ., στο Αιγάλεω (πλατεία Αναγέννησης), θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., στο Περιστέρι (Λόφος, κάτω από την πλατεία Κολυμβητηρίου), θα μιλήσει ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στις 10 π.μ., ο Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής, θα επισκεφτεί το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών (Σταδίου 24) για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 6.45 π.μ., ο Γιώργος Κρητικός, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής, θα επισκεφτεί το Αμαξοστάσιο του δήμου Ιλίου για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 7.30 μ.μ. στον Ταύρο (πεζόδρομος 3ου Δημοτικού Σχολείου), θα μιλήσει η Χριστίνα Μπέλλα, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Αύριο, Σάββατο 27 Ιούνη:

-- Στις 7.30 μ.μ., στο Ελληνικό (πλατεία Σουρμένων), θα μιλήσει ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στο Νέο Κόσμο (πλατεία Μπλόκου Δουργουτίου), θα μιλήσει ο Κώστας Ρήγας, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ., στους Αμπελόκηπους (πλατεία Αγ. Δημητρίου), θα μιλήσει ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

-- Στις 7.30 μ.μ., στην Αρτέμιδα (πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως, πρώην Καπελάκη), θα μιλήσει ο Βαγγέλης Ρεμπάπης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ., στον Κολωνό, στην Ακαδημία Πλάτωνος, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με θέμα το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, με ομιλητή τον Γιάννη Μερεντίτη, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Βώκου στον Πειραιά (πρώην Γιαπιτζάκη - αφετηρία λεωφορείου 915), θα μιλήσει η Ειρήνη - Σοφία Χολή, μέλος του ΤΓ Πειραιά.

-- Στις 8.30 μ.μ., στην Αίγινα (παλιά προβλήτα), θα μιλήσει ο Αλέξανδρος Κοτέας, μέλος του ΤΓ Πειραιά.

Την Κυριακή 28 Ιούνη

-- Στις 7.30 μ.μ. στον Πειραιά (πλατεία Πηγάδας), θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Β΄ Πειραιά.

-- Στις 7.30 μ.μ., σε σύσκεψη με αυτοαπασχολούμενους στην Πετρούπολη (πλατεία κάτω από το «Apolis»), θα μιλήσει ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, μέλος της ΕΠ Αττικής.

-- Στις 8 μ.μ., στη Νέα Μάκρη (παραλία), θα μιλήσει ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος του Γραφείου της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 7.30 μ.μ., στα Ιλίσια (πλατεία Αγίου Γερασίμου), θα μιλήσει η Μαρία Γεωργίου, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., στο Πέραμα (γραφεία ΚΟ, λεωφ. Ειρήνης 73), σε σύσκεψη με εργαζόμενους στο Εμπόριο θα μιλήσει ο Νίκος Τζώρτζης, στέλεχος του ΚΚΕ.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Σήμερα, Παρασκευή:

-- Στις 8 μ.μ., στον Φοίνικα Θεσσαλονίκης (αναψυκτήριο), θα μιλήσει ο Γιάννης Δελής, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και βουλευτής.

-- Στις 7.30 μ.μ., στις Σέρρες (πάρκο Παλιών Σφαγείων), θα μιλήσει ο Γιάννης Χουβαρδάς, μέλος της ΤΕ Σερρών του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 29 Ιούνη, στις 8 μ.μ., στην Περαία (πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής), θα μιλήσει ο Σάκης Βαρδαλής, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Την Τρίτη 30 Ιούνη, στις 8 μ.μ., σε συγκέντρωση της ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου Δυτ. Μακεδονίας, στην κεντρική πλατεία Πτολεμαΐδας, θα μιλήσει ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος. Την ίδια μέρα ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, στις 8 π.μ., θα μιλήσει σε εργαζόμενους στο ορυχείο «Νότιο Πεδίο». Στις 12 μ., θα επισκεφθεί το Γενικό Νοσοκομείο «Μποδοσάκειο», όπου θα συναντηθεί με τον διοικητή του, Σταύρο Παπασωτηρίου, με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων, ενώ θα μιλήσει και στους εργαζόμενους. Στις 6 μ.μ. θα συναντήσει τον δήμαρχο Εορδαίας, Π. Πλακεντά, στο δημαρχείο.

Σε άλλες περιοχές

Σήμερα, Παρασκευή:

-- Στις 8.30 μ.μ., στις Θεσπιές, θα μιλήσει ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στο Ηράκλειο Κρήτης (πλατεία Ατσαλένιου), θα μιλήσει ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ. στο Μαρτίνο (προαύλιο του Μορφωτικού Συλλόγου), θα μιλήσει ο Αντώνης Αλεξός, μέλος της ΕΠ Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.

Το Σάββατο 27 Ιούνη:

-- Στις 7.30 μ.μ. σε σύσκεψη για την Υγεία, στην πλατεία της Ελάτειας, θα μιλήσει ο Κώστας Μπασδέκης.

-- Στις 8.30 μ.μ., στη Δεσφίνα Φωκίδας (πλατεία), θα μιλήσει ο Γιώργος Παναγής, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ. σε σύσκεψη με θέμα την Υγεία και τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Καμένων Βούρλων στο ξενοδοχείο «Βιολέτα», θα μιλήσει ο Τάσος Χρονάς, στέλεχος του ΚΚΕ.

Σε Κύμη και Αλιβέρι ο Γιώργος Μαρίνος

Σήμερα Παρασκευή, κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή Εύβοιας, θα περιοδεύσει στο Αλιβέρι στο Κέντρο Υγείας και στις επιχειρήσεις «ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ» και «ΒΙΔΟΜΕΤ». Στη συνέχεια θα επισκεφτεί το Νοσοκομείο Κύμης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ