ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ» ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Καθημερινή ταλαιπωρία και καψόνια σε εργαζόμενους και κατοίκους

Στο στόχαστρο και οι λαϊκές κινητοποιήσεις, σε μια επιχείρηση αντιστροφής της πραγματικότητας

Το χάος στο κέντρο της Αθήνας συνεχίζεται
Το χάος στο κέντρο της Αθήνας συνεχίζεται
Για τρίτη μέρα συνεχίστηκε χτες η μεγάλη ταλαιπωρία εργαζομένων, επαγγελματιών και κατοίκων, από την εφαρμογή των μέτρων για τον λεγόμενο «Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας». Οι αντιδράσεις του κόσμου είναι μεγάλες, αφού αναγκάζονται για ώρες ατέλειωτες να μένουν εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους ή σε κάποιο Μέσο Μαζικής Μεταφοράς, ενώ οι μικροί επαγγελματίες αντιμετωπίζουν καθημερινά τις επιπτώσεις που έρχονται να προστεθούν στα έτσι κι αλλιώς μειωμένα έσοδα.

Την ίδια στιγμή, οι δηλώσεις του δημάρχου Αθήνας, Κ. Μπακογιάννη, που κάνει λόγο για «οριστικές αποφάσεις στο τέλος του καλοκαιριού», προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία και προετοιμάζουν για ένταση της ταλαιπωρίας. Μάλιστα, όπως δήλωσε, σύμφωνα με τη μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου η κυκλοφορία θα βρει την ισορροπία της τις επόμενες βδομάδες, που βέβαια κάθε χρόνο μειώνεται τον Ιούλη και τον Αύγουστο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «κάθε αρχή και δύσκολη».

Η βιασύνη της δημοτικής αρχής, που με τη στήριξη των συνδυασμών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ στο Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησαν, εν μέσω πανδημίας και ενώ έχει αρθεί ο δακτύλιος στην Αθήνα, στο να διαμορφώσουν το περιβόητο «τουριστικό περιβάλλον», αγνοώντας τις ανάγκες κατοίκων, επαγγελματιών και εργαζομένων, δημιούργησε αυτήν την κατάσταση. Την ίδια στιγμή η δημοτική αρχή προκλητικά εμφανίζεται ως προστάτης τάχα της υγείας των δημοτών, ενώ προκαλεί κυκλοφοριακό κομφούζιο και δεν λαμβάνει ούτε ένα στοιχειώδες μέτρο για να αποτραπεί το στοίβαγμα του κόσμου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, παίζοντας το γνωστό παιχνίδι αρμοδιοτήτων με την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο.

Στο στόχαστρο οι λαϊκές κινητοποιήσεις

Σημειώνεται ότι χτες έγινε φανερή άλλη μια επιδίωξη της υπόθεσης «Μεγάλος Περίπατος», αφού στο στόχαστρο μπήκαν οι εργατικές κινητοποιήσεις με αφορμή την πανυγειονομική απεργία της περασμένης Τρίτης. Είναι χαρακτηριστικά τα δημοσιεύματα στην «Καθημερινή» και στα «Νέα», καθώς και οι προβοκατόρικες παρεμβάσεις του δημοσιογράφου Πορτοσάλτε στον «ΣΚΑΪ». «Παραλογισμός στην Πανεπιστημίου - Τι κι αν η μισή αποκλείστηκε για τα ΙΧ; Αυτό δεν αφορά τους διαδηλωτές, οι οποίοι παγίως επιδιώκουν την ταλαιπωρία των οδηγών και επιβατών», έγραφε το πρωτοσέλιδο σχόλιο της «Καθημερινής», ενώ από το πρωί ξεκίνησε το ψαλτήρι ο Πορτοσάλτε, πρώτα στο ραδιόφωνο και μετά στην τηλεόραση, κραυγάζοντας ότι «το ΚΚΕ βασανίζει τους πολίτες» και απαιτώντας από την κυβέρνηση να επιταχύνει τη ρύθμιση για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Χωρίς καμία... διαφοροποίηση και ο Κανέλλης των «Νέων»: «Περίπατος διαδηλωτών πλάι στην χωροθετημένη περιοχή του Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας - Μεγάλη ταλαιπωρία» και φυσικά και για τα «Νέα» οι απεργοί υγειονομικοί «επέλεξαν να ταλαιπωρήσουν την κοινωνία»!

Προσπαθώντας να κουκουλώσουν τους πραγματικούς υπεύθυνους για τα καψόνια στα οποία εδώ και τρεις μέρες υποβάλλονται χιλιάδες εργαζόμενοι και κάτοικοι, ακόμα και πέριξ του κέντρου, από την Καλλιθέα μέχρι την Καισαριανή και από τον Βοτανικό μέχρι το Γαλάτσι, έσκουζαν καλώντας την κυβέρνηση να φέρει «εδώ και τώρα» το νομοσχέδιο περιορισμού των διαδηλώσεων.

Αντί να πουν έστω και μια κουβέντα για τον τρόπο που η δημοτική αρχή, με τη συμφωνία όλων των παρατάξεων (πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης») έφερε βιαστικά και πρόχειρα αυτές τις αλλαγές, βρήκαν την ευκαιρία να βγουν σαν «λαγοί» μπροστά, για την ένταση της καταστολής, για να μπει στο γύψο το δικαίωμα στη διαδήλωση. Και βρήκαν μια δικαιολογία για γέλια, προκειμένου να στρέψουν αλλού την κουβέντα για το πραγματικό χάος που προκάλεσαν οι αλλαγές στις κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Μπροστά δε στη λύσσα τους ενάντια στους εργατικούς αγώνες, βάφτισαν τους κατά τ' άλλα «ήρωες με τις λευκές μπλούζες» σε «παράλογους βασανιστές» της κοινωνίας, επειδή διεκδικούν το αυτονόητο: Την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Βεβαίως, δυστυχώς για τους μεγαλοδημοσιογράφους που σκούζουν ενάντια στις κινητοποιήσεις, η ταλαιπωρία των εργαζομένων στο κέντρο είναι καθημερινή, είτε υπάρχει διαδήλωση είτε όχι. Οπότε η προπαγάνδα τους κατεδαφίζεται κάθε ώρα από τις ατέλειωτες που περνούν οι οδηγοί για να διανύσουν μερικές εκατοντάδες μέτρα στην Πανεπιστημίου...

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Σε πρώτο πλάνο οι ανταγωνισμοί

Με συνεδρίαση της Ομάδας Πυρηνικού Σχεδιασμού ξεκίνησε χτες η διήμερη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, δίνοντας από νωρίς τον τόνο των αποφάσεων, στην κλιμάκωση της κόντρας με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανοίγοντας τη Διάσκεψη τόνισε ότι ανάμεσα σε άλλα θα συζητούσαν την «αυξανόμενη απειλή από τους πυρηνικούς πυραύλους της Ρωσίας», την ίδια ώρα που το ΝΑΤΟ διατηρεί στο ακέραιο το πυρηνικό του οπλοστάσιο, οι ΗΠΑ έφυγαν από τη Συνθήκη για τον έλεγχο των πυρηνικών μέσου βεληνεκούς και από την έδρα της λυκοσυμμαχίας στις Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι «όσο υπάρχουν πυρηνικά το ΝΑΤΟ θα παραμένει μια πυρηνική συμμαχία», με βάση μάλιστα και το ανατριχιαστικό δόγμα του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος».

Σε αυτήν τη λογική, άλλωστε, ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με το πέρας της πρώτης μέρας των εργασιών, τόνισε ότι όλα τα τελευταία χρόνια, το ΝΑΤΟ, εστιάζοντας σε ό,τι ονοματίζει άμυνα και αποτροπή, αύξησε την ετοιμότητα των δυνάμεών του, εκσυγχρόνισε και προσάρμοσε τις δομές διοίκησης στις νέες συνθήκες αντιπαράθεσης, αύξησε τις δαπάνες για οπλικά συστήματα, προώθησε δυνάμεις του στην Ανατολική Ευρώπη στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, ανέπτυξε μέσα για κυβερνοάμυνα και αεράμυνα.

Δεν περνά απαρατήρητη η αποστροφή του λόγου του ότι «ο πυρηνικός διαμοιρασμός του ΝΑΤΟ (σ.σ. υποδομές που αναπτύσσουν και φυλάσσουν τέτοια όπλα) μας εξυπηρέτησε για δεκαετίες, θα πάρουμε πρόσθετα βήματα, θα ενισχύσουμε τις ικανότητες αποτροπής μας», διευκρινίζοντας υποτίθεται πως «δίχως να έχουμε πρόθεση να μεταφέρουμε πρόσθετους πυραύλους στην Ευρώπη». Εξέλιξη επικίνδυνη, δεδομένου ότι σε αυτόν τον ΝΑΤΟικό καταμερισμό εντάσσεται και η Ελλάδα, και η βάση του Αραξου να είναι έτοιμη, με τις ειδικές εγκαταστάσεις καλοδιατηρημένες, όπως προκύπτει από σειρά στοιχείων, και άμεσο τον κίνδυνο να ξαναχρησιμοποιηθούν, αν αποφασιστεί αναδιάταξη δυνάμεων.

Ολα αυτά απέναντι σε μια Ρωσία την οποία ο Στόλτενμπεργκ κατηγόρησε για «αποσταθεροποιητική και επικίνδυνη» συμπεριφορά, απέναντι στην οποία, είπε, χτες οι υπουργοί αποφάσισαν ένα «ισορροπημένο πακέτο στρατιωτικών και πολιτικών μέτρων», όπως αγορές πυραύλων «Patriot» και SAMP/T, ή αεροσκαφών 5ης γενιάς, προσαρμογή των ασκήσεων και του τομέα των «πληροφοριών» στις νέες συνθήκες και απαιτήσεις.

Στο ΝΑΤΟικό κάδρο μπαίνει για τα καλά και η Κίνα, την οποία ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε να μετάσχει σε «διάλογο» για έλεγχο των εξοπλισμών. Τόνισε ότι η Κίνα είναι πλέον ψηλά στην ατζέντα του ΝΑΤΟ, «φαίνεται και από το γεγονός ότι συζητήθηκε για πρώτη φορά το θέμα σε Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Λονδίνο το Δεκέμβρη 2019», είπε. Αναγνώρισε, βέβαια, ότι «υπάρχουν ευκαιρίες» στη σχέση με το Πεκίνο, καθώς «είναι μεγάλος εμπορικός εταίρος για πολλές από τις χώρες μας, επίσης επενδυτής σε υποδομές και επιχειρήσεις, όμως υπάρχουν και προφανείς προκλήσεις για αυτό και είναι ψηλά στην ατζέντα», είπε. Τόνισε άλλωστε το γεγονός ότι η Κίνα έχει πλέον το δεύτερο μεγαλύτερο προϋπολογισμό Αμυνας παγκοσμίως, επενδύει σε πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς «που μπορούν να πλήξουν όλα τα κράτη - μέλη μας», αναπτύσσει το Πολεμικό Ναυτικό της «ώστε να απλώνεται σε όλες τις ζώνες. Κι αυτό έχει συνέπειες για το ΝΑΤΟ. Δεν πάμε εμείς στην Κίνα, στη Νότια Κινεζική Θάλασσα - η Κίνα έρχεται κοντύτερα, στην Αρκτική, στην Αφρική και αλλού. Η Κίνα αγοράζει κρίσιμες υποδομές στις χώρες μας», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ.

Γι' αυτό, όπως είπε, σήμερα η συζήτηση θα εστιάσει στην επικαιροποίηση των κατευθυντήριων γραμμών για τη λεγόμενη ανθεκτικότητα («resilience») των κρατών - μελών, σε τομείς προτεραιότητας όπως Ενέργεια, Μεταφορές, Τηλεπικοινωνίες. Αναμένονται αποφάσεις για μέτρα απέναντι σε απειλές στον κυβερνοχώρο, στην ασφάλεια των γραμμών ανεφοδιασμού και την ξένη ιδιοκτησία και έλεγχο πάνω σε κρίσιμες υποδομές: «Η θεματική αντανακλά τις ανησυχίες μας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις τηλεπικοινωνίες. Θέλουμε οι σύμμαχοι να τα παίρνουν αυτά υπόψη πριν πάρουν αποφάσεις για το ποιος θα στήσει ένα δίκτυο 5G», είπε ο Στόλτενμπεργκ, με γνωστές τις προσπάθειές τους να πετούν εκτός ΝΑΤΟικών χωρών κινεζικούς τηλεπικοινωνιακούς κολοσσούς που φιλοδοξούν να πάρουν τέτοια συμβόλαια.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταγγέλλει το αντιΚΚΕ παραλήρημα στον «ΣΚΑΪ»

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του καταγγέλλει τον Αρη Πορτοσάλτε και τον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», σημειώνοντας:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει τον δημοσιογράφο Αρη Πορτοσάλτε, που με τη γνωστή τακτική της προβοκάτσιας, της διαστρέβλωσης και του γκεμπελισμού ανακάλυψε ότι για τα κυκλοφοριακά προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας φταίνε οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων και το ΚΚΕ.

Πολύ βολική - αν και γελοία - δικαιολογία για να κρυφτεί το χάος και το πραγματικό βασανιστήριο που προκάλεσαν ο "Μεγάλος Περίπατος" και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο δήμο της Αθήνας, που μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε.

Τι κι αν χτες αυτοί που κινητοποιούνταν ήταν οι κατά τ' άλλα "ήρωες" υγειονομικοί! Προφανώς γι' αυτούς είναι ήρωες αν σκύβουν το κεφάλι και όχι όταν διεκδικούν για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων... Αλήθεια, για το σημερινό (σ.σ. χτεσινό) χάος στο κέντρο της Αθήνας ποια κινητοποίηση ευθύνεται;

Είναι προφανές ότι το νέο παραλήρημα Πορτοσάλτε δεν είναι ευθύνη μόνο του ιδίου, αλλά και της εκπομπής που τον φιλοξενεί ("Σήμερα"), σε αντίθεση με το ΚΚΕ, που στη συγκεκριμένη εκπομπή δεν περνάει ούτε από έξω.

Το δυστύχημα γι' αυτούς είναι ότι ο κόσμος τούς έχει πάρει χαμπάρι».

Διεργασίες σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

Συνεχίστηκαν και χτες οι διαρροές από τους κυβερνητικούς κύκλους ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης το πρώτο 10ήμερο του Ιούλη, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εκλογική του νίκη, θα προχωρήσει σε ό,τι ο ίδιος όρισε από προχτές ως «διορθωτικές κινήσεις» στο κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου να «τονώσει» την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, ως «όρο» για να προχωρήσει το επόμενο διάστημα με «ανανεωμένο» κυβερνητικό σχήμα στην αντιλαϊκή επέλαση που έχει προαναγγείλει.

Στο μεταξύ, για το φθινόπωρο τοποθετείται το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, το συνέδριο «διεύρυνσης», με το οποίο φιλοδοξούν να ισχυροποιηθούν ως ο έτερος πόλος της κυβερνητικής εναλλαγής, απορροφώντας κι άλλες δυνάμεις από το Κίνημα Αλλαγής, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων «επανεκκίνηση» της εγγραφής μελών, ενώ το συνέδριο αναμένεται να επικυρώσει την αλλαγή του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ σε «ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ