ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
Επικίνδυνες διευθετήσεις με αναβάθμιση των σχέσεων με το κράτος - τρομοκράτη

INTIME NEWS

Δρομολόγηση επικίνδυνων διευθετήσεων και σχεδιασμών απέπνευσε η διήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και πολυμελούς κυβερνητικής αντιπροσωπείας στο Ισραήλ, που ολοκληρώθηκε χτες, με στόχο την πολυεπίπεδη αναβάθμιση της διμερούς «στρατηγικής σχέσης» υπό τις φτερούγες των ΗΠΑ.

Περνώντας στην Ιστορία ως ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που επισκέφτηκε τη χώρα και απέφυγε να μεταβεί στα ελεύθερα παλαιστινιακά εδάφη και να συναντηθεί με την Παλαιστινιακή Αρχή, ο Κυρ. Μητσοτάκης παρακάθισε αργά χτες το βράδυ σε δείπνο που παρέθεσε - σε «ιδιαίτερα θερμό κλίμα», όπως σπεύδουν να τονίσουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές - ο Ισραηλινός ομόλογός του, Μπ. Νετανιάχου.

Εκεί ο Ελληνας πρωθυπουργός μίλησε εκεί για «μία πολύ γεμάτη» και «άκρως παραγωγική ημέρα» που είχε η ελληνική αντιπροσωπεία στις συζητήσεις και συνεννοήσεις με τους Ισραηλινούς. Χαρακτήρισε το ταξίδι του «ευκαιρία να ενισχύσουμε περαιτέρω τη σχέση μας», απαριθμώντας ξανά τομείς όπως «συνεργασία στην άμυνα, στην καινοτομία και στις άμεσες επενδύσεις ισραηλινών εταιρειών στην Ελλάδα». Τόνισε ακόμα ότι το ταξίδι του, το πρώτο που έκανε στο εξωτερικό με τη χαλάρωση των μέτρων της πανδημίας, «μπορεί να αξιοποιηθεί ως αφορμή για την περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης μας». Εισέπραξε δε τα εύσημα Νετανιάχου για τις «οικονομικές μεταρρυθμίσεις» που προωθεί και επιταχύνει η κυβέρνηση ΝΔ.

Νωρίτερα χτες, το πρωί, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ρ. Ρίβλιν, τον οποίο διαβεβαίωσε για τις «πολύ εποικοδομητικές συναντήσεις» που είχε στη διήμερη επίσκεψη, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως πλάι «στον τομέα της ασφάλειας, όπου μπορούμε να κάνουμε πολλά παραπάνω», την «αμυντική μας συνεργασία» που «πρόκειται να ενισχυθεί σημαντικά» και τους «μακροχρόνιους δεσμούς στον τομέα της Ενέργειας, όπως ο αγωγός "East Med"», «υπάρχουν και ουσιαστικές δυνατότητες ενίσχυσης των επιχειρηματικών δεσμών».

Συνάντηση είχε και με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Γκ. Ασκενάζι, ο οποίος σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο σημείωσε ότι οι δυο τους «ανέδειξαν τη σημασία των στενών σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ». Επίσης ότι συζήτησαν «τη σημασία της τριμερούς συνεργασίας μας με την Κύπρο και τον σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει για την περιοχή», «σταθεροποιώντας» τα σχέδια συνεκμετάλλευσης υπό αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ έκλεισε με επίσκεψη και κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, Yad Vashem, στην Ιερουσαλήμ.

Ταξίδι Δένδια σε Αίγυπτο, σήματα σε Τουρκία...

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μετά το Ισραήλ μεταβαίνει στην Αίγυπτο μαζί με τεχνική ομάδα του ΥΠΕΞ, σε μια προσπάθεια να γίνει κάποιο βήμα για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και ενώ στο τραπέζι έχει πέσει ακόμα και το ενδεχόμενο τμηματικής οριοθέτησης.

Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα, ο υπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου A. Φ. Αλ Σίσι. Αμέσως μετά θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σ. Σούκρι, με τον οποίο «θα συνομιλήσουν για ζητήματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, στις εξελίξεις στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Προηγουμένως, ο Ν. Δένδιας δεν παρέλειψε την ...εκπομπή σημάτων προς την Τουρκία, για το σε ποια βάση μπορούν να καταλήξουν σε μια διευθέτηση και σε συμβιβασμό για τα μερίδια της καπιταλιστικής λείας στην Ανατ. Μεσόγειο. Χαρακτηριστικά, σε δήλωσή του στο «iEidiseis.gr», ο υπουργός τόνισε ότι «η γεωγραφία έχει "καταδικάσει" την Ελλάδα και την Τουρκία να συνυπάρχουν στην κοινή γειτονιά της Ανατολικής Μεσογείου» και ότι «οι δύο χώρες μας θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρότυπο ειρηνικής συνύπαρξης», αλλά «η Τουρκία επιμένει να προκαλεί, αμφισβητώντας, λόγω και έργω, την εδαφική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος, αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας». Ισχυρίστηκε πως τάχα αυτή η «παραβατική συμπεριφορά» την «φέρνει, κατ' επέκταση, αντιμέτωπη με την ΕΕ» και φτάνοντας στο διά ταύτα των σχεδίων συνεκμετάλλευσης που προωθούνται υπό ομπρέλα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ εξέφρασε την ελπίδα «ότι σύντομα η Τουρκία θα αποδεχθεί τη σύγχρονη πραγματικότητα που το Διεθνές Δίκαιο επιτάσσει και θα αντιληφθεί ότι οι παραβατικές συμπεριφορές την απομακρύνουν και την αποκλείουν από τις επωφελείς συνεργασίες που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή μας».

Αποκαλυπτική ΝΑΤΟική «αφωνία» για την Τουρκία

Μια ακόμα «ηχηρή» απάντηση στα μυθεύματα πως οι ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί αποτελούν τάχα «ασπίδα» για τα κυριαρχικά δικαιώματα, την «ασφάλεια και σταθερότητα» έδωσε η χτεσινή Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, όπου ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, απέφυγε παρά τις σχετικές ερωτήσεις να πει το παραμικρό για τη νέα εισβολή της Τουρκίας χτες στα βόρεια του Ιράκ, όπως και για τη μεταφορά πολεμικού υλικού στη Λιβύη, επιβεβαιώνοντας έτσι τον «αέρα στα πανιά» της τουρκικής επιθετικότητας που δίνουν τα σχέδια του ΝΑΤΟ στην περιοχή απέναντι στους ανταγωνιστές του, όπως και η προσπάθεια για διατήρηση της ΝΑΤΟικής συνοχής.

Επιβεβαίωσε μόνο ότι είναι σε «συζητήσεις» με την ΕΕ ώστε η επιχείρηση του ΝΑΤΟ «Sea Guardian» να παράσχει «υποστήριξη» στην επιχείρηση της ΕΕ «IRΙΝΙ» που επιχειρεί στα ανοιχτά της Λιβύης, «επιτηρώντας» τα ευρωατλαντικά συμφέροντα στην περιοχή, όπου σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το ιμπεριαλιστικό παζάρι (βλέπε και σχετικό θέμα σελ. 21)

Είχαν προηγηθεί (ανώνυμες) διαρροές, αξιωματούχου του γαλλικού υπουργείου Αμυνας, που σημείωνε πως «δεν μπορούμε να στρουθοκαμηλίζουμε και δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει ένα πρόβλημα Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να το δούμε, να το πούμε και να το αντιμετωπίσουμε», τονίζοντας πως το πρόσφατο «λοκάρισμα» του γαλλικού πλοίου από τουρκική φρεγάτα αποτελεί πράξη που «δεν μπορεί να είναι ενέργεια ενός συμμάχου που εργάζεται μέσα στο ΝΑΤΟ υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ», σημειώνοντας πως είναι καιρός για «μια ειλικρινή συζήτηση με την Τουρκία» για τη «συμπεριφορά της» στο θέμα της Λιβύης, αλλά και άλλα ζητήματα, όπως η αγορά «S-400», οι αντιρρήσεις που θέτει στον σχεδιασμό του ΝΑΤΟ για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία.

Από τη μεριά της Αγκυρας, σχολιάζοντας την «επιθετική ενέργεια» για την οποία την κατηγορεί το Παρίσι, αναγνώρισε ότι οι γαλλικές δυνάμεις θέλησαν να ερευνήσουν ένα τουρκικό πλοίο σε διεθνή ύδατα και «αυτό δεν επιτράπηκε», προσθέτοντας ότι «αναμένουμε από τους συμμάχους να δείξουν την ίδια κατανόηση και ευαισθησία απέναντι στο τουρκικό Ναυτικό και στην παρουσία του».

«Πάνω απ' όλα η ΝΑΤΟική συνοχή», λέει η κυβέρνηση!

Σε ένα τέτοιο φόντο, αποκαλυπτική για μια ακόμα φορά είναι η τοποθέτηση της κυβέρνησης, που επιχειρεί να παρουσιάσει την ενεργότερη εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και την «πάση θυσία» διατήρηση της «ΝΑΤΟικής συνοχής» που δίνει αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας, ως τάχα απάντηση σε αυτή.

Στην παρέμβασή του ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε «τη δέσμευση της Ελλάδος να συνεισφέρει σε πρωτοβουλίες που ενισχύουν τη Συμμαχία και την καθιστούν αποτελεσματικότερη», και τόνισε «τη σημασία να διαφυλαχθεί η συνοχή της προκειμένου να έχει τη δυνατότητα επιτελέσεως της αποστολής της». Εξ ου και ζήτησε «πλήρη συμμόρφωση των συμμάχων με το Διεθνές Δίκαιο, την αρχή της καλής γειτονίας και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδρυτική Συνθήκη του ΝΑΤΟ»!

Απογειώνοντας την κοροϊδία και εστιάζοντας στη Λιβύη, κάλεσε «οποιοδήποτε κράτος προβαίνει σε παραβίαση του αποκλεισμού όπλων (εμπάργκο), κατά παράβαση ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, να μεταβάλει τη στάση του», και σχετικά με το επεισόδιο ανάμεσα σε Τούρκους και Γάλλους, εξωραΐζοντας τη λυκοσυμμαχία, σημείωσε ότι τάχα «παρόμοιες συμπεριφορές που υπονομεύουν τη συνοχή και αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ δεν προσιδιάζουν σε Συμμαχία με ισχυρούς δεσμούς και κοινές αξίες, αλλά σε ευκαιριακή ομάδα προώθησης επιμέρους συμφερόντων».

Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα του επικίνδυνου εφησυχασμού, αργότερα χτες το βράδυ, η κυβέρνηση ανακοίνωνε πως ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε τηλεδιάσκεψη Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ζήτησε να σταλεί από την ΕΕ «κοινό αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία ότι δεν μπορεί να επιτραπεί μια υποψήφια προς ένταξη χώρα, να απειλεί χώρες, μέλη της ΕΕ», και ότι «η αντίδραση της ΕΕ δεν πρέπει να μείνει μόνο σε επίπεδο δηλώσεων». Επ' αυτού, ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες (λες και δεν ήξεραν!) για το περιστατικό με την επιχείρηση «Irini», και «παραπονέθηκε» για τη χαμηλή συμμετοχή γιατί όπως είπε «δεν μπορούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις και μετά να φαινόμαστε αδύναμοι στην εφαρμογή τους»...

  • Στο μεταξύ σε ένα τέτοιο φόντο άλλο ένα μπαράζ υπερπτήσεων σημειώθηκε χτες στο Αιγαίο, όπου τουρκικά F-16 έκαναν 8 υπερπτήσεις πάνω από Παναγιά, Οινούσσες, Χίο, αρχής γενομένης της τέτοιας δραστηριότητας στις 3 χθες το μεσημέρι. Συνολικά, τουρκικά αεροσκάφη (μαχητικά, κατασκοπευτικά και ένα UAV) έκαναν χθες 69 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, και καταγράφηκαν 4 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνωρίσεις και αναχαιτίσεις.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το σύνολο των ελληνοϊσραηλινών συνομιλιών τονίζει ότι προωθούνται διευθετήσεις υπό αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα

Για το ταξίδι και τις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας κατά γράμμα την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, προχωρά στην αναβάθμιση των σχέσεων σε οικονομικό, επιχειρηματικό και στρατιωτικό επίπεδο με το κράτος - τρομοκράτη Ισραήλ. Ο ισχυρισμός ότι έτσι κατοχυρώνονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας όχι μόνο είναι ανεδαφικός, αλλά διαψεύδεται και από την ίδια την πραγματικότητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ισραήλ δεν καταδικάζει ρητά το ανυπόστατο τουρκολιβυκό σύμφωνο, ενώ οι προηγούμενες διευθετήσεις θαλάσσιων ζωνών μεταξύ του Ισραήλ και της Κυπριακής Δημοκρατίας καθόλου δεν απέτρεψαν τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το σύνολο των ελληνοϊσραηλινών συνομιλιών τονίζει ότι προωθούνται διευθετήσεις υπό αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα, με κερδισμένες τις αστικές τάξεις των δύο χωρών και χαμένους τους λαούς, που βιώνουν τις βαριές συνέπειες των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Το γεγονός δε ότι ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να επισκεφθεί τα παλαιστινιακά εδάφη αποδεικνύει πως η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, προσπερνά το επίκαιρο αίτημα να προχωρήσει στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Βουλής. Στην πράξη η κυβέρνηση ξεπλένει την επικίνδυνη ισραηλινή πολιτική για την προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών στη Δυτική Οχθη και στηρίζει το σχέδιο ΗΠΑ - Ισραήλ, που ενισχύει την κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη».

Σχόλιο του πρέσβη της Παλαιστίνης στη χώρα μας

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Αθήνα, Μαρουάν Τουμπάσι, αναφερόμενος στη διήμερη επίσημη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ, σχολίασε: «Παρακολούθησα με αίσθημα πικρίας το γεγονός ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν ανέφερε χτες, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, το παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ ή, ακόμη περισσότερο, δεν ανέφερε καθόλου την αρχή της λύσης των δύο κρατών με βάση το Διεθνές Δίκαιο, τη διεθνή νομιμότητα και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, όπως δηλώνεται από τις πάγιες επίσημες θέσεις της Ελλάδας και τους ιστορικούς αδελφικούς δεσμούς Ελλήνων και Παλαιστινίων που μοιραζόμαστε».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ