ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάη 2020
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
Πολλά και οξυμένα τα προβλήματα των πυροσβεστών

Περιοδεία του Γιώργου Λαμπρούλη, βουλευτή του ΚΚΕ, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες αναδείχτηκαν κατά την περιοδεία κλιμακίου της ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή του Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην 8η ΕΜΑΚ, στον 1ο και τον 3ο Πυροσβεστικό Σταθμό, με αφορμή τη νέα αντιπυρική περίοδο. Συναντήθηκε και μίλησε με τους πυροσβέστες, τους διοικητές Λάρισας και Θεσσαλίας, μοίρασε την Επερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή για τη νέα αντιπυρική περίοδο και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΔΣ του Σωματείου των πυροσβεστών, παραλαμβάνοντας το δελτίο Τύπου του Σωματείου με αφορμή την αντιπυρική περίοδο και τα αιτήματα που θέτει.

Στις συζητήσεις με τους πυροσβέστες αναδείχθηκαν τα προβλήματα που δημιουργεί το νέο νομοσχέδιο, με την κατάργηση του Κανονισμού Μεταθέσεων, που θα οδηγήσει πυροσβέστες στο ξεσπίτωμα από το Νομό Λάρισας προς διάφορες υπηρεσίες της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας, διαδικασία που θα αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο πλέον, απ' ό,τι φαίνεται. Επίσης, τα σοβαρά ζητήματα του εξοπλισμού, που συνεχίζει και μετά την κρίση να αποτελεί ατομική υπόθεση του πυροσβέστη υπηρεσίας, αφού, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, από το 2012 φέτος πήραν ένα ζευγάρι άρβυλα εργασίας, αλλά και τα σοβαρά ζητήματα των κενών οργανικών θέσεων που υπάρχουν εδώ και χρόνια στο νόμο, που σήμερα φτάνουν στις 58, αλλά με την αλλαγή του οργανογράμματος τις μείωσαν κατά 32 και έτσι, «διά μαγείας», εξαφάνισαν τις ελλείψεις.

Οπως επισημαίνεται στο δελτίο Τύπου του σωματείου για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, κατά τους διαγωνισμούς πρόσληψης συνολικά 2.500 εποχικών δασοπυροσβεστών για τα έτη 2019 και 2020, για το Νομό Λάρισας δεν προβλέφθηκε ούτε μία θέση! Ακόμα, αναφέρουν πως «αιχμή του δόρατος» και φέτος το καλοκαίρι για τους πυροσβέστες του Νομού Λάρισας θα αποτελέσουν πυροσβεστικά οχήματα τύπου «STEYER 680 Μ3», τα οποία διανύουν το 37ο έτος λειτουργίας τους!

Η συζήτηση στράφηκε και στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, όπου εν μέσω πανδημίας οι υπηρεσίες συνεχίζουν να είναι υποβαθμισμένες, να λειτουργούν με μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, χωρίς το κατάλληλο και εκπαιδευμένο προσωπικό, μέσα και υποδομές.

Μια άλλη πολύ σοβαρή πλευρά που θίχτηκε, είναι αυτή της στρατιωτικοποίησης και της μεγαλύτερης διασύνδεσης της Πολιτικής Προστασίας με τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και την προωθούμενη στρατηγική «εσωτερικής ασφάλειας» της ΕΕ.

Τα μέλη του κλιμακίου του ΚΚΕ εξέφρασαν την πάγια θέση του Κόμματος για τη στήριξη των δίκαιων αιτημάτων των πυροσβεστών. Αναφέρθηκαν ότι όλα αυτά που αντιμετωπίζουν είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, που είναι συνέχεια της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ. Κάλεσαν τους πυροσβέστες μαζί με το λαό να αντιπαλέψουν αυτήν την πολιτική.

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Ολοκληρώθηκε η ηλεκτρονική ψηφοφορία για το θέμα των εκλογών

Ολοκληρώθηκε χτες η ηλεκτρονική ψηφοφορία που διεξήγαγε η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, σχετικά με το ζήτημα της διενέργειας εκλογών για νέο ΔΣ έως τις 15 Ιούλη, καθώς και για το θέμα που έχει προκύψει με τα 9 μέλη του ΔΣ της Ενωσης. Οπως αναφέρεται σε σχετικό Δελτίο Τύπου, «η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία και τα αποτελέσματα αποτυπώνουν την ξεκάθαρη βούληση του Δικαστικού Σώματος για απαρέγκλιτη εφαρμογή του Καταστατικού και άμεση διεξαγωγή αρχαιρεσιών. Η διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά και κάποιες δυσλειτουργίες δικαιολογούνται λόγω του μεγέθους του εγχειρήματος που για πρώτη φορά επιχειρήθηκε στο χώρο της Δικαιοσύνης και μάλιστα σε συνθήκες εξαιρετικά αντίξοες. Ζητούμε την κατανόηση όσων συναδέλφων δεν κατάφεραν για τεχνικούς λόγους να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Συγκεκριμένα, στην ψηφοφορία συμμετείχαν 690 μέλη.

Τα λευκά ψηφοδέλτια ήταν 6. Στο ερώτημα "Επιθυμείτε την άμεση διενέργεια αρχαιρεσιών στην Ενωση, μέχρι τις 15 Ιουλίου 2020;" επί συνόλου 676, ψήφισαν ΝΑΙ 624 (92,3%) και ΟΧΙ 52 (7,7%).

Στο ερώτημα "Είσαστε σύμφωνοι με την πρόταση των 9 μελών του ΔΣ, για διορισμό προσωρινής διοίκησης της Ενωσης από το Δικαστήριο;" επί συνόλου 644, ψήφισαν ΝΑΙ 53 (8,2%) και ΟΧΙ 591 (91,8%).

Η τελική κρίση των συναδέλφων αποτελεί πλήρη δικαίωση των θέσεων που εξαρχής υποστηρίξαμε και του αγώνα που δώσαμε για την υπεράσπιση της εσωτερικής δημοκρατίας. Ταυτόχρονα αποτελεί κόλαφο για τους πραξικοπηματίες, που καταστρώνουν σχέδια για μια Ενωση χειραγωγημένη και υποταγμένη στην κυβέρνηση».

Οπως ενημερώνει η ΕΔΕ: «Ως προεδρείο αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά τους εκατοντάδες συναδέλφους που συμμετείχαν στην ψηφοφορία και έδωσαν την καλύτερη απάντηση σε όσους σφετερίστηκαν την εξουσία που τους δόθηκε. Είμαστε περήφανοι, γιατί το Δικαστικό Σώμα έδειξε άμεσα τα αντανακλαστικά του, την προσήλωσή του στις δημοκρατικές αρχές και αξίες. Απέδειξε ότι στην Ενωσή μας δεν έχουν θέση ο σκοταδισμός, ο καιροσκοπισμός και η αυθαιρεσία. Εγιναν αντιληπτές και στους πιο δύσπιστους οι σκοπιμότητες, οι υπόγειες διαδρομές, οι εξυπηρετήσεις των τελευταίων μηνών και η αιτία του σχεδίου ανατροπής της νόμιμης διοίκησης. Στους αγώνες που θα χρειαστεί μελλοντικά να δώσουμε, γνωρίζουμε ότι είστε στο πλευρό μας».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΒΟΛΟΥ
Ανακοίνωση για το υβριστικό κρεσέντο του δημάρχου Βόλου

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ υπηρετούν την ίδια πολιτική και «θρέφουν» τον υβριστικό «αυθορμητισμό» Μπέου

Το υβριστικό κρεσέντο απέναντι στους κατοίκους των Σταγιατών και σε καλλιτέχνες και τον χυδαίο λαϊκισμό - αντικομμουνιστικό παραλήρημα Μπέου στην πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου καταδικάζει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόλου, επισημαίνοντας ότι αυτό «αποτελεί ακόμη μια επιχείρηση αποπροσανατολισμού από την πραγματικότητα, που μας ανάγκασε να αποχωρήσουμε από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου για όσο χρόνο διήρκεσε ο οχετός των ύβρεων».

Συγκεκριμένα, ο Αχιλλέας Μπέος τα έβαλε με τους κατοίκους του χωριού Σταγιάτες, οι οποίοι αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση του νερού της περιοχής, ενώ πριν λίγες μέρες επιτέθηκε με γραπτή ανακοίνωση σε δεκάδες καλλιτέχνες και πανεπιστημιακούς, μετά τη θέση που πήραν τόσο για το νερό των Σταγιατών όσο και για την καύση απορριμμάτων.

Οπως υπογραμμίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση», «η πραγματικότητα δεν είναι άλλη, από το ότι η δημοτική αρχή Βόλου έχει βάλει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της για να γίνει ο Βόλος θάλαμος τοξικών καρκινογόνων αερίων, υπερασπίζοντας με συνέπεια την καύση σκουπιδιών στην τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ, ότι έχει μετατρέψει το δήμο Βόλου σε πεδίο επενδύσεων εκατομμυρίων ευρώ για ιδιωτικά συμφέροντα και επιχειρηματικούς ομίλους (οδοφωτισμός, leasing, εργοστάσιο SRF, ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών κ.ά.), που τις χρυσοπληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες της πόλης με την ανταποδοτικότητα και τη διπλή φορολόγηση, ότι έχει εγκαταλείψει στην τύχη τους τις υποδομές και το αστικό περιβάλλον στις λαϊκές γειτονιές, όπως επίσης και τις υποδομές στο δίκτυο νερού, που στο μισό δήμο Βόλου είναι "σαπάκι", με επιπτώσεις στην ποιότητα και στην επάρκεια του νερού».

Ετσι, «τα παραπάνω δεν αποδεικνύουν την ανικανότητα της δημοτικής αρχής. Αντίθετα δείχνουν την κομματική της προσήλωση στη γραμμή της πολιτικής που προωθείται κεντρικά από την κυβέρνηση της ΝΔ, που πήρε τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, για να μετατραπούν οι δήμοι σε επιχειρήσεις που θα πουλούν τα "προϊόντα" τους, η δημοτική αρχή Βόλου, αυτό που κάνει, είναι να "καθαρίζει την μπουγάδα" χωρίς πολιτικούς ενδοιασμούς», τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση». Για αυτόν το λόγο, «τυγχάνει της στήριξης και της σημερινής κυβέρνησης και των τοπικών στελεχών, των βουλευτών και γραμματέων υπουργείων της, που "συγχρωτίζονται" για το "καλό" (!) μας».

Οσον αφορά τις παροτρύνσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση (και τη δημοτική αρχή) για «διαβούλευση», π.χ.: «Να αποδείξει στους πολίτες, μέσα από επιστημονικά δεδομένα..., ότι οι μονάδες παραγωγής εναλλακτικών καυσίμων δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία τους και το περιβάλλον», η «Λαϊκή Συσπείρωση» επισημαίνει πως επιβεβαιώνεται ότι «κυβέρνηση και "αντιπολίτευση", στην ουσία, υπηρετούν την ίδια πολιτική και "θρέφουν" τον υβριστικό "αυθορμητισμό" Μπέου, που μια χαρά τους βολεύει, για να περνούν οι αντιλαϊκοί τους σχεδιασμοί και στην Τοπική Διοίκηση».

Προθεσμία για να απολογηθούν για τα εκρηκτικά σε σπίτι πρώην υπουργού

Προθεσμία για να απολογηθούν την ερχόμενη Δευτέρα πήραν οι δύο συλληφθέντες ηλικίας 27 και 28 ετών, για την τοποθέτηση εκρηκτικών μπροστά στο σπίτι του πρώην υπουργού Δημήτρη Σταμάτη, στη Θεσσαλονίκη.

Οι δύο συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για κατοχή εκρηκτικών υλών από κοινού, συμμορία, απόπειρα έκρηξης με κίνδυνο για άνθρωπο, απλή συνέργεια σε απόπειρα έκρηξης, απείθεια, βία κατά υπαλλήλων, παράνομη οπλοκατοχή και κατοχή μικροποσότητας ναρκωτικής ουσίας.

Συνελήφθησαν την ώρα που τοποθετούσαν εκρηκτικό - εμπρηστικό μηχανισμό στην πολυκατοικία όπου διαμένει στην Καλαμαριά ο πρώην υπουργός. Οι αστυνομικοί εντόπισαν τον έναν να τοποθετεί τους μηχανισμούς και έναν άλλο να επιτηρεί την πολυκατοικία που θα γινόταν στόχος. Οι συλλήψεις ενός 27χρονου και ενός 28χρονου ήταν αποτέλεσμα πολυήμερης παρακολούθησης της Κρατικής Ασφάλειας. Ο 28χρονος εντοπίστηκε να κινείται με ποδήλατο στην Καλαμαριά και να παρατηρεί πολυκατοικία της περιοχής, στην οποία μετά από λίγο ο 27χρονος τοποθέτησε στο έδαφος, από σακίδιο πλάτης που έφερε, δύο αυτοσχέδιους εκρηκτικούς - εμπρηστικούς μηχανισμούς, τους οποίους επιχείρησε να ενεργοποιήσει με τη χρήση φλόγας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ