Παρασκευή 29 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
Πολλά και οξυμένα τα προβλήματα των πυροσβεστών

Περιοδεία του Γιώργου Λαμπρούλη, βουλευτή του ΚΚΕ, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες αναδείχτηκαν κατά την περιοδεία κλιμακίου της ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή του Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην 8η ΕΜΑΚ, στον 1ο και τον 3ο Πυροσβεστικό Σταθμό, με αφορμή τη νέα αντιπυρική περίοδο. Συναντήθηκε και μίλησε με τους πυροσβέστες, τους διοικητές Λάρισας και Θεσσαλίας, μοίρασε την Επερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή για τη νέα αντιπυρική περίοδο και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΔΣ του Σωματείου των πυροσβεστών, παραλαμβάνοντας το δελτίο Τύπου του Σωματείου με αφορμή την αντιπυρική περίοδο και τα αιτήματα που θέτει.

Στις συζητήσεις με τους πυροσβέστες αναδείχθηκαν τα προβλήματα που δημιουργεί το νέο νομοσχέδιο, με την κατάργηση του Κανονισμού Μεταθέσεων, που θα οδηγήσει πυροσβέστες στο ξεσπίτωμα από το Νομό Λάρισας προς διάφορες υπηρεσίες της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας, διαδικασία που θα αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο πλέον, απ' ό,τι φαίνεται. Επίσης, τα σοβαρά ζητήματα του εξοπλισμού, που συνεχίζει και μετά την κρίση να αποτελεί ατομική υπόθεση του πυροσβέστη υπηρεσίας, αφού, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, από το 2012 φέτος πήραν ένα ζευγάρι άρβυλα εργασίας, αλλά και τα σοβαρά ζητήματα των κενών οργανικών θέσεων που υπάρχουν εδώ και χρόνια στο νόμο, που σήμερα φτάνουν στις 58, αλλά με την αλλαγή του οργανογράμματος τις μείωσαν κατά 32 και έτσι, «διά μαγείας», εξαφάνισαν τις ελλείψεις.

Οπως επισημαίνεται στο δελτίο Τύπου του σωματείου για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, κατά τους διαγωνισμούς πρόσληψης συνολικά 2.500 εποχικών δασοπυροσβεστών για τα έτη 2019 και 2020, για το Νομό Λάρισας δεν προβλέφθηκε ούτε μία θέση! Ακόμα, αναφέρουν πως «αιχμή του δόρατος» και φέτος το καλοκαίρι για τους πυροσβέστες του Νομού Λάρισας θα αποτελέσουν πυροσβεστικά οχήματα τύπου «STEYER 680 Μ3», τα οποία διανύουν το 37ο έτος λειτουργίας τους!

Η συζήτηση στράφηκε και στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, όπου εν μέσω πανδημίας οι υπηρεσίες συνεχίζουν να είναι υποβαθμισμένες, να λειτουργούν με μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, χωρίς το κατάλληλο και εκπαιδευμένο προσωπικό, μέσα και υποδομές.

Μια άλλη πολύ σοβαρή πλευρά που θίχτηκε, είναι αυτή της στρατιωτικοποίησης και της μεγαλύτερης διασύνδεσης της Πολιτικής Προστασίας με τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και την προωθούμενη στρατηγική «εσωτερικής ασφάλειας» της ΕΕ.

Τα μέλη του κλιμακίου του ΚΚΕ εξέφρασαν την πάγια θέση του Κόμματος για τη στήριξη των δίκαιων αιτημάτων των πυροσβεστών. Αναφέρθηκαν ότι όλα αυτά που αντιμετωπίζουν είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, που είναι συνέχεια της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ. Κάλεσαν τους πυροσβέστες μαζί με το λαό να αντιπαλέψουν αυτήν την πολιτική.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org