ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάη 2020 - Κυριακή 3 Μάη 2020
Σελ. /40
Με περηφάνια για την τάξη μας!

Από το πρωί της Παρασκευής 1η Μάη, το κλίμα στις γειτονιές ήταν γιορτινό. Φρόντισαν γι' αυτό οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Τα μεγάφωνα στα γραφεία ήταν ανοιχτά, καλημερίζοντας τις λαϊκές συνοικίες με εργατικά - λαϊκά τραγούδια και συνθήματα. Οι γειτονιές έτσι κι αλλιώς ήταν στολισμένες, με τις αφίσες και τα πανό του Κόμματος να διαδίδουν το επίκαιρο σύνθημα: «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα: Επίκαιρο όσο ποτέ».

Οσο περνούσε η μέρα, τόσο πύκνωναν οι αγωνιστικές και συμβολικές πρωτοβουλίες. Καταθέσεις στεφάνων σε μνημεία που θυμίζουν το μεγαλείο της εργατικής τάξης, λουλούδια σε κεντρικά σημεία, μικρές εκδηλώσεις με τήρηση των μέτρων προστασίας, ήταν μεταξύ άλλων στο πρόγραμμα. Αλλά και πιο μαχητικές παρεμβάσεις, με μηχανοκίνητες πορείες που πραγματοποίησαν Οργανώσεις του Κόμματος, σηκώνοντας στο πόδι γειτονιές, με εργαζόμενους να χειροκροτούν τα στολισμένα αυτοκίνητα, ακούγοντας τα συνθήματα από τις ντουντούκες.

Τα «χρόνια πολλά» γιατί «σήμερα γιορτάζει η τάξη μας» έδιναν κι έπαιρναν. Με περηφάνια για την πρωτοπόρα εργατική τάξη και τους αγώνες της, για τους παραγωγούς όλου του πλούτου, που και στις μέρες της πανδημίας απέδειξαν ότι χωρίς αυτούς γρανάζι δεν γυρνά. Δεν έλειψαν και πολλές συγκινητικές στιγμές, με κόσμο να επικοινωνεί με τα μέλη του Κόμματος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις πρωτοβουλίες αγωνιστικού γιορτασμού. «Ψήλωσα σήμερα βλέποντας τις εικόνες από το Σύνταγμα και τις συνοικίες», είπε χαρακτηριστικά εργαζόμενος, που ανήκει σε ευπαθείς ομάδες και μένει στο σπίτι όλες αυτές τις μέρες.


Φόρος τιμής στους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής

Στεφάνι στο Σκοπευτήριο κατέθεσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Στεφάνι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, στον τόπο θυσίας των 200 κομμουνιστών που εκτελέστηκαν την 1η Μάη 1944, κατέθεσε το πρωί της Παρασκευής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από τα μέλη του ΚΚΕ που είχαν παραταχθεί κατά μήκος του διαδρόμου, φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Από το Σικάγο στην Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη και η πάλη ταξική» και «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία».

Στο χώρο του σκοπευτηρίου, ένας βιολιστής έπαιζε το «Επέσατε θύματα», ενώ υπήρχε αναρτημένο πανό με το μήνυμα «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα, επίκαιρο όσο ποτέ».

Σε δήλωσή του αμέσως μετά ανέφερε: «Αποτίουμε σήμερα φόρο τιμής στους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν από τους φασίστες κατακτητές, εδώ στην Καισαριανή, την Πρωτομαγιά του 1944. Συνεχίζουμε τον αγώνα τους, συνεχίζουμε για τα ιδανικά τους, μέχρι την οριστική ανατροπή του καπιταλισμού, γέννημα - θρέμμα του οποίου είναι ο φασισμός. Καλή δύναμη, χρόνια πολλά».

Στεφάνια κατέθεσαν, επίσης, ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, και ο Γιώργος Κατημερτζής, πρόεδρος του Παραρτήματος Καισαριανής της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Παραβρέθηκε ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ηλίας Σταμέλος.




Κατάθεση στεφάνων σε τόπους θυσίας του λαού

Αίγινα
Αίγινα
Κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του στρατοπέδου συγκέντρωσης Χαϊδαρίου, στο περιβόητο «Μπλοκ 15», όπου κρατούνταν οι 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή, πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής οι ΚΟ Χαϊδαρίου του ΚΚΕ, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ και το Παράρτημα Χαϊδαρίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Εκ μέρους των Οργανώσεων του ΚΚΕ στεφάνι κατέθεσε η Σπυρέτα Παναγή, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής. Παρευρέθηκε επίσης ο Μιχάλης Σελέκος, πρώην δήμαρχος Χαϊδαρίου και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Στην Ελευσίνα

Στεφάνι στο Μνημείο του Εργάτη στην Ελευσίνα κατέθεσε αντιπροσωπεία της ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Τάτση, μέλος της ΕΠ Αττικής του Κόμματος.

Στην Αίγινα

Συμβολική εκδήλωση πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής η ΚΟ Αίγινας, στο μνημείο που έχει στηθεί στο Κενοτάφιο της Αγίας Ειρήνης, εκεί όπου έγιναν οι εκτελέσεις των 17 κομμουνιστών στις 9 Ιούνη 1947 και των 36 κομμουνιστών στις 6 και 7 Μάη 1948.

Στο Ναύπλιο

Τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές που εκτελέστηκαν κατά την περίοδο 1948 - 1949 στη μάνδρα του Νεκροταφείου Ναυπλίου τίμησαν με κατάθεση στεφάνων το πρωί της Πρωτομαγιάς τα μέλη και οι φίλοι της ΚΟ Αργολίδας του ΚΚΕ. Στο σημείο της εκτέλεσης έγινε μικρός χαιρετισμός από την Βασιλική Γκιόκα, μέλος του ΓΠ Πελοποννήσου και Γραμματέα της ΤΕ Αργολίδας.


Ελευσίνα
Ελευσίνα

Στο πόδι οι συνοικίες της Αττικής με τις μηχανοκίνητες πορείες

Αιγάλεω
Αιγάλεω
Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν οι κάτοικοι στις συνοικίες της Αττικής στις μηχανοκίνητες πορείες που πραγματοποίησαν Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Με κόρνες, τραγούδια, συνθήματα σήκωσαν στο πόδι ολόκληρες γειτονιές, με εργαζόμενους να βγαίνουν στα μπαλκόνια και να απαντούν αγωνιστικά, να χειροκροτούν «συμμετέχοντας» και με τον τρόπο αυτό στον ταξικό γιορτασμό.


Αιγάλεω
Αιγάλεω

Χαλάνδρι
Χαλάνδρι

Γιγαντοπανό στα γραφεία του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη και πανό στην έδρα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ δίνουν το σύνθημα: Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα!




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ