ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Μάρτη 2020
Σελ. /20
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δυναμώνουμε τη φωνή μας για τη ζωή και τα δικαιώματά μας

Καθημερινές είναι οι παρεμβάσεις από Οργανώσεις του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα, αναδεικνύοντας τα δίκαια αιτήματα του λαού για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων προστασίας της υγείας και προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων από το ξεσάλωμα της εργοδοσίας. Με ανακοινώσεις, αφισοκολλήσεις, ανάρτηση πανό σε κεντρικά σημεία και έξω από νοσοκομεία, διαδίδεται πλατιά το μήνυμα: «Δυναμώνουμε τη φωνή μας, για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων μας. Ο λαός έχει πληρώσει πολλά. Δεν θα πληρώσει ξανά!».

ΤΟ Μεσογείων - Λαυρεωτικής: Μέτρα τώρα για τις τεράστιες ελλείψεις στην Ανατολική Αττική

Την τρίτη θέση πανελλαδικά κατέχει σε αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού η Ανατολική Αττική, ενώ προχτές στην περιοχή, και πιο συγκεκριμένα στα Γλυκά Νερά, καταγράφηκε ένας ακόμα θάνατος από την πανδημία, με μια άτυχη γυναίκα να «φεύγει» μόνη, σε καραντίνα και χωρίς ιατρική - νοσοκομειακή υποστήριξη.

«Σε ποιο σημείο ξεκινά και τελειώνει η ατομική ευθύνη και η ευθύνη του κράτους;» είναι το ...ρητορικό ερώτημα που θέτει η Τομεακή Επιτροπή Μεσογείων - Λαυρεωτικής Αττικής του ΚΚΕ.

Και καταγράφοντας τις σοβαρές ελλείψεις του συστήματος Υγείας στην Ανατολική Αττική, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι σε «μια περιοχή με εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους, με δεκάδες βιομηχανικές ζώνες και εμπορικά πάρκα, με το μεγαλύτερο αεροδρόμιο των Βαλκανίων και δύο μεγάλα λιμάνια, δεν υπάρχει δημόσιο γενικό νοσοκομείο». Θυμίζει άλλωστε ότι το 2018, με τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, τέτοιες ελλείψεις τις πλήρωσε πανάκριβα ο λαός, ενώ «από τότε οι υποσχέσεις τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και της τωρινής της ΝΔ ήταν κούφιες. Η ουσία είναι η ίδια, σε μία κρίσιμη κατάσταση όπως αυτή της πανδημίας για όλη αυτή την περιοχή δεν υπάρχει νοσοκομειακή κάλυψη. Το βάρος αντικειμενικά πέφτει στα Κέντρα Υγείας της περιοχής. Μονάδες που και αυτές έχουν πέσει θύμα της ίδιας πολιτικής, με τεράστιες ελλείψεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή» Είναι χαρακτηριστικό ότι «στο Κέντρο Υγείας Σπάτων το Μικροβιολογικό διενεργεί μόνο τις βασικές εξετάσεις. Στο Κέντρο Υγείας Μαρκόπουλου δεν υπάρχει κλίβανος αποστείρωσης. Στην πλειοψηφία των δομών στην περιοχή υπάρχουν επικουρικοί γιατροί για να καλύψουν τις ανάγκες», επισημαίνει η Οργάνωση του ΚΚΕ.

Τονίζοντας τη ραγδαία επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών σε μεγάλους χώρους δουλειάς που εδρεύουν στην Ανατολική Αττική, η ανακοίνωση σημειώνει επίσης το τεράστιο πρόβλημα των μετακινήσεων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: «Αυτή την περίοδο αντί να πυκνώσουν τα δρομολόγια μειώνονται, με αποτέλεσμα τον ανάλογο, επικίνδυνο για καιρό πανδημίας συνωστισμό». Επίσης, «η έλλειψη στοιχειώδους υποδομής όπως το αποχετευτικό δίκτυο, ολοκληρωμένο πρόγραμμα αεροψεκασμών για τα κουνούπια, καθιστά την κατάσταση ακόμα πιο επικίνδυνη.

Είναι κατανοητό με βάση όλα τα παραπάνω γιατί η περιοχή της Ανατολικής Αττικής κατέχει την τρίτη θέση σε αριθμό κρουσμάτων πανελλαδικά».

ΤΕ Μαγνησίας: Να μην αποδυναμωθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Να μην αποδυναμωθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ζητά με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ, καθώς όπως τονίζει «ανησυχητικές είναι οι δηλώσεις του διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου ότι για την παρούσα φάση "το καλύτερο φάρμακο είναι η άμεση έκδοση απόφασης μετακίνησης από την 5η ΥΠΕ γενικών ιατρών από την Πρωτοβάθμια Υγεία της Μαγνησίας". Ηδη έχουν μετακινηθεί 10 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες από το ΚΥ Βόλου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται η μετακίνηση ακόμη 15 γιατρών από τα Κέντρα Υγείας».

«Το μέτρο αυτό» - επισημαίνει η ΤΕ Μαγνησίας - «θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα! Ουσιαστικά αποδυναμώνεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), που είναι απαραίτητη η λειτουργία της σε αυτές τις συνθήκες πανδημίας του κορονοϊού. Το σχέδιο της κυβέρνησης για κάλυψη των αναγκών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων με μετακίνησή τους από τα Κέντρα Υγείας είναι αντίθετο με τις οδηγίες των επιστημόνων, σύμφωνα με τις οποίες όποιοι εμφανίζουν ήπια συμπτώματα θα πρέπει να παραμένουν σπίτι τους ή να συμβουλεύονται τον γιατρό τους, ώστε να μη δημιουργείται συμφόρηση στα νοσοκομεία». «Η κυβέρνηση αντί να στελεχώσει τα Κέντρα Υγείας, ώστε να μπορέσουν να τεθούν σε 24ωρη καθημερινή λειτουργία για να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία, πετσοκόβει μ' αυτόν τον τρόπο και τις ελάχιστες υπηρεσίες που προσφέρουν από τη χρόνια υποβάθμισή τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΕΠ Κρήτης: Αντί η κυβέρνηση να επαινεί τη «γενναιοδωρία» των ξενοδόχων, να επιτάξει σήμερα όσα ξενοδοχεία είναι απαραίτητα

Τη «γενναιοδωρία» των ξενοδόχων της Κρήτης για τη «συμβολική κίνησή» τους να διαθέσουν ως «δώρο», «όταν όλα θα έχουν τελειώσει», διαμονή σε γιατρούς και νοσηλευτές σε ξενοδοχεία τους, όπως και τους σχετικούς επαίνους της κυβέρνησης, σχολιάζει η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ. Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση πριν να είναι πολύ αργά, αντί να επαινεί τη "γενναιοδωρία" των ξενοδόχων της Κρήτης προς τους μάχιμους υγειονομικούς "μετά το πέρας της επιδημίας", τώρα να προχωρήσει στην αναγκαία επίταξη όσων ξενοδοχείων είναι απαραίτητα, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι χιλιάδες υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων των 4 νομών στη διάρκεια της επιδημίας, προκειμένου να προφυλάσσονται οι οικογένειές τους και οι ίδιοι από τη διασπορά του ιού και τη νόσο».

ΤΕ Αργολίδας: Η κυβέρνηση να στηρίξει το χαμένο εισόδημα των παραγωγών και των πωλητών λαϊκών αγορών

Υποκριτικό χαρακτηρίζει η Τομεακή Επιτροπή Αργολίδας του ΚΚΕ το μέτρο της κυβέρνησης για την απαγόρευση μετακίνησης των παραγωγών και πωλητών των λαϊκών αγορών από Περιφέρεια σε Περιφέρεια, για την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού. Αυτό, τονίζει η ΤΕ Αργολίδας, «τους οδηγεί στην καταστροφή, καθώς τα προϊόντα τους είναι ευπαθή και η ζημιά που θα υποστούν από την απαγόρευση πώλησης στην Αττική θα είναι μεγάλη».

Καλεί την κυβέρνηση να στηρίξει τώρα «το χαμένο εισόδημα των παραγωγών και των πωλητών των λαϊκών, που τους καταστρέφει με αυτή την απόφαση, και παράλληλα να ικανοποιήσει τα - με επιστημονικά κριτήρια διαμορφωμένα - αιτήματα των γιατρών και των υγειονομικών για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για να προστατευθεί πραγματικά η υγεία του λαού».

Νέες παρεμβάσεις στη Βουλή από το ΚΚΕ

Διαρκείς είναι και οι παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή, με Ερωτήσεις για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού και με κατάθεση αναφορών από χώρους δουλειάς και κλάδους.

Σε συνέχεια των Ερωτήσεων, που κατέθεσε την προηγούμενη βδομάδα και οι οποίες θα συζητηθούν την Πέμπτη 2/4, για τη λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους εργασίας και την επείγουσα ενίσχυση του δημόσιου τομέα Υγείας με επίταξη των υποδομών των επιχειρηματιών στην Υγεία, οι νέες Ερωτήσεις του Κόμματος αφορούν:

-- Το αίτημα να δοθεί έκτακτο επίδομα σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αφού για τους χιλιάδες ανέργους είναι απίθανο στις σημερινές συνθήκες να βρουν δουλειά, ενώ τα εισοδηματικά κριτήρια με τα οποία αποκλείονταν από το επίδομα ανεργίας οι μακροχρόνια άνεργοι, έχουν καταρρεύσει για τους περισσότερους.

-- Την οδηγία της Διοίκησης του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), με την οποία καλεί τους εργαζόμενους να καλύψουν μόνοι τους τα αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας, όπως και το γεγονός ότι στην ίδια εγκύκλιο του ΕΦΕΤ καλούνται οι εργαζόμενοι να συμβάλουν «στην ανάληψη εξ αποστάσεως εργασίας σε περίπτωση που κάνουν χρήση άδειας ειδικού σκοπού». Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει ότι ο φορέας παροπλίζεται και ο όποιος έλεγχος αποδυναμώνεται περαιτέρω και μάλιστα σε έναν τομέα όπου οι επιχειρηματικοί όμιλοι της παραγωγής και εμπορίας τροφίμων πραγματικά θησαυρίζουν από τη διαμορφωμένη κατάσταση, ενώ οι τάσεις αισχροκέρδειας κλιμακώνονται.

-- Τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων με Σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, καθώς και των εργαζομένων με τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει ότι στα μέτρα της κυβέρνησης για τη μη εξάπλωση του κορονοϊού δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις παραπάνω κατηγορίες εργαζομένων, με αποτέλεσμα να εξαιρούνται από τις αποφάσεις για την εκ περιτροπής λειτουργία των αντίστοιχων υπηρεσιών και για το δικαίωμα λήψης των αδειών «ειδικού σκοπού» ή ένταξής τους στις «ευπαθείς» ομάδες για τους εργαζόμενους με τα Προγράμματα του ΟΑΕΔ.

-- Για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που μετακινείται στον Εβρο. Οι βουλευτές του Κόμματος ρωτούν την κυβέρνηση τι μέτρα θα πάρει για να εφαρμοστούν τα παρακάτω, που ζητούν η Ενωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, καθώς και η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ): Η μετακίνηση του προσωπικού προς και από τον νομό Εβρου να γίνεται με επιταγμένα λεωφορεία, ώστε να διασφαλίζεται ο μη συγχρωτισμός προσωπικού εντός τους (10 άτομα ανά λεωφορείο), ή με την αξιοποίηση του σιδηρόδρομου. Να εξασφαλιστεί από άλλες μονάδες, εκτός Εβρου, η επάρκεια υπηρεσιακών οχημάτων για να εξασφαλίζεται η λήψη προστατευτικών μέτρων, μη συγχρωτισμού κατά τις μετακινήσεις εντός νομού Εβρου. Να επιταχθούν ξενοδοχειακές μονάδες του νομού Εβρου, προκειμένου να φιλοξενηθούν οι στρατιωτικοί, εγκαταλείποντας τους θαλάμους και επιτρέποντας στις Διοικήσεις να εστιάσουν στη λήψη προστατευτικών μέτρων του οργανικού τους προσωπικού. Να διατίθενται και να διανέμονται γεύματα, των Λεσχών Αξιωματικών Φρουράς, με έξοδα και μέριμνα της Υπηρεσίας, στα ξενοδοχεία που διαμένουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Να διατεθούν αντισηπτικά, γάντια και μάσκες σε όλο το προσωπικό, με οδηγίες για τη χρήση και εφαρμογή τους.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αμεσα μέτρα πρόληψης και προστασίας από την πανδημία

Επιστολή στους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων πρόληψης και προστασίας από την πανδημία του κορονοϊού και τις επιπτώσεις της.

Στην επιστολή, που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, σημειώνεται ειδικά για τους υγειονομικούς, που εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες σε όλη την Ευρώπη, να ισχύσουν οι 14 μέρες καραντίνας καθώς και να επιταχθούν άμεσα ξενοδοχεία όπου θα διαμένει το υγειονομικό προσωπικό που με αυτοθυσία δίνει τη μάχη.

Οι ευρωβουλευτές του Κόμματος μεταφέρουν επίσης τα επείγοντα αιτήματα του υγειονομικού προσωπικού για χρηματοδότηση και ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας. Nα επιταχθούν οι μονάδες του ιδιωτικού τομέα, τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, οι αναπνευστήρες, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων. Οι ιδιώτες γιατροί να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας και κάτω από την ευθύνη του κράτους, χωρίς αντίτιμο, να αναλάβουν εξετάσεις, επισκέψεις στο σπίτι, συνταγογράφηση. Να αντιμετωπιστεί άμεσα η τεράστια έλλειψη σε μάσκες, αντισηπτικά, αναπνευστήρες και να παταχθεί η αισχροκέρδεια εταιρειών παραγωγής και εμπορίας. Να ακυρωθούν όλες οι δεκάδες χιλιάδες απολύσεις (στην Ελλάδα περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι απολύθηκαν το Μάρτη) και οι βλαπτικές μεταβολές σε Συλλογικές Συμβάσεις και ωράρια εργασίας στα οποία προχώρησε η εργοδοσία. Να καταβληθεί στην ώρα του το Δώρο Πάσχα και να μη μετατεθεί. Να δοθούν οι ειδικές άδειες για ατομική νοσηλεία, περίθαλψη τέκνων και συγγενών, χωρίς να προσμετρώνται στην κανονική άδεια. Αντίστοιχα μέτρα ουσιαστικής στήριξης, ελάφρυνσης χρειάζεται να ληφθούν για αυτοαπασχολούμενους, μικροεπαγγελματίες και βιοπαλαιστές αγρότες.

«Οι εργαζόμενοι και συνολικά ο λαός να μην είναι και πάλι αυτοί που θα πληρώσουν το λογαριασμό προκειμένου να ενισχυθούν για μια ακόμα φορά οι επιχειρηματικοί όμιλοι», καταλήγει η επιστολή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ