Από την προχτεσινή απεργιακή πορεία στη Μασσαλία, στο λιμάνι |
Νέες κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μακρόν οργανώνουν ήδη εκατοντάδες πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις στη Γαλλία, ενάντια και στην προσπάθεια των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών (όπως της σοσιαλδημοκρατικής CFDT) να υπονομεύσουν τους αγώνες, αφού χαρακτήρισαν τις εναλλακτικές προτάσεις της κυβέρνησης «βήμα στη σωστή κατεύθυνση».
Ετσι, νέα «μέρα κινητοποίησης» καθορίστηκε τώρα η Τετάρτη 22 Γενάρη, ενώ αγωνιστικές πρωτοβουλίες προγραμματίζονται και για την Πέμπτη 23 του μήνα, με προτάσεις για «φωτισμένες διαμαρτυρίες» από το σούρουπο και μετά. Επίσης, στις 24 του μήνα πολλές οργανώσεις προσανατολίζονται ήδη σε διοργάνωση νέας 24ωρης απεργίας, όταν αναμένεται να συζητηθούν στο υπουργικό συμβούλιο οι νέες ανατροπές.
Τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις όπως η CGT, η FO και άλλες εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, εκφράζοντας διαφωνίες με τις προτάσεις της κυβέρνησης και αναφέροντας ότι οι οργανώσεις που ανήκουν στις δυνάμεις τους καλούν σε «απεργιακές δράσεις, διακλαδικές παρεμβάσεις» κ.λπ.
Το Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας, μετά την τριήμερη απεργία που οργάνωσε από 14 έως 16 Γενάρη, καλεί σε νέα απεργία αύριο Σάββατο, με συγκέντρωση στην πύλη C του λιμανιού, αναδεικνύοντας τη δυναμική συμμετοχή πολλών λιμενεργατών της Μασσαλίας στις πολυήμερες κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν στις αρχές Δεκέμβρη. Συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στην ΠΣΟ καλούν σε κλιμάκωση του αγώνα.
Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Χημική βιομηχανία (FNIC) καλεί επίσης σε κλιμάκωση του αγώνα και με απεργίες, σ' αυτό το πλαίσιο άλλωστε καλούσε με τη σειρά της σε τριήμερη απεργία μέχρι και χτες 16 Γενάρη. Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις της FNIC δίνουν τη μάχη για την οργάνωση της πάλης και μέσα στους τόπους δουλειάς. Οργάνωσαν συγκέντρωση αλληλεγγύης στο εργοστάσιο του ομίλου «Cargil» στην περιοχή Ομπουρντίν της βόρειας Γαλλίας, όπου η διοίκηση ετοιμάζεται να πετάξει στο δρόμο τους 183 από τους 328 εργαζόμενους, στο πλαίσιο σχεδίου αναδιοργάνωσης της επιχείρησης, για την ενίσχυση της κερδοφορίας και συνολικά της θέσης της στον κλάδο και την αγορά, γαλλική και διεθνή. H «Cargil» είναι ένας από τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς κολοσσούς της Χημικής Βιομηχανίας και ειδικεύεται στην παραγωγή αμύλου και παραγώγων του, που στη συνέχεια προορίζονται για αγροτική αλλά και βιομηχανική χρήση.
Και ενώ οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με την αντεργατική επίθεση μεγαλοεργοδοσίας και κυβέρνησης, ο Πρόεδρος Εμ. Μακρόν προσπάθησε να εμφανιστεί «ανήσυχος» για την αστυνομική βία, ζητώντας από τον υπουργό Εσωτερικών Κρ. Καστανέρ μέτρα για να βελτιωθεί η «δεοντολογία» στη δράση της αστυνομίας.
Σημειωτέον, πρόσφατα ο «ζήλος» της αστυνομίας ήρθε ξανά στο προσκήνιο, μετά το θάνατο ενός εργαζόμενου στον τομέα των διανομών, ένα χώρο όπου τα τελευταία χρόνια εκδηλώνονται πολλά περιστατικά έντονου εργασιακού άγχους, δεδομένης και της στενής σύνδεσης των «δικαιωμάτων» με την απόδοση κ.λπ. Ο 42χρονος διανομέας, πατέρας πέντε παιδιών, κατέληξε από καρδιακή εμβολή αλλά και ρήξη στο λάρυγγα, αφού πρώτα βρισκόταν σε κώμα επί ένα 48ωρο. Κατέληξε στο νοσοκομείο αφού τον σταμάτησαν αστυνομικοί, επειδή οδηγούσε μιλώντας στο τηλέφωνο, και όταν αυτός εκνευρίστηκε και αντέδρασε, τον «ακινητοποίησαν» καθηλώνοντάς τον βίαια στο έδαφος και περνώντας του χειροπέδες.
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--
Η Εθνική Επιτροπή Απεργίας της Κολομβίας (συσπείρωση εκατοντάδων εργατικών, αγροτικών, ιθαγένικων και φοιτητικών οργανώσεων) ανακοίνωσε την πρώτη μεγάλη διαμαρτυρία για τον νέο χρόνο, δίνοντας συνέχεια στις κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της αντιδραστικής κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε, που ξεκίνησαν με τη μεγαλειώδη γενική απεργία στις 21 Νοέμβρη 2019.
Πρόκειται για τη διαμαρτυρία, που διοργανώνεται σε όλες τις μεγάλες πόλεις στις 21 Γενάρη, με τη μορφή του χτυπήματος κατσαρόλας που έχει ως κεντρικό θέμα την προστασία της ζωής και της κοινωνικής διαμαρτυρίας, αναδεικνύοντας το ζήτημα των συνεχιζόμενων δολοφονιών λαϊκών αγωνιστών ηγετών σε διάφορες περιοχές, αλλά και τις εκτεταμένες παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων, συνδικαλιστών και άλλων αγωνιστών, όπως έδειξε και το πρόσφατο σκάνδαλο της ειδικής υπηρεσίας στο στρατό. Σκάνδαλο η αποκάλυψη του οποίου οδήγησε στην αλλαγή της ηγεσίας του στρατού.
Σε ό,τι αφορά τις δολοφονίες, ήδη μέσα στις πρώτες 15 μέρες του 2020 έχουν φτάσει τις 20, με θύματα ηγέτες λαϊκών οργανώσεων, πρωτοπόρα μέλη των ιθαγένικων κοινοτήτων που αντιδρούν στην πολιτική της κυβέρνησης η οποία δίνει τη γη τους βορά σε ντόπια και ξένα μονοπώλια, και πρώην αντάρτες των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας, που έχουν αφοπλιστεί μετά τη λεγόμενη ειρηνευτική συμφωνία του 2016. Συνολικά, σε αυτά τα 3 χρόνια, οι εκτελεσμένοι αγωνιστές, συνήθως από παραστρατιωτικά τάγματα θανάτου για λογαριασμό γαιοκτημόνων και μεγαλοεπιχειρηματιών, πλησιάζουν τους 800.
Οι διαδηλώσεις θυμίζουμε ότι θέτουν μια διευρυμένη ατζέντα θεμάτων, που η κυβέρνηση ουσιαστικά αρνείται να ακούσει (έχουν γίνει 4 συναντήσεις χωρίς αποτέλεσμα με αντιπροσωπεία των απεργών). Στα 13 σημεία που προτάσσονται ξεχωρίζουν: Η αντίθεση στα σχέδια για περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασίας, για την πληρωμή των εργαζομένων ηλικίας μέχρι 25 ετών στο 75% του βασικού μισθού, για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Απαιτούν ακόμα να υπάρχουν ποιοτική δημόσια Εκπαίδευση και Υγεία - Πρόνοια, δημόσιες υποδομές και να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Να εφαρμοστεί από την κυβέρνηση η συμφωνία ειρήνης που υπέγραψε με τους αντάρτες των FARC το 2016, να αρχίσει διάλογος και με το άλλο αντάρτικο, το ELN, και να σταματήσουν οι καθημερινές δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών και η δολοφονική δράση των «μονάδων αντιμετώπισης ταραχών» (ESMAD), που ήδη έχουν δολοφονήσει 5 ανθρώπους (ανάμεσα στους οποίους τον 18χρονο φοιτητή Ντίλαν Κρους από σκάγια φυσιγγίου αστυνομικής καραμπίνας).
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ροντρίγκο Λοντόνιο, πρόεδρος του κόμματος FARC (νέα ονομασία Εναλλακτική Επαναστατική Δύναμη της Πλειοψηφίας), επιβεβαίωσε την πληροφορία που έδωσε την Κυριακή ο επικεφαλής της αστυνομίας, ότι εξουδετερώθηκαν δύο πρώην αντάρτες που σχεδίαζαν τη δολοφονία του. Σε δηλώσεις του ο Λοντόνιο επέμεινε στην «ανάγκη της εθνικής συμφιλίωσης», για να υπάρξει «μια διαφορετική Κολομβία της ειρήνης και της ευημερίας», καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι δεν τηρεί τα συμφωνημένα και «έτσι δίνει λαβές στους εχθρούς της ειρήνης».
ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.-- Η αρχή «μία χώρα, δύο συστήματα» μπορεί να συνεχίσει να ισχύει στο Χονγκ Κονγκ και μετά το 2047, δήλωσε η τοπική κυβερνήτης Κάρι Λαμ, αρκεί οι οι νέοι της πόλης να μην την καταστρέψουν με «προσωρινές παρανοήσεις». Η περιοχή το 1997 πέρασε από τον έλεγχο της Βρετανίας στην Κίνα, στο πλαίσιο της αρχής «μία χώρα, δύο συστήματα», με ισχύ τουλάχιστον για 50 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια ενισχύονται αυτονομιστικές δυνάμεις και «κινήματα» που διεκδικούν περισσότερα «δικαιώματα και ελευθερίες», που μεγαλώνουν την ευελιξία έναντι του Πεκίνου.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Επίσκεψη στις ΗΠΑ αναμενόταν να ξεκινήσει χτες η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί, με επίκεντρο τις εξελίξεις στην υποσαχάρια περιοχή του Σαχέλ.
ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Δραματική αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των ανθρώπων σε νότιες χώρες της Αφρικής οι οποίοι έχουν ανάγκη από άμεση βοήθεια σε τρόφιμα. Ξεπερνούν τα 45 εκατομμύρια και είναι αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της πείνας εξαιτίας της ξηρασίας, των πλημμυρών και της οικονομικής κρίσης. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (WFP) του ΟΗΕ προειδοποίησε πως έχει εξασφαλίσει μόνο 205 εκατομμύρια δολάρια (184 εκατ. ευρώ) από τα απαιτούμενα 489 εκατ. δολάρια. Περισσότερο έχουν πληγεί το Λεσότο, η Μαδαγασκάρη, το Μαλάουι, η Μοζαμβίκη, η Ναμίμπια, η Ζάμπια, η Ζιμπάμπουε και το Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη).
ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Πάνω από 2,7 εκατ. αιτήσεις δέχτηκε η υπηρεσία του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών από Ευρωπαίους πολίτες που αιτούνται άδεια παραμονής και εργασίας στη χώρα μετά το Brexit, στο πλαίσιο του προγράμματος εγκατάστασης για πολίτες της ΕΕ, από την έναρξή του τον Αύγουστο του 2018 μέχρι και τις 31 Δεκέμβρη 2019.
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-- Τρία ακροδεξιά ισραηλινά κόμματα, η «Νέα Δεξιά» του υπουργού Αμυνας Ναφτάλι Μπένετ, η «Εθνική Ενωση» του υπουργού Μεταφορών Μεζαλέλ Σμότριτς και το «Εβραϊκό Σπίτι» του υπουργού Παιδείας Ράφι Περέτζ, ανακοίνωσαν αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι θα συνεργαστούν συγκροτώντας κοινό εκλογικό μπλοκ με το όνομα «ΓΙΑΜΙΝΑ» (Δεξιά), διεκδικώντας τις ψήφους των Ισραηλινών ψηφοφόρων στις 2 Μάρτη.
ΚΑΪΡΟ.-- Το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου απέρριψε τις διαμαρτυρίες της Τουρκίας για τη σύλληψη τεσσάρων δημοσιογράφων του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων «Anadolu» την Τετάρτη στο Κάιρο, κατηγορώντας τους συλληφθέντες για διασπορά «ψευδών ειδήσεων». Σε ανακοίνωσή του μάλιστα εκτιμά ότι το γραφείο του «Anadolu» στο Κάιρο είναι βιτρίνα «για μια βάση χάκερς (...) στόχος των οποίων είναι να μεταδίδουν ψευδείς ειδήσεις».
ΜΑΖΕΡΟΥ.-- Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του εξέφρασε χτες ο 80χρονος πρωθυπουργός του νοτιοαφρικανικού κρατιδίου Λεσότο, Τόμας Ταμπάνε, που κατηγορείται για τη δολοφονία της πρώτης συζύγου του πριν από δυόμισι χρόνια.
ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Τέσσερα μικρά παιδιά - από 4 μηνών ως 6 ετών - στη Ρουμανία, τα οποία οι γονείς τους είχαν αφήσει μόνα, έχασαν τη ζωή τους το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη όταν ξέσπασε πυρκαγιά στο σπίτι τους στην Τιμισοάρα. Ο 14χρονος αδελφός τους τραυματίστηκε. Η πυρκαγιά πιθανώς ξεκίνησε από ξυλόσομπα και η αστυνομία διεξάγει έρευνα για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, καθώς υπήρχαν καταγγελίες για παραμέληση. Μεταξύ 2010 - 2012, αντίστοιχα συμβάντα είχαν κοστίσει τη ζωή σε 152 παιδιά, κάτι που ώθησε τις αρχές να ξεκινήσουν εκστρατεία για την πρόληψη των πυρκαγιών στα σπίτια. Το 2018, 8 ανήλικοι σκοτώθηκαν και 27 τραυματίστηκαν σε οικιακές πυρκαγιές.