Παρασκευή 17 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Νέες λαϊκές διαμαρτυρίες

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Η Εθνική Επιτροπή Απεργίας της Κολομβίας (συσπείρωση εκατοντάδων εργατικών, αγροτικών, ιθαγένικων και φοιτητικών οργανώσεων) ανακοίνωσε την πρώτη μεγάλη διαμαρτυρία για τον νέο χρόνο, δίνοντας συνέχεια στις κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της αντιδραστικής κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε, που ξεκίνησαν με τη μεγαλειώδη γενική απεργία στις 21 Νοέμβρη 2019.

Πρόκειται για τη διαμαρτυρία, που διοργανώνεται σε όλες τις μεγάλες πόλεις στις 21 Γενάρη, με τη μορφή του χτυπήματος κατσαρόλας που έχει ως κεντρικό θέμα την προστασία της ζωής και της κοινωνικής διαμαρτυρίας, αναδεικνύοντας το ζήτημα των συνεχιζόμενων δολοφονιών λαϊκών αγωνιστών ηγετών σε διάφορες περιοχές, αλλά και τις εκτεταμένες παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων, συνδικαλιστών και άλλων αγωνιστών, όπως έδειξε και το πρόσφατο σκάνδαλο της ειδικής υπηρεσίας στο στρατό. Σκάνδαλο η αποκάλυψη του οποίου οδήγησε στην αλλαγή της ηγεσίας του στρατού.

Σε ό,τι αφορά τις δολοφονίες, ήδη μέσα στις πρώτες 15 μέρες του 2020 έχουν φτάσει τις 20, με θύματα ηγέτες λαϊκών οργανώσεων, πρωτοπόρα μέλη των ιθαγένικων κοινοτήτων που αντιδρούν στην πολιτική της κυβέρνησης η οποία δίνει τη γη τους βορά σε ντόπια και ξένα μονοπώλια, και πρώην αντάρτες των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας, που έχουν αφοπλιστεί μετά τη λεγόμενη ειρηνευτική συμφωνία του 2016. Συνολικά, σε αυτά τα 3 χρόνια, οι εκτελεσμένοι αγωνιστές, συνήθως από παραστρατιωτικά τάγματα θανάτου για λογαριασμό γαιοκτημόνων και μεγαλοεπιχειρηματιών, πλησιάζουν τους 800.

Οι διαδηλώσεις θυμίζουμε ότι θέτουν μια διευρυμένη ατζέντα θεμάτων, που η κυβέρνηση ουσιαστικά αρνείται να ακούσει (έχουν γίνει 4 συναντήσεις χωρίς αποτέλεσμα με αντιπροσωπεία των απεργών). Στα 13 σημεία που προτάσσονται ξεχωρίζουν: Η αντίθεση στα σχέδια για περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασίας, για την πληρωμή των εργαζομένων ηλικίας μέχρι 25 ετών στο 75% του βασικού μισθού, για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Απαιτούν ακόμα να υπάρχουν ποιοτική δημόσια Εκπαίδευση και Υγεία - Πρόνοια, δημόσιες υποδομές και να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Να εφαρμοστεί από την κυβέρνηση η συμφωνία ειρήνης που υπέγραψε με τους αντάρτες των FARC το 2016, να αρχίσει διάλογος και με το άλλο αντάρτικο, το ELN, και να σταματήσουν οι καθημερινές δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών και η δολοφονική δράση των «μονάδων αντιμετώπισης ταραχών» (ESMAD), που ήδη έχουν δολοφονήσει 5 ανθρώπους (ανάμεσα στους οποίους τον 18χρονο φοιτητή Ντίλαν Κρους από σκάγια φυσιγγίου αστυνομικής καραμπίνας).

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ροντρίγκο Λοντόνιο, πρόεδρος του κόμματος FARC (νέα ονομασία Εναλλακτική Επαναστατική Δύναμη της Πλειοψηφίας), επιβεβαίωσε την πληροφορία που έδωσε την Κυριακή ο επικεφαλής της αστυνομίας, ότι εξουδετερώθηκαν δύο πρώην αντάρτες που σχεδίαζαν τη δολοφονία του. Σε δηλώσεις του ο Λοντόνιο επέμεινε στην «ανάγκη της εθνικής συμφιλίωσης», για να υπάρξει «μια διαφορετική Κολομβία της ειρήνης και της ευημερίας», καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι δεν τηρεί τα συμφωνημένα και «έτσι δίνει λαβές στους εχθρούς της ειρήνης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ