Από τις διαδηλώσεις στο Σίδνεϊ ενάντια στην κυβέρνηση Μόρισον |
Ωστόσο, αυτό που επιβεβαιώνεται και στην Αυστραλία, μια ανεπτυγμένη καπιταλιστική χώρα - ήπειρο, είναι ότι για το αστικό κράτος δεν αποτελεί προτεραιότητα η προστασία του δασικού πλούτου και του περιβάλλοντος, γιατί μπαίνουν στη λογική κόστους - οφέλους για τους καπιταλιστές. Οι υπηρεσίες δασοπροστασίας και πυρόσβεσης μένουν χρόνια τώρα υποχρηματοδοτούμενες, είναι περισσότεροι οι εθελοντές από το μόνιμο προσωπικό, το κράτος υπηρετώντας τους μονοπωλιακούς ομίλους και την κερδοφορία τους δεν παίρνει μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος. Την ίδια ώρα, μόνο για το 2018, με βάση στοιχεία του SIPRI (Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Ειρήνη της Στοκχόλμης), η Αυστραλία ξόδεψε σε εξοπλισμούς και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις 73,1 εκατ. δολάρια τη μέρα, ποσό που θα μπορούσε να καλύψει ανάγκες σε υποδομές χρήσιμες για την κοινωνία.
Γι' αυτό είναι κρίσιμο για το λαό η οργή του να μην εξαντλείται στους χειρισμούς του κάθε διαχειριστή, αλλά να βάλει στο στόχαστρο την πραγματική αιτία, δηλαδή το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα.
Από τη συμμετοχή της ΚΟ Γερμανίας του ΚΚΕ στη διαδήλωση στο Βερολίνο |
Μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διαδήλωσαν με τα πανό τους μαζί με το μπλοκ του Γερμανικού ΚΚ (DKP), του ΚΚ Τουρκίας (TKP), αλλά και με αντιπροσωπεία του διωκόμενου στη χώρα του ΚΚ Πολωνίας.
Οι χιλιάδες διαδηλωτές διέσχισαν την κεντρική λεωφόρο του Ανατολικού Βερολίνου, Frankfurter Allee, προέκταση της ιστορικής Karl Marx Allee, για να καταλήξουν στο μνημείο που είναι αφιερωμένο σε δεκάδες προσωπικότητες του γερμανικού και διεθνούς εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, στους νεκρούς της Επανάστασης του Νοέμβρη του 1918, των Διεθνών Ταξιαρχιών και της πάλης ενάντια στο φασισμό.
ΒΑΓΔΑΤΗ.--
Εντείνεται η κόντρα ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράκ, καθώς η πρόσφατη απόφαση της ιρακινής Βουλής για απομάκρυνση όλων των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα, έπειτα από τη δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σολεϊμανί με αμερικανικούς πυραύλους στις 3 Γενάρη κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης, φαίνεται να προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην Ουάσιγκτον.
Πληροφορίες της «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ» το Σαββατοκύριακο ανέφεραν πως η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, μελετά το ενδεχόμενο «παγώματος» του κεντρικού τραπεζικού λογαριασμού που διατηρεί το Ιράκ στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) στη Νέα Υόρκη προκειμένου να πραγματοποιεί τις χρηματοπιστωτικές αλλαγές από τις εξαγωγές πετρελαίου. Εάν η απειλή αυτή γίνει πράξη, τότε η ιρακινή κυβέρνηση δεν θα έχει πρόσβαση σε έναν λογαριασμό με καταθέσεις που τον περασμένο Δεκέμβρη ανέρχονταν σε τουλάχιστον τρία δισ. δολάρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και την τεταμένη πολιτικά κατάσταση που υπάρχει στο Ιράκ εδώ και πολύ καιρό.
Ενα 24ωρο μετά (Κυριακή) σημειώθηκε νέα επίθεση με οκτώ ρουκέτες στην αμερικανική βάση Μπαλάντ στο Ιράκ, που απέχει περίπου 80 χλμ. από τη Βαγδάτη. Η επίθεση, την ευθύνη της οποίας δεν ανέλαβε καμία οργάνωση, προκάλεσε τον τραυματισμό τεσσάρων Ιρακινών στρατιωτικών και όχι Αμερικανών. Ωστόσο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο εξέφρασε «αγανάκτηση» για τις... «συνεχιζόμενες παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Ιράκ», «ξεχνώντας» τάχα πως οι ΗΠΑ είχαν παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα του Ιράκ στις 3 Γενάρη με την επίθεση σε βάρος του Ιρανού υποστράτηγου Σολεϊμανί, που την πραγματοποίησαν παρά την αντίθετη γνώμη της ιρακινής κυβέρνησης...
Ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα Β', που ξεκινά σήμερα περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, εμφανίστηκε ανήσυχος για το ενδεχόμενο ανασυγκρότησης και δράσης των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», πιέζοντας με τον δικό του τρόπο το Ιράκ να μην υλοποιήσει την απόφαση της Βουλής για αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το ιρακινό έδαφος. Παρόμοια «προειδοποίηση» απηύθυνε χτες από το Αμμάν της Ιορδανίας και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, που σε συνέντευξή Τύπου με τον Ιορδανό ομόλογό του, Αϊμαν Σαφάντι, διαπίστωσε επίσης «κίνδυνο» επαναφοράς του «Ισλαμικού Κράτους» και εξαπόλυσης νέων τρομοκρατικών επιθέσεων στην περιοχή και την Ευρώπη εάν αποχωρήσουν τα ξένα στρατεύματα από το Ιράκ.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας και Ασφάλειας του Ιρακινού Κοινοβουλίου Μοχάμαντ Ρεζά εκδήλωσε την πρόθεση της Βαγδάτης για την αγορά ρωσικών πυραύλων «S-300», προκειμένου να βελτιωθεί η ιρακινή αεράμυνα.
Η πρόταση αυτή προκάλεσε το ζωηρό ενδιαφέρον του Ιγκόρ Κουρουσένκο, μέλους του Γενικού Συμβουλίου του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, που έσπευσε να παινέψει τη διμερή συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και να παρατηρήσει ότι το Ιράκ θα έπρεπε να προμηθευτεί το αντιπυραυλικό σύστημα αεράμυνας «S-400». Ο Κουρουσένκο παρατήρησε (σύμφωνα με ρεπορτάζ του ρωσικού δικτύου «Σπούτνικ») ότι μετά τις επιθέσεις των ΗΠΑ κατά του Ιρανού υποστράτηγου Σολεϊμανί «η ιρακινή αεράμυνα αποδεικνύεται πως χρήζει βελτίωσης».
Το κρατικό βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας έλαβε το μήνυμα του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με το οποίο ευχήθηκε στον ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν για τα γενέθλιά του, ωστόσο η Πιονγιάνγκ εμφανίζεται επιφυλακτική στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Ουάσιγκτον.
Το πρακτορείο μετέδωσε δηλώσεις του συμβούλου του βορειοκορεατικού ΥΠΕΞ Κιμ Κίε Γκουάν, σύμφωνα με τον οποίο, αν και ο Κιμ προσωπικά συμπαθεί τον Τραμπ, δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του ως ηγέτη της χώρας βάσει των προσωπικών του αισθημάτων. Ο ίδιος αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι «έχουμε εξαπατηθεί από τις ΗΠΑ, έχουμε παρασυρθεί σε διάλογο μαζί τους για περισσότερο από ενάμιση χρόνο και για εμάς ήταν χαμένος χρόνος». Πρόσθεσε ακόμα ότι η Πιονγιάνγκ δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει προτάσεις όπως αυτές που έκανε ο Τραμπ στην τελευταία του συνάντηση με τον Κιμ, στο Ανόι του Βιετνάμ, τον Φλεβάρη του 2019. Επιπλέον, ο αξιωματούχος του ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η Πιονγιάνγκ δεν θα εγκαταλείψει τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις για μια μερική άρση των κυρώσεων και θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο όταν οι ΗΠΑ κάνουν υποχωρήσεις, πρόσθεσε ο ίδιος.
Στο μεταξύ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Ο' Μπράιεν δήλωσε κι αυτός ότι οι ΗΠΑ ήρθαν σε επαφή με τη Βόρεια Κορέα για να την προτρέψουν να επιστρέψει στο τραπέζι των διμερών διαπραγματεύσεων. Ο Ο' Μπράιεν χαρακτήρισε «θετική» ένδειξη το γεγονός πως ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, δεν προχώρησε σε νέα βαλλιστική δοκιμή - όπως είχαν ερμηνεύσει πολλοί από τη Δύση τις αναφορές βορειοκορεατικών ΜΜΕ για πιθανό «χριστουγεννιάτικο δώρο» που η Πιονγιάνγκ θα έστελνε στην Ουάσιγκτον.
Συγκεκριμένα ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι «ήρθαμε σε επαφή με τους Βορειοκορεάτες και τους είπαμε ότι θα θέλαμε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στη Στοκχόλμη που είχαν γίνει στις αρχές του Οκτώβρη... Τους ενημερώσαμε, μέσω πολλών διαύλων, ότι θα θέλαμε (οι συνομιλίες) αυτές να επαναληφθούν».