ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Γενάρη 2020
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Κλιμάκωση πιέσεων και εκκλήσεις διαλόγου

Η παραδοχή της κατάρριψης από λάθος του ουκρανικού αεροσκάφους έφερε την ιρανική ηγεσία σε δυσχερή θέση

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εντείνεται η προσπάθεια των ΗΠΑ να αξιοποιήσουν κάθε αφορμή για να αυξήσουν τις ήδη ασφυκτικές πιέσεις σε βάρος του Ιράν, ώστε να πετύχουν απώτερους γεωπολιτικούς στόχους σε βάρος περιφερειακών και μεγαλύτερων ανταγωνιστών τους, όπως είναι η Ρωσία και η Κίνα.

Η αμερικανική κυβέρνηση μέσω του Προέδρου Τραμπ προσπάθησε υποκριτικά να δείξει πως τάχα νοιάζεται για την... «ασφάλεια» αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο Ιράν, που άρχισαν τις διαδηλώσεις το τελευταίο τριήμερο μετά την παραδοχή της ηγεσίας των Ιρανών «Φρουρών της Επανάστασης» πως έδωσαν εντολή για κατάρριψη του ουκρανικού πολιτικού αεροσκάφους με τους 176 επιβαίνοντες, στις 8 Γενάρη από λάθος, νομίζοντας ότι πρόκειται για αμερικανικό πύραυλο Κρουζ. Παράλληλα, δεν έλειψαν οι προσπάθειες για παζάρια με την Τεχεράνη. Ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Ρόμπερτ Ο' Μπράιεν, μιλώντας στο δίκτυο «Fox News» ισχυρίστηκε πως η «εκστρατεία μέγιστης πίεσης» της κυβέρνησης του Τραμπ φέρνει αποτελέσματα και πως γι' αυτό το Ιράν «ασφυκτιά» και «δεν έχει καμία άλλη επιλογή παρά να έρθει στο τραπέζι» για να διαπραγματευτεί...

Διαδηλώσεις στην Τεχεράνη

Οι διαδηλώσεις αρκετών χιλιάδων, κυρίως νεαρών ατόμων, στην Τεχεράνη με αφορμή την πολύνεκρη συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους (όπου σκοτώθηκαν δεκάδες Ιρανοί και ξένοι υπήκοοι) φαίνεται πως εκφράζουν την οργή ενός μέρους του ιρανικού λαού που δεν ικανοποιείται από την παραδοχή του τραγικού λάθους, τις παραιτήσεις των υπευθύνων και τη διενέργεια έρευνας. Την ίδια ώρα, οι κυβερνήσεις Καναδά, Ουκρανίας και άλλες ζητούν για λογαριασμό των θυμάτων αποζημιώσεις από τις ιρανικές αρχές.

Παράλληλα, ο ανώτατος Ιρανός εισαγγελέας Ιμπραχίμ Ραΐσι ανακοίνωσε πως σχεδιάζεται η προσφυγή του Ιράν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης κατά του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ για τη δολοφονία του υποστράτηγου Κασέμ Σολεϊμανί, διότι ήταν «σύμβολο κατά της τρομοκρατίας και υποστήριξης των καταπιεσμένων» και υπό την έννοια αυτή «η δολοφονία του καταπατά κάθε νόμο».

Στην Δαμασκό της Συρίας, ο Ιρανός υπουργός Αμυνας στρατηγός Αμίρ Χαταμί τόνιζε πως οι ΗΠΑ έκαναν «εσφαλμένους υπολογισμούς υποθέτοντας ότι με το να εξουδετερώσουν ένα πρόσωπο θα σταματήσουν τον Αξονα Αντίστασης». Συναντώντας τον Σύρο ομόλογό του Αλί Αμπντουλάχ Αγιούμπ, ο Χαταμί πρόσθεσε πως η επικράτηση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στην περιοχή θα ήταν αναπόφευκτη δίχως τις προσπάθειες του Ιρανού υποστράτηγου Σολεϊμανί.

Ο ρόλος του Ισραήλ και η αντίδραση της «Χεζμπολάχ»

Το παρασκήνιο γύρω από τις συνθήκες επίθεσης κατά του Ιρανού υποστράτηγου πάντως αυξάνεται. Το Σαββατοκύριακο αμερικανικά ΜΜΕ επικαλούμενα «πηγές» μετέδωσαν πως το Ισραήλ παρείχε «σημαντικές πληροφορίες αντικατασκοπείας» για τη δολοφονία του Σολεϊμανί στη Βαγδάτη. Παράλληλα, ο Ισραηλινός υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ απείλησε τον Χασάν Νασράλα, αρχηγό της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», που συνεργάζεται με το Ιράν, λέγοντας ότι οι απειλές που εκτοξεύει κατά του Ισραήλ «μπορεί να προκαλέσουν» τη δολοφονία του.

Διπλωματική κινητικότητα

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναπτύσσεται μια ιδιαίτερη κινητικότητα από αξιωματούχους ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Οι ηγέτες Γερμανίας, Γαλλίας, και Βρετανίας συνέχισαν να κάνουν τα στραβά μάτια στις ξεκάθαρες απειλές των ΗΠΑ, καλώντας εν προκειμένω τον θύτη, το Ιράν, να επανέλθει πλήρως στη διεθνή πυρηνική συμφωνία του 2015 και να απόσχει από οποιαδήποτε περαιτέρω «βίαιη ενέργεια»...

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε, σε μία προσπάθεια να θωρακίσει την ενεργειακή τροφοδοσία και επάρκεια στη χώρα του, που σε ένα βαθμό στηρίζεται στα ιρανικά πετρέλαια, επιχείρησε για μία ακόμη φορά να παίξει ρόλο μεσολαβητή ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον - Τεχεράνης. Από τη Σαουδική Αραβία, όπου βρέθηκε ξεκινώντας περιοδεία σε χώρες της περιοχής, ο Αμπε προειδοποίησε ότι μία πιθανή στρατιωτική αναμέτρηση με το Ιράν «θα έπληττε την ειρήνη και τη σταθερότητα σε διεθνές επίπεδο». Μετά τη συνάντησή του με τον πρίγκιπα διάδοχο στο θρόνο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή. Συζήτησαν επίσης την απόφαση της Ιαπωνίας να αναπτύξει ένα αντιτορπιλικό και δύο αεροσκάφη P-3C ανοικτά του Περσικού Κόλπου, μετά την άρνησή της να ενταχθεί σε «συνασπισμό» των ΗΠΑ τάχα για την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας.

Στην Τεχεράνη μετέβη την Κυριακή αιφνιδίως και ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπεν Χαμάντ Αλ-Θάνι, συναντώντας τον Ιρανό Πρόεδρο Χασάν Ροχανί. Τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα απαραίτητη η αποκλιμάκωση της έντασης και ο διάλογος «για την επίλυση των περιφερειακών κρίσεων σε μια ευαίσθητη περίοδο». Ο Καταριανός ηγέτης ευχαρίστησε ακόμη το Ιράν, με το οποίο η χώρα του μοιράζεται ένα τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου, επειδή υποστήριξε την Ντόχα παρέχοντάς της χερσαία και εναέρια πρόσβαση μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της να επιβάλουν στο Κατάρ διπλωματικό και εμπορικό εμπάργκο στα μέσα του 2017.

Στην Τεχεράνη βρέθηκε προχτές και ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών, Σαχ Μαχμούντ Κουρεσί.

ΡΩΣΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνάντηση Μέρκελ - Πούτιν για Συρία, Λιβύη, Ιράν, Ιράκ και άλλα

Η Α. Μέρκελ και ο Βλ. Πούτιν

Copyright 2020 The Associated

Η Α. Μέρκελ και ο Βλ. Πούτιν
ΜΟΣΧΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με «βαριά» ατζέντα, όπως η κατάσταση σε Συρία, Λιβύη, Ουκρανία, καθώς και για τις εξελίξεις γύρω από το Ιράκ και το Ιράν, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ συναντήθηκε το Σάββατο στη Μόσχα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Παρά τις οξυμένες αντιθέσεις και τη σαφή στάση Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας υπέρ των ΗΠΑ στην αντιπαράθεση με το Ιράν σχετικά με τη δολοφονία Σολεϊμανί, Μέρκελ και Πούτιν συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να διατηρηθεί η πυρηνική συμφωνία για το Ιράν (JCPOA), από την οποία, θυμίζουμε, έχουν αποχωρήσει οι ΗΠΑ. Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ η ιρανική πλευρά δήλωσε ότι ανέστειλε «ορισμένες από τις εθελοντικές δεσμεύσεις της» στο πλαίσιο της JCPOA. Ο Πούτιν κάλεσε τα ευρωπαϊκά κράτη να συμβάλουν στην «απεξάρτηση» των εμπορικών συναλλαγών με το Ιράν από το δολάριο και είπε πως «το σύστημα υποστήριξης των εμπορικών ανταλλαγών (INSTEX) πρέπει τελικά να αρχίσει να λειτουργεί».

Για την κατάρριψη του αεροσκάφους από την ιρανική αεράμυνα, η καγκελάριος σχολίασε ότι «τουλάχιστον έγινε γνωστό ποιος ευθύνεται».

Διεξοδικά συζητήθηκαν η «εκρηκτική κατάσταση τις τελευταίες μέρες στην περιοχή του Κόλπου» και «το σπιράλ βίας στο Ιράκ». Σύμφωνα με την καγκελάριο, η Γερμανία «επιμένει στην αποκλιμάκωση» και «σταθεροποίηση του Ιράκ», καθώς και ότι είναι «σημαντικό να διατηρηθεί ο διεθνής συνασπισμός στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας του "Ισλαμικού Κράτους"».

Η Μέρκελ χαρακτήρισε τη Ρωσία «σημαντικό παίκτη στην παγκόσμια σκηνή» και «απαραίτητη, ιδιαίτερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για την πολιτική επίλυση συγκρούσεων».

Για την κατάσταση στη Λιβύη, η καγκελάριος ανέφερε ότι «επιδεινώθηκε μετά την απόφαση της Τουρκίας να παρέμβει ενεργά στην εμφύλια σύγκρουση». «Η κοινή πρόσκληση Ρωσίας και Τουρκίας για κατάπαυση του πυρός από τις 12 Γενάρη είναι προς τη σωστή κατεύθυνση» και «ελπίζουμε να πετύχει», είπε η Μέρκελ. Αναφέρθηκε επίσης στην επικείμενη Διάσκεψη του Βερολίνου για την «ειρήνευση στη Λιβύη», χωρίς να ορίσει ημερομηνία.

«Προκειμένου η Διάσκεψη του Βερολίνου να αποφέρει αποτελέσματα, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η συμμετοχή των κρατών που ενδιαφέρονται πραγματικά για τη διευθέτηση στη Λιβύη και είναι βασικό οι αποφάσεις της να συμφωνηθούν προηγουμένως με όλες τις πλευρές της Λιβύης», σημείωσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος Πρόεδρος ενημέρωσε την Γερμανίδα καγκελάριο για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησής του στη Δαμασκό με τον Σύρο Πρόεδρο Μπ. Ασαντ. «Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η κατάσταση στη χώρα σταθεροποιείται, η Συρία επιστρέφει σιγά σιγά στην ειρήνη», είπε ο Πούτιν και κάλεσε «όλα τα υπεύθυνα μέλη της διεθνούς κοινότητας να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των υποδομών, της ύδρευσης, του ρεύματος, των νοσοκομείων και των σχολείων».

Σε τετ α τετ συνομιλία μεταξύ Μέρκελ και Πούτιν συζητήθηκε το θέμα του ρωσικού αγωγού «Nord Stream 2» προς τη βόρεια Γερμανία, μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ. «Το έργο αυτό έχει νομιμοποιηθεί από τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία και πρέπει συνεπώς να τερματιστεί», δήλωσε η καγκελάριος. Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης στη σημασία της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας για ανανέωση της σύμβασης διέλευσης φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας για τα επόμενα πέντε χρόνια. Για τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία, υπογράμμισαν τη σημασία να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ.

Τέλος, ο Πούτιν τόνισε πως η Γερμανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους διεθνείς οικονομικούς εταίρους της Ρωσίας, μετά την Κίνα, λέγοντας ότι το διμερές εμπόριο ανήλθε σε 43,8 δισ. δολάρια μεταξύ Γενάρη και Οκτώβρη του 2019. Οι γερμανικές επενδύσεις στη Ρωσία ανέρχονται συνολικά σε 20 δισ. δολάρια, ενώ οι ρωσικές επενδύσεις στη Γερμανία σε 9 δισ. δολάρια.

ΣΥΡΙΑ
Ζητά «άμεση και πλήρη» αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων

ΜΟΣΧΑ.--

Την «άμεση και πλήρη αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων από το έδαφος της Συρίας» απαίτησε χτες ο Σύρος υποστράτηγος Αλί Μαμλούκ, που μετέβη στη Μόσχα με την ιδιότητα του επικεφαλής του Συριακού Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας και συνάντησε Ρώσους και Τούρκους αξιωματούχους.

Σε ανταπόκριση του συριακού πρακτορείου ειδήσεων SANA από τη Μόσχα αναφέρεται πως ο Μαμλούκ κάλεσε την Τουρκία - που εκπροσωπήθηκε από ανώτερο στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών - να τηρήσει τις «δεσμεύσεις» που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της ρωσοτουρκικής συμφωνίας για τη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, που υπογράφηκε στις 17/9/2018 με στόχο την «απομάκρυνση» τζιχαντιστών και του βαρέος οπλισμού τους από στρατηγικές περιοχές. Πρόσθεσε πως η συριακή πλευρά «είναι αποφασισμένη» να εντείνει τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», να απελευθερώσει όλο το συριακό έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της επαρχίας Ιντλίμπ, και να επαναφέρει τις κρατικές αρχές σε όλη την επικράτεια ώστε να εξασφαλιστούν «η ασφάλεια και η σταθερότητα όλων των πολιτών» της χώρας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ