ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Κλιμακώνουν την πίεση στο Ιράν

Από τη συνάντηση Πομπέο - Νετανιάχου

Copyright 2019 The Associated

Από τη συνάντηση Πομπέο - Νετανιάχου
ΛΙΣΑΒΟΝΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Την κλιμάκωση των ασφυκτικών πιέσεων στο Ιράν απαίτησε αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Λισαβόνα ο Ισραηλινός υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Πρόκειται για τη μόνη αποτελεσματική τακτική, υποστήριξε ο Νετανιάχου, καθώς «τώρα τρέμει» η κυβέρνηση στην Τεχεράνη, έπειτα από τις τελευταίες διαδηλώσεις. Χαρακτηρίζοντας «παραγωγική» τη συνάντηση με τον Πομπέο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέφερε ότι «συζητήσαμε για τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η αποσταθεροποιητική επιρροή του Ιράν στην περιοχή (...) και για άλλα θέματα που συνδέονται με την ασφάλεια του Ισραήλ». Νωρίτερα, πάντως, ο Νετανιάχου είχε πει ότι θα συζητούσε με τον Πομπέο πρόταση για προσάρτηση των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών της Κοιλάδας του Ιορδάνη στο Ισραήλ και το ενδεχόμενο ενός συμφώνου στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Ο δε Πομπέο απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου αν συζήτησαν - και τι ακριβώς - σε σχέση με την ισραηλινή πρόταση περί Κοιλάδας του Ιορδάνη στη Δυτική Οχθη.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την έντονη αντίδραση του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζ. Ζαρίφ προκάλεσε η κίνηση της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας να στείλουν επιστολή στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κατηγορώντας το Ιράν πως έχει αποκτήσει βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Ο Ζαρίφ έκανε λόγο για μία «απελπισμένη προσπάθεια να καλύψουν τη μίζερη ανικανότητά τους να εκπληρώσουν έστω τις ελάχιστες από τις υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει» στο πλαίσιο της Διεθνούς Συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Επίσης, χτες η ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας, «Rosatom», ανέστειλε τις εργασίες για τον εκσυγχρονισμό εργοστασίου στον πυρηνικό σταθμό Φορντό του Ιράν, λόγω θέματος που σχετίζεται με τη συμβατότητα του ουρανίου. Εκπρόσωπος της «Rosatom» εξήγησε ότι ο εμπλουτισμός ουρανίου και η παραγωγή σταθερών ισοτόπων δεν μπορούν να πραγματοποιούνται στον ίδιο χώρο.

Τον Νοέμβρη οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν την εξαίρεση από τις κυρώσεις που συνδέονται με το εργοστάσιο στο Φορντό, στις 15 Δεκέμβρη.

ΣΥΡΙΑ
Αναδιάταξη Αμερικανικών δυνάμεων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την ολοκλήρωση της αναδιάταξης και μερικής αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων στη Βορειοανατολική Συρία ανακοίνωσε χτες και επίσημα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Μαρκ Εσπερ. Ο Εσπερ επιβεβαίωσε ότι στη Συρία θα παραμείνει «σε μία σταθερότερη θέση» δύναμη περίπου 600 Αμερικανών στρατιωτών, αφότου μειώθηκε κατά περίπου 40% με απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, λίγο πριν ξεκινήσει η τρίτη (κατά σειρά) τουρκική χερσαία επέμβαση στη βορειοανατολική Συρία.

Δεν απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο η δύναμη των Αμερικανών στρατιωτών στο μέλλον να αυξηθεί, εάν παραστεί ανάγκη, ή να μειωθεί περαιτέρω σε περίπτωση που ευρωπαϊκές χώρες θελήσουν να αναπτύξουν (και επίσημα) στρατεύματα στο συριακό έδαφος.

Στην Αγκυρα, πάντως, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, μιλώντας στους δημοσιογράφους, αναφορικά με όσα έγιναν προχτές στην τετραμερή συνάντησή του στο Λονδίνο με τους ηγέτες των Γερμανίας, Βρετανίας και Γαλλίας υποστήριξε πως τα τουρκικά στρατεύματα στη Βόρεια Συρία θα παραμείνουν εκεί όσον καιρό χρειαστεί. «Δεν είναι δυνατόν να φύγουν από αυτές τις περιοχές χωρίς να εγκαθιδρύσουν ειρήνη. Γιατί μπήκαμε εκεί για χάρη της ειρήνης και της ασφάλειας...», ισχυρίστηκε. Πρόσθεσε δε ότι ζήτησε εξηγήσεις από τους ομολόγους του που αντιδρούν απέναντι στην τουρκική «επιχείρηση», λέγοντας ότι οι χώρες τους δεν μοιράζονται συνοριακή γραμμή εκατοντάδων χλμ., ούτε διακυβεύεται η ασφάλειά τους από τη δράση των Κούρδων μαχητών YPG.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Ο πρέσβης της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ Κιμ Σονγκ διαμαρτυρήθηκε με επιστολή του για συνεδρίαση που σχεδιάζεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του, μιλώντας για «σοβαρή πρόκληση» στην οποία η Πιονγιάνγκ θα «απαντήσει έντονα». Ο Κιμ ισχυρίστηκε ότι μια τέτοια συνάντηση θα είναι μια «ενέργεια σύμπραξης και συμπαράταξης με την εχθρική πολιτική των ΗΠΑ, που θα οδηγήσει στην υπονόμευση αντί να βοηθήσει στη μείωση των εντάσεων στην Κορεατική Χερσόνησο και στην επίλυση του πυρηνικού ζητήματος».

ΣΙΔΝΕΪ.-- Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβέστες στην ευρύτερη περιοχή του Σίδνεϊ, καθώς δεκάδες εστίες πυρκαγιών μαίνονται έχοντας κυκλώσει με καπνούς τη μεγαλούπολη. Από τις αρχές Νοέμβρη, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 4 άνθρωποι και έχουν καταστραφεί τουλάχιστον 400 σπίτια.

ΚΙΕΒΟ.-- Δεκατέσσερις άνθρωποι αναφέρονται ως αγνοούμενοι, μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε την Τετάρτη σε κτίριο όπου στεγάζονταν γραφεία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην Οδησσό της Ουκρανίας. Μια 16χρονη σπουδάστρια έχει χάσει τη ζωή της, ενώ 29 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ανάμεσά τους 15 έφηβοι. Ορισμένοι πηδούσαν από το εξαώροφο κτίριο για να σωθούν από τις φλόγες.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Διάσκεψη κορυφής δήθεν για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών στη Δυτική Αφρική διοργανώνει στο Παρίσι στις 16 Δεκέμβρη ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. Η διάσκεψη οργανώνεται λίγες μέρες μετά την πολύνεκρη σύγκρουση γαλλικών στρατιωτικών ελικοπτέρων στο Μάλι με θύματα Γάλλους στρατιώτες.

ΜΟΣΧΑ - ΣΟΦΙΑ.-- Η Ρωσία διέταξε χτες Βούλγαρο διπλωμάτη να εγκαταλείψει το έδαφός της, σε αντίποινα για την απέλαση Ρώσου διπλωμάτη πριν περίπου δύο μήνες που είχε κατηγορηθεί για κατασκοπεία από τις βουλγαρικές αρχές.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Νεκροί οι δύο από τους τρεις ανθρώπους που τραυματίστηκαν, χτες τα ξημερώματα, από τα πυρά ενός ενόπλου που εργαζόταν στη στρατιωτική βάση Περλ Χάρμπορ - Χίκαμ του Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορίας των ΗΠΑ στη Χαβάη. Ο δράστης έδωσε τέλος στη ζωή του προτού τον συλλάβουν.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Κυρώσεις σε 17 άτομα που σχετίζονται με τον ρωσικό οργανισμό Evil Corp, που φέρεται να συντονίζει επιθέσεις με το «κακόβουλο» λογισμικό «Dridex» σε εκατομμύρια ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ώστε να αποσπάσουν 100 εκατ. δολάρια σε 40 χώρες, επέβαλε χτες το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

ΗΠΑ
Πρόταση για παραπομπή Τραμπ σε δίκη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι ενδοαστικές κόντρες στην Ουάσιγκτον εντείνονται έπειτα από την εντολή που έδωσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, χτες το απόγευμα στην επιτροπή Δικαιοσύνης, προκειμένου να ξεκινήσει τη σύνταξη εγγράφων για την παραπομπή του Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, σε δίκη, με αφορμή την παρέμβασή του (μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας) στον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι, να πάρει μέτρα κατά του γιου του Δημοκρατικού υποψηφίου Τζ. Μπάιντεν. Προφανώς και αυτό είναι μια μόνο αφορμή της ευρύτερης ενδοαστικής αντιπαράθεσης για διάφορους χειρισμούς της κυβέρνησης Τραμπ.

Η Πελόσι (από τους Δημοκρατικούς) ανακοίνωσε την εξέλιξη, υποστηρίζοντας ότι «οι ενέργειες του Προέδρου έχουν παραβιάσει κατάφωρα το Σύνταγμα», πως ο Τραμπ «απειλεί συνεχώς τη δημοκρατία» και «δεν μας αφήνει άλλη λύση από το να δράσουμε». Επίσης, διέψευσε ότι οι Δημοκρατικοί βουλευτές επιδιώκουν τη δίκη Τραμπ «επειδή τον μισούν» με το επιχείρημα ότι κάνουν «το συνταγματικό τους καθήκον ώστε να αποτρέψουν την κατάχρηση των προεδρικών εξουσιών».

Ο Τραμπ, πάντως, απέρριψε τις αιτιάσεις, κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς πως έχουν... «τρελαθεί». «Παραπέμψτε με τώρα, εκλέχτηκα για να καθαρίσω το βάλτο και αυτό κάνω!», κατέληξε.

ΛΙΒΥΗ
Αντιρρήσεις Χάφταρ

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΒΕΓΓΑΖΗ.--

Αρνητική θέση, όπως αναμενόταν, πήρε ο Λίβυος στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ στην υπογραφή των δύο μνημονίων από τον πρωθυπουργό της λεγόμενης «κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας» Φαγιέζ Σάρατζ και τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν. Ο Χάφταρ, που συνομιλεί και με τις ΗΠΑ και με τη Ρωσία, προσπαθεί από τον περασμένο Απρίλη να καταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη, ώστε να εξασφαλίσει την εξουσία σε όλη τη χώρα. Μιλώντας ως επικεφαλής του «Εθνικού Λιβυκού Στρατού» ζήτησε την παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να ματαιώσει τα σχέδια της Τουρκίας. Χαρακτήρισε την «κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας» του Φ. Σάρατζ «νεκρό εγκέφαλο», επισημαίνοντας ότι δεν έχει την εξουσία ή την εντολή να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες παρά μόνον σε συνεννόηση με τους άλλους θεσμούς. Επιπλέον, χαρακτήρισε την υπογραφή των δύο μνημονίων «πράξη επίθεσης που απειλεί τη διεθνή ειρήνη, την ασφάλεια και την ναυσιπλοΐα». Προφανώς και οι σκοπιμότητες του Χάφταρ δεν έχουν σχέση με τα «συμφέροντα του λιβυκού λαού», αλλά με το ρόλο που ο ίδιος θέλει να διαδραματίσει.

Το ίδιο διάστημα, η κυβέρνηση του Σάρατζ, στην Τρίπολη, ανακοίνωσε ότι συγκεντρώνει στοιχεία για τη δράση της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων «Wagner» ο ιδιοκτήτης της οποίας σχετίζεται με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Πολλές εκατοντάδες μισθοφόροι της οργάνωσης έχουν αναφερθεί να πολεμούν εδώ και μήνες στο πλευρό των δυνάμεων του στρατηγού Χ. Χάφταρ.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΚΙΝΑ
Κοινά ναυτικά γυμνάσια

Τις κοινές ασκήσεις «Μπλε Ξίφος 2019» ολοκλήρωσαν την Τετάρτη ειδικές ναυτικές δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας και της Κίνας στη ναυτική βάση «Βασιλιάς Φαϊσάλ» της Τζέντα παρουσία του Σαουδάραβα διοικητή των ειδικών δυνάμεων του ναυτικού, ναυάρχου Σάλιχ αλ Γάμντι, του πρίγκιπα διαδόχου και υπουργού Αμυνας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Τα κοινά γυμνάσια ξεκίνησαν στις 17 Νοέμβρη με τη συμμετοχή στρατιωτικών διοικητών του σώματος Κινέζων πεζοναυτών και ολοκληρώθηκαν στις 4 Δεκέμβρη, ενώ η Κίνα τα τελευταία χρόνια διευρύνει τις σχέσεις με τη συγκεκριμένη χώρα και αυξάνει τις πωλήσεις όπλων της σε αυτήν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ