Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Υπουργείο...

«Βρες τις διαφορές»: Το παιχνίδι αυτό θύμιζαν οι παρεμβάσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στο προχτεσινό συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Ορισμένα παραδείγματα: Στην «προώθηση της εξωστρέφειας» εστίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, «ενισχύσαμε την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας» είπε ο Αλ. Τσίπρας, ως πρώτο σημείο των ιεραρχήσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Για «υλοποίηση των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων» δεσμεύτηκε ο υπουργός της ΝΔ, «σφίξαμε τα δόντια και προχωρήσαμε στη δημοσιονομική προσαρμογή» απάντησε ο Αλ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι «πυλώνας της αναπτυξιακής διαδικασίας» είναι η «δημοσιονομική εξισορρόπηση». Την «ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος», τη «μείωση του κόστους δανεισμού» και τη «συρρίκνωση των κόκκινων δανείων» έθεσε ως καθοριστικά ζητήματα ο Χρ. Σταϊκούρας, με τον Αλ. Τσίπρα να «απαντά» με τα ίδια σχεδόν λόγια, μιλώντας για «εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος», «ολιστική πολιτική για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία» και για αναθεώρηση του νόμου Κατσέλη.

... «αντιπολίτευσης»

Παρόμοιες ήταν οι τοποθετήσεις τους και για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας, την άλλη όψη δηλαδή της βάρβαρης πολιτικής τους: Τα ψίχουλα της «έκτακτης ενίσχυσης» σε «ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες» διαφήμισε ο Σταϊκούρας, την «άμεση ενίσχυση των πλέων καθημαγμένων και εκείνων που βρίσκονταν στη ζώνη του κοινωνικού αποκλεισμού» πρόβαλε ο Αλ. Τσίπρας. Το «εν κατακλείδι» όμως του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμα πιο χαρακτηριστικό, αφού κάλεσε την κυβέρνηση της ΝΔ «να μην αντιστρέψει αυτήν την πορεία», ενώ δεσμεύτηκε να μην κάνει «αντιπολίτευση» που θα υπονομεύσει την «πορεία της οικονομίας», γιατί όπως είπε «δεν πρόκειται να υπονομεύσουμε τις δικές μας προσπάθειες...». Το ...υπουργείο «αντιπολίτευσης» επί το έργον, λοιπόν, και μάλιστα μπροστά στους πιο αυστηρούς κριτές: Τους επιχειρηματίες και τα στελέχη του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Στο βωμό

Για «διασφάλιση των προνοιακών παροχών» μίλησε τις προάλλες η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, σε ημερίδα για την Παγκόσμια Μέρα ΑμεΑ, αποσιωπώντας ότι ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2020 προβλέπει νέο τσεκούρι 173 εκατ. ευρώ στα αναπηρικά επιδόματα και 400 εκατ. συνολικά για την Πρόνοια. «H προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, η ένταξή τους στην κοινωνία και την εργασία και η προσβασιμότητα είναι όροι εδραίωσης της κοινωνικής τους ισοτιμίας», αντέτεινε σε δήλωσή της η Θεανώ Φωτίου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με αφορμή την ίδια Παγκόσμια Μέρα. Θα ήταν πράγματι πολύ βολικό για τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεχάσουν οι ΑμεΑ και οι οικογένειές τους «τα έργα και τις ημέρες» του, πριν παραδώσει τη σκυτάλη στη ΝΔ. Εχουμε και λέμε: Προώθηση νέων περικοπών σε επιδόματα, αναπηρικές συντάξεις και θεραπείες παιδιών μέχρι 31 Δεκέμβρη 2019, με βάση την 4η «αξιολόγηση», που ολοκλήρωσε η ΝΔ. Ανάσυρση της αξιολόγησης από τα συρτάρια του ΠΑΣΟΚ, ως εργαλείου συρρίκνωσης των κρατικών δαπανών. Ψήφιση του 3ου μνημονίου, όπου προβλεπόταν μείωση των δαπανών στην Πρόνοια κατά 50% (900 εκατομμύρια ευρώ). Κλείσιμο δημόσιων θεραπευτικών ιδρυμάτων και στοίβαγμα εκατοντάδων ανθρώπων σε επισφαλείς συνθήκες, στο όνομα της ψευδεπίγραφης «αποασυλοποίησης». Διεύρυνση της «βιομηχανίας» περικοπής των ποσοστών αναπηρίας στα ΚΕΠΑ, σε ανθρώπους που δεν έχει αλλάξει η κατάσταση της υγείας τους. Αρνηση υπογραφής κλαδικής ΣΣΕ για τους χιλιάδες εργαζόμενους στο χώρο της Ειδικής Αγωγής. Ο ένας κόβει επομένως και ο άλλος ράβει, θυσιάζοντας τις ανάγκες των ΑμεΑ και συνολικά του λαού στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας και της «δημοσιονομικής σταθερότητας» που την υπηρετεί.

Τους στοιχειώνει

Τον εαυτό της ξεπέρασε για μια ακόμα φορά η ακροδεξιά εφημερίδα «Δημοκρατία». Με αφορμή την επέτειο του Δεκέμβρη του '44 και ζηλεύοντας τη χωροφυλακίστικη πτωματολογία της δεκαετίας του 1950, φτάνει να συγκρίνει το ΚΚΕ με τον Μωάμεθ τον Β' (!) και τη δράση του Κόμματος ενάντια στους ταγματασφαλίτες και τους Βρετανούς ιμπεριαλιστές με τις σφαγές στην Κωνσταντινούπολη το 1453... Προφανώς η «Δημοκρατία» νοσταλγεί την απόβαση των Βρετανών στον Πειραιά και τον εξοπλισμό όλων των αποβρασμάτων και των συνεργατών των ναζί για να μακελέψουν το λαό της Αθήνας. «Ζούμε ακόμα στα Δεκεμβριανά, γιατί δεν έχουν διορθωθεί οι αδικίες... Οταν ξεπληρωθούν αυτές οι ιστορικές οφειλές, τότε θα ανατείλει μια καλύτερη ημέρα για την Ελλάδα», αποφαίνονται οι «εισαγγελείς» της «Δημοκρατίας», σηκώνοντας ξανά το καπάκι του αντικομμουνιστικού τους βόθρου. Οι ωμοί αυτοί υπερασπιστές της σημερινής βαρβαρότητας δεν κρύβουν ότι ακόμα τους στοιχειώνουν οι ταξικοί αγώνες εκείνης της περιόδου, ο κλονισμός της αστικής εξουσίας, ο πρωτοπόρος ρόλος του ΚΚΕ, όχι ως «ανάμνηση» του χτες, αλλά ως προοπτική για το σήμερα και το αύριο της ταξικής πάλης. Γι' αυτό βγάζουν φλύκταινες και στάζουν χολή...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1797 Ο Ρήγας Φεραίος συλλαμβάνεται στην Τεργέστη από την αυστριακή αστυνομία. Στη συνέχεια θα παραδοθεί στις οθωμανικές αρχές, μαζί με άλλους συντρόφους του, οπαδούς της επανάστασης, και θα βρουν τραγικό θάνατο.

1912 Το βράδυ της 6ης προς 7η Δεκέμβρη, ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει την Κορυτσά.

1915 Διεξάγονται στην Ελλάδα βουλευτικές εκλογές. Το Κόμμα των Φιλελευθέρων, του Ελευθέριου Βενιζέλου, απέχει. Πρωθυπουργός επανεκλέγεται ο Στέφανος Σκουλούδης, του Κόμματος των Εθνικοφρόνων. Την ίδια μέρα οι βενιζελικοί Αλέξανδρος Ζάννας, Περικλής Αργυρόπουλος και Παμίκος Ζυμβρακάκης συγκροτούν στη Θεσσαλονίκη την Επιτροπή Εθνικής Αμυνας.

1917 Λίγες μέρες μετά τη διακήρυξη περί αυτοδιάθεσης των λαών από τη μεριά της επαναστατικής σοβιετικής εξουσίας, η Φινλανδία - μέχρι τότε τμήμα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας - ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της. Στις 31 Δεκέμβρη, η σοβιετική κυβέρνηση αναγνωρίζει την ανεξάρτητη Φινλανδία.

1920 Γεννιέται ο Αμερικανός μουσικός της τζαζ Ντέιβιντ Μπρούμπεκ.

1940 Μαχόμενος τους Ιταλούς, που συνεχώς υποχωρούσαν, ο ελληνικός στρατός μπαίνει στους Αγίους Σαράντα.

1944 Τα ξημερώματα, οι εγχώριες αστικές και βρετανικές δυνάμεις (4 και 8 τάγματα αντίστοιχα) ξεκίνησαν στοχευμένες αντεπιθέσεις. Ωστόσο, παρά την κινητοποίηση ισχυρής δύναμης αρμάτων μάχης και αλεξιπτωτιστών, τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά και περιορίστηκαν στην κατάληψη των οδών Σταδίου και Πανεπιστημίου, καθώς και των γραφείων της ΚΕ του ΕΑΜ στην οδό Κοραή. Στον Πειραιά, οι Βρετανοί σταθεροποίησαν τις θέσεις τους στην Πειραϊκή και κατέλαβαν ένα τμήμα της ακτής του Νέου Φαλήρου, εξασφαλίζοντας απαραίτητα προγεφυρώματα για αποβάσεις. Οι επιθετικές τους πρωτοβουλίες πάντως δεν κράτησαν πολύ. Η αποφασιστική αντίσταση του ΕΛΑΣ και των κατοίκων της Αθήνας και του Πειραιά τούς ανάγκασε να περάσουν σύντομα σε αμυντικές θέσεις, αναμένοντας ενισχύσεις.

Βασικός στόχος του ΕΛΑΣ εκείνη τη μέρα υπήρξε το Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη, ένα άριστα οχυρωμένο (και πρόσφατα ενισχυμένο) κτιριακό συγκρότημα στους πρόποδες της Ακρόπολης, δύναμης 1.100 ανδρών και με επικεφαλής τον πρώην διοικητή των Ταγμάτων Ασφαλείας Λακωνίας, Κ. Κωστόπουλο. Η ορμητική επίθεση του ΕΛΑΣ έφερε γρήγορα το Σύνταγμα Μακρυγιάννη κοντά στην παράδοση, η οποία όμως δεν επιτεύχθηκε εξαιτίας της καθοριστικής επέμβασης των Βρετανών με άρματα μάχης. Ταυτόχρονα, εκδηλώθηκε επίθεση της Ορεινής Ταξιαρχίας κατά της Καισαριανής, που παρά την τρομακτική υπεροπλία του αντιπάλου, έληξε μετά από 6 ώρες σφοδρών συγκρούσεων με νίκη του ΕΛΑΣ. Δίκαια ο «Ριζοσπάστης» χαρακτήριζε την επόμενη μέρα την Καισαριανή «το Στάλινγκραντ της Ελλάδας»! Ετσι δημιουργήθηκε το μέτωπο της Καισαριανής, που κράτησε 25 ολόκληρες μέρες.

Στα άλλα μέτωπα, ο ΕΛΑΣ κατέλαβε την Ειδική Ασφάλεια, την έδρα της Ανώτατης Διοίκησης Χωροφυλακής, την Υποδιοίκηση Χωροφυλακής και τη Διοίκηση Στερεάς.

1957 Στη σκιά του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος, δύο μήνες μετά την επιτυχή εκτόξευση του σοβιετικού δορυφόρου «Σπούτνικ», οι Αμερικανοί επιχειρούν να στείλουν και αυτοί τον πρώτο τους δορυφόρο στο Διάστημα. Η επιχείρηση υπήρξε παταγώδης αποτυχία, μιας και ο αμερικανικός πύραυλος δεν κατάφερε παρά να πετάξει 1,2 μέτρα πάνω από το έδαφος προτού εκραγεί.

1990 Πεθαίνει ο μουσικός Παύλος Σιδηρόπουλος.

2008 Ο 15χρονος μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος δολοφονείται από ειδικό φρουρό της Ελληνικής Αστυνομίας στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια, ξεσηκώνοντας μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org