ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Κλιμάκωση της πάλης με το πανελλαδικό πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο στις 14 Δεκέμβρη

Συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου

Πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων στις 14 Δεκέμβρη στα Προπύλαια, στις 12.30 μ.μ., και στην πορεία που θα ακολουθήσει στο Μέγαρο Μαξίμου, απευθύνουν σε όλους τους συνταξιούχους της χώρας οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - OAEE - Δημοσίου - ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ - ΕΛΤΑ - ΟΣΕ - ΠΕΣ ΝΑΤ - ΠΣΣ Δικηγόρων - ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ - ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ - ΕΣΤΑΜΕΔΕ.

Μετά τα μαζικά συλλαλητήρια που οργάνωσαν από κοινού με το εργατικό - λαϊκό κίνημα σε όλη τη χώρα στις 30 Νοέμβρη, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους διεκδικώντας ό,τι με αγώνα, σκληρή δουλειά και θυσίες κατέκτησαν, αλλά και για να εμποδίσουν και να ανατρέψουν «τις πολιτικές που οδηγούν στο νέο προμελετημένο έγκλημα στην Κοινωνική Ασφάλιση».

Οπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους, «οι κατακτήσεις που με σκληρούς αγώνες και θυσίες επιτύχαμε, για να εξασφαλίσουμε μια ζωή με αξιοπρέπεια, θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, μαζί η Κοινωνική Ασφάλιση, που ιδιωτικοποιείται. Οι ψεύτικες ελπίδες που καλλιεργούνται από μερίδα ΜΜΕ - Τύπου, που εξωραΐζουν τις αντισυνταξιουχικές πολιτικές και τις αποφάσεις των δικαστηρίων, έπεσαν στον Καιάδα μαζί με τους καλεσμένους τους, που καθημερινά πουλούν μέσω μεγαλοδικηγορικών γραφείων αναδρομικά και εκατομμύρια επιστροφές που ποτέ οι συνταξιούχοι δεν έλαβαν».

«Μπροστά στη λαίλαπα που έρχεται», τονίζουν, «εμείς οι συνταξιούχοι, που έχουμε βιώσει για πολλά χρόνια όλες αυτές τις θανατηφόρες πολιτικές, εκτιμάμε ότι το σκηνικό που χτίζεται και προετοιμάζει τα νέα δεινά για συνταξιούχους και ασφαλισμένους μόνο ο μαζικός αγώνας παντού μπορεί να το ανατρέψει.

Αγώνας μαζικός, οργανωμένος παντού, για:

  • Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα - "κουρεμένα" αποθεματικά των Ταμείων, με ανακεφαλαιοποίησή τους.
  • Πλήρη αποκατάσταση όλων των περικοπών, νομοθετική ρύθμιση της 13ης και της 14ης σύνταξης. Μπροστά στα Χριστούγεννα άμεση καταβολή του Δώρου.
  • Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, στη βάση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και όχι με συνθήκες του προηγούμενου αιώνα, δουλειάς σε άθλιες συνθήκες έως τα βαθιά γεράματα. Κατώτατη κύρια σύνταξη 600 ευρώ, κατώτατο μισθό 751 ευρώ.
  • Να αποδοθούν άμεσα, χωρίς προαπαιτούμενα, όσα παράνομα και αυθαίρετα έχουν παρακρατηθεί σε κύριες - επικουρικές συντάξεις.
  • Αμεση καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων σε όσους εκκρεμεί η καταβολή τους. Εφάπαξ και επικουρικές να αποδίδονται ανεξάρτητα από την έκδοση της οριστικής απόφασης της κύριας σύνταξης. Αμεση πρόσληψη προσωπικού στον ΕΦΚΑ.
  • Αμεση χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, για κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων δομών. Δωρεάν παροχή όλων των ιατρικών και εξεταστικών επισκέψεων, της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής αγωγής.
  • Επαναλειτουργία όλων των δομών Υγείας που έκλεισαν και των μονάδων που καταργήθηκαν. Αμεση πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού.
  • Κατάργηση των κρατήσεων για την Υγεία στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
  • Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, με 5 χρόνια λιγότερης δουλειάς για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Απαιτούμε αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης που θα εκπληρώνει τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού και όχι τα κέρδη των ολίγων».

Αύριο το συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις εργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων για το Ασφαλιστικό.

Συλλαλητήριο για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης διοργανώνει αύριο Πέμπτη το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, στις 6 μ.μ. στο ΕΚΠ. Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο απευθύνουν σωματεία και ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας (μέλος ΟΓΕ).

Η Επιτροπή Νέων του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής καλεί τους νέους εργαζόμενους και σπουδαστές του κλάδου σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα τις ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση και την απάντηση που χρειάζεται να δώσουν οι εργαζόμενοι. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7/12, στις 12 μ. στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, Στοά Φέξη, 7ος όροφος).

Τη συγχώνευση ΕΤΕΑΕΠ - ΕΦΚΑ καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), σημειώνοντας ότι η ενσωμάτωση της επικουρικής σύνταξης στο ΕΦΚΑ «σημαίνει την ουσιαστική κατάργησή της, δηλαδή τη σταδιακή "εξαΰλωσή" της μέσω της ενσωμάτωσής της στην κύρια, ανταποδοτική σύνταξη (...) Με τη συγκεκριμένη ενσωμάτωση, απαλλάσσονται από το βάρος της χρηματοδότησης των "παλαιών" επικουρικών (τις οποίες αναλαμβάνει ο ΕΦΚΑ), βάζουν άμεσα χέρι στα αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ και προετοιμάζουν το έδαφος για την εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος και στην κύρια σύνταξη».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Περιοδείες και συγκεντρώσεις για την Κοινωνική Ασφάλιση
Σήμερα, Τετάρτη

-- Στις 6.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ζωγράφου (Ανακρέοντος 60), θα μιλήσει ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

-- Οι ΚΟ Αγρινίου καλούν στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εμπορικού Επιμελητηρίου (Παπαστράτου 53 και Σμύρνης), σε συγκέντρωση, με ομιλητή τον Σωτήρη Παρίση, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

-- Στην «Intracom» στη Θεσσαλονίκη θα περιοδεύσει ο Στράτος Κουρτζανίδης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Στις 6 μ.μ., στο «PRAKTIKER» στη Θεσσαλονίκη θα περιοδεύσει η Στέλλα Καινουργιάκη, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στις αποθήκες των «LIDL» στη Θεσσαλονίκη, θα περιοδεύσει η Νόπη Μουστακίδου, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Σε εργαζόμενους στο εργοτάξιο του Αεροδρομίου Θεσσαλονίκης, θα μιλήσει ο Ζώης Μπρέστας, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Σε εργοστάσια τροφίμων στο Κιλκίς θα περιοδεύσει ο Νίκος Νατζμές, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Στις 10 π.μ. περιοδεία στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων στου Κοκκίνη Χάνι, με επικεφαλής τον Βαγγέλη Σοφίου, μέλος της ΕΠ Κρήτης.

-- Στις 10 π.μ. περιοδεία στις διοικητικές υπηρεσίες του ΕΛΜΕΠΑ (πρώην ΤΕΙ Κρήτης), με επικεφαλής την Γιάννα Γόντικα, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στις 10 π.μ. περιοδεία στις Υπηρεσίες του δήμου Ρεθύμνου, στην Εφορία και το ΙΚΑ, με επικεφαλής την Μαρία Ανδρουλιδάκη, μέλος της ΤΕ Ρεθύμνου.

-- Στις 10 π.μ. περιοδεία στις δημόσιες υπηρεσίες του δήμου Αγίου Νικολάου, με επικεφαλής τον Νίκο Μανουσάκη, μέλος του ΓΠ Κρήτης.

-- Στις 6 μ.μ. περιοδεία στο Νυχτερινό ΕΠΑΛ Δ. Ηρακλείου, με επικεφαλής τον Δημόκριτο Σαλούστρο, μέλος της ΤΕ Ηρακλείου Κρήτης.

Αύριο, Πέμπτη

-- Τον Αραμπατζή θα επισκεφθεί ο Νίκος Νατζμές, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Στις 10 π.μ., τις υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης στην Τριανδρία θα επισκεφθεί η Δέσποινα Γκουγκουσούδη, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στις 12 μ., περιοδεία στο εμπορικό κέντρο «COSMOS» στη Θεσσαλονίκη με επικεφαλής την Μάγδα Σακελλίου, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Περιοδεία στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής την Μαριάννα Παπαδοπούλου, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στις 10 π.μ., περιοδεία στον ΟΑΕΔ Ηρακλείου, με επικεφαλής τον Βαγγέλη Σοφίου.

-- Στις 10 π.μ. περιοδεία στον ΟΑΕΔ Ρεθύμνου, με επικεφαλής τον Ανδρέα Βρακίδη, μέλος της ΤΕ Ρεθύμνου.

-- Στις 3 μ.μ. περιοδεία στο ξενοδοχείο «Αστόρια», με επικεφαλής τον Βαγγέλη Σοφίου.

-- Στις 6.30 μ.μ. σύσκεψη εκπαιδευτικών στο Ρέθυμνο, στο 2ο Δημοτικό, με ομιλητή τον Βαγγέλη Αγγελογιαννάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης.

-- Στις 7.30 μ.μ. περιοδεία στα εμπορικά καταστήματα «ΜΕΤΡΟ», «ΙΚΕΑ», «ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ», με επικεφαλής τον Σπύρο Παπαδογιάννη, στέλεχος του ΚΚΕ.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για τη νέα επίθεση της κυβέρνησης στην Κοινωνική Ασφάλιση

Το χτύπημα του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης και η μετατροπή της σε ατομική υπόθεση βρίσκονται στο επίκεντρο του «νέου Ασφαλιστικού» της κυβέρνησης της ΝΔ, τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην Ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

Στην Ερώτηση τονίζονται συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Με "ατομικούς κουμπαράδες" στο πλαίσιο ενός κεφαλαιοποιητικού και ανταποδοτικού συστήματος που θα απαλλάσσει από τις ευθύνες τους το κράτος και την εργοδοσία και με το ξήλωμα αρχικά των επικουρικών συντάξεων δρομολογείται η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, πατώντας πάνω στους αντιασφαλιστικούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων και ιδιαίτερα στο νόμο Κατρούγκαλου. Αυτό επιβεβαιώνει και η "τέταρτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας" της Επιτροπής, που αναφέρει ότι "οι αρχές αποφάσισαν να επιβεβαιώσουν τη νομοθεσία που είχε εγκρίνει η προηγούμενη κυβέρνηση".

Η ίδια έκθεση αντιμετωπίζει ως "κόστος" τις όποιες και υπό πολλές προϋποθέσεις επιστροφές σε συνταξιούχους από το πετσόκομμα των συντάξεών τους, ενώ επικροτεί το ότι και με τις αποφάσεις του ΣτΕ ο βασικός πυρήνας του νόμου Κατρούγκαλου, π.χ. όρια ηλικίας συνταξιοδότησης παρέμεινε άθικτος.

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο ότι με το "νέο Ασφαλιστικό" που εντάσσεται στη συνολική στρατηγική της ΕΕ με τους τρεις πυλώνες και το Πανευρωπαϊκό Ατομικό Συνταξιοδοτικό Προϊόν:

-- Η Κοινωνική Ασφάλιση μετατρέπεται σε εμπόρευμα;

-- Το κράτος και η εργοδοσία απαλλάσσονται από τις υποχρεώσεις τους;

-- Ο εργαζόμενος καλείται να τζογάρει από το υστέρημά του, με αβέβαιες και χωρίς καμία εγγύηση μελλοντικές απολαβές;».

«ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ»
Ξανά σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι

Σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού στο ύψος του εργοστασίου προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στη «Χαλυβουργική», διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τριών μηνών και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους. Αύριο θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της εταιρείας, την ώρα της προγραμματισμένης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων.

Στα σχέδια της εργοδοσίας είναι η απόλυση όλων των εργαζομένων που έχουν απομείνει στο εργοστάσιο, μετά από τα κύματα «εθελούσιων» εξόδων των προηγούμενων ετών. Μάλιστα, η εξόφληση των δεδουλευμένων συνδέεται με τη δρομολόγηση και την αποδοχή των απολύσεών τους.

Τη στάση της εργοδοσίας καταγγέλλει η ΔΑΣ, καλώντας τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς. Απαιτεί από την κυβέρνηση να πάρει θέση και μέτρα για: Καταβολή των δεδουλευμένων. Αμεση επαναλειτουργία του εργοστασίου. Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, χωρίς καμία βλαπτική μεταβολή στα εργασιακά δικαιώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ