Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για τη νέα επίθεση της κυβέρνησης στην Κοινωνική Ασφάλιση

Το χτύπημα του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης και η μετατροπή της σε ατομική υπόθεση βρίσκονται στο επίκεντρο του «νέου Ασφαλιστικού» της κυβέρνησης της ΝΔ, τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην Ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

Στην Ερώτηση τονίζονται συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Με "ατομικούς κουμπαράδες" στο πλαίσιο ενός κεφαλαιοποιητικού και ανταποδοτικού συστήματος που θα απαλλάσσει από τις ευθύνες τους το κράτος και την εργοδοσία και με το ξήλωμα αρχικά των επικουρικών συντάξεων δρομολογείται η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, πατώντας πάνω στους αντιασφαλιστικούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων και ιδιαίτερα στο νόμο Κατρούγκαλου. Αυτό επιβεβαιώνει και η "τέταρτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας" της Επιτροπής, που αναφέρει ότι "οι αρχές αποφάσισαν να επιβεβαιώσουν τη νομοθεσία που είχε εγκρίνει η προηγούμενη κυβέρνηση".

Η ίδια έκθεση αντιμετωπίζει ως "κόστος" τις όποιες και υπό πολλές προϋποθέσεις επιστροφές σε συνταξιούχους από το πετσόκομμα των συντάξεών τους, ενώ επικροτεί το ότι και με τις αποφάσεις του ΣτΕ ο βασικός πυρήνας του νόμου Κατρούγκαλου, π.χ. όρια ηλικίας συνταξιοδότησης παρέμεινε άθικτος.

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο ότι με το "νέο Ασφαλιστικό" που εντάσσεται στη συνολική στρατηγική της ΕΕ με τους τρεις πυλώνες και το Πανευρωπαϊκό Ατομικό Συνταξιοδοτικό Προϊόν:

-- Η Κοινωνική Ασφάλιση μετατρέπεται σε εμπόρευμα;

-- Το κράτος και η εργοδοσία απαλλάσσονται από τις υποχρεώσεις τους;

-- Ο εργαζόμενος καλείται να τζογάρει από το υστέρημά του, με αβέβαιες και χωρίς καμία εγγύηση μελλοντικές απολαβές;».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org