ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σήμερα η δίκη των φοιτητών για την κινητοποίηση στο άγαλμα του Τρούμαν

Σε συγκέντρωση στα δικαστήρια στις 8.30 π.μ. καλούν το ΠΑΜΕ, φοιτητικοί σύλλογοι και η ΕΕΔΥΕ

Από προηγούμενη δίκη που αναβλήθηκε
Από προηγούμενη δίκη που αναβλήθηκε
Σήμερα Πέμπτη διεξάγεται η δίκη των δύο αγωνιστών φοιτητών που διώκονται για τη συμμετοχή τους στην αντιιμπεριαλιστική - αντιπολεμική κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων, μαθητών και εργαζομένων στις 16/4/2018.

Θυμίζουμε ότι η μαζική αυτή κινητοποίηση, με αφορμή την επέμβαση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Συρία και τη συμμετοχή της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, είχε χτυπηθεί άγρια από τα ΜΑΤ. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν επιστρατευτεί για την «προστασία» του αγάλματος του μακελάρη Προέδρου των ΗΠΑ, Χ. Τρούμαν, το οποίο οι διαδηλωτές επιχείρησαν συμβολικά να αποκαθηλώσουν. Μια επιχείρηση καταστολής που, εκτός από ανοιγμένα κεφάλια φοιτητών, περιλάμβανε και τη σύλληψη των δύο διαδηλωτών οι οποίοι δικάζονται αύριο στην πρώην Σχολή Ευελπίδων, με απαράδεκτες και αστήρικτες κατηγορίες.

Την επομένη της κινητοποίησης, άλλωστε, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ, είχε πραγματοποιήσει επιτόπου «επιθεώρηση» στο άγαλμα του μακελάρη Τρούμαν και ποζάροντας καμαρωτός στο σημείο όπου λίγες ώρες πριν μάτωναν οι φοιτητές, δήλωνε: «Πέρασα να ελέγξω το άγαλμα του Χάρι Τρούμαν, ένα σύμβολο της συμμαχίας μεταξύ ΗΠΑ - Ελλάδας και μία υπενθύμιση για τη γενναιοδωρία του αμερικανικού λαού στη διάρκεια των πιο σκοτεινών ημερών της Ελλάδας»...

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!

Κάλεσμα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις να δώσουν μαχητική απάντηση, με συγκέντρωση στις 9 π.μ. στο κτίριο 7 των δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων, απευθύνει το ΠΑΜΕ, σημειώνοντας: «Με τα γνωστά κατασκευασμένα κατηγορητήρια που παραγγέλλει η πρεσβεία των ΗΠΑ, η κυβέρνηση ΝΔ, συνεχίζοντας τη δουλειά που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, στοχεύει όσους αντιπαλεύουν τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών σε βάρος των λαών. Γι' αυτό στοχοποιούν τη λαϊκή αντίσταση και διώκουν όσους αγωνίζονται με συλλήψεις, δίκες και διώξεις. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει».

Σε μαζική κινητοποίηση καλούν φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας καθώς και η ΕΕΔΥΕ.

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
Συμμετοχή σε ΝΑΤΟική επιχείρηση με επικίνδυνα «σενάρια»

Στέλεχος της φρεγάτας «Ναβαρίνον», στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής επιχείρησης «Sea Guardian» στην Ανατ. Μεσόγειο, ασκείται σε «προσομοίωση ατυχήματος» και μεταφέρεται από Ισραηλινούς στο Νοσοκομείο «Rambam» στη Χάιφα
Στέλεχος της φρεγάτας «Ναβαρίνον», στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής επιχείρησης «Sea Guardian» στην Ανατ. Μεσόγειο, ασκείται σε «προσομοίωση ατυχήματος» και μεταφέρεται από Ισραηλινούς στο Νοσοκομείο «Rambam» στη Χάιφα
Αλλη μια αποστολή στο ΝΑΤΟ ολοκλήρωσε το Πολεμικό Ναυτικό, στο πλαίσιο της βαθιάς εμπλοκής της χώρας σε επικίνδυνους σχεδιασμούς και ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΝ, από 22/10 έως 5/11 το ΠΝ συμμετείχε στην επιχείρηση «Θαλάσσιας Ασφάλειας» («Maritime Security Operation» - MSO) του ΝΑΤΟ «Sea Guardian» (ενεργοποιήθηκε στις 9/11/2016, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, ως μετεξέλιξη προηγούμενης επιχείρησης στην Ανατ. Μεσόγειο).

Την Τακτική Διοίκηση των λεγόμενων «Focused Operations» (περιπολίες που «εστιάζουν» σε συγκεκριμένες περιοχές) της εν λόγω επιχείρησης είχε αναλάβει ο διοικητής της 1ης Μοίρας Φρεγατών (ΔΜΦΓ-1), που επέβαινε στη φρεγάτα «Ναβαρίνον» με υποστήριξη πολυεθνικού επιτελείου. Επιπλέον, στην επιχείρηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς το υποβρύχιο «Πιπίνος» και μια ομάδα της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών (ΔΥΚ).

Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων αυτών στήνονται ΝΑΤΟικές αρμάδες («Task Group») από διάφορα μέσα (πλοία, υποβρύχια, αεροσκάφη), με στόχο επισήμως «να συλλέγουν, να αναπτύσσουν και να διατηρούν μια ακριβή εικόνα της καθημερινής δραστηριότητας σε διάφορα μέρη της Μεσογείου». Εξ ου και η ελληνική πλευρά διετέλεσε επικεφαλής δύναμης με τη συμμετοχή φρεγατών, υποβρυχίων και αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας από τη Βουλγαρία, την Ιταλία, τη Ρουμανία και την Τουρκία.

Κινούμενοι χονδρικά στο τρίγωνο που ορίζουν τα λιμάνια Ακσάζ (Τουρκία, απέναντι από τη Ρόδο), Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και Χάιφα του Ισραήλ, συνέλεξαν μια σειρά από πληροφορίες για τις τις διαδρομές όπου κινούνται πλοία από ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά κέντρα, Ρωσία και Κίνα.

Παραπέρα, μετείχαν και σε άσκηση με το Ισραήλ, με άκρως ανησυχητικό περιεχόμενο, καθώς αφορούσε μεταφορά τραυματιών από πλοία του ΝΑΤΟ σε νοσοκομεία του Ισραήλ, σε άλλο ένα δείγμα ότι ετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο.

Συγκεκριμένα, βασικό σενάριο της άσκησης αυτής, με τίτλο «Crystal Sea», ήταν η «ιατρική υποστήριξη για να διασφαλιστεί ότι οποιοδήποτε θέμα υγείας μεταξύ των πληρωμάτων των πλοίων που συμμετέχουν στην επιχείρηση "Sea Guardian" μπορεί να αντιμετωπιστεί γρήγορα, οπουδήποτε κι αν ταξιδεύουν τα πλοία».

Σύμφωνα με τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, ΜΑRCOM, σε προσομοίωση ατυχημάτων στην ελληνική φρεγάτα «Ναβαρίνον» και στη ρουμανική φρεγάτα «Regele Ferdinand» (ότι μέλη των πληρωμάτων τους τραυματίστηκαν από εκπυρσοκροτήσεις όπλων) χρειάστηκε μεταφορά ναυτών τους σε ισραηλινό νοσοκομείο. Οι Ισραηλινοί διευκόλυναν τη μετακίνηση αυτή με ελικόπτερό τους, ενώ απέστειλαν ιατρική ομάδα στη βουλγαρική φρεγάτα «Verni», όπου επίσης έγινε προσομοίωση ατυχήματος.

Εχει επίσης τη σημασία του το γεγονός, όπως επισημαίνεται μάλιστα από την ίδια τη MARCOM, ότι το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρα - εταίρος του ΝΑΤΟ που συμμετέχει σε κοινή άσκηση με τις δυνάμεις της «Sea Guardian». «Η "Crystal Sea" διανύει το δεύτερο έτος της, επιτρέποντας στο ΝΑΤΟ να οικοδομήσει πρόσθετη ιατρική διαλειτουργικότητα στο νότιο τμήμα της Ανατολικής Μεσογείου. Οι εταιρικές σχέσεις είναι απαραίτητες για την επιτυχία του ΝΑΤΟ και συμβάλλουν στη βελτίωση της ασφάλειας για την ευρύτερη διεθνή κοινότητα», τονίζει σχετικά η MARCOM.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
Προσφέρθηκε για υπηρεσίες εντός πλαισίου ΝΑΤΟ

Με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ, συναντήθηκε χτες στη Μόσχα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να παίξει ρόλο «γέφυρας» προς τη μεριά της Ρωσίας, στο πλαίσιο του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού, βάζοντας το λαό ακόμα πιο βαθιά στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Στις κοινές τους δηλώσεις κατόπιν, ο Ν. Δένδιας μίλησε για «απαρχή ενός νέου κεφαλαίου στις διμερείς μας σχέσεις, στη βάση ενός ειλικρινούς διαλόγου και τακτικής επικοινωνίας επί ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος», παραπέμποντας και στην υπογραφή του Προγράμματος Διαβουλεύσεων Ελλάδας - Ρωσίας για το διάστημα 2020-'22.

Επαφές όπου η ελληνική αστική τάξη επιδιώκει ρόλο διαύλου με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, με τον υπουργό να λέει ότι με δεδομένο πως η Ρωσία «έχει ουσιαστική και σταθερή παρουσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή (...) και με δεδομένη τη θέση της Ελλάδος ως παλαιού κράτους - μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, επιδιώκουμε να συμβάλουμε θετικά στο διάλογο με τη Ρωσία», προσθέτοντας πως «η Ελλάδα είναι σε θέση να καταστεί ιδιαιτέρως χρήσιμη στη Ρωσία - εφόσον και αυτή το κρίνει - στη δημιουργία των απαραίτητων κατανοήσεων, στην επίλυση υπαρχουσών διαφορών, στην κατανόηση των μέτρων που είναι αναγκαίο να ληφθούν, ώστε να προχωρήσουμε σε μια συνολική ομαλοποίηση, όπου αυτό είναι απαραίτητο, και να ξεπεράσουμε δυσάρεστες πραγματικότητες με την εξάλειψη των αιτίων τους».

Σε μια τέτοια βάση, συζήτησαν τις «προοπτικές αναβάθμισης» και της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, στο πλαίσιο, βέβαια, που ορίζουν ΕΕ και ΝΑΤΟ, «το πλαίσιο των ισχυουσών κυρώσεων», όπως είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ο ίδιος ο Ν. Δένδιας, παραπέμποντας στα μέτρα που αποφάσισε ο ευρωατλαντικός άξονας κατά της Μόσχας με αφορμή τα γεγονότα στην Κριμαία το 2014.

Τη συζήτηση απασχόλησε επίσης η αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας από την Εκκλησία της Ελλάδας, με τον ΥΠΕΞ να υποστηρίζει σε σχετική ερώτηση πως η ελληνική πολιτεία «σέβεται (...) το ρόλο και την αυτονομία της Εκκλησίας» και «δεν επεμβαίνει στα στενά εκκλησιαστικά θέματα».

Αλλά και η υπόθεση του Ρώσου Αλ. Βίνικ, που κρατείται από τον Ιούλη του 2017 στην Ελλάδα με την κατηγορία ότι ήταν διαχειριστής της πλατφόρμας «BTC-e» για τη διαχείριση του «bitcoin», αλλά παρότι υπάρχουν δύο αποφάσεις έκδοσής του στη Ρωσία και η συναίνεση του ίδιου, η έκδοσή του δεν υλοποιείται, λόγω των παράλληλων αιτημάτων και αποφάσεων έκδοσης στις ΗΠΑ και Γαλλία, με τον Ν. Δένδια να ισχυρίζεται πως «το θέμα αυτό εναπόκειται στην κρίση της ελληνικής Δικαιοσύνης».

«Ανησυχούμε για τη στρατιωτική παρουσία ΗΠΑ - ΝΑΤΟ»

Από την πλευρά του, ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε ότι υπήρξε ανταλλαγή απόψεων «για την τρέχουσα κατάσταση και τις προοπτικές των σχέσεων Ρωσίας - ΕΕ, την κατάσταση στο Συμβούλιο Ρωσίας - ΝΑΤΟ και ορισμένα θέματα που αφορούν την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στο συριακό κομμάτι».

Επιβεβαιώνοντας τους επικίνδυνους ανταγωνισμούς στην περιοχή, ο Λαβρόφ στάθηκε στις «ανησυχίες» της Ρωσίας για την ανάπτυξη της αμερικανοΝΑΤΟικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο:

«Ανησυχούμε για το τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο και μάλιστα για τις ενέργειες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που αποσκοπούν στην οικοδόμηση της στρατιωτικής τους παρουσίας στην περιοχή με ξεκάθαρα αντι-ρωσική πρόθεση», είπε χαρακτηριστικά. Ενα «καρφί» κατά και της Ελλάδας, που μετά την πρόσφατη Συμφωνία για τις βάσεις με τις ΗΠΑ, μετατρέπεται σε ένα απέραντο ορμητήριο για τις Ενοπλες Δυνάμεις τους σε όλο το τόξο από τη Μαύρη Θάλασσα έως την Ανατολική Μεσόγειο.

Τέλος, σχολιάζοντας τις τουρκικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στα ανοιχτά της Κύπρου ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε: «Η Ρωσία καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη - Τουρκία, Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ και Αίγυπτο - να επιλύσουν αυτά τα θέματα μέσω διαπραγματεύσεων και αμοιβαία αποδεκτών συμφωνιών στο πλαίσιο των κανόνων που θέσπισε η Σύμβαση του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας». «Ιδιαίτερη αξία έχει για μας η οπτική των Ελλήνων ομολόγων μας για τη διευθέτηση του Κυπριακού», συνέχισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας «τη στήριξη της Ρωσίας για μια ολοκληρωμένη, δίκαιη και βιώσιμη λύση αυτού του προβλήματος με βάση το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ