ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Κεκτημένο» της ΕΕ η κατάργηση της μονιμότητας στους εργαζόμενους της ΔΕΗ

Με τη σφραγίδα της το νομοσχέδιο - οδοστρωτήρας της ΝΔ για την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας

Eurokinissi

Αποκαλυπτική ήταν η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, στην Ερώτηση που είχαν καταθέσει, κατήγγειλαν την ευρωενωσιακή στρατηγική της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και προειδοποιούσαν ότι το λεγόμενο «σχέδιο διάσωσης» της ΔΕΗ θα οδηγήσει σε νέα επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ο αρμόδιος επίτροπος Π. Μοσκοβισί με την απάντησή του βάζει τη σφραγίδα της ΕΕ στο νομοσχέδιο - οδοστρωτήρα για την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τονίζει συγκεκριμένα ότι «οποιαδήποτε ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό του ελληνικού ενεργειακού τομέα, στην αύξηση του επιπέδου του ανταγωνισμού». Για «εκσυγχρονισμό» και «ανταγωνιστικότητα» της ΔΕΗ έκανε ακριβώς λόγο και ο αρμόδιος Ελληνας υπουργός, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο που ενισχύει τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας της ΔΕΗ, τσακίζει τα εργασιακά δικαιώματα, ενώ παράλληλα οδηγεί σε πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Ο Π. Μοσκοβισί απαντώντας στο σχετικό ερώτημα της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τα δικαιώματα των εργαζομένων δήλωσε ότι «η Επιτροπή δεν μπορεί να παρέμβει στις αποφάσεις ιδιωτικών εταιρειών. Ωστόσο, υπενθυμίζει ότι κάθε απόφαση που αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων θα πρέπει να είναι σύμφωνη με το σχετικό κεκτημένο της ΕΕ και με την εθνική νομοθεσία για την εφαρμογή του». Η κυβέρνηση της ΝΔ εξειδίκευσε το ποιο είναι το «κεκτημένο» της ΕΕ προβλέποντας στο νομοσχέδιο κατάργηση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους, πλήρη επικράτηση των «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης, κατάργηση του σημερινού εκπτωτικού τιμολογίου ρεύματος για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ που είχε κατοχυρωθεί με ΣΣΕ, εφαρμογή προγραμμάτων «εθελούσιας εξόδου» και «εσωτερικής κινητικότητας» των εργαζομένων στον ΔΕΔΔΗΕ και στη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», αλλά και «εθελοντικές» μετακινήσεις του προσωπικού σε άλλες υπηρεσίες και φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ παράλληλα το απαράδεκτο καθεστώς των εργολαβικών εργαζομένων ζει και βασιλεύει.

Ο επίτροπος ανέφερε επίσης ότι «οποιοδήποτε σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τη ΔΕΗ θα συζητηθεί στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στον τομέα της Ενέργειας, όπως η ολοκλήρωση του μοντέλου - στόχου για την ηλεκτρική ενέργεια και η δέσμευση για εκποίηση του 40 % του λιγνιτικού ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ». Πρόκειται για την πολιτική της απολιγνιτοποίησης, για την οποία έκανε λόγο και ο υπουργός Ενέργειας, της εγκατάλειψης δηλαδή ενός φτηνού και αποδοτικού καυσίμου, του λιγνίτη, στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος, που δρομολόγησε και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση κι ενώ υπάρχουν σύγχρονες τεχνολογικές, πιο φιλικές για το περιβάλλον μέθοδοι αξιοποίησης του εγχώριου λιγνίτη. Οι μονάδες ωστόσο πωλούνται για να διασφαλιστούν η κερδοφορία των ομίλων στην Ενέργεια και η δυνατότητα ανταγωνισμού επί ίσοις όροις απέναντι στη ΔΕΗ. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται και με το εν λόγω νομοσχέδιο η πολύμορφη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ΑΠΕ.

Αποκαλυπτική ήταν τέλος η απάντηση και για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος και βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο διακοπής της ηλεκτροδότησης, αφού ο επίτροπος τόνισε τη σημασία της «αποτελεσματικής είσπραξης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος» στο όνομα της «βιωσιμότητας της ΔΕΗ, της αποτελεσματικής λειτουργίας της αγοράς στο σύνολό της», νομιμοποιώντας δηλαδή τους εκβιασμούς και τις απειλές για διακοπή του ρεύματος σε εκατοντάδες χιλιάδες εργατικά - λαϊκά σπίτια.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τονίζει σε ανακοίνωσή της πως με τα παραπάνω «επιβεβαιώνεται ότι η απελευθέρωση της Ενέργειας για την παραχώρηση κερδοφόρων τομέων της στους επιχειρηματικούς ομίλους συνοδεύεται από βάρβαρη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου της Ενέργειας.

Τα εργατικά σωματεία, όλοι οι μαζικοί φορείς πρέπει να βρεθούν σε θέση μάχης απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, ενάντια στην περαιτέρω απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση του κλάδου της Ενέργειας, διεκδικώντας ΣΣΕ και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους, καμία διακοπή ρεύματος και καμία αύξηση στα τιμολόγια για την εργατική - λαϊκή οικογένεια».

ΕΛΛΑΔΑ - ΗΠΑ
Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στο μενού της «Στρατηγικής Συνεργασίας»

Με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ συναντήθηκε χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης

Η «Στρατηγική Συνεργασία» Ελλάδας - ΗΠΑ στον τομέα της Ενέργειας απασχόλησε τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκη, με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πάλμερ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας στο πλαίσιο της περιοδείας του στα Δυτικά Βαλκάνια.

Σε δηλώσεις τους οι δύο υπουργοί μετά το τέλος της συνάντησης επικέντρωσαν στην ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, κυρίως στα ενεργειακά έργα υποδομών που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην υπογραφή της συμφωνίας με τη βουλγαρική κυβέρνηση για την κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου IGB, έργο το οποίο οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει επανειλημμένα «καίριας σημασίας» για την «ενεργειακή ασφάλεια» της ΕΕ και την προώθηση της «διαφοροποίησης πηγών και προμηθευτών», καθώς συμβάλλει στη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Παράλληλα, όπως ανέφερε ο Ελληνας υπουργός, συζητήθηκε το σχέδιο για τον σταθμό αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στην Αλεξανδρούπολη, έργο που, όπως είπε, «θα ενισχύσει τη γεωστρατηγική θέση της χώρας και θα διαμορφώσει ένα άλλο τοπίο στην εμπορία φυσικού αερίου». Τέλος, συζητήθηκε το θέμα της ενεργειακής συνεργασίας, ιδιαίτερα του φυσικού αερίου, στη ΝΑ Μεσόγειο, στο πλαίσιο του «EastMed Gas Forum» και στις επαφές της Ελλάδας με Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ.

Σε ό,τι αφορά την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και το αν τέθηκε στη συνάντηση, ο Κ. Χατζηδάκης παρέπεμψε σε παλιότερες δηλώσεις της αμερικανικής πλευράς, που βεβαίως αναγνωρίζουν «δικαιώματα» της Τουρκίας και παραπέμπουν σε σχέδια συνεκμετάλλευσης, όμως κατά τον ίδιο είναι «δηλώσεις αναγνώρισης κυριαρχικών δικαιωμάτων» της Κυπριακής Δημοκρατίας...

Αντίστοιχα, ο Μ. Πάλμερ είπε ότι σκοπός της επίσκεψής του είναι να αναδείξει «τις ευκαιρίες που θεωρούμε ότι υπάρχουν για να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε τη συνεργασία μας, να αναπτύξουμε αυτά που θεωρούμε βασικούς πυλώνες των διμερών σχέσεων». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον τερματικό σταθμό ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη, λέγοντας ότι αναζητούνται τρόποι «για να ενσωματώσουμε την Αλεξανδρούπολη στο ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου στα Δυτικά Βαλκάνια». Χαρακτήρισε, επίσης, «εξαιρετικά θετικό» γεγονός την κατασκευή του ΤΑP, λέγοντας ότι μαζί με τον IGB αποτελούν σημαντικό μέρος της στρατηγικής των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Τέλος, για τον αγωγό «EastMed», ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ακόμη «υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει» και πρόσθεσε ότι «μένει να δούμε ποιος είναι ο πλέον οικονομικά βιώσιμος τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου θα φτάσουν στην αγορά».

Συναντήσεις και με άλλα στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ

Στο πλαίσιο της επίσκεψης Πάλμερ, οι Αμερικανοί υποδέχτηκαν στην πρεσβευτική κατοικία τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδ. Γεωργιάδη, με αντικείμενο, όπως διαχέεται από πλευράς του υπουργού, τις ελληνοαμερικανικές εμπορικές σχέσεις και την «αναπτυξιακή πολιτική της Ελλάδας».

Είδαν επίσης τον πρώην Πρόεδρο της Εσθονίας και νυν σύμβουλο της ελληνικής κυβέρνησης (υποτίθεται βοηθάει στο μετασχηματισμό του ελληνικού Δημοσίου σε σύγχρονο ψηφιακό κράτος) Τόομας Χέντρικ Ιλβες. Ο πρέσβης Πάιατ χαρακτήρισε στο προσωπικό του ιστολόγιο «εντυπωσιακά» τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης «για τον εξορθολογισμό της γραφειοκρατίας, την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και την αξιοποίηση των εκκολαπτόμενων τομέων της σε "startup" και καινοτομίες».

Σήμερα, ο Πάλμερ προγραμματίζεται να συναντηθεί με τον αναπ. υπουργό Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτη.

Προηγούμενα πέρασαν από την πρεσβευτική κατοικία για να επιδώσουν τα δικά τους διαπιστευτήρια στον υψηλόβαθμο Αμερικανό μια σειρά από πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και στενοί συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα, συγκεκριμένα οι Ν. Παππάς, Γ. Κατρούγκαλος, Β. Καλπαδάκης και Ράνια Σβίγκου. Ο Γ. Κατρούγκαλος έσπευσε κατόπιν να διαβεβαιώσει ότι η συνάντηση έγινε «σε θερμό κλίμα».

ΤΕ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πρόκληση η παρουσία αμερικανικού πολεμικού πλοίου στον Αστακό

Ως πρόκληση για τον λαό της περιοχής χαρακτηρίζει τον κατάπλου του πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στο λιμάνι Πλατυγιαλίου Αστακού η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή της τονίζει πως είναι μια κίνηση - επιβεβαίωση των ανησυχιών του Κόμματος για «πολλαπλή αξιοποίηση του λιμανιού από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, σε συνεργασία με την κυβέρνηση της ΝΔ που συνεχίζει από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και με την Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση. (...) Αυτή είναι η αξιοποίηση του λιμανιού και η ανάπτυξη της περιοχής που διαφήμιζαν προεκλογικά».

Η Οργάνωση του Κόμματος σημειώνει ότι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν αποτελούν εγγυητή της ειρήνης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε καμία χώρα και προφανώς δεν θα αποτελέσουν ούτε για τη δική μας, αντίθετα «η παρουσία τους στην περιοχή μπλέκει τη χώρα μας στο κουβάρι των οξυμένων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αυξάνει τον κίνδυνο να μπλέξει σε περιπέτειες ο λαός μας».

Καλεί τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία. «Να ξεσηκωθούν ενάντια στην παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων» και να δώσουν αγώνα για να καταγγελθεί η ελληνοαμερικανική Συμφωνία Αμοιβαίας Συνεργασίας, για να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, για καμιά συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές στο εξωτερικό, για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Για αλληλεγγύη στον συριακό λαό.

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
Συναυλία ενάντια στη Συμφωνία για τις βάσεις

Μεγάλη συναυλία ενάντια στην ελληνοαμερικανική Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, ενάντια στις βάσεις και τα πυρηνικά, αλλά και στην εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, διοργανώνουν φορείς της Καλαμαριάς σήμερα Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου.

Στη συναυλία συμμετέχουν: Γιώργος Αετόπουλος, Μέλπω Αλεξανδροπούλου, Κώστας Καρμπάς, Α. Κυζιρίδης, Λεωνίδας Μουλαγιαννιός, Σωτήρης Μπαλλάς, Κώστας και Βασίλης Πρατσινάκης, Νίκος Ταλέας, Μαρία Φραγκούλη και το ρεμπέτικο σχήμα της «Πριγκιπέσσας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ