ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Σήμερα η κινητοποίηση για τις τριετίες

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το ΣτΕ με αφορμή την απαράδεκτη προσφυγή του ΣΕΒ

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας διοργανώνει το ΠΑΜΕ, σήμερα Τρίτη, στις 9 π.μ., καλώντας σε μαζική συμμετοχή Συνδικάτα, Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα της Αττικής και τους εργαζόμενους.

Σε συνέχεια των απεργιακών κινητοποιήσεων και των άλλων αγωνιστικών πρωτοβουλιών των προηγούμενων ημερών ενάντια στην κλιμακούμενη αντιλαϊκή επίθεση, η σημερινή παρέμβαση του ΠΑΜΕ γίνεται με αφορμή την εκδίκαση της προσφυγής των βιομηχάνων, του ΣΕΒ, που απαιτούν τη μονιμοποίηση του «παγώματος» των τριετιών για όλους τους εργαζόμενους.

Υπενθυμίζεται ότι με διάταξη του μνημονιακού νόμου 4093/2012, την οποία διατήρησε άθικτη και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπεται το «πάγωμα» των τριετιών (δηλαδή των αυξήσεων που έπαιρναν οι εργαζόμενοι λόγω προϋπηρεσίας) από τον Φλεβάρη του 2012 και μετά και μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από το 10%! Ετσι, ο χρόνος προϋπηρεσίας μετά το 2012, δηλαδή μέχρι και σήμερα, δεν προσμετράται και άρα συνεχίζει να μην επιφέρει καμία αύξηση στον κατώτατο μισθό. Πατώντας πάνω σε αυτό το αντεργατικό πλαίσιο, καθώς και στους νόμους 4172/2013 (νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου) και 4254/2014, ο ΣΕΒ και συνολικότερα οι καπιταλιστές πηγαίνουν σήμερα ένα βήμα παραπέρα, αμφισβητώντας με την προσφυγή τους και τις τριετίες πριν από τον Φλεβάρη του 2012!

Δυναμώνουμε τον αγώνα για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, «είναι μια προσφυγή που επιβεβαιώνει ότι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι θέλουν την κατάργηση των τριετιών. Επιδιώκουν να αμείβουν τους εργαζόμενους όσο θέλουν, όπως θέλουν, όταν θέλουν. Στοχεύουν στα δικαιώματα των εργαζομένων, χωρίς αυξήσεις στους μισθούς, χωρίς ώριμα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα, με γενικευμένη "ευελιξία". Σταθερός τους στόχος είναι το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων, της σταθερής και μόνιμης δουλειάς. Θέλουν και νομικά να βάλουν πάγο στις κατακτήσεις και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων».

«Απάντηση στους σχεδιασμούς τους», τονίζει το ΠΑΜΕ, «έδωσαν ήδη οι εργαζόμενοι με την επιτυχία των απεργιών στις 24 Σεπτέμβρη και 2 Οκτώβρη, και συνεχίζουμε με την κλιμάκωση του αγώνα. Δυναμώνουμε τον αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις. Για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής. Για ζωή με δικαιώματα».

Κινητοποίηση και στη Λάρισα

Κινητοποίηση για το ίδιο θέμα πραγματοποιεί σήμερα Τρίτη και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) επί της παλαιάς Εθνικής Οδού Λάρισας - Αθήνας, στις 11 π.μ.

Στήριξη στον αγώνα των μεταλλωρύχων για την κλαδική ΣΣΕ

Στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο των μεταλλείων, λατομείων και λιγνιτωρυχείων εδώ και 6 μήνες για την υπογραφή νέας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, καθώς και για την πλήρη εφαρμογή της προηγούμενης σε ορισμένους εργασιακούς χώρους, όπως η ΔΕΗ, όπου δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως, αναφέρεται σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

Οπως επισημαίνει, «η εργοδοτική πλευρά, του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), από την αρχή προβάλλει μια σειρά θεσμικές και οικονομικές ενστάσεις σε σχέση με την εφαρμογή της προηγούμενης κλαδικής ΣΣΕ και έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να προσβάλει την Κλαδικότητα και την Επεκτασιμότητα και θέτει μια σειρά απαράδεκτα προαπαιτούμενα προκειμένου να μπλοκάρει την ουσιαστική διαπραγμάτευση».

Στις αξιώσεις της εργοδοσίας οι εργαζόμενοι του κλάδου έχουν απαντήσει αγωνιστικά «και έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν με αγωνιστικές κινητοποιήσεις απέναντι στην κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας. Οι μεθοδεύσεις της εργοδοσίας αποτελούν πρόκληση όχι μόνο για τους εργαζόμενους του κλάδου, αλλά συνολικά για την εργατική τάξη αφού ο εξορυκτικός κλάδος απαιτεί από τους σκληρά εργαζόμενους του κλάδου μειώσεις μισθών και ημερομισθίων όταν διαχρονικά ακόμη και στα πρόσφατα χρόνια της κρίσης είχε ρυθμούς ανάπτυξης που ξεπερνούν εκείνους της εθνικής οικονομίας (...) Στη γραμμή αυτή του ΣΜΕ βρίσκονται όλοι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που, ως ΣΕΒ, θέλουν την κατάργηση των τριετιών και επιδιώκουν το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων, της σταθερής και μόνιμης δουλειάς. Θέλουν και νομικά να βάλουν πάγο στις κατακτήσεις και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Η μόνη απάντηση των μεταλλωρύχων και όλων των εργαζομένων είναι ενότητα και αγώνας».

Ενας ακόμα τραυματίας εργαζόμενος στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου

Ενας εργαζόμενος τραυματίστηκε στα μάτια και στο πρόσωπο το περασμένο Σάββατο στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Ηρακλείου, όταν εξερράγη η μπαταρία του κλαρκ την ώρα της δουλειάς.

Το νέο εργατικό «ατύχημα» στο εργοστάσιο καταγγέλλει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. Εκφράζει τις ευχές της για γρήγορη ανάρρωση στον τραυματισμένο εργοδηγό και υπογραμμίζει τις ευθύνες της εργοδοσίας, του δήμου Ηρακλείου και της κυβέρνησης για τις επικίνδυνες συνθήκες στο χώρο δουλειάς.

«Η κατάσταση στο εργοστάσιο έχει γίνει πλέον άκρως επικίνδυνη», υπογραμμίζει και προσθέτει: «Η διαδικασία συντήρησης του μηχανολογικού εξοπλισμού δεν είναι δευτερεύον καθήκον, ούτε προαιρετικό, και αποτελεί βασικό παράγοντα πρόκλησης εργατικών "ατυχημάτων"».

Το σωματείο υπενθυμίζει ότι δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας «από την παρέμβαση των εργαζομένων και του σωματείου μας στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, όπου αναδείχθηκε και το ζήτημα των συνθηκών εργασίας και των εργατικών "ατυχημάτων"», ενώ καταγγέλλει πως το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει ακόμα απαντήσει στο αίτημα για συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων για την επίλυση των ζητημάτων του εργοστασίου της ανακύκλωσης.

Τραυματισμός εργάτη στην περιοχή Καλαβρύτων

Στο μεταξύ, σοβαρά τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών στην περιοχή των Καλαβρύτων, την προηγούμενη βδομάδα, 27χρονος εργάτης από τοπική κοινότητα του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών ΜΜΕ, ο εργάτης, πατέρας δύο παιδιών, τραυματίστηκε σοβαρά σε διάφορα σημεία του σώματός του, όταν καταπλακώθηκε από μάντρα. Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Αιγίου, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, διακομίστηκε στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» για απεικονιστικές εξετάσεις και επέστρεψε στο Νοσοκομείο Αιγίου. Μετά από αίτημα της οικογένειάς του διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας.

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα Τρίτη στο webradio του ΠΑΜΕ:

-- Από τις 2 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., εργατικά δελτία ειδήσεων ανά μία ώρα.

-- Στις 6 μ.μ., την εκπομπή «Οι αγώνες στο επίκεντρο».

-- Στις 7 μ.μ., εκπομπή του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου.

-- Στις 8 μ.μ., εκπομπή για τη hip hop μουσική σκηνή. Παρουσιάζουν οι Φρανκ και Dason.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σήμερα η Γενική Συνέλευση

Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί σήμερα Τρίτη, στις 6 μ.μ., το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα Αττικής, στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγίας Φιλοθέης 5Β - πλ. Μητροπόλεως).

Στο κάλεσμά του το Σωματείο αναφέρεται στις δύο πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ και τονίζει: «Κόντρα σε όλους όσοι θέλουν σωματεία φερέφωνα των εργοδοτών (...) εμείς συνεχίζουμε! Δε τους κάνουμε τη χάρη! Βγάζουμε συμπεράσματα από τη δράση μας, σχεδιάζουμε όλοι μαζί τα επόμενα βήματά μας, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας πιο αποφασισμένοι, πιο συσπειρωμένοι, γερά οργανωμένοι στο σωματείο μας».

«Παράνομες» οι κινητοποιήσεις στον Σιδηρόδρομο

Την απόφαση να αναστείλουν τις σημερινές στάσεις εργασίας και την αυριανή απεργία σε ΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ αποφάσισε η πλειοψηφία στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) μετά την απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε «παράνομες» τις κινητοποιήσεις, όπως ζητούσαν η εργοδοσία σε ΕΕΣΣΤΥ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Οι κινητοποιήσεις είχαν προγραμματιστεί να γίνουν σε συνέχεια του αγώνα για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων.

Η ΔΕΣΚ Σιδηροδρομικών με ανακοίνωσή της πριν γνωστοποιηθεί η δικαστική απόφαση, κατήγγειλε τις διοικήσεις των ΕΕΣΣΤΥ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ που έστειλαν τους εργαζόμενους στα δικαστήρια. Τεράστιες ευθύνες, σημειώνει, «έχουν τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες που με το δικό τους νομοθετικό οπλοστάσιο οι εργοδότες στέλνουν στα δικαστήρια τους εργαζόμενους που διεκδικούν με τον αγώνα τους ΣΣΕ και αξιοπρέπεια ζωής».

Ακόμα καλούσε την ΠΟΣ και τα σωματεία να μην αναστείλουν τις κινητοποιήσεις, όποια και αν είναι η απόφαση του δικαστηρίου.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
Παρέμβαση στον ΔΣΑ για την εργασιακή ζούγκλα

Παρέμβαση στη συνεδρίαση του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας πραγματοποίησε την Τετάρτη 2/10, μέρα απεργίας, η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Δικηγόρων, καταγγέλλοντας την απόλυση ασκούμενου δικηγόρου από το δικηγορικό γραφείο του γνωστού εργατολόγου Χρ. Νικολουτσόπουλου, λόγω της συμμετοχής του στην απεργία της 24/9.

Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής ανέδειξαν, με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, την εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί στο χώρο των ασκούμενων και μισθωτών δικηγόρων: Οι εργαζόμενοι βαφτίζονται «συνεργάτες» και δεν απολαμβάνουν ούτε και τα ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα, όπως ωράριο, κατώτατος μισθός, επιδόματα εορτών, άδεια ανάπαυσης, άδεια μητρότητας, αποζημίωση απόλυσης κ.ά.

Κατήγγειλαν τη διαχρονική ευθύνη του ΔΣΑ για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση, καθώς και την άρνησή του να κηρύξει αποχή για συμμετοχή στις δύο τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο πολυνομοσχέδιο.

Στη συνεδρίαση, ο εκλεγμένος σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων», μαζί με το ζήτημα της αποδοκιμασίας της απόλυσης του ασκούμενου δικηγόρου, έθεσε και αυτό του προωθούμενου νομοσχεδίου ενάντια στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και την ανάγκη καταδίκης των αντεργατικών διατάξεων από τον ΔΣΑ, χωρίς άλλη καθυστέρηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ