ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ
Αύριο οι κινητοποιήσεις ενάντια στην επέκταση της χωματερής

Αποκλεισμός της Λεωφόρου ΝΑΤΟ στο ύψος του ΧΥΤΑ Φυλής και παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίων Αναργύρων - Καματερού

Σε αποκλεισμό της Λεωφόρου ΝΑΤΟ (στο ύψος του ΧΥΤΑ Φυλής) προχωρούν αύριο Τετάρτη στις 6.30 μ.μ. σωματεία και φορείς της Δυτικής Αττικής, ενάντια στο «νέο έγκλημα που ετοιμάζουν στη Φυλή και συνολικά στη Δυτική Αττική η κυβέρνηση της ΝΔ, παλιά και νέα περιφερειακή αρχή, καθώς και η δημοτική αρχή της Φυλής που εκλέχτηκε με την από κοινού στήριξη ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ», την επέκταση δηλαδή του ΧΥΤΑ της περιοχής.

Συμμετοχή στην κινητοποίηση έχουν αποφασίσει και οι μαθητές από τα περισσότερα Γυμνάσια και Λύκεια των Ανω Λιοσίων.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα σωματείων και φορέων της Δυτικής Αττικής καλεί σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση ενάντια στο σχεδιασμό ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για τη νέα χωματερή, δίπλα στην ήδη υπάρχουσα υγειονομική βόμβα της Φυλής και σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό «Γεννηματά 2».

Πούλμαν για την κινητοποίηση της 9ης Οκτώβρη θα αναχωρήσουν από: Ολυμπιακό Χωριό, στις 5.45 μ.μ. από το Στέκι της Λαϊκής Επιτροπής (Κακλαμανάκη 21). Κόκκινο Μύλο, στις 5.45 μ.μ. από την τριγωνική πλατεία. Μενίδι, στις 6 μ.μ. από την πλατεία Καράβου. Ανω Λιόσια, στις 6 μ.μ. από την τριγωνική πλατεία (πίσω από το δημαρχείο). Ελευσίνα, στις 5.45 μ.μ. από το δημοτικό πάρκινγκ. Ασπρόπυργο, στις 6 μ.μ. από την πλατεία 1ου Δημοτικού Σχολείου.

Στο Καματερό

Κινητοποίηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίων Αναργύρων - Καματερού, όπου θα συζητηθεί το θέμα του ΧΥΤΑ Φυλής, πραγματοποιούν αύριο Τετάρτη σωματεία και φορείς του δήμου, που έχουν συγκροτήσει Επιτροπή Αγώνα ενάντια στη δημιουργία νέας χωματερής στη Φυλή και για διαχείριση των απορριμμάτων σε όφελος του λαού. Το ραντεβού έχει δοθεί στις 5.45 μ.μ. στο παλιό δημαρχείο (κεντρική πλατεία Αγίων Αναργύρων).

Τα σωματεία και οι φορείς απευθύνουν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο λαό της περιοχής, για να διατρανωθεί ένα μεγάλο «όχι» στο νέο έγκλημα που σχεδιάζεται ενάντια στο λαό της Δυτικής Αθήνας και του Θριασίου.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ
Η «πολιτική βούληση» σταματά όπου ξεκινούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα

Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης για το Μετρό της πόλης πραγματοποιήθηκε χτες με την παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, της «Αττικό Μετρό», βουλευτών, Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης, επιστημονικών φορέων κ.ά., στον απόηχο της πρόσφατης ανακοίνωσης του ανασχεδιασμού του από τον πρωθυπουργό όσο και της αναζωπύρωσης της διαμάχης γύρω από το Σταθμό Βενιζέλου, που παραπέμπει στο ακόμα πιο απώτερο μέλλον ένα απαραίτητο έργο για το λαό της Θεσσαλονίκης, ο οποίος το πληρώνει και το ξαναπληρώνει.

Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης σημείωσε ότι η απόφαση της κυβέρνησης για ανασχεδιασμό του Σταθμού Βενιζέλου, με απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαίων, είναι καταστροφική για τον αρχαιολογικό πλούτο και την ιστορική παράδοση της πόλης, ενώ παρατείνει το χρονοδιάγραμμα (και προφανώς το κόστος) ολοκλήρωσης κατά πολύ, ουσιαστικά στο άδηλο μέλλον.

Ανέδειξε ότι ένα ακόμα «εμβληματικό αναπτυξιακό έργο», όπως το διαφήμιζαν όλες οι κυβερνήσεις, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, «απέδειξε για ποια ανάπτυξη μιλούν και συμφωνούν»: «Ασταμάτητη διοχέτευση δισεκατομμυρίων από τη φορολογία του λαού σαν κέρδη σε μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους και εργολάβους. Εκτόξευση προϋπολογισμών. Χρονοδιαγράμματα - κουρελόχαρτα, κυριολεκτικά ανέκδοτα. Με τους πραγματικούς κατασκευαστές, τους εργαζόμενους του Μετρό, να έχουν βιώσει και να βιώνουν, με κάθε κυβέρνηση, εργασιακή βαρβαρότητα, δραματικές μειώσεις μισθών, διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων, τη μια εντατικοποίηση, την άλλη μαζικές απολύσεις».

Πρόβαλε ότι η διαμάχη μόνο για το ζήτημα του Σταθμού Βενιζέλου επιδιώκει να συσκοτίσει τις συνολικές, διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για τις καθυστερήσεις και το κόστος που έχει εκτιναχθεί μέχρι σήμερα πάνω από τα 1,2 δισ. Οτι μόνοι ωφελημένοι είναι οι κατασκευαστικοί όμιλοι που εκτόξευαν το κόστος, λειτουργούσαν εκβιαστικά με καθυστερήσεις και διακοπές του έργου.

Παρουσιάζοντας συνοπτικά τη θέση του ΚΚΕ σημείωσε πως «οι τεχνικές δυνατότητες υπάρχουν για τη συμβίωση σταθμού και αρχαίων χωρίς καμιά απόσπασή τους» και απαίτησε να σταματήσει κάθε συζήτηση για μετακίνησή τους, που θα σημάνει την καταστροφή τους, όπως βεβαιώνουν οι ειδικοί επιστήμονες, άμεσα, χωρίς νέες καθυστερήσεις, να προχωρήσουν τα έργα ολοκλήρωσης του Μετρό χωρίς καμιά νέα καθυστέρηση, ούτε νέα χρονοδιαγράμματα, όπως και να ξεκινήσουν οι μελέτες επέκτασης του Μετρό στις άλλες συνοικίες.

«Η επιστήμη και η τεχνική υπάρχουν», σημείωσε ο Λ. Στολτίδης, σημειώνοντας πως «η "πολιτική βούληση" σταματά όπου ξεκινούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα» και καλώντας το λαό, τους φορείς του να κινητοποιηθούν και να απαιτήσουν να τελειώνει επιτέλους το Μετρό, με διατήρηση της πολιτιστικής φυσιογνωμίας της πόλης, με διατήρηση των αρχαίων στο Σταθμό Βενιζέλου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Νέα κινητοποίηση αύριο

Ενάντια στο αντεργατικό master plan των μονοπωλίων

Νέα κινητοποίηση με παύση εργασιών από τις 11.30 το πρωί και συγκέντρωση στις 12 μ. στο υπουργείο Ναυτιλίας έχουν προγραμματίσει για αύριο, Τετάρτη 9 Οκτώβρη, οι εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης συνεχίζοντας με αποφασιστικότητα να παλεύουν για την προστασία των θέσεων εργασίας τους, την υπεράσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Η αυριανή κινητοποίηση έχει προκηρυχθεί από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών της Ζώνης, καθώς αύριο έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) για να επικυρώσει το master plan της COSCO. Σημειώνεται ότι κάτω από τις αντιδράσεις των εργαζομένων η συνεδρίαση της ΕΣΑΛ έχει αναβληθεί μέχρι τώρα δύο φορές.

Σε κοινή τους ανακοίνωση τα παραρτήματα Πειραιά και Σαλαμίνας του Συνδικάτου Μετάλλου και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών επισημαίνουν ότι μέχρι τώρα με τις κινητοποιήσεις τους έχουν βάλει φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης και μονοπωλίων «για μετατροπή των μόλων της ΔΕΗ στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα σε car terminal, από ναυπηγοεπισκευαστικούς, που είναι σήμερα». Και τονίζουν: «Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται από μια κυβέρνηση το λουκέτο στους συγκεκριμένους χώρους (1995, 1998, 2004). Οπως και τις προηγούμενες φορές, εμείς οι εργαζόμενοι συσπειρωμένοι και αποφασισμένοι στα Συνδικάτα μας, όλοι μαζί σαν μια γροθιά ανατρέψαμε τα σχέδιά τους και κρατήσαμε τη Ζώνη ανοιχτή και την ελπίδα ζωντανή. Ετσι κι αυτήν τη φορά θα μας βρουν απέναντί τους να οργανώνουμε την πάλη μαζικά, συλλογικά, αποφασιστικά».

Τα σωματεία διαμηνύουν προς κυβέρνηση και επιχειρηματικούς ομίλους πως «είναι γελασμένοι εάν νομίζουν ότι όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί θα υλοποιηθούν εύκολα... Εμείς με τον αγώνα μας θα τους σταματήσουμε». Διεκδικούν: «Καμία αλλαγή χρήσης στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Κάτω τα χέρια από το δικαίωμά μας στην εργασία. Κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα μας. Κάτω τα χέρια από τις κλαδικές ΣΣΕ. Κάτω τα χέρια από τις κατακτήσεις μας».

«Οι μύθοι περί ανάπτυξης για όλους»

Εκδήλωση με θέμα «Οι μύθοι περί ανάπτυξης για όλους» διοργανώνει η ΚΟΒ Κρήνης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, αύριο Τετάρτη στις 7 μ.μ., στο καφέ - μπαρ «Ακταίον». Θα μιλήσει ο Σάκης Βαρδαλής, στέλεχος του Κόμματος.

FIR
Καταδικάζει το αντικομμουνιστικό ψήφισμα

Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει το πρόσφατο αντικομμουνιστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου εξέδωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Αντιστασιακών - Ενωση Αντιφασιστών (FIR). Στην ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η FIR και οι ομοσπονδίες - μέλη της δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συμφωνήσουν με αυτό το ψήφισμα (...) Η αναμόρφωση των γεγονότων που προηγήθηκαν του Β' Παγκοσμίου Πολέμου είναι στενόμυαλη, κατευθυνόμενη και δεν έχει καμία επιστημονική βάση (...) Συνδέει τους καταπιεστές και τους καταπιεσμένους, θύματα και σφαγείς, εισβολείς και απελευθερωτές. Το ψήφισμα είναι ένα κείμενο χοντροκομμένης ιδεολογικής προπαγάνδας, άξια των χειρότερων στιγμών του Ψυχρού Πολέμου».

Η FIR τονίζει ακόμη ότι οι συντάκτες του ψηφίσματος «υποστηρίζουν στην πραγματικότητα έναν νέο ιστορικό ρεβιζιονισμό» και ξεκαθαρίζει πως «η FIR μαζί με όλες τις ομοσπονδίες επιζώντων φασιστικών διωγμών, οι μαχητές εναντίον της ναζιστικής βαρβαρότητας και όλοι οι αντιφασίστες λένε όχι σε τέτοιες ιστορικές διαστρεβλώσεις», απορρίπτουν «το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», που εξισώνει τον φασισμό με τον κομμουνισμό.

75 χρόνια από τη Μάχη της Ηλεκτρικής

Οι ΚΟ Κερατσινίου - Δραπετσώνας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κερατσινίου - Δραπετσώνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλούν την Κυριακή 13 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., στην εκδήλωση που θα γίνει για τα 75 χρόνια από τη Μάχη της Ηλεκτρικής, στο Μνημείο Πεσόντων στη μάχη. Θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Συνελεύσεις σε παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις πραγματοποιούν τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ενόψει του 15ου Συνεδρίου της, που γίνεται 9 - 10 Νοέμβρη. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

-- Το Παράρτημα Χανίων αύριο Τετάρτη στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

-- Το Παράρτημα Πατησίων - Ριζούπολης - Κυψέλης - Αχαρνών την Πέμπτη 10 Οκτώβρη στις 6 μ.μ., στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας (Πατησίων 252, πλατεία Κολιάτσου).

-- Το Παράρτημα Αιγάλεω την Τετάρτη 16 Οκτώβρη στις 6 μ.μ., στα γραφεία του (Δημοτικό Στάδιο Αιγάλεω, Θεσσαλονίκης, θύρα 5).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ