ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 23 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέα κλιμάκωση της επιθετικότητας κατά της Κούβας

Σε μια νέα κίνηση επιθετικότητας κατά της Κούβας προχώρησαν οι ΗΠΑ, με την απέλαση την Παρασκευή δύο μελών της κουβανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, με την «αιτιολογία» ότι δήθεν «πραγματοποίησαν δραστηριότητες ενάντια στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες. Η ανακοίνωση έγινε από την εκπρόσωπο του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Μόργκαν Ορτάγκους, και συνοδεύτηκε και από μέτρα περιορισμού των κινήσεων των Κουβανών διπλωματών και των οικογενειών τους μόνο στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

Την ενέργεια αυτή καταδίκασε κατηγορηματικά ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, κάνοντας λόγο για «συκοφαντική κατηγορία», που αποσκοπεί να προκαλέσει μια νέα διπλωματική κλιμάκωση ενόψει και της Ολομέλειας της ΓΣ του ΟΗΕ, με απώτερο στόχο να οδηγήσει στο κλείσιμο πρεσβειών και να σκληρύνει ακόμα περισσότερο τον πολύμορφο αποκλεισμό. Ταυτόχρονα, ο Κουβανός ΥΠΕΞ παρουσίασε την πρόταση ψηφίσματος για την άρση του αποκλεισμού από τις ΗΠΑ, που και φέτος η χώρα του θα παρουσιάσει στον ΟΗΕ, ψήφισμα το οποίο κάθε χρόνο στηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών - μελών του.

Αυτή η απέλαση Κουβανών διπλωματών έρχεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση των ΗΠΑ προωθεί ακόμα πιο σκληρά μέτρα και κυρώσεις, όπως οι περιορισμοί που ανακοίνωσαν πρόσφατα στις εκπαιδευτικές ομαδικές εκδρομές στο νησί, η ακύρωση αδειών σε σκάφη αναψυχής και επιβατών συμπεριλαμβανομένων των κρουαζιέρων και στα εμβάσματα προς το νησί.

ΕΕ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Συνεχίζονται τα παζάρια για τη διέλευση ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ.--

«Εποικοδομητικές» και προς τη «σωστή κατεύθυνση» χαρακτήρισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας, Μάρος Σέφκοβιτς, τις διαπραγματεύσεις ΕΕ - Ρωσίας - Ουκρανίας για το ρωσικό φυσικό αέριο που διοχετεύεται στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας. «Υπήρξε σύγκλιση θέσεων στα περισσότερα από τα θέματα που συζητήσαμε», δήλωσε την Πέμπτη το βράδυ ο επίτροπος από τις Βρυξέλλες, όπου διεξάχθηκε ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων.

Εν μέσω συνολικότερων παζαριών (μεταξύ διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων) για τη «διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία», ΕΕ, Ρωσία και Ουκρανία βρίσκονται σε συνομιλίες για μια νέα συμφωνία για τις ροές του φυσικού αερίου καθώς η τρέχουσα σύμβαση λήγει το Γενάρη του 2020. Στις συνομιλίες συμμετείχαν εκτός από αξιωματούχους της ΕΕ ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας και ο Ουκρανός ομόλογός του, καθώς και οι επικεφαλής των μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων φυσικού αερίου των δύο χωρών.

Συμφωνήθηκε να επαναληφθούν οι συνομιλίες σε πολιτικό επίπεδο έως τα τέλη Οκτώβρη, με την προσδοκία τότε «να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος στα θέματα που τέθηκαν». Να σημειωθεί ότι η Ρωσία «ποντάρει» και στους δύο νέους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οι οποίοι παρακάμπτουν την Ουκρανία. Ο «Nord Stream 2», που θα καταλήγει στη Βόρεια Γερμανία, αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους, ενώ την περασμένη βδομάδα ανακοινώθηκε η κατασκευή του «Balkan Stream» (προέκταση του «Turkish Stream») μέσω Βουλγαρίας. Η Γερμανία και άλλα κράτη της ΕΕ επιμένουν να διατηρηθεί η Ουκρανία ως χώρα διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου, ως μέρος και των ευρύτερων παζαριών και πιέσεων απέναντι στη Ρωσία για το θέμα της Ανατολικής Ουκρανίας.

  • Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, φέρεται να άσκησε έντονες πιέσεις στον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία στις 25 Ιούλη, με σκοπό να διατάξει έρευνες σχετικά με τον γιο του πολιτικού του αντιπάλου Τζο Μπάιντεν, Χάντερ, ο οποίος από το 2014 συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου, «Burisma Holdings». Τα σχετικά δημοσιεύματα βασίζονται σε ανώνυμο πληροφοριοδότη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και μάλιστα συνδέουν τις «πιέσεις Τραμπ» με την ανακοίνωση για αναστολή της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, ύψους 250 εκατ. δολαρίων. Για την εν λόγω ουκρανική εταιρεία υπήρχαν αναφορές για «σκάνδαλα διαφθοράς», χωρίς να διευκρινίζεται αν εμπλεκόταν προσωπικά ο Χ. Μπάιντεν. «Ο Τραμπ χρησιμοποιεί κάθε επίπεδο της προεδρίας του για να με βλάψει (...) ακόμη και όταν συνομιλεί με τον Πρόεδρο μιας ξένης χώρας», ισχυρίστηκε ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διεκδικεί το χρίσμα των Δημοκρατικών για να θέσει υποψηφιότητα για την εκλογή του ως Προέδρου των ΗΠΑ. Θυμίζουμε ότι την ερχόμενη βδομάδα ο Ντ. Τραμπ θα συναντηθεί με τον Βολ. Ζελένσκι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
«GENERAL MOTORS»
Συνεχίζεται η απεργία

Απεργοί συγκεντρωμένοι έξω από το εργοστάσιο στην πόλη Φλιντ, στο Μίσιγκαν

Detroit Free Press

Απεργοί συγκεντρωμένοι έξω από το εργοστάσιο στην πόλη Φλιντ, στο Μίσιγκαν
Οι εργαζόμενοι στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία «General Motors» (GM) συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν στις 16 του Σεπτέμβρη, διεκδικώντας δουλειά με αξιοπρέπεια και δικαιώματα, αντιδρώντας σε νέα αντεργατικά σχέδια που η εργοδοσία δρομολογεί, επιδιώκοντας να αναβαθμίσει τη θέση της στην παγκόσμια «πίτα» του κλάδου, σε μια περίοδο μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση.

Οι εργαζόμενοι ζητούν αυξήσεις στους μισθούς, διεύρυνση των ασφαλιστικών και εργασιακών τους δικαιωμάτων κ.τ.λ., προσλήψεις προσωπικού που είναι όμηροι συμβάσεων (με ημερομηνία λήξης δηλαδή), ανεπαρκή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.τ.λ.

Οι κινητοποιήσεις γίνονται σε πολλές περιοχές, από το Μίσιγκαν και το Οχάιο μέχρι το Κάνσας και το Κεντάκι. Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκονται και οι οικογένειές τους, που συμμετέχουν και σε συγκεντρώσεις, πορείες κ.τ.λ. Επίσης, την αλληλεγγύη τους εκφράζουν και άλλα τμήματα του πληθυσμού, σε διάφορες περιοχές και με διάφορους τρόπους.

Ο όμιλος απασχολεί περίπου 49.000 εργάτες οι οποίοι παρά την τεράστια κερδοφορία του είναι αντιμέτωποι με διαρκή επίθεση, που άλλωστε αποτελεί προϋπόθεση για τις επιδόσεις της GM. Εμπόδια στον αγώνα των εργαζομένων προσπαθούν να βάλουν μια σειρά συνδικαλιστικές και πολιτικές δυνάμεις, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στηρίζουν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι αφεντικά και εργάτες μοιράζονται κοινά συμφέροντα. Σε αυτό το πλαίσιο, πρωτοκλασάτα στελέχη των Δημοκρατικών δηλώνουν συμπαράσταση στους απεργούς, όταν και το δικό τους κόμμα πρωταγωνιστεί εδώ και χρόνια στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της πολιτικής που θέλει τους εργάτες και τα δικαιώματά τους «κόστος».

Από τη μεριά τους, απεργοί δηλώνουν προετοιμασμένοι για μακρύ απεργιακό αγώνα και επισημαίνουν ότι «αν κερδίσουμε εμείς, θα είναι κέρδος για όλους τους εργαζόμενους. Μια καλή συμφωνία (σ.σ. για τη σύμβαση) για μας θα βοηθήσει και τους εργαζόμενους σε άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, αλλά και τους εργαζόμενους άλλων κλάδων, στα εστιατόρια, στην εκπαίδευση κ.τ.λ.».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ανησυχία τμημάτων του κεφαλαίου για το Brexit

Την εκτίμηση ότι «υπάρχει ακόμα η πιθανότητα να φτάσουμε σε συμφωνία με τη Βρετανία» εξέφρασε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χτες στην ισπανική εφημερίδα «El Pais». Χαρακτήρισε «εποικοδομητική και εν μέρει θετική» τη συνάντησή του την περασμένη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ενώ αναφέρθηκε στην αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση - που έχει προγραμματιστεί για τις 31 Οκτώβρη - ως «μια τραγική στιγμή για την Ευρώπη» και «αντίθετη προς την αίσθηση της Ιστορίας και του πνεύματος του Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο οποίος στην εποχή του συνηγορούσε υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης».

Συνεχίζοντας ξεκαθάρισε ότι δεν συμμερίζεται «την ιδέα εκείνων που πιστεύουν ότι ο Τζόνσον παίζει μαζί μας και με τον ίδιο» και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι προσπαθεί να βρει μια συμφωνία αποδεκτή τόσο για το βρετανικό Κοινοβούλιο όσο και για το Ευρωκοινοβούλιο». Διατύπωσε επίσης «μεταμέλεια» για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «αποφάσισε να μην παρέμβει» το 2016, όταν η Βρετανία οργάνωσε το δημοψήφισμα για την παραμονή της στην ΕΕ και σχεδόν το 52% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της εξόδου, κάνοντας λόγο για «εκστρατεία ψεμάτων και fake news» πριν από το επίμαχο δημοψήφισμα.

Από την πλευρά του το σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν πραγματοποιεί από χτες πανεθνική συνδιάσκεψη, με τον ηγέτη του να προτείνει μια νέα συμφωνία με την ΕΕ για το Βrexit, που θα μπορούσε υποτίθεται να πετύχει σε τρεις μήνες αν γινόταν πρωθυπουργός. Η συμφωνία αυτή, συμπλήρωσε ο Κόρμπιν, θα έμπαινε ξανά στην κρίση των Βρετανών, με νέο δημοψήφισμα, στο οποίο όμως απέφυγε να πάρει θέση. Η όλη στάση των Εργατικών δείχνει την αντιπαράθεση που υπάρχει μέσα σε τμήματα της αστικής τάξης της Βρετανίας σε σχέση με τους όρους συμμετοχής ή συνεργασίας με την ΕΕ, αντιπαράθεση που καταφέρνει να χειρωγωγεί και λαϊκές δυνάμεις.

Πάντως, σε δημοσκόπηση της εταιρείας «Opinium» που διενεργήθηκε για την εφημερίδα «Observer», σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα του Τζόνσον συγκεντρώνει το 37% των ψήφων και οι Εργατικοί το 22%.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ