Με την πρώτη φάση των προσλήψεων να περιλαμβάνει περίπου 21.000 αναπληρωτές, τη στιγμή που πέρσι δούλεψαν στα σχολεία περισσότεροι από 33.000 και με δεδομένες συνταξιοδοτήσεις, είναι επόμενο τα σχολεία να ξεκινούν με χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικούς ιδιαίτερα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Για μια ακόμα χρονιά, σχολεία περιμένουν συμβασιούχους ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς, κάποιοι από τους οποίους θα αφήσουν σπίτια και οικογένειες, για να λειτουργήσουν και να φτιάξουν πλήρες πρόγραμμα, σε βάρος της ομαλής εκπαιδευτικής διαδικασίας. Την ίδια στιγμή, τα σχολεία ξεκινούν και με άδεια ταμεία, καθώς ακόμα αναμένεται η απόδοση της γ' δόσης λειτουργικών δαπανών για το 2019. Τα χρήματα θα έπρεπε να είχαν αποδοθεί το καλοκαίρι προκειμένου να καλυφθούν μια σειρά ανάγκες και η καθυστέρηση δημιουργεί επιπλέον δυσκολίες στην κατάσταση που έχει δημιουργήσει η χρόνια υποχρηματοδότηση.
Παράλληλα, δεύτερη χρονιά υλοποίησης της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής και το αναγκαίο αυτό μέτρο υλοποιείται χωρίς νέους διορισμούς, νέα κτίρια, την απαραίτητη χρηματοδότηση. Η καθιέρωσή της στα χαρτιά έχει αποτέλεσμα στην πράξη τα νήπια να στοιβάζονται, να μετακινούνται, να συμπιέζονται σε λύσεις που απέχουν από την εφαρμογή μιας δίχρονης Προσχολικής Αγωγής με όρους ποιότητας. Οξυμένο εμφανίζεται το πρόβλημα στέγασης και στο δήμο Λάρισας, με δεκάδες παιδιά και τις οικογένειές τους να μην ξέρουν σε ποιο νηπιαγωγείο θα φοιτήσουν, με ποιες υποδομές και συνθήκες.
«Από Δευτέρα και βλέπουμε» είναι η απάντηση που πήραν και φέτος οι οικογένειες των παιδιών με ειδικές ανάγκες, καθώς οι ελλείψεις σε προσωπικό και εξασφάλιση της μεταφοράς παραμένουν για άλλη μια χρονιά στο χώρο της Ειδικής Αγωγής. Κατά τη διάρκεια παρεμβάσεων της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων σε ειδικά σχολεία της Αττικής, διαπιστώθηκε ότι πολλά από αυτά είτε αδυνατούν να λειτουργήσουν, είτε θα λειτουργούν για 2 - 3 ώρες.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΣΕΑΑΝ και του Συλλόγου: Στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Αγίου Δημητρίου, από τα 60 άτομα προσωπικό όλων των ειδικοτήτων που απαιτούνται για να λειτουργήσει, έχουν τοποθετηθεί μόνο οι 20! Στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, αντί για τα 7 άτομα βοηθητικό προσωπικό, υπάρχει μόνο ένας εργαζόμενος για 55 παιδιά.
Προβλήματα στη μεταφορά και την έλλειψη προσωπικού διαπιστώθηκαν ακόμη στο ΕΕΕΕΚ Τυφλών Πολυαναπήρων Αιγάλεω, στο Ειδικό Γυμνάσιο Περιστερίου, στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας, στο 10ο Ειδικό Δημοτικό (Μαράσλειο), στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ιλίου.
«Στον αέρα» παραμένει η μεταφορά των μαθητών, καθώς σε κάποια σχολεία δεν έχει ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός, σε άλλα δεν έχουν υπογραφεί οι απαιτούμενες συμβάσεις, κάτι που σημαίνει παιδιά κλεισμένα στο σπίτι τους ή γονείς που θα αναγκαστούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για τη μεταφορά.
Για τα προβλήματα στην Ειδική Αγωγή, η ΣΕΑΑΝ καλεί συλλόγους γονέων των ειδικών σχολείων, γονείς απ' τα τμήματα ένταξης και την παράλληλη στήριξη σε κοινή σύσκεψη στις 24 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα των Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).
Κατά τ' άλλα, η χρονιά ξεκινά με τα ίδια αναχρονιστικά, γεμάτα ανακρίβειες και πίσω από τις ανάγκες σχολικά προγράμματα και βιβλία, τις σταθερές ελλείψεις σε σύγχρονες και συμβατές με τις σημερινές αυξημένες ανάγκες και δυνατότητες υποδομές κ.ο.κ. Στο μεταξύ, χτες μαθητές έφυγαν από τον αγιασμό χωρίς βιβλία και χωρίς να γνωρίζουν ποιος θα είναι ο εκπαιδευτικός τους... Την ίδια στιγμή, ο ίδιος ο πρωθυπουργός και άλλα στελέχη της κυβέρνησης παρουσίασαν μια ειδυλλιακή εικόνα, μακριά από την πραγματικότητα.
Παρέμβαση του Γιάννη Πρωτούλη, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στη χθεσινή συνεδρίαση
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία |
Τη συζήτηση του θέματος με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος ζήτησε από μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος, σημειώνοντας πως το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό, καθώς τα σχολεία δεν έχουν ελεγχθεί και πως όσο περνάει ο χρόνος είναι επικίνδυνο για τα παιδιά που φοιτούν στα συγκεκριμένα κτίρια. Το θέμα βγήκε στην επιφάνεια με το σεισμό του Ιούλη. Οπως τόνισε, ανάμεσα στα άλλα, ο Γ. Πρωτούλης, υπάρχουν εκατοντάδες γονείς που πήγαν χτες τα παιδιά τους στο σχολείο και τους δηλώθηκε ότι θα κάνουν διπλοβάρδιες σε κατάλληλα σχολεία γιατί το σχολείο τους κρίθηκε ακατάλληλο. «Υπάρχουν σχολεία που δεν έχουν ελεγχθεί. Δίνουν στους καθηγητές να κάνουν τον προσεισμικό έλεγχο. Είναι κατεπείγον να συζητηθεί τώρα που ξεκίνησε η σχολική χρονιά. Να ακουστούν οι γονείς και οι δάσκαλοι που έχουν έρθει και να συζητηθεί ουσιαστικά αυτό το θέμα ή θα το ξεπετάξουμε με μια δήλωση και δεν θα συζητηθεί ποτέ; Να ενταχθεί κανονικά στην ημερήσια διάταξη».
Ο Γ. Πρωτούλης στην παρέμβασή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο |
Στη συζήτηση έγιναν παρεμβάσεις από εκπροσώπους των φορέων και των σωματείων για τα σχολεία. Ειδικότερα από μέρους του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατολικής Αττικής «Σωκράτης» ο Αποστόλης Παπαγιαννόπουλος υπογράμμισε:
«Αυτήν τη στιγμή δεν έχει γίνει ούτε ένας αντισεισμικός έλεγχος σε καμιά σχολική μονάδα του Μενιδίου (...) Εχουμε βεβαρημένο παρελθόν, από το 1999 (...) Κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί μέχρι τώρα. Από το 1999 υπάρχουν πολλές σχολικές μονάδες που ακόμα τα δημοτικά σχολεία λειτουργούν σε λυόμενα. Πρόκειται για τα Δημοτικά Σχολεία Αχαρνών 1ο, 6ο, 9ο, 12ο, 18ο, 19ο, 24ο, 28ο, το Δημοτικό Σχολείο της Βαρυμπόμπης, το 2ο Δημοτικό Σχολείο των Θρακομακεδόνων. Υπάρχουν νηπιαγωγεία που λειτουργούν σε λυόμενα. Τα 4ο, 15ο, 20ό, 22ο, 24ο, 25ο, 36ο και της Βαρυμπόμπης. Στο 4ο Δημοτικό Σχολείο έχουν "φύγει" είκοσι πόντοι τσιμέντα, όχι σοβάδες, έχει ρωγμές. Πέρασε ο δήμος (...) και τους είπε να μπουν μέσα. Το ίδιο στο 8ο, στο 14ο, στο 23ο Δημοτικό που είναι στην Αυλίζα, όλα τα τζάμια ήταν σπασμένα», επισήμανε.
Για τα προβλήματα στην περιοχή του ο Νίκος Κώτσιος, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων 1ου ΓΕΛ Αχαρνών, ανέφερε πως υπάρχει σχολείο που έχει «χτυπηθεί» από το σεισμό της 19ης Ιούλη, δεν έχει επισκευαστεί, αλλά ούτε έχει ελεγχθεί. Παράλληλα, μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» είπε ότι υπάρχουν πέντε σχολεία (τρία δημοτικά, νηπιαγωγείο, γυμνάσιο) που δεν έχουν ελεγχθεί μετασεισμικά, στα οποία φοιτούν περίπου 1.500 μαθητές. Σε αυτά οι μαθητές δεν μπήκαν στις αίθουσες.
Τέλος, η Ανθούλα Γιαννακοπούλου, εκ μέρους της Ενωσης Γονέων Περιστερίου, ανέφερε πως στα σχολεία του Περιστερίου, το 90% των οποίων έχει κατασκευαστεί πριν από το 1985, δεν έχουν γίνει αντισεισμικοί έλεγχοι και πως καλούνται οι καθηγητές να το κάνουν με το «μάτι».
Μετά την παρέμβαση και την πίεση των σωματείων, αλλά και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», η διοίκηση δεσμεύτηκε να φέρει ως πρώτο θέμα τον αντισεισμικό έλεγχο των σχολείων στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Περιφερειακού Συμβουλίου, την Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη.
Εικόνα - σοκ σε σχολείο του Μενιδίου! Η κολόνα που φαίνεται στη φωτογραφία που δημοσιεύουμε είναι από το ισόγειο του 7ου Γυμνασίου Αχαρνών, που χτες λειτούργησε κανονικά και από σήμερα ξεκινούν τα μαθήματα. Δεν χρειάζονται πολλές περιγραφές για να καταλάβει, όποιος βλέπει τη φωτογραφία, την επικινδυνότητα του συγκεκριμένου σχολικού κτιρίου.
Το πρόβλημα, βέβαια, όπως φάνηκε και από τη χτεσινή μέρα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, έχει έκταση. Σύμφωνα με στοιχεία που ακούστηκαν χτες από εκπροσώπους συλλόγων εκπαιδευτικών και άλλων φορέων στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, «δεν έχει γίνει κανένας αντισεισμικός έλεγχος σε καμία σχολική μονάδα του Μενιδίου»! Επιπλέον: «Στο 4ο Δημοτικό Σχολείο έχουν "φύγει" τσιμέντα και έχει ρωγμές, αλλά ο δήμος τούς είπε να μπουν μέσα. Το ίδιο ισχύει και στο 8ο, στο 14ο, στο 23ο στην Αυλίζα».
Δήλωση με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς
Σε δήλωσή του με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημείωσε:
«Ευχόμαστε καλή σχολική χρονιά στους μαθητές και καλή επιτυχία στον αγώνα για την κατάκτηση της γνώσης, για να μπορούν ελεύθερα να δημιουργούν.
Είμαστε δίπλα στους γονείς, παρόντες στη μάχη για να πάρουν τα παιδιά όσο το δυνατόν περισσότερα μορφωτικά εφόδια. Θέλουμε να τα δούμε να προοδεύουν, να χαίρονται τη ζωή.
Είμαστε δίπλα στους εκπαιδευτικούς που τιμούν το λειτούργημά τους, που βλέπουν στις παιδικές και νεανικές ψυχές τη δυνατότητα για μια καλύτερη ανθρωπότητα και εργάζονται γι' αυτό, κόντρα στις αντιξοότητες.
Λύση στα αδιέξοδα που βιώνει η λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της υπάρχει.
Η πρόταση του ΚΚΕ απαντάει οριστικά σ' αυτά τα προβλήματα, λύνει την αντίθεση ανάμεσα στις σύγχρονες δυνατότητες της εποχής μας και τη μιζέρια που εισπράττουμε στην Εκπαίδευση, γιατί βάζει τέλος στην κοινωνία της εκμετάλλευσης και μια μόρφωση που καταντά εμπόρευμα και κοιτάει τους γονείς στην τσέπη!
Ο δρόμος για το σήμερα και το αύριο υπάρχει, είναι ο δρόμος του συλλογικού αγώνα για να κατακτήσουμε όλα όσα μας ανήκουν».