INTIME NEWS |
Από την προχτεσινή συνάντηση Μητσοτάκη - Αναστασιάδη |
Ενδεικτικές των προσδοκιών που καλλιεργούνται είναι οι δηλώσεις που έκανε χτες ο δήμαρχος Αμμοχώστου (όπου το κατεχόμενο τμήμα της ομώνυμης επαρχίας βρίσκεται στο επίκεντρο διαφόρων επενδυτικών σχεδιασμών, στους οποίους πρωτοστατούν οι κατοχικές αρχές), Σίμος Ιωάννου. «Οι προκλήσεις των Τούρκων στο θέμα της Αμμοχώστου είναι σοβαρές, ωστόσο όλα εξαρτώνται από την έκβαση της προσπάθειας για συνομιλίες στο Κυπριακό», ανέφερε. Απαντώντας σε ερώτηση για το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στο θέμα της Αμμοχώστου, είπε πως «ακριβώς αυτό αναμένουμε, ποια δηλαδή θα είναι η κατάληξη αυτών των προσπαθειών (...) Αναμένουμε να δούμε ποιες πιέσεις θα ασκήσουν οι μεγάλες δυνάμεις στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν αλλά και το αποτέλεσμα της συνάντησης μεταξύ του κ. Ερντογάν και του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη».
Επίσης, ο Κύπριος Πρόεδρος μιλώντας στο δίκτυο «Euronews» ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι «αν η Τουρκία μένει ανυποχώρητη» σε θέσεις που έχει για τη διατήρηση «επεμβατικών δικαιωμάτων» κ.τ.λ., ενώ αναφερόμενος στην πίεση που ασκεί στην Αγκυρα η στάση της ΕΕ, σημείωσε πως «το θέμα είναι να συνειδητοποιεί και ο ταραξίας ότι επιτέλους πρέπει να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο, ιδιαίτερα αν επιθυμεί να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή πορεία».
Επίσης, μιλώντας στα «ΝΕΑ» και αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό, τη χαρακτήρισε «δημιουργική, που έθεσε τις βάσεις για περαιτέρω συνεργασία, ανεπτύχθησαν προβληματισμοί για τα παραπέρα βήματα για το πώς αντιμετωπίζεται η τουρκική βουλιμία...».
Κι ενώ οι διεργασίες στο Κυπριακό «τρέχουν», στη Λευκωσία βρέθηκε χτες ο Αιγύπτιος υπουργός Αμυνας, Μοχάμεντ Αχμέντ Ζάκι, που συναντήθηκε με τον Ν. Αναστασιάδη και τον Κύπριο ομόλογό του, Σάββα Αγγελίδη. Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η διμερής συνεργασία σε θέματα τρομοκρατίας αλλά και ενεργειακής ασφάλειας.
Από πλευράς της κυβέρνησης ΝΔ, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, δήλωσε χτες ότι «παρά τα ισχυρά και σαφή μηνύματα της ΕΕ, καθώς και τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας, όπως αυτές έχουν ρητά εκφραστεί, η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο με τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητές της εντός των χωρικών υδάτων και της ΑΟΖ της Δημοκρατίας της Κύπρου, η οποία είναι κράτος - μέλος της ΕΕ. Επιδεικνύει, επίσης, μια ολοένα και πιο επικίνδυνη συμπεριφορά στην περιοχή του Αιγαίου».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, στη χτεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, αποτυπώνοντας όσα συζητήθηκαν προχτές στη συνάντηση Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, είπε: «Εγινε εκτενής και σε βάθος συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις και τις προοπτικές που διαγράφονται στο Κυπριακό. Οι δύο ηγέτες (...) διατύπωσαν την κοινή θέση ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει αυτές τις ενέργειες και να συμβάλει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, που θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού. Μια λύση χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, των αρχών και των κανόνων της ΕΕ».
Ερωτηθείς, εξάλλου, για την ατζέντα της επικείμενης συνάντησης Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Τ. Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, είπε ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός «είναι πάντα ανοιχτοί στη συζήτηση για όλα τα ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό. Και, επίσης, είναι ανοιχτός σε διάλογο με όλες τις χώρες, πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης», σημειώνοντας ότι η ατζέντα ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί πλήρως.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις διεθνείς εξελίξεις και την ενίσχυση της διεθνιστικής αλληλεγγύης, την κατάσταση στην Κούβα και στην Ελλάδα.
Ο Δ. Κουτσούμπας επιβεβαίωσε τη σταθερή αλληλεγγύη του ΚΚΕ στο ΚΚ Κούβας, στη χώρα και το λαό της. Καταδίκασε την επιθετικότητα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και των συμμάχων του κατά της Κούβας και των λαών της Λατινικής Αμερικής και ενημέρωσε την πρέσβειρα για τη διαρκή πάλη του ΚΚΕ για την άρση του αμερικανικού αποκλεισμού ενάντια στην Κούβα, τονίζοντας ότι η πάλη αυτή θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί την επόμενη περίοδο.
Στη Σόφια βρέθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, για επαφές με την πολιτειακή και την πολιτική ηγεσία της Βουλγαρίας.
Συγκεκριμένα, έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, και τον πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ. Νωρίτερα, συναντήθηκε με την ομόλογό του, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, με τις συζητήσεις να εστιάζουν επισήμως στην «περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας σε επίπεδο πολιτικό, οικονομικό, αμυντικό και ενεργειακής διασύνδεσης», ούτως ώστε να προχωρήσουν τα ευρωατλαντικά επιχειρηματικά και άλλα σχέδια στην περιοχή.
Σύμφωνα άλλωστε με διπλωματικές πηγές στην Αθήνα «οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει μια θεσμοθετημένη στρατηγική συνεργασία, ενώ επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι να ενισχύσει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις μέσω και του επερχόμενου 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας», σε τομείς όπως η οικονομική και εμπορική συνεργασία και η «ενεργειακή διασυνδεσιμότητα», ενώ αντικείμενο των συζητήσεων ήταν και η «ενίσχυση και διεύρυνση των συνεργασιών μέσω των ήδη υπαρχόντων σχημάτων συνεργασίας των βαλκανικών χωρών», για την «εμπέδωση» δηλαδή της ευρωατλαντικής «σταθερότητας» στην περιοχή.
Προσθέτουν, δε, σκιαγραφώντας και τα συμφέροντα ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων στη γείτονα, ότι «σε οικονομικό επίπεδο, η Ελλάδα είναι μεταξύ των μεγαλύτερων επενδυτών στη Βουλγαρία», όπως και ότι «οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών έχουν διευρυνθεί, γεγονός που αποτυπώνεται στα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2019, που δείχνουν μια αύξηση της τάξεως του 6,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ίδιος ο Ν. Δένδιας δήλωνε χτες μετά τη συνάντηση με την Βουλγάρα ομόλογό του ότι οι δυο χώρες είναι «στενοί εταίροι και σύμμαχοι», που διαδραματίζουν «μείζονα ρόλο υπέρ της σταθερότητας και της ανάπτυξης της περιοχής» και καταβάλλουν «κάθε δυνατή προσπάθεια» για να συνεισφέρουν στην ευρωενωσιακή πορεία των γειτόνων τους. Τόνισε, δε, την επιθυμία της κυβέρνησης ΝΔ για ολοκλήρωση της διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για το έργο του Διασυνδετήριου Αγωγού Φυσικού Αερίου (Gas Interconnector Greece - Bulgaria -IGB).
Δήλωσε, ακόμα, στήριξη στις προσπάθειες της Βουλγαρίας να καταστεί μέλος της Ευρωζώνης και της Σέγκεν. Συμπλήρωσε ότι «ως πυλώνας σταθερότητας και συνεργασίας στα Βαλκάνια, η Ελλάδα ήταν πάντα ένθερμος υποστηρικτής της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ. Ενθαρρύνουμε και υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται τα σχετικά κριτήρια και η αιρεσιμότητα που έχουν καθοριστεί. Σε αυτό το πλαίσιο, και σχετικά με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην πλήρη και συνεπή εφαρμογή της Συνθήκης των Πρεσπών».
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--
Νέος γύρος ευρωτουρκικών διαβουλεύσεων πραγματοποιείται αύριο στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ, με την ατζέντα γεμάτη κρίσιμα θέματα που αλληλεπιδρούν με τα σύνθετα παζάρια σε Συριακό, Κυπριακό, Ενεργειακό και Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
«Οι εξελίξεις στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η χρηματοπιστωτική συνεργασία, που αφορά και τους προ-ενταξιακούς πόρους, η διαδικασία κατάργησης της βίζα, η επικαιροποίηση της συμφωνίας για την Τελωνειακή Ενωση, όπως και σημαντικοί τομείς στη συνεργασία της Τουρκίας με την ΕΕ, όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η μετανάστευση, η ασφάλεια και η άμυνα» περιλαμβάνονται στα «θέματα που θα συζητηθούν».
Επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Φαρούκ Καϊμακτσί και της ευρωπαϊκής ο γενικός διευθυντής του τμήματος διεύρυνσης της Κομισιόν Κρίστιαν Ντάνιελσον.
Να σημειωθεί ότι τα θέματα αυτά απασχόλησαν και τις επαφές που είχε ο Καϊμακτσί στο Βερολίνο την περασμένη Δευτέρα, στο πλαίσιο των «πολιτικών διαβουλεύσεων» ανάμεσα στα ΥΠΕΞ Τουρκίας - Γερμανίας. Σε δηλώσεις του, ο Καϊμακτσί ξεχώρισε το Μεταναστευτικό ως κρίσιμο ζήτημα για την πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων και είπε ότι το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται μια επίσκεψη Μέρκελ στην Αγκυρα, συνδέοντάς την με την πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας του 2016 για το Μεταναστευτικό, αλλά και με την περαιτέρω ενίσχυση των γερμανοτουρκικών σχέσεων.