ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο λαός πληρώνει την «απελευθέρωση» της Ενέργειας

Πανεξόρμηση του ΚΚΕ, με περιοδείες σε εργοστάσια της ΔΕΗ ΑΕ

Από την περιοδεία του Γ. Δελή
Από την περιοδεία του Γ. Δελή
Η ενημέρωση των εργαζομένων για τις εξελίξεις και την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, τους σχεδιασμούς της για τη ΔΕΗ και συνολικά την ηλεκτρική ενέργεια, όπως και για τις θέσεις του ΚΚΕ βρίσκονται στο επίκεντρο περιοδειών που πραγματοποιεί το Κόμμα σε χώρους της επιχείρησης, συζητώντας με τους εργαζόμενους.

Στο ορυχείο Νότιου Πεδίου και στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, στο πλαίσιο αυτής της πανεξόρμησης. Μιλώντας σε εργαζόμενους στο ηλεκτροτεχνείο, ανέφερε ότι το σχέδιο «διάσωσης» της ΔΕΗ, που διαφημίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, ως μόνο στόχο έχει να προσθέσει νέα βάρη στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες και στους εργαζόμενους της επιχείρησης. Στάθηκε στις συνέπειες αλλά και στο πώς εξειδικεύεται από τη σημερινή κυβέρνηση το σχέδιο για την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ανέδειξε ότι το ΚΚΕ αντιστέκεται στο κλείσιμο και στην πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, ορυχείων της ΔΕΗ, ότι διαφωνεί με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ. Εξήγησε στους εργαζόμενους πως τα επιχειρήματα για την ανάγκη ρευστότητας της επιχείρησης καθώς και τα περί «εξυγίανσής» της αποτελούν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων ώστε να προχωρήσουν πιο αποφασιστικά τους αντεργατικούς σχεδιασμούς, οι οποίοι περιλαμβάνουν εθελούσιες εξόδους - απολύσεις, περιορισμό της αξιοποίησης του λιγνίτη, κ.ο.κ.

Με αφορμή ερώτηση εργαζόμενου για το τι προτείνει το ΚΚΕ σήμερα, ο Γιάννης Δελής ανέπτυξε τη θέση του Κόμματος πως για να πάψει η Ενέργεια να αποτελεί πανάκριβο εμπόρευμα απαιτείται άλλος τύπος οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, με κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό, εργατικό έλεγχο, με στόχο την ολοένα διευρυνόμενη λαϊκή ευημερία. Σε αυτήν την οικονομία, στην Ενέργεια θα λειτουργεί ένας ενιαίος κρατικός φορέας Ενέργειας, όπου θα συμπεριλαμβάνεται η ΔΕΗ, το σύνολο των μονάδων παραγωγής, μεταφοράς, διανομής ηλεκτρικής ενέργειας από όλες τις μορφές Ενέργειας (λιγνίτη, ΑΠΕ, φυσικό αέριο, πετρέλαιο κ.ά.) και ο οποίος θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών και όχι τις ανάγκες κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων.

Η περιοδεία του Γιάννη Δελή ολοκληρώθηκε με ομιλία σε εργαζόμενους της ΔΕΗ στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, όπου έγινε αναφορά στις συνθήκες δουλειάς που επικρατούν στο σταθμό με την εντατικοποίηση της εργασίας, με 12ωρα και 14ωρα, στην έλλειψη συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας καθώς ακόμα ο ένας γιατρός που υπάρχει δεν είναι μόνιμος αλλά η θέση καλύπτεται με ετήσιες συμβάσεις που κατά καιρούς λήγουν και ο σταθμός μένει χωρίς γιατρό.

Τέλος, ο Γ. Δελής αναφέρθηκε στο απαράδεκτο δουλεμπόριο των εργολαβιών, κατήγγειλε τις άθλιες συνθήκες εργασίας των εργολαβικών εργαζομένων που αντιμετωπίζουν το καθεστώς της τρομοκρατίας και της απλήρωτης δουλειάς. Και τόνισε ότι το ΚΚΕ παλεύει για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και ικανοποιητικούς μισθούς, με συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Στην Κρήτη

Κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σάββα Βασιλειάδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, περιόδευσε την περασμένη Παρασκευή και στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα Ηρακλείου Κρήτης. Το στέλεχος του Κόμματος τόνισε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ έρχεται ως συνέχεια της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως τα σχέδια της «απελευθέρωσης» σημαίνουν χιλιάδες απολύσεις, πώληση τμήματος του ΔΕΔΔΗΕ, 20% - 30%, και του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτες και ανατιμήσεις στα τιμολόγια, ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό του κοινωνικού τιμολογίου, κατάργηση της μείωσης του 10% σε συνεπείς πελάτες.

Κάλεσε τους εργαζόμενους να δουν τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις του και την ΕΕ και να οργανώσουν τη δική τους αντεπίθεση. Να παλέψουν να μην πωληθούν/παραδοθούν μονάδες ορυχείων και ορυκτού πλούτου σε ιδιωτικούς ομίλους και συνολικά ενάντια στην ιδιωτικοποίηση τμημάτων της ΔΕΗ. Να διεκδικήσουν άμεσες μόνιμες προσλήψεις με πλήρη δικαιώματα και μονιμοποίηση όλου του έκτακτου προσωπικού (8μηνα - 2μηνα, εργολαβικοί) και καμία μείωση μισθών, να παλέψουν για μείωση στα τιμολόγια της λαϊκής κατανάλωσης, καμία διακοπή ρεύματος σε εργατική - λαϊκή οικογένεια και ρεύμα φθηνό για το λαό. Επιπλέον τόνισε πως το όχι του λαού στην ιδιωτικοποίηση πρέπει να ειπωθεί από τη σκοπιά των αντικειμενικών δυνατοτήτων που υπάρχουν σήμερα ο ενεργειακός σχεδιασμός να εξυπηρετεί τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι ο κλάδος της Ενέργειας να κοινωνικοποιηθεί και η ΔΕΗ, ενταγμένη σε ενιαίο κρατικό φορέα Ενέργειας, να λειτουργεί με γνώμονα την ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών, στο πλαίσιο πανεθνικού επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού.

20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Σήμερα στη Μεταμόρφωση ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις του ΚΚΕ

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών κρατήθηκε στις εκδηλώσεις
Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών κρατήθηκε στις εκδηλώσεις
Με την εκδήλωση που πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη, στις 7.30 μ.μ. στη Μεταμόρφωση, στο Συνεδριακό Κέντρο (Δηλαβέρι), ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ σε πόλεις της Αττικής που επλήγησαν από το φονικό σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999. Θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Οι εκδηλώσεις έχουν τίτλο «20 χρόνια από το σεισμό της Πάρνηθας. Επίκαιρα και αναγκαία τα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας» και ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου από τα Ανω Λιόσια. Εκεί, στην κεντρική πλατεία, μπροστά στο μνημείο θυμάτων του σεισμού του 1999, στεφάνι κατέθεσε ο Κ. Παπασταύρου, που ήταν και ο ομιλητής της εκδήλωσης. Την Κυριακή, στο Μενίδι, στην κεντρική πλατεία, μίλησε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στεφάνι στη μνήμη των νεκρών της «Ρικομέξ»

Το πρωί του Σαββάτου, αντιπροσωπεία της ΤΟ Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των νεκρών εργατών, με τον Γιώργο Τάτση, Γραμματέα της Οργάνωσης και μέλος της ΕΠ Αττικής του Κόμματος, να δηλώνει: «Σήμερα, εδώ από το μνημείο των νεκρών εργατών της "Ρικομέξ", απαιτούμε να ληφθούν όλα τα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας στους χώρους δουλειάς, και ιδιαίτερα στις βιομηχανίες και στα εργοστάσια που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Απαιτούμε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα στα δημόσια κτίρια και ιδιαίτερα στα σχολεία της περιοχής, που τέσσερις μέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς παραμένουν χτυπημένα και με σοβαρές φθορές από τον πρόσφατο σεισμό της 19ης Ιούλη.

Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, να συντονίσει όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και να δώσει έκτακτη χρηματοδότηση για αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα, που αφορά την ασφάλεια και τη ζωή χιλιάδων μαθητών και εκπαιδευτικών.

Αποδεικνύεται ότι τόσο η "δίκαιη ανάπτυξη" της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η "επιστροφή στην κανονικότητα" και η "ανάπτυξη για όλους" της νέας κυβέρνησης της ΝΔ, δεν έχουν στο επίκεντρο την προστασία της ζωής της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και των παιδιών της, αλλά τα κέρδη των λίγων.

Τώρα είναι ώρα για δράση. Πριν μας βρουν τα χειρότερα».

  • Αναλυτικό ρεπορτάζ από τις εκδηλώσεις θα δημοσιευτεί σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη».
ΚΟΒ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εξω τα καζάνια του θανάτου από την πόλη μας

Να απομακρυνθούν τα καζάνια του θανάτου, που έχουν μετατρέψει τις γειτονιές σε υγειονομική βόμβα, ζητούν οι ΚΟΒ Κερατσινίου - Δραπετσώνας Αττικής του ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή τους ανάμεσα στα άλλα σημειώνουν πως «η εγκατάσταση των καζανιών της "OIL ONE" στην καρδιά της πόλης μας και η ανανέωση της άδειας λειτουργίας τους μαζί και με δεξαμενή αποθήκευσης χιλιάδων κυβικών μαζούτ έχουν τη σφραγίδα τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όσο και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ. Ολοι τους υπηρετούν τον ίδιο δρόμο ανάπτυξης, που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες, την υγεία του λαού και την προστασία του περιβάλλοντος στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι την άδεια στη συγκεκριμένη εταιρεία την έδωσε η κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ενώ τη σκυτάλη πήρε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που της έδωσε παράταση για 20 χρόνια ζωής, με αφορμή το άρθρο 70 του πολυνομοσχεδίου του Μεσοπρόθεσμου, αλλά και με ζεστό χρήμα που έδωσε στην "OIL ONE", την ώρα που τάραζε το λαό στους φόρους και τις περικοπές.

Την ίδια στιγμή η Περιφέρεια έβαζε επί της ουσίας πλάτη σε αυτήν την πολιτική. Το παράδειγμα με τα καζάνια σε Κερατσίνι - Δραπετσώνα και σε Πέραμα, αλλά και με τον ΧΥΤΑ στη Φυλή, επιβεβαιώνει ότι η περιφερειακή αρχή του ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρέτησε τους μεγαλοεπιχειρηματίες και έτσι η σημερινή περιφερειακή αρχή της ΝΔ βρίσκει στρωμένο το έδαφος για να κλιμακώσει αντιλαϊκούς σχεδιασμούς.

Η δημοτική αρχή που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ όλο αυτό το διάστημα υπήρξε πλυντήριο της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και από αυτήν τη σκοπιά έχει σοβαρότατες ευθύνες για τις εξελίξεις.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη, που υπηρετούν τα κόμματα και οι κυβερνήσεις του συστήματος και της ΕΕ, χτίζεται πάνω στα συντρίμμια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.

Καμία αναμονή! Οργάνωση και αγώνας τώρα για όλα τα σύγχρονα δικαιώματά μας, που τσακίζονται για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι καπιταλιστές».

Οι Οργανώσεις του Κόμματος καλούν το λαό της πόλης να παλέψει για την άμεση ανάκληση όλων των αδειών της «OIL ONE», για απομάκρυνση εδώ και τώρα των εγκαταστάσεών της μακριά από κατοικημένες περιοχές, για απόδοση του συνόλου των 640 στρεμμάτων στο λαό της περιοχής, με απαλλοτρίωση όλης της έκτασης χωρίς αποζημίωση. Για αξιοποίηση του χώρου των Λιπασμάτων με κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όχι τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων. Απαιτούν άμεσα μέτρα στην πράξη για την περίπτωση Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης (ΒΑΜΕ), ενημέρωση των κατοίκων για σχέδιο έκτακτης κατάστασης, σχέδιο που αφορά Πυροσβεστική και Αστυνομία, διαθεσιμότητα υποδομών σε συγκεκριμένο νοσοκομείο, εναλλακτικό δρόμο διαφυγής κ.λπ., και άμεσα μέτρα για τη ρύπανση στην περιοχή από τις βιομηχανίες.

Αύριο η κινητοποίηση για την απομάκρυνση των καζανιών

Κινητοποίηση ενάντια στα καζάνια του θανάτου στη Δραπετσώνα διοργανώνουν σύλλογοι και μαζικοί φορείς αύριο Τετάρτη στις 18.30, έξω από το πρώην δημαρχείο της Δραπετσώνας. Θα ακολουθήσει πορεία προς τις εγκαταστάσεις της «Oil One».

«Δεν πάει άλλο με την έντονη δυσοσμία και την αφόρητη κατάσταση στις γειτονιές μας! Δεν συμβιβαζόμαστε με τις επικίνδυνες ουσίες που απειλούν εμάς και τα παιδιά μας!», σημειώνει η ΕΛΜΕ Πειραιά, προσθέτοντας πως «επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι οι λαϊκές ανάγκες και η κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών είναι ασυμβίβαστα, δεν συναντιούνται πουθενά. Ξεσηκωμός! Δεν περιμένουμε ούτε λεπτό!».

Στην κινητοποίηση καλούν επίσης ο Γυναικείος Σύλλογος Κερατσινίου - Δραπετσώνας «Η στοργή του παιδιού», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δραπετσώνας «Τέρψη-Χώρος» και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Χαραυγής.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ