Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο λαός πληρώνει την «απελευθέρωση» της Ενέργειας

Πανεξόρμηση του ΚΚΕ, με περιοδείες σε εργοστάσια της ΔΕΗ ΑΕ

Από την περιοδεία του Γ. Δελή
Από την περιοδεία του Γ. Δελή
Η ενημέρωση των εργαζομένων για τις εξελίξεις και την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, τους σχεδιασμούς της για τη ΔΕΗ και συνολικά την ηλεκτρική ενέργεια, όπως και για τις θέσεις του ΚΚΕ βρίσκονται στο επίκεντρο περιοδειών που πραγματοποιεί το Κόμμα σε χώρους της επιχείρησης, συζητώντας με τους εργαζόμενους.

Στο ορυχείο Νότιου Πεδίου και στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, στο πλαίσιο αυτής της πανεξόρμησης. Μιλώντας σε εργαζόμενους στο ηλεκτροτεχνείο, ανέφερε ότι το σχέδιο «διάσωσης» της ΔΕΗ, που διαφημίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, ως μόνο στόχο έχει να προσθέσει νέα βάρη στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες και στους εργαζόμενους της επιχείρησης. Στάθηκε στις συνέπειες αλλά και στο πώς εξειδικεύεται από τη σημερινή κυβέρνηση το σχέδιο για την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ανέδειξε ότι το ΚΚΕ αντιστέκεται στο κλείσιμο και στην πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, ορυχείων της ΔΕΗ, ότι διαφωνεί με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ. Εξήγησε στους εργαζόμενους πως τα επιχειρήματα για την ανάγκη ρευστότητας της επιχείρησης καθώς και τα περί «εξυγίανσής» της αποτελούν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων ώστε να προχωρήσουν πιο αποφασιστικά τους αντεργατικούς σχεδιασμούς, οι οποίοι περιλαμβάνουν εθελούσιες εξόδους - απολύσεις, περιορισμό της αξιοποίησης του λιγνίτη, κ.ο.κ.

Με αφορμή ερώτηση εργαζόμενου για το τι προτείνει το ΚΚΕ σήμερα, ο Γιάννης Δελής ανέπτυξε τη θέση του Κόμματος πως για να πάψει η Ενέργεια να αποτελεί πανάκριβο εμπόρευμα απαιτείται άλλος τύπος οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, με κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό, εργατικό έλεγχο, με στόχο την ολοένα διευρυνόμενη λαϊκή ευημερία. Σε αυτήν την οικονομία, στην Ενέργεια θα λειτουργεί ένας ενιαίος κρατικός φορέας Ενέργειας, όπου θα συμπεριλαμβάνεται η ΔΕΗ, το σύνολο των μονάδων παραγωγής, μεταφοράς, διανομής ηλεκτρικής ενέργειας από όλες τις μορφές Ενέργειας (λιγνίτη, ΑΠΕ, φυσικό αέριο, πετρέλαιο κ.ά.) και ο οποίος θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών και όχι τις ανάγκες κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων.

Η περιοδεία του Γιάννη Δελή ολοκληρώθηκε με ομιλία σε εργαζόμενους της ΔΕΗ στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, όπου έγινε αναφορά στις συνθήκες δουλειάς που επικρατούν στο σταθμό με την εντατικοποίηση της εργασίας, με 12ωρα και 14ωρα, στην έλλειψη συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας καθώς ακόμα ο ένας γιατρός που υπάρχει δεν είναι μόνιμος αλλά η θέση καλύπτεται με ετήσιες συμβάσεις που κατά καιρούς λήγουν και ο σταθμός μένει χωρίς γιατρό.

Τέλος, ο Γ. Δελής αναφέρθηκε στο απαράδεκτο δουλεμπόριο των εργολαβιών, κατήγγειλε τις άθλιες συνθήκες εργασίας των εργολαβικών εργαζομένων που αντιμετωπίζουν το καθεστώς της τρομοκρατίας και της απλήρωτης δουλειάς. Και τόνισε ότι το ΚΚΕ παλεύει για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και ικανοποιητικούς μισθούς, με συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Στην Κρήτη

Κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σάββα Βασιλειάδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, περιόδευσε την περασμένη Παρασκευή και στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα Ηρακλείου Κρήτης. Το στέλεχος του Κόμματος τόνισε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ έρχεται ως συνέχεια της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως τα σχέδια της «απελευθέρωσης» σημαίνουν χιλιάδες απολύσεις, πώληση τμήματος του ΔΕΔΔΗΕ, 20% - 30%, και του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτες και ανατιμήσεις στα τιμολόγια, ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό του κοινωνικού τιμολογίου, κατάργηση της μείωσης του 10% σε συνεπείς πελάτες.

Κάλεσε τους εργαζόμενους να δουν τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις του και την ΕΕ και να οργανώσουν τη δική τους αντεπίθεση. Να παλέψουν να μην πωληθούν/παραδοθούν μονάδες ορυχείων και ορυκτού πλούτου σε ιδιωτικούς ομίλους και συνολικά ενάντια στην ιδιωτικοποίηση τμημάτων της ΔΕΗ. Να διεκδικήσουν άμεσες μόνιμες προσλήψεις με πλήρη δικαιώματα και μονιμοποίηση όλου του έκτακτου προσωπικού (8μηνα - 2μηνα, εργολαβικοί) και καμία μείωση μισθών, να παλέψουν για μείωση στα τιμολόγια της λαϊκής κατανάλωσης, καμία διακοπή ρεύματος σε εργατική - λαϊκή οικογένεια και ρεύμα φθηνό για το λαό. Επιπλέον τόνισε πως το όχι του λαού στην ιδιωτικοποίηση πρέπει να ειπωθεί από τη σκοπιά των αντικειμενικών δυνατοτήτων που υπάρχουν σήμερα ο ενεργειακός σχεδιασμός να εξυπηρετεί τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι ο κλάδος της Ενέργειας να κοινωνικοποιηθεί και η ΔΕΗ, ενταγμένη σε ενιαίο κρατικό φορέα Ενέργειας, να λειτουργεί με γνώμονα την ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών, στο πλαίσιο πανεθνικού επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org