ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Να μην ανανεωθεί η Συμφωνία με τις ΗΠΑ, να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις

Σύσκεψη τη Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη για τον καθορισμό προγράμματος δράσης

Η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης Αττικής, συνδικάτα, φοιτητικούς συλλόγους, φορείς των επαγγελματιών, συλλόγους γυναικών και άλλους μαζικούς φορείς σε σύσκεψη με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει την ανανέωση της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ» (ΣΑΑΣ), με στόχο την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας και την ένταξη στη Συμφωνία των βάσεων drones στη Λάρισα, ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο και του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, που εγκαινίασε η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ παραμένει ταυτόχρονα διαρκής ο κίνδυνος των πυρηνικών όπλων.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1 και Ακαδημίας, πλατεία Κάνιγγος), όπου και θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην περιοχή και το πρόγραμμα πάλης ενάντια στην επικίνδυνη ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις.

«Είναι μεγάλοι οι κίνδυνοι που προκαλεί η συμφωνία αυτή για το λαό μας και η εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις», σημειώνει η ΕΕΔΥΕ και λέει: «Οχι στις βάσεις και τα πυρηνικά. Να μην ανανεωθεί, να καταγγελθεί η "Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ", να κλείσουν η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις. Καμιά συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά με ταχείς ρυθμούς την υλοποίηση των όσων συμφωνήθηκαν στον «Στρατηγικό Διάλογο» (ΣΔ) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, ο οποίος εγκαινιάστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, τον Δεκέμβρη του 2018, εστιάζοντας ειδικά στη διεύρυνση της λεγόμενης «στρατιωτικής συνεργασίας».

Μετά τον α' γύρο που έγινε στην Ουάσιγκτον, τώρα προετοιμάζεται ο β' γύρος, που θα γίνει στην Αθήνα στις αρχές Οκτώβρη, με συμμετοχή και του ίδιου του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μ. Πομπέο.

Μία από τις πλευρές που ξεχωρίζει είναι αυτή της ριζικής αναθεώρησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement - MDCA) του 1990, γνωστή ως «Συμφωνία για τις βάσεις», με στόχο την προσαρμογή της στις σημερινές αυξημένες ανάγκες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και στα δεδομένα της κλιμακούμενης αντιπαράθεσης με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και κράτη. Επανέρχεται έτσι το σενάριο της επέκτασης σε πρώτο χρόνο της MDCA για 8 ή 10 χρόνια, ακολούθως δε επ' αόριστον, αντί της ετήσιας ανανέωσης που ισχύει έως σήμερα, όσο και της «επέκτασής» της ώστε να μπορεί να περιλαμβάνει και τις «δραστηριότητες» που αναπτύσσουν οι Αμερικανοί... σε όλη την Ελλάδα, από τη Λάρισα έως την Αλεξανδρούπολη, για το λιμάνι της οποίας μόλις την περασμένη Παρασκευή ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ επαναλάμβανε ότι ο αμερικανικός στρατός θα «επενδύσει» πάνω από 2 εκατομμύρια, προκειμένου η πόλη «να γίνει πιο ελκυστική σε επενδύσεις ...και στρατιωτικές επιχειρήσεις»!

Σε αυτό το πλαίσιο, προωθείται η βαθύτερη εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της χώρας γενικά στην υλοποίηση σχεδιασμών του αμερικανοΝΑΤΟικού άξονα σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια, σε συνθήκες όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τις πηγές και τους διαύλους της Ενέργειας, τις σφαίρες επιρροής, με τεράστιους κινδύνους για το λαό μας και συνολικά για τους λαούς της περιοχής.

Επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, από την Πέμπτη 12/9 έως και το Σάββατο 14/9.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης:

Πέμπτη 12/9

  • Στις 18.30 θα μιλήσει σε εκδήλωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με θέμα «Πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ», στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» στο χώρο της ΔΕΘ.

Παρασκευή 13/9

  • Στις 10.00 θα επισκεφτεί το κεντρικό κτίριο διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς (Τσιμισκή 132 & Εθνικής Αμύνης) στη Θεσσαλονίκη και θα μιλήσει με εργαζόμενους.
  • Στις 12.00 θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ - HELEXPO, στην αίθουσα του ΔΣ της ΔΕΘ.
  • Στις 18.00 θα συναντηθεί με το ΔΣ του Συλλόγου Επιστημονικού - Υγειονομικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΣΕΥΠ - ΠΦΥ) Βορείου Ελλάδος.
  • Στις 22.00 θα μιλήσει στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά».

Σάββατο 14/9

  • Στις 09.30 θα συναντηθεί με τον νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ