ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ
Σε απόγνωση χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες

INTIME NEWS

Το καθεστώς εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων στα νησιά συνεχίζεται, οδηγώντας κυριολεκτικά σε απόγνωση πρόσφυγες και μετανάστες. Την ίδια στιγμή, η μεταφορά ενός μικρού αριθμού στην ηπειρωτική χώρα δεν μπορεί να δώσει λύσεις, δεδομένου ότι καθημερινά έρχονται και νέοι πρόσφυγες στη χώρα μας, όπως χτες, που μέχρι το μεσημέρι έφτασαν τους 300.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν και τα χτεσινά επεισόδια ανάμεσα σε πρόσφυγες και αστυνομικές δυνάμεις, που σημειώθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια της Λέσβου, όπου ζουν εγκλωβισμένοι 10.000 άνθρωποι, σε μια δομή με δυναμικότητα 3.000! Τα επεισόδια σημειώθηκαν στο σημείο όπου βρίσκονταν περίπου 300 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά που διαμαρτύρονται και ζητούν να μετακινηθούν άμεσα από εκεί. Να σημειωθεί ότι πάνω από 750 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται σε χώρους με δυνατότητα φιλοξενίας 224 παιδιών. Αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν χημικά σε βάρος προσφύγων και μεταναστών και τους απώθησαν.

Επιπλέον, η κατάργηση του β' βαθμού εξέτασης προσφυγών, με στόχο - σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου - να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε, εντάσσεται στο κλίμα της έντασης της καταστολής σε βάρος τους.

Νέοι πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν στη Λέσβο

INTIME NEWS

Νέοι πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν στη Λέσβο
Χτες ο αντιπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ, επισκέφτηκε τους χώρους στους οποίους βρίσκονται εγκλωβισμένοι οι πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ έκανε παρέμβαση και στην ευρεία σύσκεψη των δημάρχων του Βορειοανατολικού Αιγαίου που συγκάλεσε στη Μυτιλήνη ο νέος περιφερειάρχης Κ. Μουτζούρης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λεκλέρκ είπε ότι στην Ελλάδα βρίσκονται 85.000 αιτούντες άσυλο, εκ των οποίων οι 25.000 είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά. Ζήτησε να υπάρξουν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης, τόσο από τις τοπικές αρχές, όσο και από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στην έναρξη της σύσκεψης, ο περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου δήλωσε πως ήδη μέχρι το μεσημέρι είχαν φτάσει στις ακτές της Λέσβου άλλοι 128 πρόσφυγες και μετανάστες, που ακολούθησαν τους 120 της Δευτέρας και τους 210 του Σαββατοκύριακου, και υποστήριξε πως η μεταφορά 1.416 ανθρώπων σε δομές της Βόρειας Ελλάδας θα αποδειχτεί ως μια «τρύπα στο νερό», αν δεν συνοδευτεί από μέτρα καλύτερης φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων, αλλά και γενναίες πρωτοβουλίες αποσυμφόρησης των νησιών. Εννοώντας προφανώς όλες εκείνες τις αθλιότητες που είχε πει πριν λίγες μέρες, ότι «δεν θα επιτρέψουμε την εθνική, ιστορική και φυλετική αλλοίωση των νησιών», που στην ουσία επικροτεί τα αυταρχικά και κατασταλτικά μέτρα και «χαϊδεύει» τα αυτιά εθνικιστικών ομάδων.

Η Ενωση Διοικητικών Δικαστών διαφωνεί με την προοπτική κατάργησης του β' βαθμού εκδίκασης από τις Επιτροπές της Ανεξάρτητης Αρχής Προσφυγών των υποθέσεων ασύλου. Με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «κατάργηση των δικαιωμάτων των προσφύγων», ενώ επισημαίνει ότι η «τυχόν σχεδιαζόμενη μεταφορά των υποθέσεων αυτών απευθείας στα Διοικητικά Δικαστήρια θα επιδεινώσει την κατάσταση, καθόσον αυτά με τη σημερινή τους στελέχωση σε δικαστές και υπαλλήλους θα επιβαρυνθούν υπέρμετρα με δυσμενείς επιπτώσεις στην ταχύτητα και αποτελεσματικότητα της συνολικής λειτουργίας τους».

Κινητοποίηση στη Μαλακάσα

Μετανάστες που είχαν αποκλείσει χτες το μεσημέρι τη σιδηροδρομική γραμμή στο σταθμό της Σφενδάλης, στη Μαλακάσα, αποχώρησαν τελικά από το σημείο. Η Γραμματεία Σιδηροδρομικών του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρεται στην απελπιστική κατάσταση που βρίσκονται οι μετανάστες - πρόσφυγες, οι οποίοι κατέλαβαν τη γραμμή στο σταθμό Σφενδάλης, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των τρένων. Και προσθέτει: «Καταδικάζουμε τον εντεινόμενο αυταρχισμό, την καταστολή, την αφόρητη κατάσταση για τους χιλιάδες ξεριζωμένους, θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων».


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΜΟΥ
Διατηρούν τα κολαστήρια

INTIME NEWS

Ανακοίνωση εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Σάμου με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό. Σε αυτήν επισημαίνει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει στο δρόμο που χάραξε ο ΣΥΡΙΖΑ, την πολιτική του εγκλωβισμού προσφύγων - μεταναστών στα νησιά, τη διατήρηση των κολαστηρίων των hot spots, εντείνοντας την καταστολή πατώντας στην εκρηκτική κατάσταση που δημιουργείται και από την αύξηση των προσφυγικών ροών, είτε με την παρουσία Ζέπελιν, είτε με τις τελευταίες αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ.

Κορόιδεψε προεκλογικά τον Σαμιακό λαό. Τόσο η ίδια όσο και οι εκλεγμένες περιφερειακές και δημοτικές αρχές του τόπου αποδέχονται τη μονιμοποίηση του διπλού εγκλωβισμού στο νησί μας, τη δημιουργία νέου hot spot στο νησί, αρκεί να μην είναι στην πόλη της Σάμου, ακολουθώντας τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που οδηγεί στον εγκλωβισμό και τις αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ!

Οι λίγες μετακινήσεις αυτών των ημερών προς την ηπειρωτική Ελλάδα είναι σταγόνα στον ωκεανό και αποδεικνύουν ότι μόνο ο οριστικός απεγκλωβισμός και όχι η λεγόμενη "αποσυμφόρηση" θα λύσει το πρόβλημα!

Οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ αυξάνουν την καταστολή, πολύ περισσότερο με την κατάργηση του β' βαθμού εξέτασης του ασύλου, αφού θα αυξήσουν τις απελάσεις, αφήνοντας αυτούς τους ανθρώπους έρμαια της τύχης με κίνδυνο το θάνατό τους. Ταυτόχρονα μεγαλώνουν την εμπλοκή του ΝΑΤΟ και της Frontex στο Αιγαίο, με συνέπεια τη μεγαλύτερη συμμετοχή της χώρας στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή, με σοβαρό κίνδυνο για τον ελληνικό λαό και τους λαούς της περιοχής.

Ο Σαμιακός λαός έχει πείρα και μπορεί να βγάλει συμπεράσματα. Τον καλούμε να μην ξεγελαστεί, να μην υποχωρήσει από τις διεκδικήσεις που από κοινού είχαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και να γυρίσει την πλάτη σε όσους τον κορόιδεψαν. Να εκφράσει με κάθε τρόπο αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες, στα θύματα του πολέμου και της οικονομικής φτώχειας.

Συνεχίζουμε τον αγώνα και απαιτούμε:

  • Να κλείσει ΤΩΡΑ το hot spot στη Σάμο και σε όλα τα νησιά του Αιγαίου. Να μη δημιουργηθεί κανένα νέο πουθενά.
  • Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα.
  • Μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα σε κέντρα με ανθρώπινες συνθήκες και από εκεί άμεσα με τα κατάλληλα ταξιδιωτικά έγγραφα να μεταβαίνουν σε όποια χώρα επιθυμούν.
  • Οχι στην κατάργηση του β' βαθμού εξέτασης ασύλου».

ΕΕΔΥΕ
Απαράδεκτες οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καταδικάζει «τις απαράδεκτες αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, που κινούνται στο δρόμο που "έστρωσε" ο ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα, στο έδαφος της κατάπτυστης συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας».

Με ανακοίνωσή της καταδικάζει τον «εντεινόμενο αυταρχισμό, την καταστολή μέσα στο άθλιο πλέγμα των ευρωατλαντικών μηχανισμών - ρυθμίσεων, την αφόρητη κατάσταση για πρόσφυγες και νησιώτες από τη συσσώρευση χιλιάδων ξεριζωμένων από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις».

Τονίζει ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, για λογαριασμό ξένων και ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, εμπλέκει ακόμη βαθύτερα τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους, που γεννούν την προσφυγιά.

Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά πως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν μπορούν να εγγυηθούν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, ούτε τα δικαιώματα των προσφύγων - μεταναστών. Αυτό γίνεται φανερό από:

  • Την κατάπτυστη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας
  • Το αίσχος των hot spots και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες - μετανάστες σε αυτά
  • Τη διογκούμενη εμπλοκή του ΝΑΤΟ, της Frontex με πρόσχημα τον έλεγχο και την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών αφίξεων
  • Την ένταση της καταστολής και την επίθεση στα δικαιώματα των προσφύγων με την απαράδεκτη κατάργηση του δικαιώματος προσφυγής σε περίπτωση απόρριψης της αρχικής αίτησης.

Η ανακοίνωση καταλήγει υπογραμμίζοντας: «Το πρόβλημα με τις δύσκολες συνέπειες - και για τους κατοίκους των νησιών - παραμένει όσο είναι σε πλήρη δράση οι ιμπεριαλιστικοί παράγοντες που το γεννάνε και το τροφοδοτούν τόσο στην περιοχή μας όσο και στον κόσμο ολόκληρο. Η ΕΕΔΥΕ μαζί με τους φορείς που αγωνίζονται χρόνια τώρα στο πλευρό των νησιωτών και των ξεριζωμένων θα εντείνουμε την αγωνιστική δράση και τις πολύμορφες πρωτοβουλίες για το κλείσιμο όλων των hot spots στα νησιά και στον Εβρο, τη μεταφορά των προσφύγων - μεταναστών σε κατάλληλους αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα για εξέταση των αιτημάτων τους και δρομολόγηση προς τις χώρες προορισμού τους. Να προχωρήσουν τώρα χωρίς καθυστέρηση όλες οι οικογενειακές επανενώσεις, να μη μείνει κανένας ανήλικος σε ακατάλληλες συνθήκες, άστεγος ή φυλακισμένος. Επιμένουμε ανυποχώρητα στην 100% αποζημίωση όσων έχουν υποστεί ζημιές στα νησιά από τον διπλό εγκλωβισμό των χιλιάδων ξεριζωμένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ