ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Αντιδραστικές προσαρμογές του κανονισμού στο «επιτελικό κράτος»

Την προσαρμογή του κανονισμού της Βουλής στα «νέα δεδομένα» που δημιουργούνται με την εφαρμογή του νόμου για το «επιτελικό κράτος», με τον οποίο πέρασαν ρυθμίσεις που προβλέπουν έναν κρατικό μηχανισμό ακόμα πιο σκληρό και «αποτελεσματικό», στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου και της καπιταλιστικής ανάκαμψης, επομένως και πιο επιθετικού ενάντια στο λαό, αποφάσισε χτες η κυβερνητική πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Καταρχήν η κυβέρνηση της ΝΔ ενίσχυσε την απόλυτη πλειοψηφία της στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, διορίζοντας ένα ακόμα μέλος, που θα είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής. Η εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας στη Διάσκεψη είναι από τις βασικές προτεραιότητες κάθε νέας κυβέρνησης.

Δεύτερον, εγκρίθηκε ο διορισμός του διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, που θεσμοθετήθηκε με το νόμο για το «επιτελικό κράτος» στην οποία θα ενσωματωθούν όλες οι δομές ελέγχου (επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, επιθεωρητές Υγείας, επιθεωρητές Μεταφορών και Υποδομών, γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης). Με άλλα λόγια, η Αρχή αυτή θα επιβλέπει την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, αρκεί αυτή να γίνεται με «διαφάνεια».

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διαμαρτυρήθηκαν για τη συμπλήρωση ενός μέλους της Διάσκεψης, επειδή όπως αναφέρθηκε από τους βουλευτές τους (Κ. Ζαχαριάδη και Β. Κεγκέρογλου αντίστοιχα), κανονικά θα έπρεπε η συζήτηση στη Διάσκεψη να «εξαντλείται στο πεδίο της συναίνεσης, της συνεννόησης». Ψήφισαν υπέρ όσον αφορά το πρώτο μέρος και «παρών» για τον διορισμό του διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Πλαστές πλειοψηφίες

Tο ΚΚΕ καταψήφισε τις κυβερνητικές προτάσεις για τον κανονισμό της Βουλής. Οπως ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, όσον αφορά τη Διάσκεψη των Προέδρων, η εκάστοτε κυβέρνηση κάθε φορά τη συμπληρώνει, που σημαίνει πως όταν γίνεται λόγος για «απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, είναι απόφαση του κυβερνητικού κόμματος». Δηλαδή «αποφασίζει η κυβερνητική πλειοψηφία», η οποία, όπως σημείωσε, με βάση τους νόμους του αστικού κράτους, «δεν είναι πραγματικά πλειοψηφία στον λαό». Για παράδειγμα, ανέφερε ότι «η ΝΔ σήμερα έχει 158 βουλευτές με τι ποσοστό; Επρεπε να έχει πάρει 52% αναλογικά. Δημιουργείται, δηλαδή, μια παντοδυναμία του ενός ή άλλου κόμματος στη Βουλή, η οποία στον λαό, όμως, είναι μειοψηφία».

Ως προς το δεύτερο θέμα που αφορά και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, τόνισε ότι όσον αφορά την ...«ανεξαρτησία» της Αρχής, «ισχύει και εδώ ό,τι ισχύει για όλες τις "ανεξάρτητες" αρχές, ακόμα και τη Δικαιοσύνη». Οσον αφορά τις αρχές, επισήμανε ότι δεν είναι ανεξάρτητες όταν διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση και παίρνουν αποφάσεις με βάση το «συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, είτε αυτό λέγεται ευρωπαϊκή νομοθεσία είτε αποφάσεις της κυβέρνησης, και δεν μπορούν να φύγουν από αυτό, ούτε μπορούν να κάνουν κάτι καλύτερο, για τον λαό».

Αντίστοιχα και για τη Δικαιοσύνη δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ανεξαρτησία, όταν εφαρμόζει τους αντιλαϊκούς νόμους που ψηφίζουν οι αστικές κυβερνήσεις, ενώ οι ανώτατοι δικαστές διορίζονται και αυτοί από την εκάστοτε κυβέρνηση. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που κάθε φορά καβγαδίζουν για την ...ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, κατά τη συνταγματική αναθεώρηση απέρριψαν την πρόταση του ΚΚΕ να καταργηθεί το άρθρο του Συντάγματος που προβλέπει το διορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση και πλέον οι δικαστές να εκλέγονται από ένα ευρύτατο εκλεκτορικό σώμα.

Οσο για τις συναινέσεις που ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι έτσι κι αλλιώς «οι συναινέσεις είναι τεράστιες ανάμεσα και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΙΝΑΛ και στη ΝΔ. Είναι το κοινό πρόγραμμα, τρίτο μνημόνιο παραδείγματος χάριν, και όλα τα υπόλοιπα», ενώ ο καβγάς που κάθε φορά γίνεται είναι στα επιμέρους και στα πρόσωπα.

Αυταρχική και αναποτελεσματική η υπαγωγή των φυλακών στον κατασταλτικό μηχανισμό

Τη διαφωνία του ΚΚΕ με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της σωφρονιστικής πολιτικής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανέδειξε η βουλευτής του Κόμματος Μαρία Κομνηνάκα, με αφορμή τη συζήτηση για τον προγραμματισμό των εργασιών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος και λοιπών Δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων, για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο.

Οπως επισήμανε η βουλευτής του ΚΚΕ, «θεωρούμε αυταρχική και αναποτελεσματική την αντίληψη της αντιμετώπιση του σωφρονισμού κατ' αυτόν τον τρόπο, δηλαδή την υπαγωγή τους στον κατασταλτικό μηχανισμό, γιατί οι υπηρεσίες που μεταφέρθηκαν δεν αφορούν την καταστολή του εγκλήματος, αλλά περισσότερο την απονομή δικαιοσύνης, τη διαπαιδαγώγηση και τελικά την επανένταξη των καταδικασθέντων».

Στον προγραμματισμό των εργασιών της Επιτροπής τέθηκαν από τους βουλευτές τα ζητήματα τόσο των συνθηκών εργασίας όσο και των συνθηκών κράτησης, ενώ από τον πρόεδρο της Επιτροπής Κ. Καραγκούνη κατατέθηκαν προτάσεις για «εθελοντές και εθελόντριες» που «μπορούν να συνδράμουν το προσωπικό των φυλακών με τις εξειδικευμένες γνώσεις τους σε μια ποιοτικότερη και ουσιαστικότερη έκτιση των επιβαλλόμενων ποινών των κρατουμένων».

Οσον αφορά τα θέματα αυτά, η Μ. Κομνηνάκα σημείωσε ότι «τα μέτρα που θα έπρεπε να παρθούν, θα έπρεπε να είναι προς την κατεύθυνση της πρόσληψης απαραίτητου προσωπικού, φυσικά με την ανάλογη εκπαίδευση και τη στήριξή του. Γιατί, εκεί θα μπορούσαμε να συζητάμε και για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των ανθρώπων αυτών, την ποιοτική και την ποσοτική αναβάθμιση των υποδομών των σωφρονιστικών καταστημάτων», ενώ έκανε σαφή τη διαφωνία του ΚΚΕ και με τη δημιουργία φυλακών «τύπου Γ».

Απαντώντας στα περί εθελοντισμού, επισήμανε την ανάγκη «να παρθούν πραγματικά και ολοκληρωμένα μέτρα, για την ουσιαστική επανένταξη των φυλακισμένων αλλά και για τις συνθήκες διαβίωσής τους» και πως «για τα ζητήματα των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων, η αντιμετώπιση των χρηστών, οι ευαίσθητες ομάδες κ.λπ., δεν πρέπει να απεκδύεται το κράτος από τις ευθύνες του αυτές και να μεταφέρονται είτε σε ΜΚΟ, είτε σε άλλες ιδιωτικές πρωτοβουλίες... Είναι ζητήματα που πρέπει να ενταχθούν στην κρατική μέριμνα και να αντιμετωπιστούν μέσω της αύξησης του κρατικού προϋπολογισμού κ.λπ.».

Συνολικά, το σωφρονιστικό σύστημα, τόνισε η Μ. Κομνηνάκα, απαιτεί μια εντελώς διαφορετική πολιτική «ώστε να λειτουργήσει πραγματικά ως τέτοιο, δηλαδή, ως διαπαιδαγωγητικό, για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να επανενταχθούν στην κοινωνία ομαλά».

Στην Επιτροπή προτάθηκε από τους βουλευτές να γίνει ενημέρωση τόσο για τη μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού, όσο και για τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα.

Αδειασαν τα γραφεία της ναζιστικής οργάνωσης στον Πειραιά

Αδειασαν τα γραφεία της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή στο κεντρικό σημείο του Πειραιά στην πλατεία Κοραή, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Η εξέλιξη αυτή έρχεται και με την «ανεξαρτητοποίηση» του πρώην περιφερειάρχη και βουλευτή Πειραιά Ι. Λαγού και τη δημιουργία «νέου φορέα» από τους αποχωρήσαντες (Λαγό, Γερμενή, Ηλιόπουλο κ.λπ.). Επιπρόσθετα, σχετικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο και για κλείσιμο της «Κεντρικής Διοίκησης» της Μεσογείων λόγω αδυναμίας πληρωμής του ενοικίου.

Σημειωτέον ότι τα γραφεία του Πειραιά ήταν ορμητήρια πολλών επιθέσεων των ταγμάτων εφόδου της ναζιστικής οργάνωσης κατά μεταναστών. Για το πλήθος των επιθέσεων και την κεντρική οργάνωσή τους (με «ΟΚ» στελέχους της τοπικής) μιλάει, μεταξύ άλλων, σε σχετικές τηλεφωνικές συνομιλίες του ο πρώην πυρηνάρχης Πειραιά, Ν. Αποστόλου, κατηγορούμενος για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση στη δίκη της Χρυσής Αυγής και καταδικασμένος για επίθεση σε αντιφασίστες στον Πειραιά το 2012.

«ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ»
Ανακοίνωσε «πάγωμα» στις αυξήσεις

Στην ανακοίνωση ότι δεν θα προχωρήσει στις αυξήσεις τιμών που είχε εξαγγείλει τον περασμένο Ιούνη προχώρησε χτες το ΔΣ της «Αττικής Οδού». Θυμίζουμε ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε αυξήσεις σε δυο διαδοχικές φάσεις (1η Ιούλη και 1η Γενάρη) και το κόμιστρο προβλεπόταν να φτάσει στα 3,3 ευρώ.

Διαγράφτηκε ο Θ. Γιάνναρος από τη ΝΔ

Τη διαγραφή του Θ. Γιάνναρου αποφάσισε η ΝΔ μετά το σάλο που προκάλεσε ο χαρακτηρισμός του σε βάρος πρόσφυγα από το Ιράν. Ο Ιρανός Arash Hampay, πρόσφυγας που ζει στην Ελλάδα, ανέβασε μια φωτογραφία στο «Twitter» και έγραφε: «Φασίστες, είμαι εντάξει στη νέα μου πατρίδα, θα συνεχίζω τις δράσεις για να αλλάξω την πόλη μου. Η πόλη μας πρέπει να καθαρίσει από τον φασισμό». Ο Θ. Γιάνναρος, στέλεχος μέχρι χτες της ΝΔ, σχολίασε: «Θα πας από κει που ήρθες, μαϊμού»!

Καταθέτουν Σαμαράς, Αβραμόπουλος, Βενιζέλος

Με καταθέσεις πολιτικών προσώπων αναμένεται από την επόμενη βδομάδα να ξεκινήσει η έρευνα που διενεργούν οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης για τους χειρισμούς στην υπόθεση της «Νovartis».

Οπως είναι γνωστό, οι δύο αντεισαγγελείς διενεργούν προκαταρκτική εξέταση μετά τις καταγγελίες του συναδέλφου τους Ιωάννη Αγγελή για παρεμβάσεις και μεθοδεύσεις στην υπόθεση. Παράλληλα, ερευνούν από μηδενική βάση τις μηνύσεις που έχουν καταθέσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Και οι τρεις πολιτικοί έχουν κληθεί να καταθέσουν ως μάρτυρες την επόμενη βδομάδα, όπως και ο Ιωάννης Αγγελής, ο οποίος προέβη στις σχετικές καταγγελίες κάνοντας λόγο και για το ρόλο του αποκαλούμενου «Ρασπούτιν» στην υπόθεση της «Novartis».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ