ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Ιούλη 2019
Σελ. /28
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Υπεύθυνη» αντιπολίτευση για να «περπατήσει» η πολιτική για το κεφάλαιο

INTIME NEWS

Σε χαμηλούς τόνους και κλίμα συναίνεσης, το προφίλ της «υπεύθυνης αντιπολίτευσης» από τη σκοπιά του κεφαλαίου φιλοτέχνησε για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας στις παρεμβάσεις του στη Βουλή, επικροτώντας το κλίμα «πολιτικού πολιτισμού» που επικράτησε, προφανώς ως έκφραση της στρατηγικής σύμπλευσης ανάμεσα στα κόμματα της αστικής διαχείρισης, ενώ και με τη δευτερολογία του χτες έκανε καθαρό στην κυβέρνηση πως αν θέλει συνεννόηση «εδώ είμαστε να κουβεντιάσουμε»! Οπως άλλωστε και στην πρωτολογία του είχε διαβεβαιώσει, «όποια σοβαρή προσπάθεια κάνετε για διεκδικήσεις προς όφελος του ελληνικού λαού, θα τις στηρίξουμε στο εξωτερικό».

Στις τοποθετήσεις του ο τέως πρωθυπουργός υπερασπίστηκε για μία ακόμα φορά την πολιτική της κυβέρνησής του, που έστρωσε το χαλί στη ΝΔ και της επιτρέπει σήμερα να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ το αντιλαϊκό έργο, ενώ εστίασε στα μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, που τα πλήρωσαν τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα από το ισχνό εισόδημά τους και τα οποία αποτελούν την άλλη όψη της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως ανέδειξαν και οι αντίστοιχες εξαγγελίες της ΝΔ. «Αυτό ήταν το τέταρτο μνημόνιο; Αυτό ήταν το τέλος των μνημονίων», είπε προκλητικά απέναντι στο λαό, που συνεχίζει να στενάζει υπό το βάρος των μνημονιακών μέτρων που παραμένουν σε πλήρη ισχύ, αλλά και των «μεταμνημονιακών» δεσμεύσεων έως το 2060 τις οποίες συμφώνησε η κυβέρνησή του.

Μάλιστα, απογειώνοντας την πρόκληση, υποστήριξε ότι αυτά τα μέτρα έγιναν εφικτά επειδή προηγήθηκαν τα μνημόνια, επειδή όπως είπε «έχουμε εξασφαλίσει τη δημοσιονομική σταθερότητα. Γιατί πετυχαίναμε και με το παραπάνω τους στόχους του προγράμματος. Γιατί δημιουργήσαμε - με τις θυσίες του ελληνικού λαού - ένα μαξιλάρι ρευστότητας 37 δισ. και η χώρα επέστρεψε στις αγορές με ρυθμισμένο το χρέος της και με ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού».

Κατά τ' άλλα, ανταγωνιζόμενος τη ΝΔ στη μείωση των απαιτήσεων του λαού αλλά και γνωρίζοντας τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για πολλά χρόνια μπροστά, την προέτρεψε να απαντήσει αν θα ακυρώσει όσα νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και όσα εξήγγειλε για το 2020, και αν θα φέρει νέα μέτρα λιτότητας, ύψους 2,5 με 3 δισ. για το 2020, προφανώς μέσα στο πλαίσιο του στενού δημοσιονομικού «κορσέ», που αποτελεί κοινό έδαφος για ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και τους υπόλοιπους.

Ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε να αποδομήσει την εξαγγελία για μείωση στον ΕΝΦΙΑ, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι επεκτείνει τη μείωση του 30% που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαγγείλει και σε περιουσίες μεγάλης αξίας, οι οποίες θα απολαύσουν μεγάλη έκπτωση.

Ειδικά ζήτησε από την κυβέρνηση να απαντήσει τι θα κάνει με τη ΔΕΗ και το Ασφαλιστικό. Μάλιστα κόμπασε ότι η δική του κυβέρνηση εφάρμοσε μια πολιτική μη αύξησης των τιμολογίων, προσπερνώντας ότι η ενεργειακή φτώχεια επεκτάθηκε στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνουν και τα στοιχεία με τις δεκάδες χιλιάδες διακοπές ρεύματος στα λαϊκά νοικοκυριά. Ομοίως και σε σχέση με το Ασφαλιστικό ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του το παρέδωσε «βιώσιμο», προσπερνώντας ότι αναφέρεται σε μια βιωσιμότητα που εδράζεται στη σφαγή των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων, όπως με τον κατάπτυστο νόμο Κατρούγκαλου.

Σε ό,τι αφορά τις προθέσεις της κυβέρνησης για κατάργηση της απλής αναλογικής, ο Αλ. Τσίπρας συνέστησε στη ΝΔ να μην κάνει παιχνίδια με τους θεσμούς για τον εκλογικό νόμο, υποστήριξε ότι απαιτούνται συγκλίσεις ιδίως στο επίπεδο της Τοπικής Διοίκησης και πρόσθεσε με νόημα, στέλνοντας εκ νέου διαβεβαιώσεις στην αστική τάξη: «Αν θέλετε συνεννόηση, είμαστε εδώ να κουβεντιάσουμε. Αλλά παιχνίδια θεσμικών ακροβασιών με το Σύνταγμα να μην τα επιχειρήσετε (...) Εμείς δεν θα αντιπολιτευτούμε πετώντας υπαινιγμούς και λάσπη. Ούτε επενδύοντας στο διχασμό και το φόβο. Ούτε φυσικά συκοφαντώντας τη χώρα στο εξωτερικό. Θα είμαστε μαζί για το συμφέρον του τόπου και των ανθρώπων του».

Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί

Προτάσεις βγαλμένες κατευθείαν από τα συρτάρια του κεφαλαίου ήταν τα όσα ανέφερε και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Φ. Γεννηματά. Παροτρύνοντας ουσιαστικά την κυβέρνηση της ΝΔ για πιο αποτελεσματικά μέτρα υπέρ του κεφαλαίου, την κατηγόρησε ότι δεν έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα ώστε «η μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις να οδηγεί σε επενδύσεις».

Καταθέτοντας τις ...εποικοδομητικές για τους επιχειρηματικούς ομίλους προτάσεις του κόμματός της, πρότεινε άλλο μοντέλο λειτουργίας του Υπερταμείου, το οποίο όπως είπε θα πρέπει να εξελιχθεί «σε ένα Ταμείο Εθνικής Περιουσίας, όπου η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας γίνεται με ένα μείγμα επενδύσεων, αποκρατικοποιήσεων και ανάπτυξης», και τα έσοδά του να κατευθύνονται στους τομείς της «εξόφλησης του χρέους», «σε επενδύσεις στον τομέα Ενέργειας και κλιματικής αλλαγής» και όπου αλλού επιβάλλουν οι «ανάγκες» της αστικής τάξης.

Παράλληλα, στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας πρότεινε «για κάθε 100 ευρώ που ξοδεύει μια ιδιωτική επιχείρηση για την πρόσληψη νέων ανέργων σε σταθερές θέσεις εργασίας, να φοροαπαλλάσσεται για 150» και άλλα παρόμοια.

Και ξεκαθάρισε ότι η αντιπολίτευση που θα κάνει το ΠΑΣΟΚ προς την κυβέρνηση θα είναι «προγραμματική» και «υπεύθυνη», γιατί - όπως διευκρίνισε - «δεν διστάζουμε να υπερψηφίσουμε ό,τι είναι αναγκαίο για τη χώρα και το λαό, όπως πράξαμε και με την προηγούμενη κυβέρνηση», όταν για παράδειγμα ψήφιζε το τρίτο μνημόνιο.

Τα ζητούμενα του κεφαλαίου σερβιρισμένα με εθνικιστικές κραυγές ήταν το στοιχείο που κυριάρχησε στην ομιλία του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κ. Βελόπουλου. Αρχισε με τη συμφωνία των Πρεσπών ζητώντας τη συγκέντρωση υπογραφών για να παραπεμφθεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς σε προανακριτική Επιτροπή, «ώστε να μάθουμε επιτέλους γιατί βιάστηκε ο Κοτζιάς» όπως σημείωσε, βγάζοντας λάδι τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές, αλλά και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πεδίο της οικονομίας ζήτησε τη στήριξη με χρηματοδότηση στην «αγροτοβιομηχανία για νέες ποιοτικές καλλιέργειες», με άλλα λόγια στους μεγάλους ομίλους, και πρότεινε την αλλαγή μοντέλου και επενδυτή για την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού και «τη στήριξη του Ελληνα επιχειρηματία». Δεν παρέλειψε δε να χειροκροτήσει την απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, λέγοντας πως επιτέλους «η πολιτεία θα πρέπει να επιβάλει το νόμο και την τάξη», όπως βέβαια και το εμετικό παραλήρημα για τους μετανάστες.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης, λανσάροντας τη μουχλιασμένη θεωρία του «καλού» και «ανθρώπινου» καπιταλισμού, επιδόθηκε σε συμβουλές προς την κυβέρνηση της ΝΔ στη διαπραγμάτευσή της με τους «θεσμούς», προτείνοντας «αντί για ποσοτική χαλάρωση, να ζητήσετε μεγάλη έκδοση ομολόγων της ΕτΕπ που να υποστηρίζονται από την Κεντρική Τράπεζα. Είναι ο μοναδικός τρόπος να πετύχετε συναίνεση εντός Ευρωζώνης» κ.λπ. Εξάλλου, δείχνοντας ότι η αντιπολίτευση που θα κάνει το κόμμα του θα είναι πολύ... εποικοδομητική, είπε ότι «εμείς θα είμαστε εδώ, και συμβουλές να δίνουμε και να σας κάνουμε και την πιο σκληρή αντιπολίτευση».

Πάνω απ' όλα η καπιταλιστική κερδοφορία

Τον τόνο της επιτάχυνσης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων σε όλους τους τομείς έστειλαν οι τοποθετήσεις και των υπόλοιπων υπουργών της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδης, προδιαγράφοντας το παραπέρα ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, ανέφερε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αποφασιστική συμμετοχή στη διαπραγμάτευση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, που είναι σε εξέλιξη, προκειμένου να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για την ενίσχυση της «ευφυούς αγροτικής ανάπτυξης» και της «καινοτομίας», που καμία σχέση δεν έχουν με τους μικροκαλλιεργητές και μικρούς κτηνοτρόφους. Προανήγγειλε νομοσχέδιο που θα βάζει σε τάξη «τη θεσμική εκπροσώπηση» των αγροτών, «με δυο λόγια ποιος θα είναι ο κοινωνικός εταίρος», για να «συνομιλεί η κυβέρνηση» με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις αγωνιστικές συσπειρώσεις των αγροτών, όπως η Επιτροπή των Μπλόκων. Οσο για το πρόβλημα της μη καταβολής ή καθυστέρησης καταβολής των αποζημιώσεων των αγροτών όταν καταστρέφονται η σοδειά και η περιουσία τους, σημείωσε ότι θα αντιμετωπιστεί «και με τη χρησιμοποίηση της ιδιωτικής ασφάλισης».

Ο υπουργός Τουρισμού Θ. Θεοχάρης ανέφερε τους πέντε άξονες της πολιτικής του υπουργείου, των οποίων το κύριο χαρακτηριστικό είναι «ζεστό» χρήμα και προνόμια, ακόμα και σε βάρος του περιβάλλοντος, προς τους επιχειρηματικούς ομίλους του τουρισμού. Για παράδειγμα, αναφέρθηκε στη «βελτίωση αδειοδοτικού πλαισίου», με στόχο τη διαμόρφωση του «χωροταξικού πλαισίου για να ευνοηθούν οι επενδύσεις με ταχύτερη αδειοδότηση», και στην «προτυποποίηση των περιβαλλοντικών μελετών», που σημαίνει ότι οι μελέτες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχουν οι τουριστικές «επενδύσεις» μετατρέπονται σε τυπική διαδικασία. Εξήγγειλε χρηματοδότηση και κίνητρα για τους εφοπλιστές τουριστικών σκαφών αναψυχής, με στόχο όπως είπε την προσέλκυση 5.000 σκαφών, άμεση μείωση του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις στον τουρισμό από το 24% στο 13% και σε βάθος 3ετίας στο 10%. Από την άλλη, δεν είπε κουβέντα για την εργασιακή κόλαση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο.

Σχολεία και πανεπιστήμια ακόμη περισσότερο προσδεδεμένα στις απαιτήσεις του κεφαλαίου, με κουτσουρεμένη και διαφοροποιημένη μεταξύ τους κρατική χρηματοδότηση, που θα σπρώχνονται να αναζητούν χρηματοδοτικές λύσεις από την αγορά, θα διοικούνται από στελέχη με κριτήρια «καλού μάνατζερ» και θα αξιολογούνται για τις παραπάνω επιδόσεις τους, προδιέγραψε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Η υπουργός δεν εξήγγειλε τίποτα το συγκεκριμένο για τις τεράστιες ελλείψεις μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία, υποσχέθηκε ενίσχυση της επιμόρφωσης και καθιέρωση «αξιολόγησης» για τους εκπαιδευτικούς. Σε σχέση με τα πανεπιστήμια έκανε λόγο για κατάργηση του ασύλου, επαναφορά του ν+2 για την ολοκλήρωση του χρόνου σπουδών και παρεμβάσεις στις διοικήσεις, ενώ εξήγγειλε μια σειρά από μέτρα που ενισχύουν την ήδη υπάρχουσα τεράστια αγορά αγοραπωλησίας τίτλων σπουδών και άλλων εκπαιδευτικών «προϊόντων» από τα ΑΕΙ, μαζί με απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου που αφορά τις μπίζνες των ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις. Τέλος, μίλησε για ενίσχυση της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας (ΑΔΙΠ) στην Ανώτατη Εκπαίδευση και για διαρκείς «αξιολογήσεις», από τις οποίες θα προκύπτουν τόσο τα κλεισίματα, συγχωνεύσεις τμημάτων κ.ο.κ., όσο και το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης για κάθε τμήμα και ίδρυμα.

Την υλοποίηση με ακόμα πιο γοργούς ρυθμούς όσων έχουν συναποφασίσει στην ΕΕ και για τον τομέα του Πολιτισμού υποσχέθηκε η νέα υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον τομέα ως στρατηγικό αναπτυξιακό πόρο» και διατυπώνοντας εκ νέου την αντίληψη του Πολιτισμού ως αναδυόμενου πεδίου καπιταλιστικής ανάκαμψης και ανάπτυξης. Με σύνθημα την «αυτονομία» και πατώντας πάνω στις τεράστιες περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση, εξήγγειλε παραπέρα επιχειρηματική λειτουργία των κρατικών φορέων (π.χ. μουσείων), μέτρα για ακόμα αμεσότερη και μεγαλύτερη διείσδυση του κεφαλαίου σε όλους τους τομείς του Πολιτισμού και προσαρμογή των εποπτευόμενων από το κράτος πολιτιστικών οργανισμών σε νέες τεχνικές «αυτοχρηματοδότησης», μέσα από τον «κοινωνικό εταιρισμό», τη χορηγία και τον εθελοντισμό.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ