ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούνη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΛΤΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Συνεχίζονται οι πρόβες πολέμου ΝΑΤΟ - Ρωσίας

ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε εξέλιξη είναι οι πρόβες πολέμου στη Βαλτική Θάλασσα, μία από τις πιο «εύφλεκτες» περιοχές της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας. Χτες, τα ρωσικά αμυντικά πυραυλικά συστήματα «Bastion» και «Bal», που βρίσκονται στον δυτικότερο θύλακα του Καλίνινγκραντ, κατέστρεψαν μια ναυτική ομάδα προσομοιωμένου εχθρού στη Βαλτική, όπου διεξάγονται οι ασκήσεις «Baltops-2019» του ΝΑΤΟ (9 - 23 Ιούνη) με τη συμμετοχή 44 πολεμικών πλοίων, 40 αεροσκαφών και 12.000 στρατιωτών από 18 χώρες. Οι ΝΑΤΟικές ασκήσεις παρακολουθούνται στενά από τις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Η Μόσχα ανησυχεί για τα σχέδια της Ουάσιγκτον για ανάπτυξη μονάδας μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών αεροσκαφών (drones) της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Πολωνία, δήλωσε χτες ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις που έκανε μία μέρα νωρίτερα ο Ντ. Τραμπ για ενδεχόμενη μεταφορά 2.000 Αμερικανών στρατιωτών στην Πολωνία, πιθανώς από τη Γερμανία, και ενδεχόμενη δημιουργία της προαναφερθείσας μονάδας.

«Σίγουρα ανησυχούμε, γιατί αντικατοπτρίζει τις προσπάθειες αύξησης των στρατιωτικών εντάσεων στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στη λεγόμενη ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ» αξιοποιώντας «ψευδείς δικαιολογίες για προγράμματα που αποσταθεροποιούν και κλιμακώνουν την κατάσταση», είπε ο Ριάμπκοφ. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η Ρωσία δεν μπορεί να μη λάβει υπόψη στον αμυντικό της σχεδιασμό την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη.

Σε μια παράλληλη αλλά όχι άσχετη εξέλιξη, χτες ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ρωσίας, Βαλερί Γκερασίμοφ, ανακοίνωσε την περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας του ρωσικού και κινεζικού στρατού, εκφράζοντας την εμβάθυνση των σινορωσικών σχέσεων - συμβιβάζοντας τις μεταξύ τους αντιθέσεις - ιδιαίτερα σε αυτήν τη συγκυρία, που οξύνεται η αντιπαράθεση των δύο χωρών με τις ΗΠΑ. Τα υπουργεία Αμυνας της Ρωσίας και της Κίνας διοργανώνουν τακτικά κοινές δράσεις, ασκήσεις και εκπαιδεύσεις, σημείωσε ο Γκερασίμοφ.

ΗΠΑ
Νέες απειλές για κυρώσεις στον αγωγό «Nord Stream 2»

«Εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο», είπε ο Ντ. Τραμπ

Εγκαταστάσεις του «Nord Stream» στη Γερμανία
Εγκαταστάσεις του «Nord Stream» στη Γερμανία
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει μονομερείς κυρώσεις στις ευρωπαϊκές εταιρείες που εμπλέκονται στην κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σε προχτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του, Αντρζέι Ντούντα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Τραμπ παραδέχτηκε πως εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο και επιτέθηκε ιδιαίτερα στη Γερμανία (όπου θα καταλήγει ο αγωγός) για τη συμμετοχή της στο επιχειρηματικό έργο, που θα την καταστήσει «αιχμάλωτο» της Ρωσίας. «Προστατεύουμε τη Γερμανία από τη Ρωσία, και η Ρωσία παίρνει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια από τη Γερμανία» για το αέριό της, είπε χαρακτηριστικά, την ώρα που οι ΗΠΑ προσπαθούν να αυξήσουν τις πωλήσεις αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) συνολικά στην Ευρώπη.

Ακόμη ο Ντ. Τραμπ δήλωσε ότι η Πολωνία υπέγραψε σύμβαση για την αγορά επιπλέον LNG από εταιρείες των ΗΠΑ αξίας 8 δισ. δολαρίων, εκτός από τα συμβόλαια 25 δισ. δολαρίων που έχουν ήδη συναφθεί για τα επόμενα 5 χρόνια.

Δύο Αμερικανοί γερουσιαστές έχουν προετοιμάσει νομοσχέδιο για κυρώσεις στις εταιρείες που εμπλέκονται με τον αγωγό, το οποίο θα πρέπει να επεξεργαστεί και να επικυρώσει το Κογκρέσο, ενώ για την ενεργοποίησή του απαιτείται και υπογραφή του Προέδρου των ΗΠΑ.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού είναι οι γερμανικές «Uniper» και «Wintershall», η γαλλική πολυεθνική «Engie», η ολλανδοβρετανική «Shell», η αυστριακή OMV.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Παζάρια, τακτικισμοί και συγκρούσεις για Κερτς και Ανατ. Ουκρανία

ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Η Ουκρανία δεν θα παραχωρήσει έδαφός της στα Στενά του Κερτς, αλλά μια διέλευση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων μέσω του Κερτς δεν είναι επί του παρόντος στην ημερήσια διάταξη, δήλωσε χτες ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ουκρανίας, Ρουσλάν Χόμτσακ, σε μια ένδειξη διαφοροποίησης από την τακτική του προηγούμενου Ουκρανού Προέδρου, Πέτρο Ποροσένκο, που διακήρυσσε το δικαίωμα του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού να διασχίζει το Κερτς και μάλιστα υπό την επίβλεψη του ΝΑΤΟ, του ΟΑΣΕ, της ΕΕ κ.λπ.

Η πρόσφατη εκλογή του νέου Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σηματοδότησε και μια επανεκκίνηση στα παζάρια ΗΠΑ - ΕΕ με τη Ρωσία για τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία και την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία, και σε αυτό το πλαίσιο πιθανώς εντάσσεται και η τοποθέτηση του Χόμτσακ: «Ολες οι αποφάσεις θα ζυγιστούν (...) Σήμερα δεν σχεδιάζουμε να χάσουμε έδαφος στην Αζοφική Θάλασσα, αλλά και το θέμα αυτό δεν υπάρχει στην ημερήσια διάταξη. Δεν σκοπεύουμε να θέσουμε σε κίνδυνο τους Ουκρανούς στρατιώτες». Θυμίζουμε ότι μετά το επεισόδιο στον πορθμό Κερτς το Νοέμβρη του 2018, 24 Ουκρανοί ναύτες και 3 πολεμικά πλοία κρατούνται ακόμη στη Ρωσία, με την Ουκρανία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ να απαιτούν την άμεση απελευθέρωσή τους.

Πάντως, στο πλαίσιο και ευρύτερων αντιθέσεων, ο Ζελένσκι έχει διατάξει έρευνα κατηγορώντας τον Ποροσένκο για «εσχάτη προδοσία», με το σκεπτικό ότι έθεσε σε κίνδυνο μέλη του ουκρανικού ΠΝ, εφόσον η αντίδραση της Ρωσίας ήταν προδιαγεγραμμένη.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου ζήτησε επίσης λεπτομερή έρευνα για το περιστατικό του περασμένου Νοέμβρη. «Η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί. Δυστυχώς οι ναυτικοί μας βρίσκονται ακόμη φυλακισμένοι στη Ρωσία», είπε ο Χόμτσακ, συμπληρώνοντας πως οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις «είναι έτοιμες να αντιδράσουν σε κάθε απειλή».

Την Τρίτη ο Ζελένσκι έχει προγραμματίσει επίσκεψη στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Οι διαπραγματεύσεις θα αφορούν μεταξύ άλλων την Ανατ. Ουκρανία, τη μη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ και την επόμενη συνάντηση του «Σχήματος της Νορμανδίας» (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία).

Στο μεταξύ, την Τετάρτη ο αναπληρωτής επικεφαλής της «πολιτοφυλακής» της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Ντονέτσκ, Εντουάρντ Μπασούριν, διέψευσε ισχυρισμούς του Κιέβου ότι ουκρανικά στρατεύματα αναπτύχθηκαν και κατέλαβαν εδάφη δυτικά του Ντονέτσκ. Νωρίτερα Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν ανακοινώσει ότι ο ουκρανικός στρατός επεκτάθηκε σε νέες τοποθεσίες στην πόλη Μαρίνκα. Οπως είναι προφανές, η λεγόμενη εαρινή εκεχειρία έχει παραβιαστεί - τουλάχιστον πέντε φορές, σύμφωνα με τις ηγεσίες των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Για «οργανωμένες ταραχές» μιλά η Κίνα

ΠΕΚΙΝΟ - ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.--

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Γκενγκ Σουάνγκ επανέφερε χτες τις κατηγορίες του Πεκίνου ενάντια στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, αλλά και όσους τις στηρίζουν, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «οργανωμένες ταραχές». Πρόσθεσε δε ότι η Κίνα «καταδικάζει σθεναρά» τη βία και «υποστηρίζει την αντίδραση» των αρχών του Χονγκ Κονγκ, μια μέρα μετά από την τελευταία κινητοποίηση, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν επέμβαση για να μην πλησιάσει στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με δυτικά και ασιατικά ΜΜΕ, τραυματίστηκαν σχεδόν 79 άτομα.

Από τη μεριά του, ο Γκενγκ είπε ότι «καμία πολιτισμένη κοινωνία που σέβεται τους νόμους δεν μπορεί να ανεχθεί (...) τη διατάραξη της ειρήνης και της ηρεμίας». Θυμίζουμε ότι η Κίνα επιμένει να μιλά και για «έξωθεν παρεμβάσεις», κατηγορώντας ΗΠΑ και άλλους ότι στηρίζουν τους διαδηλωτές, παρεμβαίνοντας σε εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και ζητώντας «προσεκτικές» δηλώσεις και ενέργειες. Αφορμή για τις διαδηλώσεις είναι η κατάθεση νομοσχεδίου που διευκολύνει την έκδοση υπόπτων για διάφορα αδικήματα στην ηπειρωτική Κίνα. Ωστόσο, οι αντιδράσεις που εκφράζονται (και διεθνώς, π.χ. από ΗΠΑ, Βρετανία, ΕΕ, Ταϊβάν) θίγουν την ανάγκη να διατηρηθεί ο «υψηλός βαθμός αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ», αναδεικνύοντας ότι οι εξελίξεις εντάσσονται σε ευρύτερους ανταγωνισμούς με την Κίνα, στην οποία «επέστρεψε» το Χονγκ Κονγκ το 1997 και από τότε ισχύει το λεγόμενο «μια χώρα - δύο συστήματα».

Τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί νέα αντικυβερνητική διαδήλωση, ενώ ΜΚΟ καλούν σε «απεργία μισθωτών, σχολείων και επιχειρήσεων».

Νέα παρέμβαση έκανε χτες και η ΕΕ που είπε ότι μοιράζεται «πολλές από τις ανησυχίες που εγείρονται από τους πολίτες του Χονγκ Κονγκ» όσον αφορά το σχέδιο νόμου για τις εκδόσεις υπόπτων στην Κίνα και το τι θα σήμαινε η εφαρμογή του για την πόλη και τη διακυβέρνησή της στο μέλλον.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ