ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Απεργούν και σήμερα ενάντια σε απόσχιση - απολύσεις

Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων
Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων
Πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς. Με το δίκαιο αίτημα «καμιά απόσχιση - καμιά απόλυση», αγωνίζονται ενάντια στον σχεδιασμό της τράπεζας για μεταβίβαση του τμήματος «κόκκινων» δανείων (RBU) μαζί με τους 1.200 εργαζόμενους που απασχολεί σε σουηδική επιχείρηση.

Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός είναι μέρος ευρύτερου σχεδιασμού των τραπεζών που, μετά το «επιτυχημένο» stress test του 2018, σε συμφωνία με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, προχωρούν σε απολύσεις 4.000 εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2020, που θα γίνουν με τη μια ή την άλλη μορφή (αποσχίσεις, «εθελούσιες» κ.ά.).

Το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση έξω από το κτίριο του RBU στις 7.30 π.μ., στη λεωφόρο Μεσογείων και σε συγκέντρωση στη διοίκηση της Τράπεζας (Αμερικής 4) στις 11 π.μ. και στο υπουργείο Εργασίας.

Η αγωνιστική στάση ακύρωσε την υπονόμευση της απεργίας

Η απόφαση για τη σημερινή απεργία από επιχειρησιακά σωματεία της Τράπεζας Πειραιώς είναι αποτέλεσμα της τεράστιας πίεσης που άσκησαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων τις τρεις προηγούμενες μέρες, με μπροστάρη το κλαδικό Σωματείο Αττικής και με τη συνδρομή των Εργατικών Κέντρων Πάτρας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής καθώς και την αλληλεγγύη συνδικάτων άλλων κλάδων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Υπενθυμίζεται ότι την πρώτη μέρα, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΟΤΟΕ) - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ - κήρυξε απεργία μόνο για τους εργαζόμενους στο RBU και από εκείνη τη μέρα και μετά αρνείται να κηρύξει νέα απεργία. Από κοντά οι ίδιες πλειοψηφίες στα ΔΣ των επιχειρησιακών σωματείων κωλυσιεργούσαν, ελπίζοντας να σβήσουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, κάτι που δεν κατάφεραν.

Χτες, τρίτη μέρα απεργίας που είχε κηρύξει το κλαδικό Σωματείο Αττικής, έγινε και πάλι συγκέντρωση έξω από το τμήμα RBU στη λεωφόρο Μεσογείων. Καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στο τμήμα, ενώ συμμετείχαν και εργαζόμενοι άλλων τμημάτων.

Και πάλι βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ. Οι απεργοί με μεγάλο ενθουσιασμό άκουσαν την ανακοίνωση των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων που στηρίζουν τον αγώνα τους.

Στην αντίπερα όχθη, εμφανίστηκαν συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ που ξεχύθηκαν στα πηγαδάκια των απεργών, προσπαθώντας να υπονομεύσουν τον απεργιακό αγώνα. Οταν όμως εισέπραξαν τις αντιδράσεις των εργαζομένων αναγκάστηκαν να «τα γυρίσουν».

Απόλυτα ευθυγραμμισμένες Τράπεζα Πειραιώς - ηγεσία ΟΤΟΕ

Η τράπεζα, σε μια προφανή προσπάθεια να σταματήσει την απεργία, έβγαλε μια ανακοίνωση που μιλά γενικώς και αορίστως για προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενώ σημειώνει επίσης πως σε όσα λέει συμφωνεί απόλυτα και η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΤΟΕ! Για την αξιοπιστία των δεσμεύσεων της τράπεζας περί προστασίας των εργαζομένων αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι τρεις μέρες πριν από τις εκλογές... διέψευσε τους σχεδιασμούς για απόσχιση και την επομένη των εκλογών την ανακοίνωσε στους εργαζόμενους.

Στη χτεσινή συγκέντρωση, οι εργαζόμενοι κατέληξαν σε κείμενο με το οποίο απαντούν στην ανακοίνωση της τράπεζας. Σε αυτό σημειώνουν: «Κύριοι της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς ενημερωθήκαμε σήμερα από το intranet για τη συνάντησή σας με την ΟΤΟΕ και τη συμφωνία σας για τα θέματα διαχείρισης δανείων σε καθυστέρηση. Η απάντησή μας είναι ότι κανείς εργαζόμενος στο RBU δεν επιθυμεί να συμμετέχει σε όποιο μελλοντικό σχήμα υπάρξει και θα παραμείνουμε υπάλληλοι της Τράπεζας.

ΥΓ. : Παρακαλούμε ενημερώστε και την ηγεσία της ΟΤΟΕ που όπως λέτε είστε απόλυτα ευθυγραμμισμένοι...».

Δεν απεμπολούμε τα δικαιώματά μας

Σε ανακοίνωσή του, το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής σημειώνει:

«Κάτω από την πίεση των απεργών και την αποφασιστικότητά μας ότι το αίτημά μας για ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ - ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΣΧΙΣΗ είναι δίκαιο, τα επιχειρησιακά σωματεία της τράπεζας προκήρυξαν κι αυτά με τη σειρά τους Πανελλαδική Απεργία στην Τράπεζα Πειραιώς για αύριο Παρασκευή. Χαιρετίζουμε και αυτές τις απεργιακές αποφάσεις και καλούμε και όλα τα υπόλοιπα σωματεία του ομίλου να συμμετάσχουν κι αυτά στον αγώνα για δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια! Δεν απολυόμαστε εθελοντικά! Δεν απεμπολούμε εθελοντικά το δικαίωμά μας στη δουλειά με δικαιώματα. Κανείς μόνος του».


ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Νέα κινητοποίηση στη ΔΕΥΑΚ

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Σε νέα κινητοποίηση προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑ Καλαμάτας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα σχέδια της διοίκησης να απολύσει τους 26 συμβασιούχους και διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη σταθερή δουλειά.

Οι εργαζόμενοι και το Σωματείο τους συγκεντρώθηκαν από τα ξημερώματα στα γραφεία της ΔΕΥΑΚ, ζητώντας μόνιμη δουλειά για όλους. Καταγγέλλουν την απαξίωση της υπηρεσίας «προς όφελος των εργολάβων που καραδοκούν» και την πολιτική που την οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση. Καλούν την απερχόμενη δημοτική αρχή και τους συνδυασμούς που συμμετείχαν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να πάρουν ξεκάθαρη θέση γύρω από τις εργασιακές σχέσεις με τις οποίες σχεδιάζουν να λειτουργήσουν τις υπηρεσίες τους. Τέλος, καλούν τους εργαζόμενους της πόλης να συμπαρασταθούν στον δίκαιο αγώνα τους, υπενθυμίζοντας πως την πολιτική αυτήν την πληρώνουν και οι ίδιοι μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη που επωμίζονται.


WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα, Παρασκευή, στο webradio του ΠΑΜΕ:

-- Στις 5 μ.μ. την αθλητική εκπομπή «Ο ορισμός του πέναλτι», με τον Δημήτρη Κατσάκο.

-- Στις 6 μ.μ. την εκπομπή του Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ. την εκπομπή του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής.

-- Στις 8 μ.μ. τη δίωρη μουσική εκπομπή «Time Machine», με τον Σταύρο Τριανταφυλλίδη.


ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μπλόκο στα μέτρα που σαρώνουν εργατικά - λαϊκά δικαιώματα

Στις εξελίξεις που αφορούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στις αντεργατικές - αντιλαϊκές επιπτώσεις τους αναφέρεται ανακοίνωση της Τομεακής Οργάνωσης Χρηματοπιστωτικού της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, με αφορμή τον αγώνα των εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς, τον οποίο χαιρετίζει σημειώνοντας ότι «με την αγωνιστική τους στάση και την καθολική τους συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών, δεν υπέκυψαν στους εκβιασμούς της εργοδοσίας».

«Το σχέδιο για τη θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας και την ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία των τραπεζών», σημειώνει, «είναι αποφασισμένο και περιλαμβάνει, από τη μία, μεγάλες φοροαπαλλαγές στις τράπεζες και, από την άλλη, επέκταση και διεύρυνση των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων των λαϊκών περιουσιών, με ταυτόχρονο χτύπημα στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων στις τράπεζες, με νέες απολύσεις, νέες αποσχίσεις, εθελούσιες, διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στον κλάδο.

Σχέδιο που υπόσχονται ότι θα υλοποιήσουν και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, όποιος και με όποιο σχηματισμό και αν είναι στο τιμόνι της επόμενης κυβέρνησης.

(...) Οι εργαζόμενοι να αξιοποιήσουν την πείρα που έχουν αποκτήσει. Είδαν από πρώτο χέρι ότι μόνο το ΚΚΕ και οι κομμουνιστές μπήκαν μπροστά στην αποκάλυψη των σχεδιασμών της τράπεζας, στην πλατιά ενημέρωσή τους, στην οργάνωση του αγώνα με σχέδιο την κλιμάκωση και όχι την εκτόνωσή του. Οι εξελίξεις στη δουλειά τους να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου.

Οπως προσπέρασαν τους εκβιασμούς της εργοδοσίας και των άλλων δυνάμεων, που επιχείρησαν να εκτονώσουν την αγωνιστική τους δράση και κινητοποίηση, έτσι να προσπεράσουν και τα όποια διλήμματα θέτουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Να ισχυροποιήσουν και να στηρίξουν το ΚΚΕ και τους κομμουνιστές παντού, στους χώρους δουλειάς, στα σωματεία και στην κάλπη των βουλευτικών εκλογών.

(...) Με ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ, πιο μαζικούς και διεκδικητικούς αγώνες μπορούμε να τους εμποδίσουμε. Να βάλουμε φρένο και να μπλοκάρουμε τα μέτρα που έρχονται και θα σαρώσουν τα δικαιώματά μας, τις ίδιες μας τις ζωές. Μπορούμε να διεκδικήσουμε όλα όσα μας ανήκουν, με γνώμονα τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ