ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Γενάρη 2019 - Κυριακή 27 Γενάρη 2019
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σε πρώτο πλάνο οι επόμενοι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και επιθέσεις

Ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντανόν, προπαγανδίζει τις απειλές και τα σχέδια επίθεσης κατά του Ιράν και του Λιβάνου παρουσιάζοντας με «κόκκινο» τον χάρτη των κινήσεων για άνοιγμα του λεγόμενου «τρομοκρατικού μετώπου»...

Copyright 2018 The Associated

Ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντανόν, προπαγανδίζει τις απειλές και τα σχέδια επίθεσης κατά του Ιράν και του Λιβάνου παρουσιάζοντας με «κόκκινο» τον χάρτη των κινήσεων για άνοιγμα του λεγόμενου «τρομοκρατικού μετώπου»...
Οι επόμενοι σχεδιασμοί και κινήσεις ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην εύθραυστη σκακιέρα της Μέσης Ανατολής κάνουν ολοένα και πιο ρευστό το γεωπολιτικό σκηνικό με βασικά, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά τις «ευέλικτες» εναλλαγές σε συμμαχίες και «στρατόπεδα» και την επιτάχυνση αλλαγών στον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου μέσω της αξιοποίησης παλιών και νεότερων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων γύρω από τους αιματοβαμμένους αγωγούς, πηγές και οδούς Ενέργειας όχι μόνο δεν έχουν σταματήσει, αλλά θεριεύουν όσο περνά ο καιρός ακόμη περισσότερο, πολλαπλασιάζοντας τους κινδύνους μεγαλύτερων δεινών για τους λαούς της περιοχής. Με φόντο αυτούς τους ανταγωνισμούς, τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία προχωρούν σε αναδιατάξεις δυνάμεων και αναπροσαρμογές σχεδίων προωθώντας γενικότερο «ανακάτεμα» της τράπουλας.

Οι εξελίξεις το τελευταίο διάστημα σε χώρες της περιοχής, αν μη τι άλλο, επιβεβαιώνουν την κρισιμότητα της τρέχουσας γεωπολιτικής συγκυρίας.

Ανοιχτοί λογαριασμοί σε Ιντλίμπ και Μανμπίτζ

Τα μέτωπα πολέμου στη Συρία, παρά το ευδιάκριτο προβάδισμα των δυνάμεων του συριακού στρατού και των συμμάχων του (Ρωσία, Ιράν, «Χεζμπολάχ»), στα κυριότερα θέατρα συγκρούσεων παραμένουν ανοιχτά. Αυτήν την περίοδο το βάρος φαίνεται να πέφτει στα πεδία συγκρούσεων της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ και του βορειοανατολικού κουρδικού θύλακα Μανμπίτζ. Στο Ιντλίμπ, που προβάλλει ως το τελευταίο προπύργιο τζιχαντιστών και άλλων αντικαθεστωτικών, η Τουρκία έχει αναλάβει (σε συνεννόηση με τη Ρωσία και την ανοχή της συριακής κυβέρνησης) τη δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένης» ζώνης χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Η κατάσταση αποδοκιμάστηκε έντονα στα μέσα της βδομάδας από την εκπρόσωπο Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ως «πολύ ανησυχητική» καθώς οι επιθέσεις εναντίον του συριακού στρατού και αμάχων εντείνονται αντί να καταστέλλονται. Στο Μανμπίτζ, παρά τον περσινό αμερικανο-τουρκικό «οδικό χάρτη» Πομπέο - Τσαβούσογλου, οι Τούρκοι απειλούν να κλιμακώσουν και εκεί τη χερσαία στρατιωτική επέμβαση θεωρώντας τους Κούρδους μαχητές των δυνάμεων YPG «τρομοκράτες». Παρά τις επανειλημμένες αρνητικές αντιδράσεις και προειδοποιήσεις των ΗΠΑ κατά των σχεδίων τουρκικής επίθεσης στους Κούρδους μαχητές του Μανμπίτζ, η Αγκυρα δεν δείχνει να πτοείται. Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, μετέβη μεσοβδόμαδα στο Κρεμλίνο και συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, αποσπώντας από τον τελευταίο μία αναφορά στο «αντιτρομοκρατικό» πρωτόκολλο που είχαν υπογράψει το 1998 στα Αδανα οι κυβερνήσεις Συρίας και Τουρκίας σε βάρος Κούρδων του ΡΚΚ. Η αναφορά Πούτιν σε αυτό το πρωτόκολλο θεωρήθηκε από τον Ερντογάν «πράσινο φως» για πιθανή επέμβαση στο Μανμπίτζ, καθώς μπορεί το πρωτόκολλο να μην τέθηκε ποτέ σε ισχύ, ωστόσο θεωρητικά έδινε τη δυνατότητα στον τουρκικό στρατό για δράση στη συριακή μεθόριο σε περίπτωση που η συριακή πλευρά δεν κατάφερνε να ελέγξει και να σταματήσει τις «εχθρικές κινήσεις τρομοκρατών» προς την Τουρκία. Εκτοτε, βέβαια, οι τότε στενές σχέσεις ανάμεσα σε Δαμασκό και Αγκυρα «πάγωσαν» και από φιλικές μετατράπηκαν σε εχθρικές...

Παράλληλα «φρένο» φαίνεται πως έχει μπει στην έντονη κινητικότητα που είχε αναπτυχθεί πριν από μερικούς μήνες γύρω από τη συγκρότηση της «Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής» που θα αναλάβει την προετοιμασία της λεγόμενης «πολιτικής μετάβασης». Η επιτροπή υποτίθεται πως θα είχε συγκροτηθεί έως το τέλος του περασμένου Δεκέμβρη. Εχει όμως έρθει σε τέλμα κυρίως λόγω των (προσχηματικών) εμποδίων που προβάλλουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους.

Αναδιατάξεις δυνάμεων και σχεδιασμών

Οι σχεδιασμοί της Αγκυρας για κλιμάκωση της επέμβασης στη βόρεια Συρία ενθαρρύνθηκαν και από την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για «αποχώρηση» (επί της ουσίας αναδιάταξη) των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία. Ωστόσο, οι ΗΠΑ έως σήμερα δεν έχουν κάνει κανένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, με φόντο τις συνεχιζόμενες ενδοαστικές κόντρες στο εσωτερικό τους. Τα αμερικανικά σχέδια έχουν προκαλέσει διάφορες αντιδράσεις και τουλάχιστον δύο αιματηρές επιθέσεις αυτοκτονίας τζιχαντιστών κατά Αμερικανών στο Μανμπίτζ. Μπροστά στα σχέδια αναδιάταξης των ΗΠΑ αντιδρά ανοιχτά ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, που ξεκαθάρισε ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Συρία και το Ιράκ.

Από το κάδρο των εξελίξεων δεν θα πρέπει να παραβλέψει τις δύο νέες πυραυλικές επιθέσεις του Ισραήλ στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού (τις περασμένες Κυριακή και Δευτέρα) κατά υποτίθεται ιρανικών αποθηκών πυραύλων μεγάλης ακριβείας. Οι επιθέσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των κυβερνήσεων Συρίας και Ρωσίας, με τον Σύρο πρέσβη στον ΟΗΕ να διαμηνύει ότι εάν δεν συγκρατηθεί το Ισραήλ, τότε ο συριακός στρατός θα απαντήσει σε επόμενη ισραηλινή επίθεση «με το ίδιο νόμισμα»: Εξαπολύοντας επίθεση για αντίποινα στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ.

Η επικείμενη σύνοδος κατά του Ιράν στη Βαρσοβία

Η αντικειμενική όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων δεν περιορίζεται μόνο στην περίπτωση της Συρίας. Εξαπλώνεται ευρύτερα, δεδομένης της (ακόμη πιο επικίνδυνης) επιλογής των ΗΠΑ, του Ισραήλ και των συμμάχων τους να προκαλέσουν πολιτικά, οικονομικά και ενδεχομένως στρατιωτικά, ακόμη πιο πολύ στο μέλλον, το Ιράν, καθώς είναι ο σημαντικότερος γεωπολιτικός αντίπαλός τους στη Μέση Ανατολή.

Οι προκλήσεις και οι απειλές ΗΠΑ και Ισραήλ κατά του Ιράν αντικατοπτρίστηκαν στις αρχές της βδομάδας σε ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζ. Ζαρίφ, να ξεσπά εναντίον του «αντι-ιρανικού τσίρκου» που προσπαθούν, όπως τόνισε, να στήσουν το επόμενο 15ήμερο ΗΠΑ, ΕΕ, Ισραήλ και άλλοι σύμμαχοί τους στη Βαρσοβία. Ο Ζαρίφ αναφερόταν στη «διεθνή σύνοδο» κατά του Ιράν που στήνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε συνεργασία με το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών στις 13 και 14 Φλεβάρη με επίκεντρο την προώθηση ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών σε βάρος του Ιράν, σε συνδυασμό με την ισχυρή οικονομική πίεση που ασκούν ήδη από πέρσι στην Τεχεράνη οι ΗΠΑ μετά τη μονομερή και αυθαίρετη αποχώρησή τους από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Το Ισραήλ απειλεί (ξανά) τον Λίβανο

Σε μία προσπάθεια να «τονωθούν» οι αμερικανικές πιέσεις σε βάρος του Ιράν, το Ισραήλ δραστηριοποιείται έντονα προσπαθώντας να ανοίξει το «βόρειο μέτωπο» σε βάρος της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ». Ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Ρέουβεν Ρίβλιν, μεσοβδόμαδα μετέβη στο Παρίσι και συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, λίγο πριν ο τελευταίος πραγματοποιήσει επίσκεψη στον Λίβανο. Ο Ρίβλιν εξαπέλυσε απροκάλυπτα απειλές επίθεσης κατά του Λιβάνου καλώντας την κυβέρνηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι να «συμμαζέψει» τη «Χεζμπολάχ». Τόνισε πως εάν δεν πάρει μέτρα, τότε ο ισραηλινός στρατός θα χτυπήσει τις «αποθήκες πυραύλων ακριβείας» που φέρεται πως κατασκευάζει η οργάνωση «στην καρδιά της Βηρυτού»...

Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή δείχνουν ότι θα κλιμακωθούν οι ανταγωνισμοί και τα δεινά των λαών, αφού οι ιμπεριαλιστές θα συνεχίσουν να διεκδικούν σφαίρες επιρροής, αγορές και ενεργειακές πηγές.


Δ. ΟΡΦ.


ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Ρευστό σκηνικό και ενόψει νέας ψηφοφορίας...

Θολό παραμένει το πολιτικοοικονομικό σκηνικό στη Βρετανία, καθώς δύο μήνες πριν από την ημερομηνία της 29ης Μάρτη, που έχει καθοριστεί η αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ (Βrexit), όλα τα ενδεχόμενα εξακολουθούν να παραμένουν ανοικτά. Οι τελευταίες πιέσεις και απειλές σημαντικών χρηματοπιστωτικών (π.χ. «Goldman Sachs») και βιομηχανικών μονοπωλίων («Airbus», «Ford», «Dyson» κ.ά.), πως σε περίπτωση αποχώρησης δίχως συμφωνία με την ΕΕ θα μεταφέρουν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας σε άλλες χώρες της ΕΕ, οξύνουν τις ενδοαστικές αντιπαραθέσεις εντός και εκτός βρετανικού Κοινοβουλίου.

Η προτροπή της «ουδέτερης» Βασίλισσας Ελισάβετ Β' την περασμένη Πέμπτη προς πάσα κατεύθυνση, προκειμένου να «βρεθεί κοινό έδαφος» και να μη χαθεί «η μεγαλύτερη εικόνα», είναι χαρακτηριστική.

Η κυβέρνηση των Συντηρητικών της Τερέζα Μέι έχει εμφανή δυσκολία να πείσει την πλειοψηφία των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων να ψηφίσουν, για δεύτερη φορά, όπως αναμένεται, την ερχόμενη Τρίτη, 29 Γενάρη, υπέρ του «εναλλακτικού» σχεδίου. Η αντιπαράθεση εκδηλώνεται και στο εσωτερικό των Εργατικών του σοσιαλδημοκράτη Τζέρεμι Κόρμπιν, που επιμένει στη διεξαγωγή νέων εκλογών, αλλά είναι αντίθετος έως ώρας σε δεύτερο δημοψήφισμα, ενώ δηλώνει υπέρ νέας διαπραγμάτευσης με την ΕΕ, κάτι που φαίνεται η τελευταία να απορρίπτει, φοβούμενη πιθανό φαινόμενο «ντόμινο» με άλλες χώρες.

Ανεξάρτητα από το σύνθετο περιβάλλον των ενδοαστικών παζαριών, για τους όρους συμμετοχής ή μη στην ΕΕ, η επίθεση του κεφαλαίου στα εργατικά - λαϊκά συνεχίζεται κανονικά σε όλα τα επίπεδα.


ΥΕΜΕΝΗ
Ερχονται και Γερμανοί ... παρατηρητές

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΑΝΑΑ.--

Παρατηρητές σε αποστολή του ΟΗΕ στο στρατηγικό λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης προτίθεται να στείλει η Γερμανία, ανακοίνωσε την Πέμπτη στις ΗΠΑ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο. Η απόφαση της Γερμανίας να συμμετάσχει στην αποστολή, που αποφασίστηκε μετά την εκεχειρία της 18ης Δεκέμβρη στην Υεμένη, προωθεί τα συμφέροντα των γερμανικών μονοπωλίων σε μία στρατηγική περιοχή για το διεθνές εμπόριο και τον γεωπολιτικό συσχετισμό, που έχει μπει στο στόχαστρο ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Πριν λίγες βδομάδες έφτασε στην Υεμένη η πρώτη ομάδα παρατηρητών του ΟΗΕ με επικεφαλής τον Ολλανδό στρατηγό ε.α. Πάτρικ Κάμαρτ. Βασικός στόχος της αποστολής θεωρείται η εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στο στρατηγικό λιμάνι Χοντέιντα με φόντο τις αλληλοκατηγορίες Σιιτών αντικαθεστωτικών Χούτι (που στηρίζονται από το Ιράν) και ενόπλων δυνάμεων του Προέδρου της Υεμένης Α. Μ. Χάντι, που έχει στηρίξει τις ξένες ιμπεριαλιστικές επιθέσεις (ΗΠΑ, Σαουδικής Αραβίας κ.ά.) στη χώρα του.

Επίσης, την περασμένη βδομάδα, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποίησε στο Βερολίνο «διεθνή συνδιάσκεψη» για την Υεμένη με τη συμμετοχή αξιωματούχων από τον ΟΗΕ (όπως ο ειδικός απεσταλμένος στην Υεμένη Μάρτιν Γκρίφιθς) και 17 χώρες, αγνοώντας επιδεικτικά την κυβέρνηση του Προέδρου της χώρας, Χάντι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ