ΡΩΜΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--
Η κυβέρνηση των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων «Κίνημα 5 Αστέρων» - «Λέγκα» θα διατηρήσει το σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε τον Οκτώβρη χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, όπως προκύπτει από την επιστολή που έστειλε στην Κομισιόν ο υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία, αργά προχτές το βράδυ.
Ο Τρία αναφέρει ότι παραμένει ο στόχος για το 2,4% στη σχέση ελλείμματος - ΑΕΠ το 2019, χαρακτηρίζοντας πάντως το 2,4% «απαραβίαστο όριο». Την ίδια στιγμή, εκφράζοντας μια διάθεση «προσαρμογής» στις διαρκείς επισημάνσεις των Ευρωπαίων για την ανάγκη διμερούς «συνεργασίας», σημείωσε ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% το 2019, τότε θα ενεργοποιηθεί ένας «μηχανισμός προφύλαξης», που θα δρομολογήσει άμεσες περικοπές σε δαπάνες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί κάθε απόκλιση.
Η Ρώμη επιμένει ότι προκειμένου να στηριχτεί η (ιταλική καπιταλιστική) ανάπτυξη, χρειάζεται «επεκτατικός προϋπολογισμός». Ο Τρία ανέφερε και ότι χρειάζεται «εφαρμογή ευελιξίας για γεγονότα εξαιρετικού χαρακτήρα» (προσπαθώντας να αξιοποιήσει συνέπειες από βροχοπτώσεις κ.τ.λ.) και μιλά για «απροσδόκητα γεγονότα» που ανάγκασαν τη χώρα να ξεκινήσει «ένα εξαιρετικού χαρακτήρα πρόγραμμα επεμβάσεων».
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Αντρους Ανσιπ δήλωσε ότι «όταν είσαι στην οικογένεια της Ευρωζώνης, πρέπει να σέβεσαι τους κανόνες που μόνοι μας φτιάξαμε... Στην Ιταλία υπάρχει μια έξυπνη κυβέρνηση και ελπίζω ότι θα μπορέσει να βρει καλές λύσεις για την ΕΕ και τον ιταλικό λαό».
Ο επίτροπος Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί επανέλαβε την έκκλησή του για διάλογο και την ελπίδα τα δύο μέρη να καταλήξουν σε έναν «συμβιβασμό».
Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χάρτβιγκ Λέγκερ δήλωσε ότι η Βιέννη είναι έτοιμη για την ενεργοποίηση της διαδικασίας κυρώσεων (σε βάρος της Ρώμης) και υποστήριξε ότι το ζήτημα δεν είναι «ιταλικό, αλλά συνολικά ευρωπαϊκό».
Ο Ολλανδός ομόλογός του Βόπκε Χούκστρα χαρακτήρισε το ιταλικό σχέδιο προϋπολογισμού «παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».
Ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ εκτίμησε ότι «είναι μόνο ζήτημα χρόνου μέχρις ότου η ιταλική κυβέρνηση να υποχωρήσει στο θέμα του χρέους». Πρόκειται για ζήτημα που αφορά «την κοινή μας μοίρα στην Ευρώπη», είπε και κατέληξε ότι «οι πραγματικότητες, τα γεγονότα θα φτάσουν πολύ γρήγορα και στη Ρώμη» και ότι η ιταλική κυβέρνηση «δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει».
Copyright 2018 The Associated |
Από τη συνάντηση των 10 Ασιατών ηγετών |
Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες της 33ης Συνόδου Κορυφής της ASEAN (Ενωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας) και άλλων σχετικών συναντήσεων, που ξεκίνησαν την Κυριακή στη Σιγκαπούρη, η οποία ετοιμάζεται να παραδώσει την προεδρία της ένωσης στην Ταϊλάνδη. Με σύνθημα «ASEAN: αξιόπιστη και καινοτόμα», η σιγκαπουριανή προεδρία εστίασε στις προοπτικές που διαθέτει η Νοτιοανατολική Ασία για την προσέλκυση ακόμα περισσότερων μονοπωλιακών επενδύσεων, σε μια περίοδο που όλη η περιφέρεια βρίσκεται στο επίκεντρο κρίσιμων γεωπολιτικών σχεδιασμών. Είναι ενδεικτικές οι πυκνές εξελίξεις γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο (στα βορειότερα), αλλά και η όξυνση των στρατιωτικών και διπλωματικών διεργασιών στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου ΗΠΑ και Κίνα θέλουν να διευρύνουν το ρόλο τους, χωρίς να μένουν θεατές άλλα ισχυρά κέντρα όπως η Ρωσία και η ΕΕ.
Στις εργασίες καταγράφηκαν και οι αντιθέσεις που επιδρούν σε επιλογές της Ενωσης, με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης, Λι Σιέν Λουνγκ, να αναρωτιέται (καθόλου τυχαία) πώς «η ASEAN μπορεί να παραμείνει ενωμένη, αποτελεσματική και αξιόπιστη» για τους «εταίρους μας». Θυμίζουμε ότι η ASEAN αποτελείται από Βιετνάμ, Ινδονησία, Καμπότζη, Λάος, Μαλαισία, Μπρουνέι, Μιανμάρ, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη και Φιλιππίνες, χώρες που παζαρεύουν σε πολλά επίπεδα με Κίνα, ΗΠΑ κ.τ.λ., ενώ τα τελευταία χρόνια επαναξιολογούνται διάφορες συνεργασίες. Για παράδειγμα, οι Φιλιππίνες επιδιώκουν πλέον συνεργασία και με την Κίνα, παρά (και) τις διμερείς εδαφικές διαφορές που παραμένουν, ενώ παλιότερα «έγερναν» περισσότερο μονόπλευρα προς τις ΗΠΑ. Από την άλλη μεριά, είναι αξιοσημείωτη η προσέγγιση του Βιετνάμ με τις ΗΠΑ, αλλά σε μικρότερο βαθμό και με τη Ρωσία, χωρίς να έχουν διαρραγεί οι σχέσεις με την Κίνα, που ωστόσο «δοκιμάζονται» από σημαντικές διαφορές (βλέπε Νότια Κινεζική Θάλασσα).
Από τη μεριά της βέβαια η Κίνα, ως η κοντινότερη ισχυρή δύναμη στη Ν/Α Ασία, ξεκαθάρισε πως ιεραρχεί την αναβάθμιση των σχέσεών της με την Ενωση. Ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, στη συνάντηση ASEAN - Κίνας, αναφέρθηκε «στην κρίσιμη καμπή» στην οποία βρίσκεται σήμερα η «διεθνής τάξη πραγμάτων» και την «πίεση» που δέχεται «το υπάρχον ελεύθερο, ανοιχτό και βασισμένο σε κανόνες σύστημα πολυμέρειας που πυροδότησε (και) την ανάπτυξη και σταθερότητα της ASEAN», επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα του θα διαμορφώσει νέα κίνητρα για τη στήριξη των ρυθμών ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας που δέχονται πίεση και τονίζοντας ότι «θέλουμε να δώσουμε ενέργεια στην αγορά, να κάνουμε κατάλληλες προσαρμογές».
Να σημειωθεί πάντως ότι ακόμα συνεχίζονται οι συνομιλίες για την οριστική υπογραφή της Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP), της εμπορικής - οικονομικής συμφωνίας στην οποία πρωτοστατεί εδώ και χρόνια η Κίνα. Η RCEP αφορά τα μέλη της ASEAN και τις Αυστραλία, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Νέα Ζηλανδία. Ορισμένοι περίμεναν ότι η RCEP μπορεί να «έκλεινε» στις συναντήσεις της Σιγκαπούρης, αλλά όπως φαίνεται υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί.
Στη Σιγκαπούρη βρέθηκε μεταξύ άλλων και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, που συμμετείχε στη συνάντηση των χωρών της Ανατολικής Ασίας. Ακόμα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, που πήρε μέρος στη συνάντηση ASEAN+USA, αφού η 10μελής διακρατική ένωση είχε συναντήσεις με τους ηγέτες διαφόρων άλλων δυνάμεων.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Η αμερικανική διακομματική συμβουλευτική επιτροπή του Κογκρέσου «Επιτροπή Επιθεώρησης Οικονομικών και Ασφάλειας ΗΠΑ - Κίνας» υποστηρίζει στην τελευταία έκθεσή της ότι οι εισαγωγές κινεζικών βιομηχανικών και οικιακών συσκευών που συνδέονται με το ίντερνετ (γνωστές ως «IoT», Internet of Things) «μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο κρίσιμες υποδομές για την ασφάλεια στις ΗΠΑ εάν δεν ληφθούν "ασφαλιστικές δικλίδες"» μέσω κακόβουλων επιθέσεων.
Μπροστά στον γνωστό στόχο της Κίνας να κυριαρχήσει στη διεθνή βιομηχανική παραγωγή έως το 2025, η διακομματική επιτροπή του Κογκρέσου εκτιμά πως στο μέλλον προβλέπεται να αυξηθούν «και άλλο οι κίνδυνοι» από το ενδεχόμενο «σινικής εξάρτησης» του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ από εισαγόμενες κινεζικές συσκευές υψηλής τεχνολογίας. Προειδοποιεί ότι μεσοπρόθεσμα θα πολλαπλασιαστούν οι πιθανότητες και ο αντίκτυπος κυβερνο-επιθέσεων, μεταξύ άλλων και μέσω των ταχύτατων ασύρματων δικτύων σύνδεσης με ίντερνετ 5G, που αναμένεται να εξελιχθεί σε μία από τις κινητήριες δυνάμεις της λεγόμενης «Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης», καθώς από αυτήν την τεχνολογία θα εξαρτώνται σύντομα αυτοκίνητα αυτόνομης οδήγησης, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη διαφόρων χρήσεων, αυτόνομα ρομποτικά συστήματα, «έξυπνες» πόλεις κ.λπ.
Η έκθεση της επιτροπής έρχεται να επισφραγίσει μέτρα που έχει ήδη πάρει η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, προκειμένου να περιορίσει τον ανταγωνισμό από κινεζικά μονοπώλια υψηλής τεχνολογίας. Τον Ιούνη, περιόρισε την εξάρτηση αμερικανικών δημόσιων εταιρειών από προϊόντα κινεζικών τεχνολογικών εταιρειών «Huawei» και ZTE και το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ σταμάτησε την αγορά όλων των μη στρατιωτικών τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών μέχρι να θεσπιστεί μία στρατηγική εκτίμησης ρίσκου κυβερνο-ασφάλειας. Το 2017, οι αμερικανικές τελωνειακές αρχές κατηγόρησαν την κινεζική εταιρεία τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών DJI, που έχει κυριαρχήσει στις αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά, πως απέκτησε πρόσβαση σε «κρίσιμες υποδομές» των αμερικανικών αρχών επιβολής του νόμου.
Οπως μετέδωσε το τσεχικό πρακτορείο ειδήσεων CTK, επικαλούμενο τον πρωθυπουργό της χώρας, Αντρέι Μπάμπις, η Τσεχική Δημοκρατία δεν θα ενταχθεί στο σύμφωνο του ΟΗΕ που έχει ως στόχο την κανονιστική ρύθμιση της μεταχείρισης των μεταναστών σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η τσεχική κυβέρνηση είχε επισημάνει την αντίθεσή της στο σύμφωνο νωρίτερα αυτόν τον μήνα εντασσόμενη στις τάξεις των αυξανόμενων χωρών της ΕΕ που αντιτίθενται στο «Παγκόσμιο Σύμφωνο για Ασφαλή, Ομαλή και Νόμιμη Μετανάστευση».
Το παγκόσμιο σύμφωνο για τη μετανάστευση εγκρίθηκε τον Ιούλη από τις 193 χώρες - μέλη, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες αποχώρησαν πέρυσι. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Αυστρίας έχουν έκτοτε δηλώσει πως δεν θα υπογράψουν το τελικό έγγραφο στην τελετή που θα γίνει το Δεκέμβρη στο Μαρόκο. Επίσης, η Πολωνία και η Βουλγαρία έχουν επισημάνει πως μπορεί κι αυτές να μην υπογράψουν.
ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--
Συνεχίζονται η διαδικασία και το παζάρι σχηματισμού κυβέρνησης στη Σουηδία, πάνω από δυο μήνες μετά τις εθνικές εκλογές της 9ης Σεπτέμβρη, κατά τις οποίες δεν αναδείχθηκε κυβερνητική πλειοψηφία. Το Κοινοβούλιο της Σουηδίας απέρριψε χτες την υποψηφιότητα του ηγέτη του «συντηρητικού» κόμματος των Μετριοπαθών, Ουλφ Κρίστερσον, για τη θέση του πρωθυπουργού, με 195 ψήφους κατά, έναντι 154 υπέρ. Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Σουηδίας που ένας υποψήφιος, που προτείνεται από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, απορρίπτεται από τους βουλευτές της σουηδικής Βουλής. Ετσι, ο Κρίστερσον απέτυχε να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας με τους Χριστιανοδημοκράτες.
Κι ενώ τον αρχηγό των Μετριοπαθών στήριξε το εθνικιστικό - ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Σουηδοί Δημοκράτες», δεν στηρίχτηκε από τους «παραδοσιακούς του συμμάχους», τους Φιλελεύθερους και το Κεντρώο Κόμμα, ούτε από τους Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινους και Αριστερό Κόμμα, όπως αναμενόταν.
Τα δύο κόμματα - «σύμμαχοι» των Μετριοπαθών αιτιολόγησαν την καταψήφιση του Ουλφ Κρίστερσον με το σκεπτικό ότι μια τέτοια κυβέρνηση θα εξαρτιόταν από τους «Σουηδούς Δημοκράτες» για να έχει πλειοψηφία, καθώς αυτοί αναδείχθηκαν σε τρίτη δύναμη με 17,6% των ψήφων.
«Η σημερινή ψηφοφορία δεν ήταν για να εμποδίσουμε τον Ουλφ Κρίστερσον να γίνει πρωθυπουργός, αλλά για να εμποδίσουμε τους Δημοκράτες της Σουηδίας να αποκτήσουν επιρροή», δήλωσε η επικεφαλής του Κέντρου, Ανι Λεφ.
Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου έχει περιθώριο να προτείνει σε άλλους τρεις επικεφαλής να αναλάβουν πρωτοβουλία σχηματισμού κυβέρνησης, προτού προκηρυχθούν νέες εκλογές.