Eurokinissi |
Οπως έγινε γνωστό από αρμόδιες αστυνομικές πηγές, ο μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε κατσαρόλα, μέσα στην μπαγκαζιέρα δίκυκλου, έξω από την πολυκατοικία της οδού Αδραμυτίου. Οι πυροτεχνουργοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) κατάφεραν να την εξουδετερώσουν, χωρίς ελεγχόμενη έκρηξη. Πιθανολογείται ότι η βόμβα δεν εξερράγη από κάποιο λάθος στη συνδεσμολογία, αλλά και αυτό θα διευκρινιστεί από την εργαστηριακή έρευνα.
Για τύχη που βοήθησε να μην εκραγεί ο μηχανισμός και να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι έκανε λόγο ο αντεισαγγελέας Εφετών Ισ. Ντογιάκος σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους. «Δεν έχω δεχτεί απειλές και αυτήν την περίοδο δεν χειρίζομαι στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κάποια σοβαρή υπόθεση, στην οποία να πηγαίνει το μυαλό μου ότι έγινε η αιτία για να στοχοποιηθώ», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα ειδοποιήθηκε από την Αστυνομία για το συμβάν. Από το περιβάλλον του, πάντως, «δείχνουν» το πρόσφατο παρελθόν ως αιτία στοχοποίησής του. Οπως λένε, «ο κ. Ντογιάκος εδώ και τρία χρόνια στοχοποιείται λόγω της μακροχρόνιας αρνητικής αναφοράς στο όνομά του». Με τον Ισ. Ντογιάκο επικοινώνησε τηλεφωνικά ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του.
Θυμίζουμε ότι ο Ισ. Ντογιάκος ως προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών έχει χειριστεί πολύ σημαντικές υποθέσεις, όπως της Χρυσής Αυγής, της «Siemens» και του Ανδ. Βγενόπουλου. Είχε ζητήσει από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο την παραπομπή σε δίκη 68 ατόμων, μεταξύ των οποίων και των 18 ναζιστών βουλευτών για να ερευνηθεί η εγκληματική δράση τους. Η Χρυσή Αυγή είχε κάνει λόγο για εισαγγελέα «ειδικών αποστολών», ενώ στη συνομιλία του πρώην γγ της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκου με τον βουλευτή Ηλ. Κασιδιάρη ο εισαγγελέας αποκαλείται «υποχείριο του Σαμαρά». Επίσης, ο δικαστικός ήταν ανάμεσα στους τρεις εισαγγελείς σε βάρος των οποίων ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για λάθη και παραλείψεις που οδήγησαν στο «ναυάγιο» της δίκης της «Siemens».
Θυμίζουμε ακόμα ότι με αφορμή την υπόθεση των στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων ο εφοπλιστής Β. Μαρινάκης ανέφερε («ΒΗΜΑ» 6/9/2016) σχετικά με τον εισαγγελέα Σ. Δασκαλόπουλο ότι «πάντα ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία και υπάκουε τυφλά στις εντολές του Ισ. Ντογιάκου, ο οποίος εκτελούσε συμβόλαιο σε βάρος μου».
«Δικαστές και εισαγγελείς εργάζονται ανεπηρέαστοι και δεν τρομοκρατούνται», ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, καταδικάζοντας «κάθε τρομοκρατική ενέργεια που στρέφεται κατά κρατικών λειτουργών, οι οποίοι επιτελούν το συνταγματικό τους καθήκον». Ακόμα, η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδας καταδικάζει κάθε τρομοκρατική ενέργεια κατά δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και καλεί την Πολιτεία να λάβει τα αναγκαία μέτρα για τη διατήρηση και ενίσχυση των μέτρων φύλαξης και προστασίας των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών.
Με ανακοίνωσή της, η ΝΔ καλεί την κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει ότι η ανοχή στη βία και την ανομία έχει οδηγήσει την κατάσταση της χώρας στο απροχώρητο. Το Κίνημα Αλλαγής τονίζει ότι η δικαιοσύνη στη χώρα μας δεν μπορεί να δρα υπό καθεστώς πιέσεων οποιουδήποτε χαρακτήρα, να διερευνηθεί πολύ γρήγορα. Το Ποτάμι κάνει λόγο για κάθε λογής ακραίους που τελούν υπό καθεστώς ιδιότυπης ασυλίας με κυβερνητική ανοχή.
Η αρμόδια επίτροπος Κ. Κρέτσου στην ομιλία της κρύφτηκε πίσω από τις ισχύουσες διατάξεις του κανονισμού του Ταμείου Αλληλεγγύης - που ΕΕ και κυβερνήσεις έχουν υιοθετήσει κατ' επιταγή των επιχειρηματικών ομίλων και με μόνο κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος - για να δικαιολογήσει τον προκλητικό αποκλεισμό ανάμεσα σε άλλα των οικογενειών θυμάτων από τις αποζημιώσεις. Ανέφερε δε αόριστα ότι θα μπορούσε αυτό το ζήτημα να εξεταστεί στο μέλλον.
Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος στην ομιλία του ανέφερε συγκεκριμένα τα παρακάτω: «Ενα χρόνο μετά τη Μάνδρα, 160 περιοχές είναι σε κίνδυνο για νέα πλημμύρα, ενώ στο Μάτι όσο και αλλού οι κάτοικοι είναι ανοχύρωτοι μετά τις πυρκαγιές. Σε Ερώτησή μας η Κομισιόν καλύπτει πλήρως έρευνα που η ίδια χρηματοδότησε και κατέληγε στο προκλητικό συμπέρασμα ότι εάν και άδικο, είναι "οικονομικά αποδοτικότερο" να προστατευθούν οι εύπορες οικογένειες ή εργοστάσια από το να προστατευθούν οι φτωχοί, αφού η δικαιοσύνη - λέει - δεν περιλαμβάνεται στην ανάλυση "κόστους - οφέλους". Βεβαίως, γιατί τα αντιπλημμυρικά δεν έχουν διόδια, εισιτήρια, πελάτες "με το κεφάλι" ή πωλήσεις "με το κομμάτι", γι' αυτό και δεν προτιμώνται και δεν ιεραρχούνται.
Την ίδια στιγμή, καμία αποζημίωση δεν προβλέπεται από το Ταμείο Αλληλεγγύης για τους ίδιους τους πληγέντες με τα γνωστά άπιαστα όριά του. Η Κομισιόν και με ευθύνη της κυβέρνησης δεν προβλέπει καμία αποζημίωση ούτε για τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες σε Στερεά, Εύβοια και Πελοπόννησο. Αυτό απάντησε σε Ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ.
Ο λαός να εναντιωθεί στο κριτήριο του καπιταλιστικού κέρδους και με την πάλη του να απαιτήσει άμεσες 100% αποζημιώσεις για τους πληγέντες, ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης και πρόληψης».
...την ίδια στιγμή που η κατασκευή υποδομών για την προστασία του λαού γίνεται με κριτήριο το «κόστος - όφελος» και όχι τις λαϊκές ανάγκες
Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα «Κλιματική Αλλαγή & Ακραία Φαινόμενα: ένας ανατροφοδοτούμενος κύκλος». Με αφορμή λοιπόν τις μεγάλες καταστροφές από τα φυσικά φαινόμενα, η κυβέρνηση και άλλοι φορείς επιδιώκουν να στρέψουν τα φώτα της δημοσιότητας μακριά από την ουσία, που είναι η έλλειψη υποδομών για την προστασία του λαού, και να δικαιολογήσουν έτσι τα όσα συμβαίνουν και κοστίζουν σε ανθρώπινες υποδομές και σπίτια λαϊκών οικογενειών.
Στην εκδήλωση, ο Ε. Λέκκας, καθηγητής Σεισμολογίας, αναφερόμενος στις πυρκαγιές της Ηλείας το 2007, είπε πως μετά από αυτές οι πλημμύρες στον νομό αυτό αυξήθηκαν κατά τρεις φορές και οι κατολισθήσεις έξι φορές. Αναφερόμενος δε στις πυρκαγιές στην Αττική, είπε πως σε κάποιες περιοχές της, πέντε φορές οι ίδιες φωτιές κατακαίουν τις προηγούμενες εκτάσεις που έχουν ήδη καταστραφεί. Επίσης, πολλά έργα με κορμοδέματα δεν έχουν χωροθετηθεί κατάλληλα, ενώ γίνονται πολλές φορές άστοχες παρεμβάσεις. Οσον αφορά τη Μάνδρα, ανέφερε ότι εάν γινόταν ένας σεισμός της τάξης των 6 Ρίχτερ θα «έφευγε» όλη η πόλη, αφού υπάρχουν τμήματά της κοντά σε κοίτες ρεμάτων όπου τα εδάφη είναι χαλαρά. Πρόσθεσε δε ότι μεγάλο τμήμα της πόλης είναι χτισμένο σε κοίτες δύο ρεμάτων.
Τα θεσμικά μέτρα που προτάθηκαν είναι τα εξής: Η συνταγματική αναθεώρηση για τη μη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, η θεσμοθέτηση νέου πλαισίου πολιτικής προστασίας, η θέσπιση αντιπλημμυρικού και αντιπυρικού κτιριοδομικού κανονισμού στα πρότυπα του ελληνικού αντισεισμικού κανονισμού, η θεσμοθέτηση εθνικής επιστημονικής επιτροπής εκτίμησης και διαχείρισης φυσικών καταστροφών, η θεσμοθέτηση επιτροπών εκτίμησης πλημμυρικού κινδύνου και κινδύνου πυρκαγιών, στα πρότυπα της επιτροπής εκτίμησης σεισμικότητας.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι πριν από μερικές μέρες το Πανεπιστήμιο Αθηνών παρουσίασε μελέτη που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «πρέπει να επανασχεδιαστούν τα πάντα, και τα έργα. Εργα που σχεδιάστηκαν πριν 20 χρόνια, τώρα δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Πρέπει να κάνουμε μεγαλύτερα έργα», τα οποία όμως «έχουν μεγαλύτερο κόστος».
Σύμφωνα με τους μελετητές, μπροστά στις καινούργιες συνθήκες το ερώτημα που μπαίνει είναι «τι ποσοστό διακινδύνευσης αποδεχόμαστε να έχουμε; Μεγάλο ή μικρό;». Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στην ημερίδα, «αν πάμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις, τα κόστη θα είναι τεράστια. Εαν αφήσουμε λίγο λάσκα τις επιπτώσεις και πάμε σε μικρότερες αντιστάσεις, τότε το κόστος είναι μικρό. Αλλά οι επιπτώσεις είναι μεγάλες. Συνεπώς, θα πρέπει να έχουμε ένα επίπεδο αποδεκτής διακινδύνευσης, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καθορίσουμε και τα άλλα δύο συστήματα. Επειδή αυτές οι μεταβλητές με τον καιρό μεταβάλλονται, θα πρέπει από καιρό σε καιρό να μεταβάλλουμε και τους υπολογισμούς του κινδύνου, της τρωτότητας και της διακινδύνευσης που θα πρέπει να δεχτούμε».
Κατά συνέπεια, η μελέτη που εκπόνησε το ΕΚΠΑ επιχειρεί να προσδιορίσει «τον κίνδυνο, την τρωτότητα και τη διακινδύνευση» σε ό,τι αφορά την αντιπλημμυρική προστασία, επικεντρώνοντας και στον παράγοντα «κόστος» σε ό,τι αφορά τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό.
Ενδεικτικό είναι, τέλος, το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει: «Αποδεχόμενοι τους κινδύνους μέσα στον αστικό ιστό της Αττικής, εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να αναπτύξουμε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, που με ένα καλά δομημένο επιχειρησιακό σχέδιο θα μπορέσουμε να ειδοποιήσουμε τον πληθυσμό έτσι ώστε να μειώσουμε τις επιπτώσεις τουλάχιστον σε ανθρώπους»...
Στην ουσία, όλα οδηγούν στο ότι θα διαιωνιστεί το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης ολοκληρωμένων υποδομών που έχει ανάγκη ο λαός και απλά θα αναπτυχθούν συστήματα ...προειδοποίησης για να απομακρύνεται ο πληθυσμός ενόψει των φυσικών φαινομένων.
Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στον Ισίδωρο Ντογιάκο, στην οποία αναφέρει:
«Το ΚΚΕ καταδικάζει την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης σε βάρος του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου. Αυτές οι ενέργειες το μόνο που κάνουν είναι να καλλιεργούν κλίμα φόβου και τρομοκρατίας, όχι μόνο σε δικαστές αλλά συνολικά στον ελληνικό λαό, και να ενισχύουν δυνάμεις που στο όνομα αυτών των φαινομένων ζητούν ένταση της κρατικής καταστολής και αστυνομοκρατίας».