Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΜΑΝΔΡΑ
Εντείνεται η φιλολογία περί «κλιματικής αλλαγής»...

...την ίδια στιγμή που η κατασκευή υποδομών για την προστασία του λαού γίνεται με κριτήριο το «κόστος - όφελος» και όχι τις λαϊκές ανάγκες

Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χτες με αφορμή το κλείσιμο ενός χρόνου - 15 Νοέμβρη - από τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής με τους 24 νεκρούς, ως αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έχει ως κριτήριο για την κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας αυτό του «κόστους - οφέλους».

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα «Κλιματική Αλλαγή & Ακραία Φαινόμενα: ένας ανατροφοδοτούμενος κύκλος». Με αφορμή λοιπόν τις μεγάλες καταστροφές από τα φυσικά φαινόμενα, η κυβέρνηση και άλλοι φορείς επιδιώκουν να στρέψουν τα φώτα της δημοσιότητας μακριά από την ουσία, που είναι η έλλειψη υποδομών για την προστασία του λαού, και να δικαιολογήσουν έτσι τα όσα συμβαίνουν και κοστίζουν σε ανθρώπινες υποδομές και σπίτια λαϊκών οικογενειών.

Στην εκδήλωση, ο Ε. Λέκκας, καθηγητής Σεισμολογίας, αναφερόμενος στις πυρκαγιές της Ηλείας το 2007, είπε πως μετά από αυτές οι πλημμύρες στον νομό αυτό αυξήθηκαν κατά τρεις φορές και οι κατολισθήσεις έξι φορές. Αναφερόμενος δε στις πυρκαγιές στην Αττική, είπε πως σε κάποιες περιοχές της, πέντε φορές οι ίδιες φωτιές κατακαίουν τις προηγούμενες εκτάσεις που έχουν ήδη καταστραφεί. Επίσης, πολλά έργα με κορμοδέματα δεν έχουν χωροθετηθεί κατάλληλα, ενώ γίνονται πολλές φορές άστοχες παρεμβάσεις. Οσον αφορά τη Μάνδρα, ανέφερε ότι εάν γινόταν ένας σεισμός της τάξης των 6 Ρίχτερ θα «έφευγε» όλη η πόλη, αφού υπάρχουν τμήματά της κοντά σε κοίτες ρεμάτων όπου τα εδάφη είναι χαλαρά. Πρόσθεσε δε ότι μεγάλο τμήμα της πόλης είναι χτισμένο σε κοίτες δύο ρεμάτων.

Τα θεσμικά μέτρα που προτάθηκαν είναι τα εξής: Η συνταγματική αναθεώρηση για τη μη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, η θεσμοθέτηση νέου πλαισίου πολιτικής προστασίας, η θέσπιση αντιπλημμυρικού και αντιπυρικού κτιριοδομικού κανονισμού στα πρότυπα του ελληνικού αντισεισμικού κανονισμού, η θεσμοθέτηση εθνικής επιστημονικής επιτροπής εκτίμησης και διαχείρισης φυσικών καταστροφών, η θεσμοθέτηση επιτροπών εκτίμησης πλημμυρικού κινδύνου και κινδύνου πυρκαγιών, στα πρότυπα της επιτροπής εκτίμησης σεισμικότητας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι πριν από μερικές μέρες το Πανεπιστήμιο Αθηνών παρουσίασε μελέτη που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «πρέπει να επανασχεδιαστούν τα πάντα, και τα έργα. Εργα που σχεδιάστηκαν πριν 20 χρόνια, τώρα δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Πρέπει να κάνουμε μεγαλύτερα έργα», τα οποία όμως «έχουν μεγαλύτερο κόστος».

Σύμφωνα με τους μελετητές, μπροστά στις καινούργιες συνθήκες το ερώτημα που μπαίνει είναι «τι ποσοστό διακινδύνευσης αποδεχόμαστε να έχουμε; Μεγάλο ή μικρό;». Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στην ημερίδα, «αν πάμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις, τα κόστη θα είναι τεράστια. Εαν αφήσουμε λίγο λάσκα τις επιπτώσεις και πάμε σε μικρότερες αντιστάσεις, τότε το κόστος είναι μικρό. Αλλά οι επιπτώσεις είναι μεγάλες. Συνεπώς, θα πρέπει να έχουμε ένα επίπεδο αποδεκτής διακινδύνευσης, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καθορίσουμε και τα άλλα δύο συστήματα. Επειδή αυτές οι μεταβλητές με τον καιρό μεταβάλλονται, θα πρέπει από καιρό σε καιρό να μεταβάλλουμε και τους υπολογισμούς του κινδύνου, της τρωτότητας και της διακινδύνευσης που θα πρέπει να δεχτούμε».

Κατά συνέπεια, η μελέτη που εκπόνησε το ΕΚΠΑ επιχειρεί να προσδιορίσει «τον κίνδυνο, την τρωτότητα και τη διακινδύνευση» σε ό,τι αφορά την αντιπλημμυρική προστασία, επικεντρώνοντας και στον παράγοντα «κόστος» σε ό,τι αφορά τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό.

Ενδεικτικό είναι, τέλος, το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει: «Αποδεχόμενοι τους κινδύνους μέσα στον αστικό ιστό της Αττικής, εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να αναπτύξουμε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, που με ένα καλά δομημένο επιχειρησιακό σχέδιο θα μπορέσουμε να ειδοποιήσουμε τον πληθυσμό έτσι ώστε να μειώσουμε τις επιπτώσεις τουλάχιστον σε ανθρώπους»...

Στην ουσία, όλα οδηγούν στο ότι θα διαιωνιστεί το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης ολοκληρωμένων υποδομών που έχει ανάγκη ο λαός και απλά θα αναπτυχθούν συστήματα ...προειδοποίησης για να απομακρύνεται ο πληθυσμός ενόψει των φυσικών φαινομένων.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org