Μπροστά από το Ράιχσταγκ |
Η επίσκεψη όμως που χαράχτηκε στη μνήμη όλων ήταν στο επιβλητικό σοβιετικό μνημείο στο Τρεπτόουερ Παρκ, αφιερωμένο στον Κόκκινο Στρατό και τη συντριβή των φασιστικών ορδών από τις δυνάμεις του, όπου ο Δ. Κουτσούμπας κατέθεσε στεφάνι.
Εφτά χιλιάδες Σοβιετικοί στρατιώτες είναι θαμμένοι στο χώρο, που εκτείνεται σε μια τεράστια έκταση. Από την είσοδο του πάρκου, την πέτρινη πύλη με χαραγμένα τα σφυροδρέπανα, έως το μνημείο της μάνας και τα αγάλματα των δύο στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού, ενός ηλικιωμένου και ενός νέου, να κλίνουν ευλαβικά το γόνυ στους νεκρούς του αγώνα, και από τον μακρύ πλατύ διάδρομο με τις σαρκοφάγους, έως το λόφο όπου δεσπόζει το άγαλμα του στρατιώτη του Κόκκινου Στρατού που κρατάει στα χέρια του ένα παιδί και με το ξίφος του συντρίβει τη σβάστικα, η Ιστορία που γράφτηκε με το αίμα των εκατομμυρίων Σοβιετικών και των λαών που συνέτριψαν το ναζισμό, είναι εδώ.
Στο Σοβιετικό μνημείο των απελευθερωτών |
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο και αμέσως μετά έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Εδώ από το Βερολίνο, σήμερα, τιμάμε τους ηρωικούς νεκρούς του αγώνα. Της ελληνικής εργατικής τάξης, της γερμανικής εργατικής τάξης, του επαναστατικού κινήματος, του διεθνούς κινήματος, που πρόσφεραν πολλά στην ανθρωπότητα, στις χώρες τους, για να μπορέσουν οι νέες γενιές να ζήσουν καλύτερα. Τα οράματα, τα ιδανικά, για τα οποία έπεσαν όλοι αυτοί οι κομμουνιστές, οι αγωνιστές, είναι ζωντανά, είναι επίκαιρα, και μας καλούν στον αγώνα, ώστε να τα κάνουμε πράξη».
Στη συνέχεια, όλοι μαζί μετέβησαν στο χώρο της πρώην Ανώτατης Σχολής Οικονομίας της ΓΛΔ, όπου φοιτούσαν όσοι θα είχαν στη συνέχεια την ευθύνη για το σχεδιασμό της οικονομίας. Ετσι ήταν και το πρώτο όνομα της σχολής: «Σχολή Σχεδιασμένης Οικονομίας», η οποία λειτούργησε έως το 1990, οπότε και στο επίσημο πρακτικό της διάλυσής της γράφτηκε ότι δεν ταιριάζει πια στο κυρίαρχο οικονομικό σύστημα και δεν έχει λόγο λειτουργίας. Η σχολή έκλεισε και το προσωπικό της, πάνω από 70 καθηγητές, απολύθηκε. Μερικά χρόνια αργότερα άνοιξε ξανά, ως σχολή οικονομικών επιστημών.
Στο μνημείο των ηγετών του γερμανικού και παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος |
Στο μνημείο του Ν. Μπελογιάννη |
Στο Τρεπτόουερ Παρκ |
Ο χώρος δεν έχει αλλάξει καθόλου, όπως επιβεβαιώνουν οι φωτογραφίες που βρέθηκαν και εκτέθηκαν με την αφορμή της εκδήλωσης.
Στο ισόγειο άλλωστε, σε χώρους γύρω απ' την αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο και το Σάββατο η εκδήλωση, φιλοξενήθηκαν σπάνια αρχειακά υλικά και ντοκουμέντα, ταμπλό με φωτογραφίες και σκίτσα που αποτύπωσαν με μεγάλη σαφήνεια τον έναν αιώνα δράσης του Κόμματος.
Η έκθεση αρχειακού υλικού, που επιμελήθηκε η ΚΟ Κεντρικής Ευρώπης του ΚΚΕ, χωριζόταν σε δύο τμήματα, ένα για τη ΓΛΔ και ένα για την ΟΔΓ, αποτυπώνοντας τους δύο κόσμους σε διαρκή αντιπαράθεση. Η φιλοξενία παιδιών που στην Ελλάδα βρίσκονταν σε άμεσο σοβαρό κίνδυνο, παιδιών τραυματισμένων στο σώμα και την ψυχή τους, η υποδοχή που τους επεφύλαξαν οι αρχές της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας, η φροντίδα που τους έδωσαν, η παροχή των καλύτερων κτιρίων για τη διαμονή τους, η δυνατότητα για μόρφωση, ακόμα και η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, καθώς πολλά απ' αυτά προέρχονταν από οικογένειες που μιλούσαν Σλαβικά ή Πομάκικα, σε αντίστιξη με την «υποδοχή» Ελλήνων μεταναστών εργατών στην ΟΔΓ, όπου στοιβάζονταν σαν ζώα σε ανήλιαγα υπόγεια για να μεταφερθούν μετά από μέρες σε άλλες πόλεις και σε φάμπρικες, όπου δούλευαν ασταμάτητα.
Η ευγνωμοσύνη, απ' τη μια, των πολιτικών προσφύγων και των παιδιών τους εκφραζόταν με κάθε ευκαιρία, με τη συμμετοχή τους στις προσπάθειες ανοικοδόμησης της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας, σε εκδηλώσεις έκφρασης ευχαριστίας, σε κινητοποιήσεις.
Απ' την άλλη, για τους μετανάστες στην ΟΔΓ ήταν μονόδρομος η οργάνωση και η αντίσταση. Γρήγορα ξεπήδησαν οι πρώτες σπίθες διεκδίκησης καλύτερων μισθών, συνθηκών δουλειάς, με την πρωτοπόρα συμβολή κομμουνιστών εργατών. Αρχισαν οι πρώτες απεργίες, ενώ γρήγορα φούντωσε και η αντιδικτατορική πάλη κατά τη διάρκεια της 7χρονης δικτατορίας.
Σε μια ξεχωριστή γωνιά ένα τραπέζι με τις διακρίσεις δύο ξεχωριστών συντροφισσών, της Μαρίας Γαλάνη και της Βαΐτσας Πουρζιτίδου, για την προσφορά τους ως εργάτριες, μέλη, στελέχη του Κόμματος, την ανταπόκρισή τους στα καθήκοντα που αναλάμβαναν.
Ακόμα, η έκθεση φιλοξενούσε υλικά απ' την ίδρυση των ελληνικών κοινοτήτων, τη δράση τους, ανάμεσά τους και η απάντηση της Μητρόπολης σε αίτημα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων για βοήθεια κατά τη διάρκεια της χούντας για την αποφυλάκιση κρατουμένων κ.λπ. Ο τότε μητροπολίτης απάντησε ότι η Εκκλησία δεν έχει τέτοια δυνατότητα και τους συνέστησε... να εκκλησιάζονται.
Ξεχώριζαν ακόμα βιβλιαράκια με κομματικά υλικά που στο εξώφυλλο διαφήμιζαν διάφορα καταναλωτικά προϊόντα, προκειμένου να παραπλανιούνται οι αρχές. Με τέτοια μορφή άλλωστε είχαν κυκλοφορήσει και οι Θέσεις για το 9ο Συνέδριο...