ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Συνέχεια σεναρίων και διαφωνιών για την οικονομία της

Ο Μ. Σαλβίνι κατά την προχτεσινή συνεδρίαση στην ιταλική Βουλή

ANSA

Ο Μ. Σαλβίνι κατά την προχτεσινή συνεδρίαση στην ιταλική Βουλή
ΡΩΜΗ.--

Μεγαλώνουν οι προβληματισμοί για την πορεία της ιταλικής οικονομίας, στο φόντο και του νέου σχεδίου προϋπολογισμού της κυβέρνησης («Λέγκας» - «Κινήματος 5 Αστέρων»), που μέχρι τις 15 Οκτώβρη πρέπει να υποβληθεί στην ΕΕ, ενώ από χτες συζητιέται και στην ιταλική Βουλή.

Προχτές, ο αμερικανικός διεθνής «οίκος αξιολόγησης» «Fitch» έδωσε στη δημοσιότητα έκθεσή του όπου αναφέρει πως «υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι σε ό,τι αφορά τους στόχους του ιταλικού προϋπολογισμού, ιδίως μετά το 2019». Μεταξύ άλλων εκτιμά ότι η διαμόρφωση του ελλείμματος στο 2,4% του ΑΕΠ για το 2019 μπορεί να οδηγήσει σε ενεργοποίηση διαδικασίας κυρώσεων από τη μεριά της ΕΕ. Ακόμα, υποστηρίζει ότι η ιταλική κυβέρνηση, ενόψει και των ευρωεκλογών, «θεωρεί ότι υπάρχει η δυνατότητα να επιτεθεί στους φορολογικούς κανόνες της Ενωσης».

Χτες, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν κάλεσε τη Ρώμη να αλλάξει το σχέδιο προϋπολογισμού έτσι ώστε να συνάδει με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και υποστήριξε ότι διαμορφώνονται κίνδυνοι τόσο για την Ιταλία όσο και για τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες «ίσως θα επηρεαστούν από τον κίνδυνο μετάδοσης». «Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα εύθραυστη», ανέφερε και πρόσθεσε ότι κανείς δεν επιθυμεί τη δημοσιονομική αστάθεια, εκφράζοντας ωστόσο και την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει μια «καλή συνεργασία» με την ιταλική κυβέρνηση.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς είπε ότι η κυβέρνηση της Ρώμης θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ίδια το υψηλό δημόσιο χρέος, υπογραμμίζοντας ότι «αυτήν την ευθύνη δεν μπορούν να την "εξάγουν", ούτε να τη μεταβιβάσουν στους Ευρωπαίους εταίρους».

Πάντως, ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι «πρέπει να αποφύγουμε να προκαλέσουμε κρίση μεταξύ των Βρυξελλών και της Ρώμης, δεν έχει νόημα. Η Ιταλία είναι στην καρδιά της Ευρωζώνης (...) Αλλά δεν μπορούμε πλέον να δεχθούμε ότι το ιταλικό δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται».

Από την ετήσια συνάντηση του ΔΝΤ στην Ινδονησία, η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι «όταν ανήκει κανείς σε μια ένωση και αποφασίζει να παραμείνει σε αυτήν, τότε πρέπει να τηρεί τους κανόνες της», εκφράζοντας πάντως με τη σειρά της την ελπίδα ότι θα υπάρξει «μια απόσταση» ανάμεσα στη «ρητορική» της ιταλικής κυβέρνησης, που έχει θορυβήσει τις Βρυξέλλες, και τα «οριστικά μεγέθη» του κρατικού προϋπολογισμού της χώρας.

Στο μεταξύ, η ιταλική κυβέρνηση δίνει συνεχώς διαβεβαιώσεις στο ιταλικό κεφάλαιο ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του, εντείνοντας και το παζάρι με την Κομισιόν.

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υποστήριξε ότι «αν πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις και η απλούστευση της γραφειοκρατίας, θα μπορέσουν να εξασφαλιστούν άλλα 20 δισεκατομμύρια ευρώ» μέσα από το νέο σχέδιο προϋπολογισμού και συμπλήρωσε ότι «όποιος απέρριψε την προοπτική ανάπτυξης της Ιταλίας θα αλλάξει γνώμη». Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι περί «νέων μορφών στήριξης της ιταλικής οικονομίας», για να εξηγήσει μετά ότι δεν πρόκειται παρά για νέες μορφές στήριξης των Ιταλών μεγαλοεπενδυτών. «Μπορούμε να μελετήσουμε την έκδοση νέων ομολόγων μειώνοντας τους φόρους για όσους επενδύουν στην χώρα τους», επισήμανε, αποδεικνύοντας ότι ετοιμάζονται νέα πακέτα ζεστού χρήματος για το μεγάλο κεφάλαιο, με μορφές όπως οι μειώσεις ή ακόμα και απαλλαγές από φορολογία, η οποία είναι ήδη προσαρμοσμένη στις δικές τους ανάγκες.

Να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ - που πριν από μερικές μέρες, μιλώντας στο «Bloomberg», έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Ιταλία - από το βήμα της Συνόδου του ΔΝΤ ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος η Ιταλία να χάσει την πρόσβασή της στις αγορές, δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος να υποβαθμιστεί κάτω από το επίπεδο της επένδυσης, είναι ακόμη δύο βαθμίδες πάνω».

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Αναγνώρισε την αυτοκεφαλία στην ουκρανική Εκκλησία οξύνοντας την αντιπαράθεση με τη Μόσχα

Μόνο ενταγμένη στην ευρύτερη αντιπαράθεση της Ρωσίας με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις μπορεί να ιδωθεί και η τελευταία επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης και το Πατριαρχείο της Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, με αφορμή την αναγνώριση τελικά της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας - Πατριαρχείο Κιέβου (που θεωρείται σχισματική από τη Ρωσία). Το Πατριαρχείο Μόσχας αναγνωρίζει μόνο την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, που είναι υπό τη δικαιοδοσία του.

Είχε προηγηθεί η κίνηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου να διορίσει δύο επισκόπους, τον Παμφυλίας (ΗΠΑ) Δανιήλ και τον Μητροπολίτη Εντμοντον (Καναδάς) Ιλαρίωνα (και οι δύο Ουκρανοί) ως έξαρχους (εκπροσώπους του) στο Κίεβο, γεγονός που είχε προκαλέσει την άμεση αντίδραση του Πατριαρχείου της Μόσχας. Χτες, εκπρόσωπος του τελευταίου δήλωσε ότι «η απόφαση της Συνόδου του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης νομιμοποιεί το σχίσμα. Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει πάρει μια καταστροφική απόφαση για την ίδια αλλά και για την Οικουμενική Ορθοδοξία, έχει ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή». Ο εκπρόσωπος του Ρώσου Πατριάρχη, Αλεξάντερ Βολκόφ, σημείωσε ότι «η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι απολύτως πρωτόγνωρη και απολύτως καινούργια για όλους. Αυτή είναι μια ρήξη με την παράδοση και την αντίληψη της Εκκλησίας ως έννοιας. Βέβαια, όλα όσα κάνει τώρα η Κωνσταντινούπολη θα αποτελέσουν καταστροφικό πλήγμα, πρώτα απ' όλα για τους Ορθόδοξους πιστούς στην Ουκρανία», και προειδοποίησε πως «κάτι τρομερό πρόκειται να ξεκινήσει».

Αντίθετα, την κίνηση της αναγνώρισης αυτοκεφαλίας χαιρέτισε ένθερμα ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, λέγοντας ότι «την περίμεναν οι Ουκρανοί πάνω από 300 χρόνια», ενώ είναι φανερό ότι θέλει να αξιοποιήσει το ζήτημα στην αντιπαράθεση με την Ρωσία και ενόψει των νέων προεδρικών εκλογών τον επόμενο χρόνο.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η αντιπαράθεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και αυτού της Ρωσίας κρατάει από πολύ παλιά και αφορά τη λεγόμενη πρωτοκαθεδρία στην Ορθόδοξη Εκκλησία, που αποτελεί θεσμό του αστικού κράτους με σημαντική επιρροή, και φυσικά τώρα, σε περίοδο οξυμένου ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, η αντιπαράθεση αυτή κλιμακώνεται.

ΣΥΡΙΑ
Εκβιασμοί Πομπέο για απομάκρυνση ιρανικών δυνάμεων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με «πάγωμα» της αμερικανικής χρηματοδότησης των τεράστιων αναγκών της Συρίας στην ανοικοδόμηση εκβιάζει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, προκειμένου να πετύχει την απομάκρυνση των ιρανικών δυνάμεων από τη χώρα. Μιλώντας στο «Εβραϊκό Ινστιτούτο για την Εθνική Ασφάλεια της Αμερικής», ο Πομπέο απαίτησε την «οριστική αποχώρηση» των ιρανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Συρία, εκτιμώντας πως στην παρούσα φάση ο πόλεμος στη χώρα βρίσκεται σε καμπή και πως τα νέα δεδομένα καθιστούν απαραίτητη «μια επαναξιολόγηση της αποστολής της Αμερικής στη Συρία».

Τόνισε, επίσης, ότι αν και η ήττα των τζιχαντιστών είναι «ο πρωταρχικός στόχος» των ΗΠΑ δεν παραμένει ο μοναδικός. Ισχυρίστηκε, επίσης, πως η κυβέρνηση Τραμπ θέλει να υπάρξει «πολιτική λύση» της σύγκρουσης έπειτα από επτά χρόνια εχθροπραξιών, επιμένοντας σταθερά στην «αποχώρηση από τη Συρία των ιρανικών δυνάμεων και των δυνάμεων που υποστηρίζονται από το Ιράν».

Παρόμοιες απαιτήσεις με μοχλό πίεσης τις ανάγκες ανοικοδόμησης στη Συρία έχουν εκφράσει και άλλοι σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως οι Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία.

Αντιπαράθεση Λαγκάρντ - Τραμπ με αφορμή τα επιτόκια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

Σε ανοιχτή αντιπαράθεση προχώρησε χτες η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή την ενόχληση του τελευταίου για την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ. Η κόντρα φανερώνει μεταξύ άλλων τις συγκρούσεις μονοπωλίων αλλά και τις ευρύτερες ανησυχίες από τις επιπτώσεις ενός σινο-αμερικανικού «εμπορικού πολέμου» με αφορμή την πολιτική «εμπορικού προστατευτισμού» που ακολουθεί η κυβέρνηση Τραμπ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αλλάζοντας τη σχεδόν «πάγια» τακτική των προκατόχων του να μη σχολιάζουν τις αποφάσεις της «ανεξάρτητης» Fed, εκτίμησε ότι είναι «πολύ επιθετικός» ο τρόπος με τον οποίο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ χειρίζεται τη νομισματική πολιτική, ενώ πριν είχε πει ότι η Τράπεζα «τρελάθηκε».

Οι δηλώσεις Τραμπ προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία τόνισε ότι δεν θα «συσχέτιζε» τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας με «τρέλα». Ο Πάουελ και άλλοι αξιωματούχοι «είναι εξαιρετικά σοβαροί, σταθεροί και σίγουρα επιθυμούν πολύ να βασίζουν τις αποφάσεις τους σε πραγματικές πληροφορίες», είπε χαρακτηριστικά η Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο CNBC, προσθέτοντας ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι μια εξέλιξη «απαραίτητη» και «αναπόφευκτη» για οικονομίες όπως αυτή των ΗΠΑ, οι οποίες καταγράφουν ισχυρή ανάπτυξη, σχετικά υψηλό πληθωρισμό και «πάρα πολύ χαμηλή» ανεργία.

  • Η «καθήλωση» του στόλου των αμερικανικών καταδιωκτικών «F-35» σε όλο τον κόσμο ανακοινώθηκε χτες από το Πεντάγωνο προκειμένου να γίνει «επιθεώρηση των σωληνώσεων των καυσίμων» με αφορμή τη συντριβή ενός αεροσκάφους αυτού του τύπου στις ΗΠΑ πριν από δύο βδομάδες.
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Εκατοντάδες οι τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα» και του «Ισλαμικού Κράτους»

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Εκτενές ρεπορτάζ για την επιστροφή εκατοντάδων Κοσσοβάρων Αλβανών μισθοφόρων τζιχαντιστών που συμμετείχαν σε τρομοκρατικές επιχειρήσεις του «Ισλαμικού Κράτους» και του πρώην «Μετώπου Νούσρα» στη Συρία και στο Ιράκ δημοσίευσαν χτες οι «Τάιμς του Λονδίνου», εκτιμώντας πως συνιστούν εστία πιθανής τρομοκρατικής δράσης και κίνδυνο για την ευρύτερη περιοχή και άλλες χώρες της Ευρώπης.

Επισημαίνεται πως από το Κοσσυφοπέδιο στρατολογήθηκαν περίπου 350 Κοσσοβάροι Αλβανοί από την «Αλ Κάιντα» και το «Ισλαμικό Κράτος» και ότι αν και δεκάδες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις, εντούτοις «πολλοί επέστρεψαν». Αναφέρεται πως οι δικαστές στο Κοσσυφοπέδιο δυσκολεύονται να τους καταδικάσουν, γιατί δεν διαθέτουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν την τρομοκρατική δράση τους. Επισημαίνεται επίσης η έλλειψη προγραμμάτων επανένταξης των τζιχαντιστών και πως ως εκ τούτου πολλοί συνεχίζουν να κηρύττουν το μίσος και να επιχειρούν τη στρατολόγηση νέων μελών «ή είναι έτοιμοι να πεθάνουν για το Χαλιφάτο και το Ισλαμικό Κράτος».

Στο ίδιο ρεπορτάζ υπενθυμίζονται οι περσινές συλλήψεις έξι Κοσσοβάρων ανδρών και γυναικών σε Κοσσυφοπέδιο και Γερμανία, επειδή σχεδίαζαν επίθεση στη ΝΑΤΟική δύναμη KFOR που δρα στο προτεκτοράτο και οι συλλήψεις άλλων οκτώ ατόμων πριν από μερικές βδομάδες, επειδή σχεδίαζαν να επιτεθούν σε ποδοσφαιριστές από το Ισραήλ. Ο ρεπόρτερ του άρθρου υποστηρίζει πως σήμερα στο Κοσσυφοπέδιο βρίσκονται τόσοι τζιχαντιστές όσοι υπάρχουν συνολικά στις άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ