Για εκστρατεία «βαριάς εξωτερικής ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις» της ΠΓΔΜ κατηγόρησε το ΝΑΤΟ η Μ. Ζαχάροβα |
Οι αντιθέσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ με τη Ρωσία, που διά της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε χτες τη Δύση πως «επιχειρεί να σύρει με κάθε κόστος τη Μακεδονία στο ΝΑΤΟ», «αναμοχλεύουν» τις ενδοαστικές κόντρες στα Σκόπια. Ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ έδειξε πως επιδιώκει διακαώς την εξασφάλιση των 2/3 των ψήφων της 120μελούς Βουλής, ώστε να εγκριθεί η συμφωνία των Πρεσπών και να προωθηθούν οι παρεπόμενες συνταγματικές αλλαγές. Απέρριψε, ωστόσο, επί του παρόντος ως «απολύτως απαράδεκτη» την απαίτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προσφυγή στις κάλπες και συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης τεχνοκρατών με θητεία 100 ημερών, αντικατάσταση του γενικού εισαγγελέα και διενέργεια κοινοβουλευτικής έρευνας για φερόμενες «ανωμαλίες» που κατά την αξιωματική αντιπολίτευση καταγράφηκαν στο δημοψήφισμα της Κυριακής.
Ο Ζάεφ εκτίμησε ότι περίπου έως τις 10 Οκτώβρη θα μπορεί να ενημερώσει τους πολίτες της χώρας του για τα επόμενα βήματα μετά το δημοψήφισμα. «Ελπίζω να μπορέσω να ανακοινώσω πως εξασφάλισα τα 2/3 των ψήφων της Βουλής», είπε χτες χαρακτηριστικά σε συνέδριο στην Αχρίδα, προσθέτοντας ότι αυτό τάχα «θα ήταν καλό για τη χώρα επειδή δεν θα σπαταλούσε αρκετούς μήνες». Δεν απέκλεισε παρ' όλα αυτά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, διευκρινίζοντας ότι θα προτιμούσε να ολοκληρώσει τη θητεία του «με πιο σταθερή οικονομία και μεταρρυθμίσεις».
Παράλληλα, χτες μετέβη στα Τίρανα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μπουζάρ Οσμάνι, που συναντήθηκε με τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών, Ντίτμιρ Μπουσάτι, και τον Κοσσοβάρο υπουργό αρμόδιο για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, Ντουράτα Χότζα, συζητώντας τις ευρωπαϊκές προοπτικές των χωρών τους και την ανάπτυξη της μεταξύ τους συνεργασίας. Ο Οσμάνι είδε ότι «η τεράστια υποστήριξη στο δημοψήφισμα» για την ένταξη της χώρας του σε ΝΑΤΟ και ΕΕ δίνει «ισχυρή ώθηση για την εφαρμογή της συνθήκης των Πρεσπών». Υποστήριξε ακόμη ότι η συγκεκριμένη συμφωνία «δίνει ώθηση για συμβιβασμούς στα Δυτικά Βαλκάνια».
Στη Μόσχα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε «δυτικές χώρες» ότι «προσπαθούν να σύρουν τη Μακεδονία στο ΝΑΤΟ με κάθε κόστος, ακόμη και μετά το αποτυχημένο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής». Κατηγόρησε χώρες σε ΕΕ και ΝΑΤΟ ότι έκαναν εκστρατεία «βαριάς εξωτερικής ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις» των Σκοπίων και ότι η πρόσφατη «παρέλαση» υψηλόβαθμων Δυτικών αξιωματούχων στα Σκόπια «ήταν εντελώς απαράδεκτη πρακτική». Παρατήρησε επίσης ότι παρά τη μεγάλη αποχή, που ακυρώνει, όπως είπε, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οι Δυτικοί αξιωματούχοι «αδίστακτα καλωσόρισαν το αποτέλεσμα».
Κατήγγειλε επίσης πρόσφατη δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, επειδή με αυτή αφενός προέβλεψε ως πιθανή την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ στις αρχές 2019 και από την άλλη θεώρησε δεδομένη την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών από τα Κοινοβούλια Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Η Ζαχάροβα επίσης υπενθύμισε την «αταλάντευτη θέση της Μόσχας», ότι δεν βοηθούν οι ξένες πιέσεις όταν δύο χώρες επιδιώκουν την εξεύρεση μακροπρόθεσμης λύσης σε ένα πρόβλημα...
Το ίδιο 24ωρο, στην Αγκυρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσπάθησε να εμφανιστεί ως «κηδεμόνας» των Σκοπίων, καλώντας «ΝΑΤΟ και ΕΕ να μην εγκαταλείψουν τη Μακεδονία». Κάλεσε μάλιστα την ΕΕ «να δώσει περισσότερη προσοχή στα Δυτικά Βαλκάνια», επισημαίνοντας πως η Τουρκία «υποστηρίζει την ειρήνη, την πρόοδο και τη σταθερότητα βαλκανικών χωρών και την ένταξή τους σε ΝΑΤΟ και ΕΕ».
Εξορμήσεις στα στρατόπεδα όπου πραγματοποιούνται οι ορκωμοσίες των νεοσύλλεκτων στρατιωτών πραγματοποιούν αυτήν την περίοδο οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη. Σήμερα, Παρασκευή 5 Οκτώβρη, θα πραγματοποιηθούν εξορμήσεις στο Πετροχώρι της Ξάνθης, στην Καβησό Φερών και στο Λαγό Διδυμότειχου.
Αλλο ένα περιστατικό έντασης καταγράφηκε στο Αιγαίο, με δύο Ελληνες δύτες και την τουρκική Ακτοφυλακή. Σύμφωνα με καταγγελίες δύο Ελλήνων δυτών, την Τετάρτη στην περιοχή των Οινουσσών, και ενώ βρίσκονταν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, τους προσέγγισε σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής ζητώντας τα στοιχεία τους, καθώς θεωρούσε ότι βρίσκονται σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Οταν εκείνοι αρνήθηκαν, μέλη του πληρώματος του σκάφους της τουρκικής Ακτοφυλακής επιχείρησαν να δέσουν τη βάρκα των δυτών με το τουρκικό σκάφος και να τους τραβήξουν στην τουρκική πλευρά. Κάτι τέτοιο δεν έγινε δυνατό και, σύμφωνα με τις καταγγελίες των δυτών, επιχειρήθηκε η ανατροπή του σκάφους τους, αλλά χωρίς επιτυχία. Σύμφωνα με τους δύτες, η απομάκρυνση των Τούρκων έγινε μετά από κινητοποίηση του Λιμενικού Σώματος.
Ξεκινά σήμερα η εθνική διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας «Παρμενίων 2018», η οποία σχεδιάστηκε και διευθύνεται από το ΓΕΕΘΑ. Θα διεξαχθεί σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο μέχρι τις 12/10. Στην άσκηση, εκτός από το ΓΕΕΘΑ, τα Γενικά Επιτελεία και τις Μείζονες Διοικήσεις με τις μονάδες τους, συμμετέχουν και φορείς του Πολιτικού Τομέα.
Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, κύριοι σκοποί της άσκησης είναι: «Η εξέταση και αντιμετώπιση της δημιουργουμένης από τις διεθνείς εξελίξεις κατάστασης, στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της χώρας. Η εφαρμογή διαδικασιών διοίκησης και ελέγχου Ενόπλων Δυνάμεων και η βελτίωση του επιπέδου ελέγχου και διεύθυνσης των επιχειρήσεων. Η εξάσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων στη σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων, καθώς και η διατήρηση και προαγωγή της μαχητικής ικανότητάς τους στο ενοποιημένο πεδίο της μάχης. Η εφαρμογή του συστήματος χειρισμού κρίσεων και του Εθνικού Συστήματος Συναγερμού, καθώς και η δοκιμή σχεδίων οργάνωσης και λειτουργίας υπηρεσιών Πολιτικής Αμυνας και Πολιτικής Σχεδίασης Εκτακτης Ανάγκης (ΠΑΜ - ΠΣΕΑ). Η ενεργός συμμετοχή και η επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων Εθνοφυλακής».
Διαβεβαιώσεις ότι αν η Νέα Δημοκρατία αναλάβει τα ηνία της αστικής διαχείρισης «θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» και των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων έδωσε ξανά χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε εκδήλωση για τα 44 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ.
Παράλληλα, περιέγραψε το στόχο για «λιγότερους φόρους και εισφορές και περισσότερες επενδύσεις», εστιάζοντας ταυτόχρονα στο «δίκαιο και την ασφάλεια, που αποτελούν προϋποθέσεις δημοκρατίας για μια Ελλάδα με ηγετικό ρόλο στην περιοχή, ισότιμη με τους εταίρους», σε ταύτιση με την κυβέρνηση για γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο ξαναζήτησε εκλογές, κάνοντας λόγο για «παρατεταμένη αβεβαιότητα» και «πολλαπλές απειλές», και κάλεσε κι εκείνος το λαό σε «εθνική συμπόρευση» με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Την πρότασή της για σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ) επανέφερε η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας χτες στον ρ/σ «Real». «Η λύση στο πρόβλημα της χώρας είναι μια κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας», επέμεινε χαρακτηριστικά.
Αλλωστε, και προχτές βράδυ η Εκτελεστική Γραμματεία κατέληξε σε απόφαση, όπου τονίζεται ότι το ΚΙΝΑΛ «μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για μια ισχυρή κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας, με προοδευτική ατζέντα».
Σημειωτέον, η απόφαση ερμηνεύτηκε από το πρ. στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούση ως «ντοκουμέντο παράδοσης του ΠΑΣΟΚ και της κεντροαριστεράς στη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη» με τη Χαρ. Τρικούπη να σχολιάζει ότι «ο κύριος Ραγκούσης ζυγίστηκε κι αυτός τον τελευταίο καιρό. Επιτελεί πολύ καλά το ρόλο του αναπληρωτή της Σβίγκου», σε μια αντιπαράθεση, που αντανακλά τις διεργασίες που εντείνονται και στο χώρο της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας.