ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κινητοποιήσεις ενάντια στην παράδοση των αστικών συγκοινωνιών σε ιδιώτες

MotionTeam

Με στάση εργασίας συνεχίζουν σήμερα τις κινητοποιήσεις τους, ενάντια στην τροπολογία που επιτρέπει την εκχώρηση δρομολογίων του ΟΑΣΘ στα ΚΤΕΛ ή σε ιδιώτες, οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικάτου, που συνεδρίασε χτες, αποφάσισε στάση εργασίας για σήμερα από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 π.μ. και από τις 7 μ.μ. έως το πέρας της βάρδιας.

Την ίδια ώρα, την ανάγκη αγωνιστικής αντίδρασης προβάλλει με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΑΣΑ, καταγγέλλοντας παράλληλα τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στα σωματεία των αστικών συγκοινωνιών, που με τη στάση τους στηρίζουν την αντεργατική επίθεση που εξελίσσεται και στον συγκεκριμένο κλάδο.

Η ΔΑΣ αναφέρεται στις συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων στα σωματεία σε τρόλεϊ και λεωφορεία, οι οποίες προκλήθηκαν με δική της πρόταση. Σε αυτές «οι πλειοψηφίες ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΜΕΤΑ κυρίως, δηλαδή ΠΑΣΟΚ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΣΥΡΙΖΑ» δεν διατύπωσαν καμία πρόταση «για οργάνωση ενάντια στην πλήρη ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών που νομοθετεί τούτες τις μέρες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Αναφερόμενη στους στόχους των πολιτικών που προωθεί η κυβέρνηση, σημειώνει: «Κοινοπραξίες, ιδιωτικές εταιρείες, ΚΤΕΛ, τουριστικά, δήμοι, περιφέρειες ετοιμάζονται για το μεγάλο φαγοπότι. Ο νέος νόμος δίνει τα πάντα στους επιχειρηματικούς ομίλους, εξασφαλίζει χρυσές δουλειές στους εργολάβους, τους διευκολύνει να παρέχουν συγκοινωνιακό έργο με κρατικό χρήμα και φτηνούς, ευέλικτους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα.

Γι' αυτό έχουν ετοιμάσει το σύστημα της είσπραξης με το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τη διαζωνική χρέωση.

Από τη μία έχουν δημιουργήσει συνθήκες άθλιες για τη δουλειά των εργαζομένων στην αστική συγκοινωνία και από την άλλη έχουν διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για πανάκριβο εισιτήριο, που θα απαγορεύσει ουσιαστικά και τις απλές μετακινήσεις του λαού».

Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην απεργία στις 8 Νοέμβρη, απαιτεί να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις και προβάλλει μεταξύ άλλων αιτήματα για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για ουσιαστικές αυξήσεις με βάση τις ανάγκες μας. Μείωση του ωραρίου - 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, κατάργηση της κατσαρής, προσλήψεις. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της Υγιεινής και Ασφάλειας. Επέκταση της λειτουργίας της Ιατρικής της Εργασίας στους χώρους δουλειάς για πραγματική πρόληψη. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ενταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά όλων των εργαζομένων στην αστική συγκοινωνία.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Δημόσιες συμβάσεις»: Ιδιωτική εκμετάλλευση δημόσιας περιουσίας

Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων στρατηγικής για τις δημόσιες συμβάσεις» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος τονίζοντας τα παρακάτω:

«Οι δημόσιες συμβάσεις, δηλαδή η ιδιωτική εκμετάλλευση δημόσιας περιουσίας αποτελούν τεράστια αγορά, πεδίο κερδοφορίας τρισεκατομμυρίων και ανταγωνισμού των μονοπωλίων σε ευρωενωσιακό και παγκόσμιο επίπεδο, θερμοκήπιο σκανδάλων. Γι' αυτό η ανησυχία και επιθετική στρατηγική της Ενωσης για διασυνοριακό άνοιγμα συμβάσεων ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών, αλλά και προστατευτισμού της απέναντι στις τελευταίες με προσαρμογή των κριτηρίων ανάθεσης στα μονοπωλιακά συμφέροντα.

Στην Ελλάδα, με όλες τις κυβερνήσεις, δημόσιες συμβάσεις με ιδιώτες σημαίνει "τσουνάμι" "φαστ τρακ" ιδιωτικοποιήσεων, των πάντων.

Παραδόθηκαν δρόμοι, αεροδρόμια, λιμάνια, ακτοπλοΐα, συγκοινωνίες, ορυκτός πλούτος, Ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, νερό, βουνά, παραλίες, στρατιωτικές παραγωγικές υποδομές, υδρογονάνθρακες, ανακύκλωση, Υγεία, Παιδεία.

Αποκορύφωμα η παράδοση όλης της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στους δανειστές.

Φυσικός πλούτος και πλούτος βγαλμένος από φόρους και ιδρώτα του λαού, καλείται ο ίδιος να τον ξαναπληρώσει στα ταμεία των ιδιωτών, με διόδια, αύξηση τιμολογίων, δάνεια και ευρωενωσιακές επιδοτήσεις που φορτώνεται.

Μόνος δρόμος να βγει από τη μιζέρια, να ικανοποιήσει τις ανάγκες του: Ολος ο πλούτος να γίνει λαϊκή περιουσία, με κεντρικό σχεδιασμό, εργατικό έλεγχο και λαϊκή εξουσία».

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για την επέτειο της Απελευθέρωσης της Αθήνας

Την Παρασκευή 12 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Κοραή της Αθήνας, όπου στεγάζονταν τα γραφεία του ΕΑΜ, η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των 100χρονων του Κόμματος, διοργανώνει εκδήλωση τιμής για τα 74 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας από τον ΕΛΑΣ (12 Οκτώβρη του '44).

Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Αττικής του Κόμματος.

Θα ακολουθήσει πορεία στο Σύνταγμα, όπου θα κατατεθούν συμβολικά στεφάνια στη μνήμη των νεκρών των Αχτίδων της ΚΟΑ του ΚΚΕ και όλων των αγωνιστών που έπεσαν στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η κυβέρνηση θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό της κερδοφορίας

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την παραχώρηση λειτουργιών του ΟΑΣΘ σε ιδιώτες:

«Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την προχτεσινή "νυχτερινή" τροπολογία του υπουργείου Μεταφορών, σχετικά με την παραχώρηση δρομολογίων του ΟΑΣΘ στα ΚΤΕΛ, αποδεικνύει για ακόμα μία φορά ποια πραγματικά συμφέροντα υπηρετεί. Με τη συγκεκριμένη τροπολογία ουσιαστικά η κυβέρνηση απελευθερώνει τις αστικές συγκοινωνίες, προκειμένου να προσφέρει νέα πεδία επενδύσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους, θυσιάζοντας στο βωμό της κερδοφορίας τους τις πιο στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες.

Και όλα αυτά, όταν στη Θεσσαλονίκη η τιμή του εισιτηρίου παραμένει τσουχτερή, τα δρομολόγια συνεχώς μειώνονται, οι καθυστερήσεις γίνονται μεγαλύτερες, ενώ τα λεωφορεία που κυκλοφορούν είναι λιγότερα από τα αναγκαία, γιατί λείπουν τα κονδύλια για ανταλλακτικά και πρόσληψη τεχνικών. Αποτέλεσμα, ένα μεγάλο μέρος του στόλου να παραμένει ακινητοποιημένο ή στην καλύτερη περίπτωση να χαλάει στο πρώτο δρομολόγιο.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν πρόκειται να αλλάξει όσο παραμένει "ζωντανή" η αιτία που τη δημιουργεί και αυτή δεν είναι άλλη από τη λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με τη λογική κόστους - οφέλους.

Γι' αυτό από την πρώτη στιγμή σαν ΚΚΕ βρεθήκαμε απέναντι στη λεγόμενη "κρατικοποίηση" - που μόνο τέτοια δεν ήταν - του ΟΑΣΘ.

Γι' αυτό καλούμε για ακόμα μία φορά τους εργαζόμενους και το λαό της Θεσσαλονίκης να διεκδικήσουν:

-- Μείωση της τιμής του εισιτηρίου στο μισό.

-- Κατοχύρωση της δωρεάν μετακίνησης των ανέργων.

-- Δωρεάν μετακίνηση των εργαζομένων και των μαθητών τις ώρες που μετακινούνται από και προς τη δουλειά και τα σχολεία

-- Συντήρηση του στόλου από μόνιμο προσωπικό.

-- Προσλήψεις εργαζομένων με πλήρη δικαιώματα.

-- Αξιοποίηση των εγχώριων δυνατοτήτων για κατασκευή νέων οχημάτων.

-- Συχνές, τακτικές αστικές συγκοινωνίες με ανθρώπινες συνθήκες.

-- Κάλυψη της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκθεση εικαστικών δημιουργών για τα 100χρονα του ΚΚΕ

Εκθεση έργων 53 σύγχρονων εικαστικών δημιουργών, που εμπνεύστηκαν από την 100χρονη πορεία του ΚΚΕ, θα πραγματοποιηθεί από τις 15 Οκτώβρη έως τις 10 Νοέμβρη στην Αποθήκη Α' του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 15 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. και θα χαιρετίσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και επικεφαλής του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οι 53 σύγχρονοι Ελληνες εικαστικοί δημιουργοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανταποκρίθηκαν στη δημόσια πρόσκληση της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για τη δημιουργία πρωτότυπων καλλιτεχνικών έργων με θέμα τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος.

Η οργανωτική επιτροπή ευχαριστεί θερμά όλους τους καλλιτέχνες που στηρίζουν την έκθεση προς τιμήν των 100 χρόνων του ΚΚΕ τόσο με την παρουσίαση των έργων τους όσο και με την ανεκτίμητη βοήθειά τους στα πρακτικά ζητήματα της διοργάνωσης. «Δίνουμε ξανά το ραντεβού μαζί τους στους πολύμορφους αγώνες για τον επαναστατικό μετασχηματισμό του κόσμου. Κι εδώ ένα μεγάλο μέρος ευθύνης αναλογεί και στους καλλιτέχνες, γιατί η αληθινή, μεγάλη τέχνη μπορεί να καλλιεργήσει στον άνθρωπο τη βαθύτερη συνείδηση της ανθρωπιάς του, της δύναμής του να υποτάξει τη φύση και την κοινωνία στις ανάγκες του, να κάνει τον άνθρωπο - δημιουργό της μοίρας του», σημειώνει.

Η έκθεση θα λειτουργεί Τρίτη - Κυριακή και ώρες 5.30 μ.μ. με 9 μ.μ., και Δευτέρες για πρωινές επισκέψεις κατόπιν ραντεβού για φορείς και σχολεία (email επικοινωνίας για ραντεβού: dprou@physics.auth.gr).

Εκδήλωση για το Μπλόκο του Περιστερίου

Την Κυριακή 7 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ., οι ΤΟ Περιστερίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν στην πλατεία Μπλόκου (Λόφος Αξιωματικών, Θηβών και Τζ. Κένεντι) εκδήλωση προς τιμήν των αγωνιστών του Μπλόκου Περιστερίου. Θα μιλήσει ο Γιάννης Καρασούλος, μέλος της ΠΕ Δυτικής Αθήνας του ΚΚΕ, και θα χαιρετίσει εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα με αντάρτικα τραγούδια, ενώ στο χώρο θα υπάρχει έκθεση βιβλίου.

«Εφυγε» ο συναγωνιστής Γιώργος Δοβρίδης

«Εφυγε» από τη ζωή ο συναγωνιστής Γιώργος Δοβρίδης την Τετάρτη 3 Οκτώβρη, αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό στο χώρο του ΟΑΕΔ, όπου εργαζόταν. Το τελευταίο «αντίο» θα ειπωθεί σήμερα Παρασκευή 5 Οκτώβρη, στις 15.30, στο Γ΄ Νεκροταφείο.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org