Χιλιάδες συνταξιούχοι απαίτησαν κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, αναπλήρωση όλων των περικοπών, αυξήσεις στις συντάξεις
ΠΛ. ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ |
Με το κεντρικό τους πανό να αναγράφει «Οι συνταξιούχοι δεν σκύβουν το κεφάλι. Διεκδικούμε στο ακέραιο ό,τι μας έχει αφαιρεθεί», έδωσαν περήφανη απάντηση στην κοροϊδία που υφίστανται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το αν θα περικόψει ή όχι την «προσωπική διαφορά» στις παλιές συντάξεις, την ίδια ώρα που διατηρείται στο ακέραιο όλη η αντιασφαλιστική επίθεση σε βάρος συνταξιούχων και ασφαλισμένων.
Συνεχίζοντας αποφασιστικά την πάλη τους για να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, να αναπληρωθούν όλες οι μεγάλες περικοπές στις συντάξεις και να δοθούν αυξήσεις, χιλιάδες συνταξιούχοι βροντοφώναξαν: «Με ψίχουλα και ψέματα δεν θα συμβιβαστούμε, όλα τα κλεμμένα τα διεκδικούμε!».
«Τις συντάξεις μας, τα δικαιώματά μας στην Κοινωνική Ασφάλιση, δεν μας τα χάρισε κανένας, δεν τα χρωστάμε σε κανέναν δανειστή και θα τα διεκδικήσουμε μέχρι το τέλος». Με αυτά τα λόγια ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, έδωσε από την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση το στίγμα του ανυποχώρητου αγώνα των συνταξιούχων και των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, που μετρούν πάνω από 90 κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα το τελευταίο διάστημα.
ΣΤΑΔΙΟΥ |
«Αν δεν ήμαστε στο δρόμο, αν δεν πιέζαμε, θα ήμασταν στα αζήτητα...», ανέφερε χαρακτηριστικά. Δεν είναι μόνο το ζήτημα της «προσωπικής διαφοράς», πρόσθεσε, καθώς «ο νόμος Κατρούγκαλου εφαρμόζεται και προκαλεί τραγικά αποτελέσματα». Είναι η κατάργηση του ΕΚΑΣ, που έπληξε χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, είναι οι μεγάλες μειώσεις στις νέες συντάξεις, που έχουν μετατραπεί σε προνοιακά επιδόματα, είναι το κόψιμο των επικουρικών, είναι η καρατόμηση των συντάξεων χηρείας. Γι' αυτό, κατέληξε ο Δ. Κουμπούρης, εμείς δεν αποδεχόμαστε καμία περικοπή, γιατί η Κοινωνική Ασφάλιση δεν αφορά μόνο τους συνταξιούχους, αλλά κυρίως τις νέες γενιές που ακολουθούνε.
Από το βήμα της συγκέντρωσης απηύθυναν επίσης χαιρετισμούς ο Χρήστος Μπουρδούκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίου, ο Τάσος Γεωργιάδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, η Παναγιώτα Ντελή από τον Σύλλογο Συζύγων Θανόντων «Αξία», ο Σωτήρης Ραυτόπουλος, πρόεδρος της ΠΟΣ ΟΣΕ, ο Κώστας Τζατζάνης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ομότιμων Μηχανικών ΤΕΕ, και ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της ΠΟΣ ΟΑΕΕ.
Διαβάστηκαν ακόμη δεκάδες χαιρετιστήρια μηνύματα από συλλόγους συνταξιούχων, καθώς και της Πρωτοβουλίας Αποστράτων για το Ασφαλιστικό.
Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.
Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, όπου αντιπροσωπεία των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων συναντήθηκε με τη διευθύντρια του γραφείου του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Πετρόπουλου, καθώς ο υφυπουργός βρισκόταν στη Βουλή. Η αντιπροσωπεία επέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματα των συνταξιούχων.
Οι συγκεντρωμένοι ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού στη νέα κινητοποίηση με συγκέντρωση των συνταξιούχων της Νότιας Ελλάδας στην Αθήνα στις 15 Νοέμβρη.
Αντίστοιχη συγκέντρωση για τους συνταξιούχους της Βόρειας Ελλάδας προγραμματίστηκε στη Θεσσαλονίκη, στις 13 Νοέμβρη.
Τέλος, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις όρισαν πανελλαδικό συλλαλητήριο όλων των συνταξιούχων, στην Αθήνα στις 15 Δεκέμβρη, και πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται αυτές τις μέρες οι κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις της χώρας:
-- Σήμερα Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στα Τρίκαλα, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
-- Την Τρίτη 9/10, συγκεντρώσεις θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, και στον Βόλο, στις 11 π.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.
Τη συνέχιση της επίθεσης σε βάρος των μικρομεσαίων αιγοπροβατοτρόφων προδιέγραψε ουσιαστικά η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου, απαντώντας χτες στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Μωραΐτη.
Χωρίς περιστροφές, η υφυπουργός επιβεβαίωσε ότι αυτοί που κάνουν κουμάντο είναι οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες. Οταν ρωτήθηκε από τον βουλευτή του ΚΚΕ «πώς θα προστατεύσετε τους παραγωγούς από τις εξευτελιστικές τιμές στο γάλα και θα οριστούν τιμές επιβίωσής τους», η υφυπουργός παραδέχτηκε μεν ότι «αυτήν τη στιγμή υπάρχει μία πίεση από τις γαλακτοβιομηχανίες προς τους αιγοπροβατοτρόφους, ώστε η τιμή του γάλακτος να είναι χαμηλή», ωστόσο διευκρίνισε πως «καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε στο πλαίσιο του ανταγωνισμού να δούμε αυτό το θέμα, να ορίσουμε εμείς ποια θα είναι η τιμή του γάλακτος από τις γαλακτοβιομηχανίες».
Η απάντηση της υφυπουργού επιβεβαιώνει ότι, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού που υπηρετεί και αυτή η κυβέρνηση, η θέση των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων θα επιδεινώνεται συνεχώς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο Ν. Μωραΐτης, από το 2005 έως το 2013 πετάχτηκαν έξω από την παραγωγή 33.490 προβατοτρόφοι και 48.900 αιγοτρόφοι, δηλαδή πάνω από το 33% των κτηνοτρόφων της χώρας.
«Η εγκατάλειψη συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, αφού το κόστος παραγωγής συνεχώς ανεβαίνει, η τιμή του γάλακτος τα τρία τελευταία χρόνια μειώθηκε επιπλέον 20%, κατρακυλώντας πολύ πιο κάτω από το κόστος, ενώ η πληρωμή των κτηνοτρόφων μπορεί να πάρει και μήνες. Βέβαια, την ίδια ώρα, η εργατική - λαϊκή οικογένεια αγοράζει πανάκριβα τα γαλακτοκομικά προϊόντα...
«Κερασάκι» σε αυτά είναι η προωθούμενη υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του Κανονισμού 1305/2013 της ΕΕ, ο οποίος για τις εξισωτικές επιδοτήσεις απαιτεί την επαναχάραξη των χαρτών που αφορούν τις μειονεκτικές περιοχές, δηλαδή τα βοσκοτόπια, αφήνοντας εκτός εκατοντάδες τοπικά και δημοτικά διαμερίσματα.
Ο Ν. Μωραΐτης ρώτησε αν η κυβέρνηση θα πάρει έστω μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, για φτηνό πετρέλαιο, φτηνό ρεύμα. Οσον αφορά την επαναχάραξη των χαρτών των μειονεκτικών περιοχών, ρώτησε αν οι κτηνοτρόφοι των εκατοντάδων περιοχών σε όλη την Ελλάδα που θα μείνουν εκτός, «θα συνεχίσουν να παίρνουν εξισωτική αποζημίωση μετά το 2019», σημειώνοντας ότι «αν δεν παίρνουν, θα είναι γι' αυτούς η χαριστική βολή, γιατί πραγματικά πρόκειται για φτωχούς κτηνοτρόφους, με μικρό κλήρο, μικρές μονάδες».
Η Ολ. Τελιορίδου, εντείνοντας την πρόκληση, καταρχήν κάλεσε τον βουλευτή... να στοιχειοθετήσει ότι «υπάρχει συγκρότηση καρτέλ ή κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης από την πλευρά των γαλακτοβιομηχανιών», ώστε να επέμβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Αντί για ουσιαστικά μέτρα προστασίας των κτηνοτρόφων, αρκέστηκε να πει για τους αναποτελεσματικούς ελέγχους από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ότι στηρίζεται η δημιουργία «ομάδων παραγωγών» (δηλαδή ένα εργαλείο που διευκολύνει ακόμα περισσότερο τον έλεγχο των μικρών κτηνοτρόφων από τα μονοπώλια) όπως και ότι ετοιμάζεται η δημιουργία ενός «Παρατηρητηρίου Κόστους Παραγωγής»...
Η ίδια απέφυγε να απαντήσει αν θα συνεχίσουν να παίρνουν εξισωτική επιδότηση οι μικροί κτηνοτρόφοι των μειονεκτικών περιοχών που θα μείνουν εκτός χαρτών, ωστόσο σημείωσε με νόημα ότι «αν δεν γίνει η επαναχάραξη των μειονεκτικών περιοχών, πιστεύω ότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι από 1-1-2019 δεν θα υπάρχει η εξισωτική στη χώρα».
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 9/10, στις 11 π.μ., στην πλατεία της Ορεστιάδας διοργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα».
Για την επιτυχία της κινητοποίησης, την Τετάρτη 3/10 πραγματοποίησε σύσκεψη με τη συμμετοχή Αγροτικών Συλλόγων και αγροτών της περιοχής, μέσα από την οποία αναδείχθηκαν τα οξυμένα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών.
Στο κάλεσμά της για την κινητοποίηση, η Ομοσπονδία αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Η φετινή χρονιά είναι για όλους μας μια δύσκολη χρονιά. Από τη μια τα συσσωρευμένα προβλήματα από τις πολιτικές της ΚΑΠ και των ελληνικών κυβερνήσεων και από την άλλη ο αντιαγροτικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, που δεν μας καλύπτει και δεν αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές από όλες τις αιτίες καταστροφής (...) Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Η κυβέρνηση (...) συνεχίζει την ίδια πολιτική με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, πολιτική που έχει στόχο να καταστρέψει τους χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, για να χαρίσει τη γη και το χρυσοφόρο κύκλωμα της παραγωγής, της μεταποίησης, της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων σε λίγους επιχειρηματικούς ομίλους και νεοτσιφλικάδες.
(...) Φτάνει πια η κοροϊδία. Βγαίνουμε δυναμικά στο δρόμο του αγώνα και διεκδικούμε: Να ξοφλήσει εδώ και τώρα η ΕΒΖ τις υποχρεώσεις της προς τους τευτλοπαραγωγούς. Να καλύψει η κυβέρνηση τις απώλειες εισοδήματος από την ανομβρία και το πράσινο σκουλήκι. Απαιτούμε άμεσα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Να σταματήσουν τα χαράτσια και η φοροληστεία».