Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΠΑΝΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
«Διεκδικούμε στο ακέραιο ό,τι μας έχει αφαιρεθεί!»

Χιλιάδες συνταξιούχοι απαίτησαν κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, αναπλήρωση όλων των περικοπών, αυξήσεις στις συντάξεις

ΠΛ. ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
ΠΛ. ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Με το σύνθημα «Ούτε αναστολή, ούτε αναβολή, ο νόμος του Κατρούγκαλου να καταργηθεί!», χιλιάδες συνταξιούχοι πραγματοποίησαν χτες συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - Δημοσίου - ΟΣΕ - OAEE - ΝΑΤ - ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ - ΠΣ Δικηγόρων - ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ.

Με το κεντρικό τους πανό να αναγράφει «Οι συνταξιούχοι δεν σκύβουν το κεφάλι. Διεκδικούμε στο ακέραιο ό,τι μας έχει αφαιρεθεί», έδωσαν περήφανη απάντηση στην κοροϊδία που υφίστανται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το αν θα περικόψει ή όχι την «προσωπική διαφορά» στις παλιές συντάξεις, την ίδια ώρα που διατηρείται στο ακέραιο όλη η αντιασφαλιστική επίθεση σε βάρος συνταξιούχων και ασφαλισμένων.

Συνεχίζοντας αποφασιστικά την πάλη τους για να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, να αναπληρωθούν όλες οι μεγάλες περικοπές στις συντάξεις και να δοθούν αυξήσεις, χιλιάδες συνταξιούχοι βροντοφώναξαν: «Με ψίχουλα και ψέματα δεν θα συμβιβαστούμε, όλα τα κλεμμένα τα διεκδικούμε!».

«Τις συντάξεις και τα δικαιώματά μας δεν μας τα χάρισε κανείς...»

«Τις συντάξεις μας, τα δικαιώματά μας στην Κοινωνική Ασφάλιση, δεν μας τα χάρισε κανένας, δεν τα χρωστάμε σε κανέναν δανειστή και θα τα διεκδικήσουμε μέχρι το τέλος». Με αυτά τα λόγια ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, έδωσε από την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση το στίγμα του ανυποχώρητου αγώνα των συνταξιούχων και των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, που μετρούν πάνω από 90 κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα το τελευταίο διάστημα.

ΣΤΑΔΙΟΥ
ΣΤΑΔΙΟΥ
Αποτέλεσμα αυτών των αγώνων, τόνισε, είναι οι επιστροφές σε χιλιάδες συνταξιούχους των παράνομα παρακρατηθέντων ποσών στις συντάξεις τους. Αποτέλεσμα αυτών των αγώνων, σημείωσε, είναι και η συζήτηση που γίνεται σήμερα για τη μη εφαρμογή της περικοπής στην «προσωπική διαφορά».

«Αν δεν ήμαστε στο δρόμο, αν δεν πιέζαμε, θα ήμασταν στα αζήτητα...», ανέφερε χαρακτηριστικά. Δεν είναι μόνο το ζήτημα της «προσωπικής διαφοράς», πρόσθεσε, καθώς «ο νόμος Κατρούγκαλου εφαρμόζεται και προκαλεί τραγικά αποτελέσματα». Είναι η κατάργηση του ΕΚΑΣ, που έπληξε χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, είναι οι μεγάλες μειώσεις στις νέες συντάξεις, που έχουν μετατραπεί σε προνοιακά επιδόματα, είναι το κόψιμο των επικουρικών, είναι η καρατόμηση των συντάξεων χηρείας. Γι' αυτό, κατέληξε ο Δ. Κουμπούρης, εμείς δεν αποδεχόμαστε καμία περικοπή, γιατί η Κοινωνική Ασφάλιση δεν αφορά μόνο τους συνταξιούχους, αλλά κυρίως τις νέες γενιές που ακολουθούνε.

Από το βήμα της συγκέντρωσης απηύθυναν επίσης χαιρετισμούς ο Χρήστος Μπουρδούκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίου, ο Τάσος Γεωργιάδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, η Παναγιώτα Ντελή από τον Σύλλογο Συζύγων Θανόντων «Αξία», ο Σωτήρης Ραυτόπουλος, πρόεδρος της ΠΟΣ ΟΣΕ, ο Κώστας Τζατζάνης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ομότιμων Μηχανικών ΤΕΕ, και ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της ΠΟΣ ΟΑΕΕ.

Διαβάστηκαν ακόμη δεκάδες χαιρετιστήρια μηνύματα από συλλόγους συνταξιούχων, καθώς και της Πρωτοβουλίας Αποστράτων για το Ασφαλιστικό.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, όπου αντιπροσωπεία των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων συναντήθηκε με τη διευθύντρια του γραφείου του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Πετρόπουλου, καθώς ο υφυπουργός βρισκόταν στη Βουλή. Η αντιπροσωπεία επέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματα των συνταξιούχων.

Κλιμάκωση του αγώνα με νέες κινητοποιήσεις

Οι συγκεντρωμένοι ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού στη νέα κινητοποίηση με συγκέντρωση των συνταξιούχων της Νότιας Ελλάδας στην Αθήνα στις 15 Νοέμβρη.

Αντίστοιχη συγκέντρωση για τους συνταξιούχους της Βόρειας Ελλάδας προγραμματίστηκε στη Θεσσαλονίκη, στις 13 Νοέμβρη.

Τέλος, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις όρισαν πανελλαδικό συλλαλητήριο όλων των συνταξιούχων, στην Αθήνα στις 15 Δεκέμβρη, και πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται αυτές τις μέρες οι κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις της χώρας:

-- Σήμερα Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στα Τρίκαλα, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

-- Την Τρίτη 9/10, συγκεντρώσεις θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, και στον Βόλο, στις 11 π.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ