ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σχέδιο προϋπολογισμού για τις ανάγκες του κεφαλαίου

Με μείωση φόρων για τις επιχειρήσεις και γενναίες δημόσιες επενδύσεις

Από την προχτεσινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού (δεύτερος από αριστερά) και άλλων μελών της ιταλικής κυβέρνησης

ANSA

Από την προχτεσινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού (δεύτερος από αριστερά) και άλλων μελών της ιταλικής κυβέρνησης
ΡΩΜΗ.--

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού η σχέση ελλείμματος - ΑΕΠ θα κυμανθεί στο 2,4% το 2019, αλλά μετά θα μειωθεί, στο 2,1% το 2020 και στο 1,8% το 2021, ενώ σχολίασε ότι το σχέδιο «σεβάστηκε δεσμεύσεις, είναι γενναίο και σοβαρό». Οι δηλώσεις του έγιναν μετά από σύσκεψη με τους δύο αντιπροέδρους της κυβέρνησης, Λουίτζι ντι Μάγιο και Ματέο Σαλβίνι (ηγέτες αντίστοιχα του «Κινήματος 5 Αστέρων» και της «Λέγκας» που συγκυβερνούν και είναι ταυτόχρονα υπουργοί Εργασίας και Βιομηχανίας και Εσωτερικών), αλλά και άλλους βασικούς υπουργούς.

Ο Κόντε υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το 2012 η σχέση δημόσιου χρέους - ΑΕΠ της Ιταλίας να πέσει στο 126,5%, από 130,9% που είναι σήμερα, καθώς η Ρώμη έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος στην Ευρώπη, μετά την Ελλάδα.

Οι αρχικές ανακοινώσεις που είχε κάνει η Ρώμη για τη σχέση ελλείμματος - ΑΕΠ (για 2,4% στη διάρκεια όλης της τριετίας, που δεν βοηθούσε στη σταδιακή μείωση του ελλείμματος με βάση και τις ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες), είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της ΕΕ, αντανακλώντας την αυξανόμενη ανησυχία αφενός για τα τετελεσμένα που μπορεί να προκαλέσει μια «απόκλιση» από την εφαρμογή της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αφετέρου για την πορεία της ιταλικής οικονομίας, που παραμένει η τρίτη σημαντικότερη στην Ευρωζώνη.

Ο υπουργός Οικονομίας Τζιοβάνι Τρία ισχυρίστηκε ότι η χώρα του θα μειώσει την απόσταση στους ρυθμούς ανάπτυξης με την υπόλοιπη ΕΕ και ότι «στοχεύουμε οι δημόσιες επενδύσεις να αποτελέσουν το βασικό εργαλείο για την ενίσχυση της ανάπτυξης», προσπαθώντας να κρύψει ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η στήριξη του ντόπιου κεφαλαίου. Να σημειωθεί μάλιστα ότι, μιλώντας σε συνάντηση μελών της Ενωσης των μεγαλοβιομηχάνων Confindustria, ο Τρία διευκρίνισε ότι μέτρα όπως η μείωση της συντάξιμης ηλικίας και η θέσπιση «βασικού μισθού για όλους» «θα προχωρήσουν πολύ σταδιακά, σε όλη τη διάρκεια της θητείας (μας)», θυμίζοντας αναπροσαρμογές που έχουν κάνει πολλές αστικές κυβερνήσεις στα σχέδιά τους, ανάλογα με το πώς καλύτερα εξυπηρετείται η αστική τάξη.

Ενδεικτικά ήταν όσα είπε - μετά την κυβερνητική σύσκεψη - και ο ντι Μάγιο, αναφέροντας ότι οι προωθούμενες μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις θα αφορούν «όσους προσλαμβάνουν και επενδύουν», διευκολύνοντας έτσι τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, επιβραβεύοντας όσους αξιοποιούν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης που ακμάζουν σε όλη την Ευρώπη και πριμοδοτώντας τα ιταλικά μονοπώλια που κονταροχτυπιούνται με αξιώσεις με αντίπαλους κολοσσούς. Αλλά και ο Σαλβίνι ανακοίνωσε ως βασική προτεραιότητα τις 10.000 νέες προσλήψεις που προγραμματίζονται στην αστυνομία.

Πάντως, η Ρώμη απέρριψε πάλι τις επικρίσεις των Βρυξελλών, μετά την προχτεσινή δήλωση του επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ότι η ιταλική κυβέρνηση είναι «απόλυτα ευρωσκεπτικιστική και ξενοφοβική (...) προσπαθεί να ξεφορτωθεί τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις» (αν και ο Μοσκοβισί χαρακτήρισε «καλό σημάδι» την αναθεώρηση του στόχου για το έλλειμμα).

«Βαρεθήκαμε τις προσβολές που έρχονται από Παρίσι και Βρυξέλλες», δήλωσε ο Σαλβίνι, που υποστήριξε ότι η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να υπηρετεί τη χώρα. Ενώ ο Κόντε είπε ότι «στην Ιταλία δεν υπάρχει πρόβλημα ξενοφοβίας. Το πρόβλημα είναι ότι, την τελευταία περίοδο, η ευρωπαϊκή ιθύνουσα τάξη έχει απομακρυνθεί από τους πολίτες...».

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ
Προχωρούν οι διαδικασίες και για το οικόπεδο «7»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Σύνθημα» για περαιτέρω διείσδυση ισχυρών μονοπωλίων στην κυπριακή ΑΟΖ δίνει η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου στην Κύπρο να καλέσει αδειούχους από οικόπεδα που συνορεύουν με το «7», να εκδηλώσουν τυχόν ενδιαφέρον τους και για το συγκεκριμένο. Ανακοινώνοντας την απόφαση αυτή και προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί δεν ακολουθείται η συνηθέστερη διαδικασία της προκήρυξης διαγωνισμού, ο υπουργός Ενέργειας, Βιομηχανίας, Τουρισμού και Εμπορίου Γ. Λακκοτρύπης μίλησε για «γεωλογικούς λόγους που αφορούν την ανακάλυψη του κοιτάσματος "Καλυψώ"», το οποίο βρίσκεται στο οικόπεδο «6» και πολλοί ισχυρίζονται ότι τα χαρακτηριστικά του ίσως αποδεικνύουν επέκταση του τεράστιου αιγυπτιακού κοιτάσματος «Ζορ» μες στην κυπριακή ΑΟΖ, και πρόσθεσε ότι δεν θέλει να μπει σε λεπτομέρειες. Μίλησε για ενεργοποίηση συγκεκριμένου άρθρου, που δίνει τη δυνατότητα για τέτοια διαδικασία, και εξήγησε ακόμα ότι αυτή θα διαρκέσει μόλις ένα μήνα, με συμμετοχή μόνο των αδειούχων γειτονικών οικοπέδων.

Σημειώνουμε ότι δικαιώματα αξιοποίησης στα διπλανά οικόπεδα «10», «6», «8», «11» έχουν διασφαλίσει κολοσσοί όπως η αμερικανική «ExxonMobil», η ιταλική ΕΝΙ, η γαλλική «Total». Μάλιστα, οι γεωτρήσεις της «ExxonMobil» αναμένονται τους αμέσως επόμενους μήνες, ενώ ήδη συζητιέται έντονα το ενδεχόμενο «Total» και «ExxonMobil» να συγκροτήσουν μαζί κοινοπραξία για να διευρύνουν περαιτέρω τη δράση τους στην κυπριακή ΑΟΖ, ακόμα και στην εκμετάλλευση ειδικά του «7».

Στο μεταξύ, εν αναμονή πιθανών ανακοινώσεων για το ενδεχόμενο νέου γύρου συνομιλιών για το Κυπριακό, οι τόνοι ανεβαίνουν μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Σε δηλώσεις του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού υποστήριξε πως η τακτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη στο Κυπριακό «τους τελευταίους 15 μήνες έχει δώσει την ευκαιρία σε κάποιους να θέτουν επί τάπητος λύση "δύο κρατών"» και χαρακτήρισε «προδοτικό» το «να συζητιέται τέτοια λύση». Επίσης, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποκτήσει ένα «πειστικό» σχέδιο για να μην επιτραπεί «στον "Πορθητή" (σ.σ. το τουρκικό πλοίο - γεωτρύπανο) να προχωρήσει σε γεωτρήσεις». Από τη μεριά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομου Προδρόμου κατηγόρησε το ΑΚΕΛ ότι «δεν διστάζει να καταλογίζει στην κυβέρνηση αυτά που κάνει η Τουρκία».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ - ΡΙΑΝΤ.-- Στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε χτες ο Σαουδάραβας πρέσβης στην Αγκυρα, «για διαβουλεύσεις» σχετικά με την εξαφάνιση του Σαουδάραβα αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου και αρθρογράφου της «Washington Post», Τζαμάλ Χασόγκι. Ο Χασόγκι εισήλθε την Τρίτη στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη και έκτοτε αγνοείται, σύμφωνα με καταγγελία της Τουρκάλας συζύγου του. Χτες, το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA μετέδωσε πως ο Χασόγκι «εξαφανίστηκε αφού έφυγε» από το προξενείο στην Κωνσταντινούπολη και ότι διενεργούνται έρευνες «για να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες εξαφάνισής του».

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανανέωσε για έναν χρόνο την εξουσιοδότηση προς τα μέλη του Οργανισμού να ελέγχουν στα ανοιχτά της Λιβύης τα πλοία για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι διακινούν μετανάστες από την Αφρική στην Ευρώπη.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως πήρε την έκθεση του FBI για τις καταγγελίες κατά του δικαστή Μπρετ Κάβανο, υποψήφιου για το Ανώτατο Δικαστήριο, και την έστειλε στη Γερουσία. Η πρώτη ψηφοφορία στη Γερουσία για την επικύρωση του διορισμού του Κάβανο αναμένεται εντός τρέχοντος 24ώρου, ενώ η τελική ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Σώματος προβλέπεται μέχρι το Σαββατοκύριακο.

ΑΥΣΤΡΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Νέα συνάντηση Κουρτς - Πούτιν για Ενέργεια και Συρία

ΜΟΣΧΑ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Γεωπολιτικά και ενεργειακά ζητήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Αυστριακό καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς, προχτές το βράδυ στην Αγία Πετρούπολη. Οι δύο χώρες έχουν στενές οικονομικές και πολιτικές σχέσεις, ενώ ήταν η τέταρτη συνάντηση των δύο ηγετών μέσα σε ένα χρόνο.

Να σημειωθεί ότι ο Κουρτς εκπροσώπησε στη Ρωσία και την ΕΕ ως επικεφαλής της αυστριακής προεδρίας, ενώ πριν το ταξίδι του υπήρξε τηλεφωνική συνεννόηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ανακοίνωσε η καγκελαρία.

«Η διατήρηση του διαλόγου με την υπερδύναμη Ρωσία είναι σημαντική», είπε ο Κουρτς, «ακόμη κι αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για τα γεωπολιτικά ζητήματα».

Διαβεβαίωσε τον Πούτιν ότι όλα τα ευρωπαϊκά συμμετέχοντα κράτη (συμμετέχει και η αυστριακή OMV) υποστηρίζουν και θα εφαρμόσουν το έργο του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», το οποίο προσπαθούν να εμποδίσουν οι ΗΠΑ αλλά και ευρωπαϊκά κράτη. Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ευρωπαϊκή θέση να διατηρηθεί η Ουκρανία ως χώρα διέλευσης ρωσικού αερίου.

«Ολοι γνωρίζουν τη θλιβερή τύχη ενός άλλου έργου, του αγωγού "South Stream"», είπε ο Πούτιν, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι «η Βουλγαρία παραιτήθηκε από το έργο μετά από πίεση από το εξωτερικό», υπονοώντας την ΕΕ, αλλά και τις ΗΠΑ. Εξέφρασε δε την «ελπίδα» ότι «η Ευρώπη δεν θα δείξει την ίδια αδυναμία και ανικανότητα στον "Nord Stream 2", όπως η Βουλγαρία». Είναι «πολύ λογικό» οι ευρωπαϊκές χώρες να μην επιλέξουν να αγοράσουν φυσικό αέριο από άλλες περιοχές, όπως οι ΗΠΑ, συνέχισε ο Πούτιν, καθώς «το αέριο των ΗΠΑ θα κοστίσει τουλάχιστον 30% περισσότερο».

Ο Κουρτς έκανε λόγο για παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και κάλεσε να βρεθεί πολιτική λύση στην Ουκρανία. Πάντως, «μακροπρόθεσμα θα υπάρξει ειρήνη στην Ευρώπη μόνο με τη Ρωσία», ξεκαθάρισε.

Σχετικά με τη Συρία, ο Πούτιν σημείωσε ότι δεν βλέπει «στρατιωτική δράση στο προσεχές μέλλον, δεν θέλουμε να πολεμήσουμε σε αυτήν την περιοχή (σ.σ. Ιντλίμπ), θέλουμε να επιτύχουμε ειρήνη, και τα "εργαλεία" που έχουμε επιλέξει ήταν αποτελεσματικά μέχρι στιγμής». Υπογράμμισε επίσης την ετοιμότητα της Αυστρίας να συμμετάσχει στις «ανθρωπιστικές δράσεις» στη Συρία.

ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΜΥΝΑΣ
Μια ευρωπαϊκή σύγκρουση ίσως ξεκινήσει από τη Σουηδία

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

«Μια ευρύτερη ευρωπαϊκή σύγκρουση ενδέχεται να ξεκινήσει με επίθεση κατά της Σουηδίας», προειδοποιεί πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής Αμυνας της χώρας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «The Economist». Σε αυτήν την περίπτωση η ηλεκτρική ενέργεια ενδέχεται να είναι περιορισμένη, να λείψουν διατροφικά είδη και να υπάρξουν δεκάδες χιλιάδες τραυματίες, επισημαίνεται στην έκθεση.

Επανέρχονται έτσι τα σενάρια πολέμου και «απειλής από τη Ρωσία», την ώρα που αυξάνεται και η ΝΑΤΟική παρουσία και συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στη βόρεια Ευρώπη.

Θυμίζουμε ότι στις αρχές του καλοκαιριού η κυβέρνηση είχε καλέσει 22.000 εφέδρους και εθελοντές στρατιώτες να πραγματοποιήσουν τη μεγαλύτερη άσκηση στη χώρα από το 1975, ενώ είχε εκδώσει και εκατομμύρια εγχειρίδια προς τα σουηδικά νοικοκυριά με οδηγίες επιβίωσης σε περίπτωση «έκτακτων αναγκών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ