ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ - Ρ. Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Με ατζέντα Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό

Το Κυπριακό, το Προσφυγικό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρέθηκαν - σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές - στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χτες το βράδυ ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε την προσήλωση της κυβέρνησης σε «δίκαιη και βιώσιμη λύση» και στην επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο όπου σταμάτησαν στην Ελβετία, ενώ από την πλευρά του ο Ρ. Τ. Ερντογάν έθεσε εκ νέου τις πάγιες τουρκικές θέσεις.

Οι δύο φαίνεται να συμφώνησαν ακόμη σε εντατικοποίηση των συνομιλιών για την «οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης», την ενίσχυση της συνεργασίας για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, πάντα υπό τη σκέπη της απαράδεκτης ευρωτουρκικής συμφωνίας, ενώ σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου «ξαναμπήκε στο τραπέζι η θετική ατζέντα μεταξύ των δύο πλευρών για την οικονομία», όπως π.χ. η ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης - Θεσσαλονίκης. Ο Τούρκος Πρόεδρος φέρεται ακόμα να προσκάλεσε τον Ελληνα πρωθυπουργό στην Κωνσταντινούπολη.

Η σκυτάλη των σχετικών διεργασιών, ιδίως σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, περνάει την Πέμπτη στη συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, ενώ την Παρασκευή θα μιλήσει στη ΓΣ του ΟΗΕ την Παρασκευή. Σήμερα Τετάρτη ο Αλ. Τσίπρας έχει προκαθορισμένη συνάντηση με στελέχη της «Bank of America Merrill Lynch», όπως και με στελέχη της «Morgan Stanley».

Προχωρούν επαφές και μεταξύ των «τριών εγγυητριών δυνάμεων»

Την επιτάχυνση των διεργασιών γύρω από το Κυπριακό επιβεβαίωσε και η προγραμματισμένη για αργά χτες το βράδυ συνάντηση ανάμεσα στους ΥΠΕΞ των τριών «εγγυητριών δυνάμεων», Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας, Νίκου Κοτζιά, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Τζέρεμι Χαντ, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η συνάντηση ήταν ενταγμένη σε μια ευρύτερη επιχείρηση διερεύνησης προθέσεων αλλά και προϋποθέσεων για την επανάληψη των διαβουλεύσεων που είχαν «παγώσει» μετά τις συναντήσεις στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας πέρυσι το καλοκαίρι.

Τουρκικά ΜΜΕ, όπως η «Χουριέτ», υποστήριζαν ότι στο επίκεντρό της θα βρίσκονταν ειδικά οι τουρκικές εγγυήσεις και η επιμονή της Αγκυρας να διατηρήσει ισχυρή στρατιωτική παρουσία (με τα τετελεσμένα που δημιούργησε η εισβολή του 1974), στο πλαίσιο ευρύτερων παζαριών στα οποία συμμετέχει η Τουρκία αξιολογώντας ανταλλάγματα και εναλλακτικές (βλέπε π.χ. σκέψεις για δημιουργία ναυτικής στρατιωτικής βάσης στα Κατεχόμενα).

Σημειώνουμε ότι τις επόμενες μέρες ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα συναντήσει και τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και χωριστά τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Ο τελευταίος εμφανίζεται και φέτος στις εργασίες της ΓΣ του Οργανισμού, διεκδικώντας αναβάθμιση του ψευδοκράτους και αναγνώρισή του από ακόμα περισσότερους ως «παράγοντα σταθερότητας» στη Μέση Ανατολή.

Και «γραμματεία τριμερών σχηματισμών»

Πάντως, ο ρόλος που πολλοί προσδοκούν να αναλάβει η Κύπρος στην προώθηση διαφόρων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών αναδείχθηκε και κατά τη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Δευτέρας οι ΥΠΕΞ Κύπρου και Ελλάδας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Νίκος Κοτζιάς αντίστοιχα.

Ο Κύπριος υπουργός είπε ότι «συζητήσαμε και για τις δράσεις μας στην Ανατολική Μεσόγειο», χαρακτηρίζοντας «πολύ σημαντικό» το ότι «οι τριμερείς σχηματισμοί που έχουν δημιουργηθεί προκαλούν ενδιαφέρον τόσο από πλευράς κρατών - μελών της ΕΕ, αλλά και άλλων κρατών της περιοχής», προσθέτοντας μάλιστα ότι αύριο Πέμπτη θα γίνει για πρώτη φορά τριμερής συνάντηση με χώρα από τον Περσικό Κόλπο, συγκεκριμένα με το Μπαχρέιν. Μεταξύ άλλων μίλησε για προσέγγιση Αθήνας - Λευκωσίας «απόλυτα ταυτισμένη» όσον αφορά το Κυπριακό, αναφέροντας ότι «οι θέσεις που εκφράζονται είναι κοινές και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την επιθυμία μας είτε για επανέναρξη των συνομιλιών είτε για επίλυση του Κυπριακού. Και αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις».

Από τη δική του μεριά, ο Ν. Κοτζιάς αποκάλυψε ότι «έχουμε συμφωνήσει από το κοινό ταξίδι που κάναμε στη Μέση Ανατολή να συγκροτήσουμε μια γραμματεία των τριμερών σχηματισμών, ασφαλώς με έδρα την Κύπρο, κάτι που θα ενδυναμώσει τον γεωπολιτικό της ρόλο». Και δήλωσε «πάρα πολύ ευτυχής που πλέον πάρα πολλές δυνάμεις - και ισχυρές - στον κόσμο αντιμετωπίζουν την Κύπρο όχι ως ένα πρόβλημα του ΟΗΕ, αλλά κυρίως ως μια χώρα με μεγάλη γεωστρατηγική και γεωπολιτική σημασία».

Να σημειωθεί ότι στο δικό του παράλληλο πρόγραμμα ο Ελληνας ΥΠΕΞ αναμενόταν σήμερα τα ξημερώματα να συναντηθεί με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ, αρμόδιο για θέματα Ευρασίας, ο οποίος έχει επιδείξει έντονη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα στην κατεύθυνση του να προχωρήσουν οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί για τα Βαλκάνια.

Το θέμα φαίνεται να θίχτηκε και σε συνάντηση που είχε ο Ν. Κοτζιάς με τον Ντ. Χάρρις, εκτελεστικό διευθυντή της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής, ο οποίος διαρρέοντας την ατζέντα έκανε σαφές ότι μίλησαν για τα Βαλκάνια, την ΕΕ και τις διατλαντικές σχέσεις, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τα ενεργειακά πλάνα και τους ανταγωνισμούς.

Τέλος, το βράδυ τοπική ώρα Νέας Υόρκης ο Ελληνας ΥΠΕΞ αναμενόταν να παρακαθίσει στο λεγόμενο διατλαντικό δείπνο που παρέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στους ομολόγους του της ΕΕ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Κηρύγματα «ανθρωπισμού» απ' τον σημαιοφόρο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών

«Κηρύγματα» και παχιά λόγια υπέρ του ανθρωπισμού και της ειρήνης απηύθυνε απ' το βήμα εκδήλωσης στο πλαίσιο της ΓΣ του ΟΗΕ για τον Νέλσον Μαντέλα ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, αργά το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας), αποσιωπώντας τον ρόλο σημαιοφόρου των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή που η κυβέρνησή του έχει πρόθυμα αναλάβει, αποσκοπώντας στην προώθηση επιδιώξεων της εγχώριας αστικής τάξης και εμπλέκοντας το λαό σε θανάσιμους κινδύνους.

Στη σύντομη παρέμβασή του για τον Ν. Μαντέλα μίλησε για την Ελλάδα ως τη χώρα που έχει εμπνεύσει τα δημοκρατικά ιδεώδη, για τα οποία εκείνος «έδωσε μάχες και ήταν έτοιμος να διακινδυνεύσει ακόμα και τη ζωή του», χαρακτηρίζοντας «το όραμά του και τις πράξεις του πιο επίκαιρες από ποτέ, την ώρα που ο κόσμος μας είναι αντιμέτωπος με υπαρξιακές προκλήσεις». Πρόσθεσε ακόμη πως «η κοινωνική πρόοδος και η ειρήνη δεν χαρίζονται. Κερδίζονται μέσα από αγώνες και συμβιβασμούς. Η πατρίδα μου τα βίωσε και τα δύο», ισχυριζόμενος προκλητικά ότι «σήμερα η Ελλάδα έχει καταφέρει: Να βγει από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και λιτότητας, έχοντας προστατεύσει τους πιο αδύναμους. Να διευρύνει τα δικαιώματα ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών, να ενισχύσει τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας και να προασπίζεται τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Να διαχειριστεί τις άνευ προηγουμένου προσφυγικές ροές, διασφαλίζοντας παράλληλα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Να επιλύσει διεθνείς διαφορές, όπως το ονοματολογικό ζήτημα με τους βόρειους γείτονές μας, την ΠΓΔΜ», παραποιώντας δηλαδή βάναυσα την πραγματικότητα της ισοπέδωσης των δικαιωμάτων του λαού στην Ελλάδα, της υπεράσπισης της κατάπτυστης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που έχει οδηγήσει στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων σε γκέτο τύπου Μόριας, της υπογραφής μιας ευρωατλαντικής κοπής συμφωνίας που προοιωνίζεται επικίνδυνες εξελίξεις στα Βαλκάνια.

ΚΚΕ: Ο «ανθρωπισμός» κρίνεται στη Μόρια και στους ευρωατλαντικούς ρόλους

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την ομιλία Τσίπρα στη Σύνοδο του ΟΗΕ:

«Οι μικρομεγαλισμοί του κ. Τσίπρα και οι δήθεν ύμνοι του για την ειρήνη και τον ανθρωπισμό κρίνονται στο κολαστήριο της Μόρια, καθώς και στο ότι έχει γίνει σημαιοφόρος των σχεδίων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή, μετατρέποντας την Ελλάδα σε ένα απέραντο στρατόπεδο».

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Με «σημαίες» χαράτσια και επιχειρηματικότητα

Με το ΔΣ της ΚΕΔΕ συναντήθηκε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, για να συζητήσει την πρότασή του το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ να διατηρηθεί και να αποδίδεται στους δήμους, ενισχύοντας τον φορομπηχτικό χαρακτήρα της Τοπικής Διοίκησης, την «ανταποδοτική» και επιχειρηματική λειτουργία της ως μηχανισμού του αστικού κράτους, επιταχύνοντας έτσι στην κατεύθυνση και όλων των έως τώρα αντιδραστικών αλλαγών των τελευταίων χρόνων, συμπεριλαμβανομένων και όσων προβλέπει ο «Κλεισθένης» της σημερινής κυβέρνησης.

Χαρακτηριστική ως προς τους σχεδιασμούς τους η επισήμανση του προέδρου της ΝΔ ότι πρόκειται για «τομή», που «κάνει πράξη ένα χρόνιο αίτημα της αυτοδιοίκησης: Να μπορεί να διαχειρίζεται η ίδια τα του οίκου της, έχοντας τη δυνατότητα να μπορεί η ίδια να καθορίζει, να επιβάλλει και στη συνέχεια να διαθέτει φόρους τους οποίους θα μπορεί η ίδια να εισπράττει».

Και όλο αυτό, υποτίθεται, σε ...όφελος του χαρατσωμένου λαού: «Διότι ο πολίτης θα γνωρίζει πολύ καλά ότι αν ο δήμαρχος επιλέξει να αυξήσει π.χ. τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, ότι θα έχει περισσότερες απαιτήσεις από αυτόν στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Από την άλλη, αν επιλέξει να μειώσει τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, θα πρέπει να μπορεί να είναι σίγουρος ο δήμαρχος ότι μπορεί να τα βγάζει πέρα μέσα στο πλαίσιο ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού», όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, «πλειοδοτώντας» στη λογική της «ανταποδοτικότητας» ακόμα και για τις στοιχειώδεις βασικές λαϊκές ανάγκες.

Αργότερα το βράδυ, ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε σε ημερίδα με θέμα: «Συνεργασία στην Επιχειρηματικότητα. Κλειδί για την ανάπτυξη», που διοργάνωσε το Παρατηρητήριο Επιχειρηματικότητας, παρουσιάζοντας εαυτόν και το κόμμα τους ως ικανότερους από τον ΣΥΡΙΖΑ να εξασφαλίσουν και να διευρύνουν την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Νέα αποχώρηση από την Ενωση Κεντρώων

Μια ανάσα πριν από τη διάλυσή της βρίσκεται η κοινοβουλευτική ομάδα της Ενωσης Κεντρώων, ως μέρος των διεργασιών στο αστικό πολιτικό σύστημα. Χτες ο βουλευτής της Αρ. Φωκάς ανακοίνωσε - σε τηλεοπτική του συνέντευξη - την ανεξαρτητοποίησή του, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα αναμένεται να υποβάλει τη σχετική αίτηση στον πρόεδρο της Βουλής.

Η αφορμή δόθηκε χτες στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, όπου ο Αρ. Φωκάς αναμενόταν να αναλάβει τη θέση του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ενωσης Κεντρώων, μετά από την παραίτηση του Γ. Σαρίδη, που είχε καταγγείλει τη στάση του έτερου βουλευτή του κόμματος Δ. Καβαδέλλα, ο οποίος είχε αρνηθεί να πληρώσει εισιτήριο για την είσοδό του στη ΔΕΘ. Χτες στη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο πρόεδρός της, Β. Λεβέντης, ζήτησε να γίνει ψηφοφορία προκειμένου να αποφασιστεί να καλεστούν Γ. Σαρίδης και Δ. Καβαδέλλα να ζητήσουν «συγγνώμη». Ο Αρ. Φωκάς αρνήθηκε να πάρει μέρος στην ψηφοφορία και αποχώρησε.

Με την αποχώρηση του Αρ. Φωκά, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν παραδίδει την έδρα του, η Ενωση Κεντρώων μένει με 5 βουλευτές, που σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής είναι το όριο για τον σχηματισμό κοινοβουλευτικής ομάδας. Αν ανεξαρτητοποιηθεί και ο Γ. Σαρίδης, κάτι που ο ίδιος δεν έχει αποκλείσει, τότε η Ενωση Κεντρώων δεν θα έχει κοινοβουλευτική ομάδα στη Βουλή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ