ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Επαφές στη Σμύρνη με «αγκάθια» και ευρωενωσιακές «γέφυρες»

Από τα χτεσινά εγκαίνια
Από τα χτεσινά εγκαίνια
Η προσπάθεια της Τουρκίας να «ρίξει» γέφυρες με την ΕΕ όσο και της ελληνικής κυβέρνησης να παραμείνει η Τουρκία δεμένη στο ευρωατλαντικό άρμα, στο φόντο της επιδείνωσης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, οι πάγιες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης αλλά και τα κοινά επιχειρηματικά σχέδια ήταν μερικά από τα στοιχεία που ξεχώρισαν στις διμερείς επαφές χτες στη Σμύρνη των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας, με ευκαιρία τα εγκαίνια του ανακαινισμένου ιδιόκτητου κτιρίου Καπετανάκη και την επανεγκατάσταση σε αυτό του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Σμύρνη.

Σταθερά στη γραμμή του κυβερνητικού εφησυχασμού, στην επίσημη τοποθέτησή του στην τελετή, ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι οι ηγέτες των δυο χωρών «βασισμένοι στο Διεθνές Δίκαιο, μπορούν να λύσουν τα προβλήματα που εκκρεμούν. Για ένα κοινό μέλλον, με σταθερότητα στην περιοχή». Οτι η Ελλάδα συμπαραστέκεται «στην Τουρκία ενάντια σε κάθε είδους πραξικοπηματίες και είμαστε σίγουροι ότι θα βρει και θα διατηρήσει τη σταθερότητά της στον οικονομικό της δρόμο», καθώς και ότι «η Τουρκία είναι μια μεγάλη δύναμη στην Ευρώπη».

Ξεχωριστές εξάλλου ήταν και οι αναφορές του στη στήριξη της ευρωενωσιακής πορείας της Τουρκίας από την κυβέρνηση. Οπως είπε, οι δυο ΥΠΕΞ «εργαζόμαστε όχι μόνο για καλύτερες σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη, αλλά και για να στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας», προσθέτοντας σε άλλο σημείο πως «πάντα υπογραμμίζω ότι μια ευρωπαϊκή Τουρκία, μια Τουρκία κράτος - μέλος της ΕΕ θα είναι το μέγιστο κέρδος για την Ελλάδα. Δεν μπορώ να φανταστώ το μέλλον της ΕΕ χωρίς αυτήν την ειδική σύνδεση με την Τουρκία. Αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε εκείνη τη μέρα. Πρέπει πολύ νωρίτερα να καταργηθεί η απαίτηση βίζας από τους Τούρκους πολίτες». Σημείωσε ακόμη πως «η Τουρκία δικαιούται την υλοποίηση των συμφωνιών με την ΕΕ. Ο,τι συμφωνούμε πρέπει να υλοποιείται κι από τις δύο πλευρές».

Σε γραμμή ΗΠΑ

Αυτά δυο μόνο μέρες μετά από τη συνέντευξη του Αμερικανού πρέσβη Τζ. Πάιατ στην «Καθημερινή», όπου έλεγε ότι η «ατζέντα» των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «συμπληρώνει σε σημαντικό βαθμό τα δικά μας συμφέροντα και το δικό μας όραμα για την ευρύτερη περιοχή» και σε ό,τι αφορά «στη βοήθεια να εξασφαλίσουμε ότι ο μεγάλος γείτονάς σας στα ανατολικά θα παραμείνει σταθερά αγκυροβολημένος στην Ευρώπη και τους ευρωατλαντικούς θεσμούς».

Ειδικά γι' αυτό ο Αμερικανός τόνιζε: «Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα και οι ΗΠΑ μοιράζονται πολύ παρόμοια συμφέροντα ως προς την Τουρκία. (...) Οι αμερικανοτουρκικές διμερείς σχέσεις διέρχονται δύσκολη φάση, αλλά πρέπει να σταθούν αυτοτελώς. Σίγουρα όμως βοηθάει τις ΗΠΑ να έχουμε την Ελλάδα ως ισχυρό συνήγορο εντός της ΕΕ, ώστε να κρατηθούν ανοιχτές οι πόρτες της Ευρώπης στην Τουρκία και να συνεχιστεί ο διάλογος επί ζητημάτων όπως το πώς θα στηριχθεί η συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ».

Επαινοι, σπόντες, διαβεβαιώσεις

Από την πλευρά του, ο Μ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι Τουρκία και Ελλάδα «διερχόμαστε περιόδων τρικυμίας και δυσκολιών, αλλά επειδή έχουμε σαν θεμέλιο λίθο των σχέσεών μας το διάλογο και την καλή συνεργασία, επικρατεί πάντοτε η ψυχραιμία, που βοηθά πάντοτε στη συνέχιση αυτού του διαλόγου».

Εκανε, παραπέρα, ειδική μνεία στην επίσκεψη Ερντογάν το Δεκέμβρη 2017 στην Ελλάδα, που αποτέλεσε πάτημα για «αναβάθμιση» των πάγιων τουρκικών διεκδικήσεων, χαρακτηρίζοντάς την «το άνοιγμα μιας νέας φάσης στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας», ενώ θύμισε και το «Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας» που έχει στηθεί ανάμεσα στις δυο χώρες, η τελευταία συνεδρίαση του οποίου ήταν στη Σμύρνη, εκφράζοντας την ελπίδα η επόμενη να γίνει στη Θεσσαλονίκη.

Παραπέμποντας και σε επιχειρηματικά σχέδια, εξέφρασε τη βούληση να ενισχυθούν οι υπάρχοντες δεσμοί «με πραγματικά σχέδια και χειροπιαστά έργα», όπως είπε, επικρίνοντας την καθυστέρηση στην υλοποίηση της εδώ και χρόνια σχεδιαζόμενης θαλάσσιας σύνδεσης Θεσσαλονίκης - Σμύρνης, όσο και στα σχέδια για σιδηροδρομική σύνδεση Κωνσταντινούπολης - Θεσσαλονίκης.

Επαίνεσε, βέβαια, τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την πλάτη που βάζει στην ευρωενωσιακή προοπτική της γείτονος: «Δεν είναι μυστικό ότι μεταξύ μας υπάρχουν προβλήματα, αλλά η Ελλάδα πάντοτε μένει μακριά από τα δύο μέτρα και δύο σταθμά, στηρίζοντας σταθερά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».

Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να επαναλάβει τις απαιτήσεις της τουρκικής κυβέρνησης για την υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που παραμένουν στην Ελλάδα και δεν εκδίδονται στην Τουρκία, όπως θέλει η κυβέρνηση Ερντογάν. Ειδικότερα απευθυνόμενος ο Τσαβούσογλου στον Ελληνα ΥΠΕΞ, είπε: «Θέλω να σου πω ότι δεν θα δώσουμε ποτέ άδεια να είναι στα εδάφη μας άνθρωποι οι οποίοι χαρακτηρίζονται προδότες από σας, δεν θα φιλοξενήσουμε επίδοξους πραξικοπηματίες ή τρομοκράτες».

Ο Ν. Κοτζιάς απάντησε ότι «εμείς δεν φιλοξενούμε τρομοκράτες. Αυτό που έχουμε πάντα στη χώρα μας είναι τις διαδικασίες του Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου. Σε αυτό πιστεύουμε ότι στηρίζονται και οι σχέσεις μας, η φιλία μας, η κοινή μας πορεία στην Ευρώπη».

Σημειωτέον, την ώρα της εκδήλωσης τουρκικά μαχητικά έκαναν διελεύσεις πάνω από την περιοχή του προξενείου, υποτίθεται σε πρόβα για αεροπορική επίδειξη που θα γίνει τις επόμενες μέρες.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΕΘΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Διαβούλια για βαθύτερη εμπλοκή σε επικίνδυνα σχέδια

Ολοκληρώθηκε χτες η επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) των ΗΠΑ, στρατηγού Τζ. Ντάνφορντ, σε άλλο ένα δείγμα της επί ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βαθύτερης εμπλοκής της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Από πλευράς Αμερικανών επιτελών γινόταν γνωστό ότι οι δύο πλευρές επρόκειτο να συζητήσουν τρόπους να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τη διμερή «συνεργασία», μεταξύ δύο χωρών που έχουν ήδη «στενή συμμαχία» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Τόνιζαν, εξάλλου, ότι η Ελλάδα είναι μέρος του Συνασπισμού κατά του ISIS και ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις «συνεργάζονται» στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Ακόμα, ότι «και οι δύο χώρες θα ήθελαν να δουν ακόμα μεγαλύτερη συνεργασία στο μέλλον».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο Αμερικανός έγινε δεκτός χτες από τον Ελληνα ομόλογό του, ναύαρχο Ευ. Αποστολάκη, σε επίσημη τελετή στο στρατόπεδο «Παπάγου», παρουσία και των αρχηγών ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ, του πανταχού παρόντα επί ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ Αμερικανού πρέσβη Τζ. Πάιατ, άλλων Ελλήνων ανώτατων αξιωματικών, όπως και Αμερικανών ομολόγων τους.

Επισήμως συζήτησαν «το διεθνές περιβάλλον ασφαλείας, με έμφαση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής». Επίσης, «έγινε επισκόπηση της υφιστάμενης διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας και εξετάστηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσής της στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης των τριών Κλάδων των ΕΔ, των ειδικών δυνάμεων καθώς και της ανταλλαγής πληροφοριών», χωρίς να γίνουν περισσότερα γνωστά.

Ο Ελληνας Α/ΓΕΕΘΑ στις τοποθετήσεις του εξέφρασε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων μέσα από την ανάληψη ακόμα περισσότερων και επικίνδυνων ρόλων εντός ευρωατλαντικού στρατοπέδου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Τη σταθερή συμβολή της Ελλάδας στην προβολή σταθερότητας στο διεθνές επίπεδο, με τη συμμετοχή των ελληνικών ΕΔ σε επιχειρήσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλά και εντός του ευρωατλαντικού πλαισίου». «Την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ». «Τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις για την προώθηση της διμερούς και πολυμερούς στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής». «Τη στρατηγική σημασία των υποδομών της Σούδας».

Ολα άκρως εκτιμητέα από τους Αμερικανούς, με τον πρέσβη των ΗΠΑ την περασμένη Κυριακή να σημειώνει ότι η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ «βρίσκεται στο ζενίθ της», φέρνοντας ως παραδείγματα, πέρα από τη Σούδα, την εγκατάσταση των drones στη Λάρισα, το πέρασμα αμερικανικών ελικοπτέρων από την Αλεξανδρούπολη, αλλά και το ΝΑΤΟικό στρατηγείο στη Θεσσαλονίκη και τους ρόλους που αναλαμβάνουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις σε Βαλκάνια και Μ. Θάλασσα.

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Αύριο Πέμπτη:

-- Στις 7 μ.μ., η ΤΟ Τηλεπικοινωνιών Αττικής του ΚΚΕ καλεί στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος, 2ος όροφος), σε εκδήλωση για το δικαίωμα στην εργασία και τον ελεύθερο χρόνο, με θέμα «Ζούμε για να δουλεύουμε ή δουλεύουμε για να ζούμε;». Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., η ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης της έκδοσης της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, με τίτλο «ΛΑΡΚΟ '77: Το χρονικό των 110 συγκλονιστικών ημερών της μεγάλης απεργίας στη ΛΑΡΚΟ. Γενάρης - Μάης 1977». Θα μιλήσει ο Χρήστος Οικονόμου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ κατά τη διάρκεια της απεργίας. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ στο χώρο θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο δημαρχείο Χαϊδαρίου (Στρ. Καραϊσκάκη 138 & Επαύλεως, λεωφ. Καβάλας, δίπλα στο Παλατάκι).

Την Κυριακή 9 Σεπτέμβρη:

-- Στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελπίδας Πάνω Παλαιών Σφαγείων στα Ανω Πετράλωνα (οδ. Καλλιρρόης), οι ΚΟ του 3ου Διαμερίσματος Αθήνας και της Καλλιθέας του ΚΚΕ, οι ΟΒ Πετραλώνων και Καλλιθέας της ΚΝΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον ματωμένο Αύγουστο του 1944, οπότε έγιναν το μπλόκο της Καλλιθέας και το ολοκαύτωμα στα Πάνω Παλαιά Σφαγεία. Θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟΒ Κεντρικού Μενιδίου, στις 11 π.μ., καλεί σε συγκέντρωση στο καφενείο του Σταύρου (Αγ. Τριάδος 94), με θέμα «Πραγματική "Ιθάκη" για το λαό και τη νεολαία είναι ο αγώνας για τη ζωή που μας αξίζει. Συμπόρευση τώρα με το ΚΚΕ». Θα μιλήσει στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Οι ΚΟ Αλιβερίου Αυλωναρίου - Κύμης τιμούν τα 74 χρόνια από τη Μάχη της Λαμπούσας, στις 10.30 π.μ. στο μνημείο της Λαμπούσας. Θα μιλήσει ο Σοφοκλής Τόγιας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αν. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα με αντιφασιστικά τραγούδια.

Εμπλοκή στο Αιγαίο

Εμπλοκή στον εναέριο χώρο του Αιγαίου σημειώθηκε χτες, καθώς ελληνικά μαχητικά σηκώθηκαν να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν 9 τουρκικά μαχητικά, τα 2 οπλισμένα, και 2 κατασκοπευτικά αεροσκάφη που παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο ενώ προχώρησαν και σε παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Νέα θητεία για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ

Την ανανέωση της θητείας του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε χτες υπό τον πρωθυπουργό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ