ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επικίνδυνη η κατάσταση στην περιοχή, ο λαός να είναι σε ετοιμότητα

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τις τελευταίες εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή:

«Το ΚΚΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, όπου εντείνεται η στρατιωτική κλιμάκωση, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία, για τη Συρία και τον έλεγχο της επαρχίας Ιντλίμπ (προπύργιο των τζιχαντιστών), με την εμπλοκή και άλλων δυνάμεων, όπως του Ισραήλ, της Τουρκίας και του Ιράν.

Ο κίνδυνος να επαναληφθούν πυραυλικές επιθέσεις, όπως αυτές του περασμένου Απρίλη κατά της Συρίας, που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία, με πρόσχημα τη χρησιμοποίηση χημικών όπλων, είναι μεγάλος.

Τις τελευταίες μέρες ισχυρές ευρωατλαντικές στρατιωτικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στην περιοχή, στην οποία ήδη πραγματοποιείται μεγάλη αεροναυτική άσκηση της Ρωσίας, που λήγει στις 8 Σεπτέμβρη, και ευθύς αμέσως προετοιμάζεται η αμερικανοΝΑΤΟική άσκηση "Bright Star 2018", με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού κρατών, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας.

Η κατάσταση είναι επικίνδυνη, συνδέεται με τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στα Βαλκάνια, την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ακόμη και με σχεδιασμούς για αλλαγή των συνόρων ανάμεσα π.χ. στη Σερβία και το Κόσσοβο, αλλά και την ένταση της επιθετικότητας της Τουρκίας, που επιπλέον σχεδιάζει τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης στα Κατεχόμενα στην Κύπρο.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό μας σε ετοιμότητα.

Να κλιμακώσει τον αγώνα του ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους για το μοίρασμα και το ξαναμοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των αγορών στην περιοχή μας.

Να καταδικάσει αποφασιστικά κάθε επίθεση κατά της Συρίας και του συριακού λαού.

Να παλέψει μαζικά ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που είναι σημαιοφόρος των συμφερόντων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή, και να απαιτήσει να μην υπάρξει εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Καμιά συμμετοχή στην αμερικανοΝΑΤΟική άσκηση "Bright Star 2018" και στις άλλες στρατιωτικές ασκήσεις. Να κλείσουν τώρα η βάση - ορμητήριο της Σούδας και οι άλλες στρατιωτικές βάσεις».

ΣΥΡΙΑ
Πιέσεις και προετοιμασίες με στόχο το Ιντλίμπ

Από επιχειρήσεις του συριακού στρατού στην επαρχία Ιντλίμπ

Copyright 2018 The Associated

Από επιχειρήσεις του συριακού στρατού στην επαρχία Ιντλίμπ
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Οι ανεπίλυτες γεωπολιτικές αντιθέσεις συμφερόντων ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ρωσία και τους συμμάχους τους στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή φαίνεται να ρίχνουν νέο «λάδι στη φωτιά» της ενδοϊμπεριαλιστικής σύγκρουσης. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκτόξευσε νέες «προειδοποιήσεις» στην κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ αλλά και σε Ρωσία και Ιράν, καλώντας τους να μην εξαπολύσουν «ριψοκίνδυνα» μια «επίθεση» στην επαρχία Ιντλίμπ, που ελέγχουν τζιχαντιστές. Το πρόσχημα που επικαλέστηκε ήταν, όπως συνηθίζεται, «ανθρωπιστικό»: Διατρέχουν κίνδυνο, όπως είπε, να σκοτωθούν «εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι».

Λίγες ώρες αργότερα, οργανώσεις αντικαθεστωτικών, τζιχαντιστών αλλά και το αντιπολιτευόμενο «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» που εδρεύει στο Λονδίνο, κατέγραψαν χτες «πάνω από 30» επιδρομές ρωσικών και άλλων αεροσκαφών κυρίως στα περίχωρα της πόλης Τζισρ αλ Σουγκούρμ, μετά από «παύση» 22 ημερών. Η εξέλιξη δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα από το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν έκρυψε πως εντείνονται οι προετοιμασίες για την ανακατάληψη του τελευταίου προπυργίου των τζιχαντιστών και άλλων αντικαθεστωτικών στη στρατηγική επαρχία Ιντλίμπ, απορρίπτοντας τις πιέσεις του Προέδρου Τραμπ. «Ο συριακός στρατός», τόνισε, «ετοιμάζεται να καθαρίσει τη φωλιά της τρομοκρατίας». Θύμισε πως στην περιοχή δρουν τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα» και του «Ισλαμικού Κράτους», που απειλούν παράλληλα και ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στη Συρία και εμποδίζουν τις προσπάθειες για τη δρομολόγηση μίας λεγόμενης «πολιτικής λύσης» που θα τερματίσει τον πόλεμο.

Επιπλέον, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu» μετέδωσε ότι άρματα μάχης έχουν φτάσει στην επαρχία Χατάι, στη νότια Τουρκία, που συνορεύει με τη Συρία, και πως έχουν επίσης σταλεί οικοδομικά υλικά (τσιμεντένια μπλοκ μήκους τεσσάρων μέτρων και βάρους 12 τόνων), ώστε να ενισχυθούν τα 12 τουρκικά στρατιωτικά φυλάκια που έχουν κατασκευαστεί εντός του συριακού εδάφους.

Οι κόντρες αυτές καταγράφονται με παράλληλη αύξηση της στρατιωτικής κινητικότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου έχουν ξεκινήσει από το Σάββατο σημαντικές ρωσικές ναυτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή 25 πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων και άλλων 30 ρωσικών μαχητικών και βομβαρδιστικών. Στις 8 Σεπτέμβρη, που οι ρωσικές ασκήσεις ολοκληρώνονται, ξεκινούν οι στρατιωτικές ασκήσεις ευρείας κλίμακας ΗΠΑ - Αιγύπτου, που είναι γνωστές με την ονομασία «Bright Star» και στις οποίες συμμετέχουν πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Συναντήσεις σε Αγκυρα και Δαμασκό...

Χτες, ο ειδικός εκπρόσωπος του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι (που διετέλεσε πρέσβης στην Τουρκία), και ο βοηθός του, βοηθός αναπληρωτή υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζόελ Ρέιμπερν, ολοκλήρωσαν ολιγοήμερη περιοδεία που ξεκίνησαν την 1η Σεπτέμβρη σε Ισραήλ, Ιορδανία και Τουρκία. Ο Τζ. Τζέφρι συναντήθηκε χτες στην Αγκυρα με τον Τούρκο υπουργό Αμυνας Χουλούσι Ακάρ. Συζήτησαν κυρίως την κατάσταση στη Βόρεια Συρία, με τον Τούρκο υπουργό να επαναλαμβάνει τις ανησυχίες της Αγκυρας για τη δράση των Κούρδων μαχητών των δυνάμεων YPG που θεωρούνται από την Τουρκία «παρακλάδι» του ΡΚΚ. Ο Τζέφρι, από την άλλη, κατά σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θα έθετε τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις των ΗΠΑ για μία πιθανή στρατιωτική επιχείρηση στο Ιντλίμπ, με το επιχείρημα ότι θα οδηγούσε σε κλιμάκωση της κρίσης στη Συρία. Νωρίτερα, στο Ισραήλ οι Τζέφρι και Ρέιμπερν συζήτησαν ιδιαίτερα το ρόλο του Ιράν στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και τρόπους διατήρησης της ασφάλειας του Ισραήλ σε σχέση «με τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες του Ιράν στη Συρία»...

Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου και ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, όπου εξέτασαν και αυτοί τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ, το Μάνμπιτζ της Συρίας «και άλλα διμερή θέματα». Τουρκική διπλωματική πηγή υποστήριξε πως το τηλεφώνημα έγινε κατόπιν αιτήματος της αμερικανικής πλευράς.

Από την άλλη, προχτές βράδυ ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζ. Ζαρίφ ολοκλήρωσε κύκλο επαφών στη Δαμασκό, όπου συνάντησε και τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής ηγετών των τριών χωρών που έχουν αναλάβει ρόλο «εγγυητή» της εκεχειρίας στη Συρία: Ρωσία, Ιράν, Τουρκία. Σε ανακοίνωση της συριακής προεδρίας επισημαίνεται πως «η προσφυγή σε απειλές και πιέσεις αντανακλά την αποτυχία ορισμένων χωρών να πραγματώσουν τα σχέδιά τους στην περιοχή, αφού τους αντιμετώπισαν Συρία και Ιράν». Οπως είναι γνωστό, οι ηγέτες των τριών εγγυητριών χωρών, Βλαντιμίρ Πούτιν, Ρ. Τ. Ερντογάν και Χασάν Ροχανί, θα συναντηθούν την Παρασκευή στην Τεχεράνη.

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Παζάρια Ντάσιτς πριν από τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΣΚΟΠΙΑ.--

«Βροχή» πέφτουν οι προτάσεις για «λύση» που θα οδηγήσει σε «πλήρη εξομάλυνση» των σχέσεων ανάμεσα στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, στο «κάδρο» του ανταγωνισμού ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία και άλλες ανταγωνιστικές δυνάμεις στα Δυτικά Βαλκάνια.

Χτες, λίγες μέρες πριν την προγραμματισμένη για τις 7/9 συνάντηση Σέρβων και Κοσσοβάρων αξιωματούχων στις Βρυξέλλες, παρουσία της αξιωματούχου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάσιτς επανέφερε στο προσκήνιο τις θέσεις του για πιθανή αλλαγή συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο. Οπως τόνισε, αυτό θα μπορούσε να γίνει «στο πλαίσιο μίας διεθνούς συνδιάσκεψης» που θα οδηγούσε σε μία νέα συμφωνία, «ένα δεύτερο Ντέιτον», ανάλογο με τη συμφωνία που υπεγράφη τον Οκτώβρη του 1995 στο Ντέιτον του Οχάιο των ΗΠΑ για τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Οπως πρόσθεσε, αυτό το «Ντέιτον Νο 2» θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί πριν το Μάη του 2019, οπότε λήγει η θητεία των σημερινών μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εθεσε ως προϋπόθεση για μία τέτοια διεθνή συνδιάσκεψη να έρθουν πιο κοντά οι θέσεις των δύο πλευρών από κοινού. Μιλώντας στην εφημερίδα «Srspki Telegraf», εκτίμησε ότι οι θέσεις Βελιγραδίου και Πρίστινας δεν βρίσκονται αυτήν την περίοδο κοντά.

Εμμεση απάντηση στις προτάσεις Ντάσιτς επιχείρησε να δώσει χτες ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Διεύρυνση και τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν. Μιλώντας σε δημοσιογράφους τόνισε ότι για να λυθεί «οποιαδήποτε συμφωνία» θα πρέπει η κάθε λύση να συμβάλλει στην ευρύτερη σταθερότητα μίας περιοχής, ώστε αυτή η διμερής λύση να μην αποβεί σε βάρος άλλων στην περιοχή. Ερωτηθείς αν απορρίπτει τις αλλαγές συνόρων, ο επίτροπος απέφυγε να πάρει σαφή θέση, λέγοντας ότι «το θέμα της αλλαγής συνόρων θα πρέπει να το συζητήσουν οι δύο πλευρές». Και κατέληξε: «Τώρα πρέπει να δούμε τη μεγαλύτερη εικόνα, που σημαίνει ότι όποια και να είναι η λύση, πρέπει να είναι τέτοια που δεν θα αποβεί επιβλαβής σε άλλες».

Η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», επικαλούμενη πηγές στον Λευκό Οίκο, αναφέρθηκε στη «νέα πολιτική των ΗΠΑ για το Κοσσυφοπέδιο» λέγοντας εν ολίγοις ότι είναι «δίχως κόκκινες γραμμές και χωρίς εν λευκώ επιταγή». Το ρεπορτάζ εκτιμά επίσης ότι οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες τώρα να κοιτάξουν οποιαδήποτε λύση, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής συνόρων, δίχως αυτό να σημαίνει ότι στο τέλος θα τη δεχτούν.

Ζάεφ: «Στόχος η επιβεβαίωση "μακεδονικής" ταυτότητας και γλώσσας»

Το ίδιο 24ωρο, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, αναφερόμενος στις προχτεσινές αποκαλύψεις από την ιστοσελίδα «Wikileaks» πως πριν 10 χρόνια η τότε κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι είχε αποδεχτεί την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας σε «Βόρεια» ή «Ανω Μακεδονία», εκτίμησε ότι αυτό «είναι ένας ακόμη λόγος για να ψηφίσουν περισσότεροι στο δημοψήφισμα» της 30ής Σεπτέμβρη. Εξέφρασε μάλιστα «ικανοποίηση» γιατί η αποκάλυψη επιβεβαιώνει πως «ήταν σημαντικοί στόχοι» της διαπραγματευτικής ομάδας της ΠΓΔΜ η επιβεβαίωση στις διαπραγματεύσεις της «μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας».

Ο Ζάεφ επανέλαβε επίσης πως συνιστά «ιστορική ευκαιρία» για τη χώρα η επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών για το ονοματολογικό μέσω του επικείμενου δημοψηφίσματος, προβλέποντας πως οι πολίτες θα καταλάβουν ότι αξιοποιώντας αυτήν την ευκαιρία θα δημιουργήσουν «ευκαιρίες για τα παιδιά τους» και «το μέλλον της Ευρωπαϊκής "Μακεδονίας"». Εν τω μεταξύ στα Σκόπια αναμένεται σήμερα ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ.

  • Ενα άτομο σκοτώθηκε χτες από πυροβολισμούς στην έδρα των μυστικών υπηρεσιών του Κοσσόβου, στην Πρίστινα. Η αστυνομία συνέλαβε έναν ύποπτο.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ