ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Μπαράζ στρατιωτικών ασκήσεων και προετοιμασιών

Από τις ασκήσεις στο πλαίσιο της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σανγκάης
Από τις ασκήσεις στο πλαίσιο της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σανγκάης
ΜΟΣΧΑ.--

Η μία στρατιωτική άσκηση διαδέχεται την άλλη αυτήν την περίοδο στο έδαφος της Ρωσίας. Οι κινήσεις αυτές από τη ρωσική κυβέρνηση εξηγούνται ως απάντηση στην κινητικότητα και επέκταση του ΝΑΤΟ στα ανατολικά της σύνορα. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής Προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, «η αμυντική ικανότητα στη σημερινή διεθνή πραγματικότητα, που συχνά είναι αρκετά επιθετική και εχθρική για τη χώρα μας, είναι δικαιολογημένη, απαραίτητη και δεν υπάρχει εναλλακτική». Ετσι, όλο αυτό το διάστημα συνεχίζονται μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ ξεχωρίζει η επικείμενη μεγάλη διεθνής άσκηση «Vostok-2018», με τη συμμετοχή δυνάμεων της Κίνας και της Μογγολίας. Την ίδια ώρα, παρουσιάζονται νέα οπλικά συστήματα που μπορούν να φέρουν και πυρηνικές κεφαλές, ενώ τις τελευταίες μέρες γίνονται επιδείξεις του νέου στελθ μαχητικού «Su-57», απάντηση στα αμερικανικά «F-22» και «F-35».

Κινητοποιούνται 300.000 στρατιώτες

Χτες ολοκληρώθηκε στην περιοχή της κεντρικής Ρωσίας, Τσεμπαρκούλ, η στρατιωτική άσκηση «Αποστολή Ειρήνη 2018», της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), της διακρατικής καπιταλιστικής ένωσης όπου πρωταγωνιστούν η Ρωσία και η Κίνα. Στην άσκηση, που είχε ως σενάριο την «αντιμετώπιση τρομοκρατικής απειλής», συμμετείχαν επίσης Ενοπλες Δυνάμεις από Καζακστάν, Τατζικιστάν, Κιργιστάν, Ινδία και Πακιστάν, και παρατηρητές στρατιωτικοί από το Ουζμπεκιστάν.

Η άσκηση «Vostok-2018», το βασικό μέρος της οποίας θα διεξαχθεί από 11 έως 15 Σεπτέμβρη, έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ότι θα είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει από το 1981, καθώς περιλαμβάνει περίπου 300.000 στρατιώτες διαφόρων ειδικοτήτων και πάνω από 1.000 αεροσκάφη και 36.000 οχήματα διαφόρων τύπων (από άρματα μάχης και μεταφοράς προσωπικού μέχρι συστοιχίες πυροβολικού). Συμμετέχουν όλες οι δυνάμεις των κεντρικών και ανατολικών περιοχών, καθώς και ο Βόρειος Στόλος και η Αεροπορία, σε μια τεράστια έκταση, ουσιαστικά στο πεδίο της Ασίας και του Ειρηνικού όπου προωθούνται διάφορα ανταγωνιστικά σχέδια και από την πλευρά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός του δυναμικού του ρωσικού στρατού φτάνει τα 1,9 εκατομμύρια στρατιώτες.

Η τεράστιας κλίμακας άσκηση (με τη συμμετοχή πάνω από 3.200 Κινέζων στρατιωτών, με 900 είδη εξοπλισμού και 30 ελικόπτερα) έχει στρατηγική σημασία για τις δύο χώρες, που προχωρούν ταχύτατα και τη στρατιωτική συνεργασία, πέρα από την οικονομική. Με δεδομένο ότι αυξάνονται και οι απειλές από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους κατά της Ρωσίας και της Κίνας, το ΝΑΤΟ εγκαθιστά 4 ταξιαρχίες και τεράστιο στρατιωτικό εξοπλισμό στα ανατολικά σύνορα της Ρωσίας (Βαλτικές χώρες και Πολωνία), ενώ οξύνεται και ο ανταγωνισμός στον Ειρηνικό, είναι φανερό ότι όλες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ετοιμάζονται ακόμα και για το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου πολέμου.

Και στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής και της Συρίας, άλλωστε, όπου παρεμβαίνει και η Ρωσία, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ενίσχυση των πολεμικών πλοίων της Ρωσίας στη Μεσόγειο, τα οποία πραγματοποιούν και ασκήσεις κοντά στα συριακά παράλια. Στην ίδια περιοχή συσσωρεύουν δυνάμεις και πλοία και οι ΗΠΑ και συμμαχικές τους δυνάμεις, που φέρουν πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς για ενδεχόμενα νέα χτυπήματα κατά της Συρίας, καθώς στήνεται σκηνικό νέας προβοκάτσιας με χημικά όπλα.

Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης δρομολογεί η ρωσική κυβέρνηση

Την ίδια ώρα που τα κονδύλια για εξοπλισμούς εκτοξεύονται, η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προχωρά το σχεδιασμό της για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, για τους άντρες στα 65 και για τις γυναίκες στα 60 (ήταν 60 και 55 αντίστοιχα, όρια που είχαν θεσπιστεί επί σοσιαλιστικής εξουσίας στην ΕΣΣΔ). Η απόφαση επιχειρείται να δικαιολογηθεί ως «αναπόφευκτη» για να βελτιωθούν το συνταξιοδοτικό σύστημα και οι αποδοχές. Στην πραγματικότητα, σηματοδοτεί περαιτέρω χτύπημα των όποιων κατακτήσεων έχουν ακόμα τα λαϊκά στρώματα, προκειμένου να ενισχυθεί η καπιταλιστική κερδοφορία.

ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οξύνει την αντιπαράθεση με τη Ρωσία

Απαντώντας χτες στην πρόθεση της κυβέρνησης της Ουκρανίας να καταργήσει τη λεγόμενη συνθήκη φιλίας και συνεργασίας με τη Ρωσία (χρονολογείται από το 1997 και μπήκε σε ισχύ τον Απρίλη του 1999), ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ προτίμησε να είναι συγκρατημένος. Σε σχόλιό του σημείωσε: «Δεν θα ήθελα να σχολιάσω τη νέα πρόθεση της ουκρανικής πλευράς, επειδή πάρα πολλές φορές στο παρελθόν έχουν εκφραστεί τέτοιες προθέσεις. Υπήρξε πρόθεση να τερματιστούν οι διπλωματικές σχέσεις και να σταματήσει η επικοινωνία των μεταφορών με τη Ρωσία. Ας περιμένουμε κάποιες ενέργειες, όταν αρχίσουν να εκπληρώνονται αυτές οι αποφάσεις». Επίσης συνέδεσε τις ανακοινώσεις αυτές του Πρόεδρου Α. Ποροσένκο με τις εκλογές του επόμενου χρόνου. Ο Ουκρανός Πρόεδρος είχε πει την Τρίτη ότι έχει ξεκινήσει τη διαδικασία διάλυσης της συνθήκης που είχε παραταθεί από 1999, όπως προβλεπόταν για 10 χρόνια, ανανεώθηκε άλλη μια δεκαετία και τον φετινό Οκτώβρη θα έπρεπε να δηλωθεί αν τα δύο μέρη θέλουν ή όχι να την παρατείνουν.

Με αυτήν τη συνθήκη ορίζονταν ως «αρχή της στρατηγικής εταιρικής σχέσης το απαραβίαστο των υφιστάμενων συνόρων, ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και η αμοιβαία υποχρέωση των δύο χωρών να μη χρησιμοποιούν το έδαφός τους εις βάρος της ασφάλειας του άλλου», ζητήματα που μετά τη σύγκρουση του 2014, την ιμπεριαλιστική επέμβαση και τον σφοδρό ανταγωνισμό ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ με τη Ρωσία, είναι μόνο στα χαρτιά. Η Ρωσία κατηγορεί την ουκρανική κυβέρνηση ότι δεν συμβάλλει στην υλοποίηση της συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015, που στήριξαν και η Γερμανία και η Γαλλία, αλλά που επί της ουσίας πρόκειται για έναν προσωρινό συμβιβασμό και ένα κείμενο με πολλές ασάφειες, που η κάθε πλευρά ερμηνεύει κατά το δοκούν. Την ίδια ώρα η εκεχειρία και η κατάπαυση πυρός τηρήθηκαν μόνο κατά κάποια μικρά διαστήματα, ενώ και η τελευταία, με αφορμή την έναρξη του σχολικού έτους στην Ανατολική Ουκρανία, παραβιάστηκε 3 ώρες μετά την έναρξή της χτες. Οπως κατήγγειλε η πολιτοφυλακή της αυτοονομαζόμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (ο όρος είναι παραπλανητικός αφού πρόκειται για αστικά καθεστώτα που θέλουν σύνδεση με τη Ρωσία) χτυπήθηκαν 3 περιοχές από όλμους, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος στο Ντοκουχάγιεφσκ και να υποστούν υλικές ζημιές 4 σπίτια σε Γκορλόφκα και Κομιντέρνοβο.

ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ
Σχέδια για τη διευκόλυνση επενδύσεων

Ενώ όλα δείχνουν ότι ο Σεπτέμβρης θα είναι μήνας νέων παζαριών για το Κυπριακό, ενόψει των συναντήσεων που θα γίνουν στο περιθώριο της ετήσιας ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, συνεχίζονται οι προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους, στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Επίσης θυμίζουμε ότι τις επαφές της συνεχίζει και η προσωρινή απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, που τον Ιούλη βρέθηκε στην Κύπρο και σύντομα αναμένεται στις Βρυξέλλες, για το ίδιο θέμα.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι αρχές του ψευδοκράτους, στα Κατεχόμενα της Κύπρου, προωθούν νέο σχέδιο για την προσέλκυση επενδύσεων στο νησί, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας αναβάθμισης της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του «υπουργείου Εξωτερικών», τα σχετικά μέτρα - που τιτλοφορούνται «σχέδιο για τη στήριξη Τουρκοκυπρίων που ζουν στο εξωτερικό» - περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την παροχή επιχειρηματικών κινήτρων, όπως εξαιρέσεις από φόρους «μέχρι την επίτευξη κέρδους». Εξετάζονται ακόμα οι εξαιρέσεις από τελωνειακούς δασμούς σε περιπτώσεις που για την υλοποίηση μιας επένδυσης απαιτείται η εισαγωγή εξοπλισμού και μηχανών. Ακόμα, εξετάζονται φοροαπαλλαγές που θα φτάνουν μέχρι και μειώσεις φόρων κατά 20% - 30%, σε περίπτωση «start-up» κ.τ.λ.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Πιέσεις Αμερικανών με τα στρατιωτικά γυμνάσια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΕΟΥΛ.--

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις δήλωσε ότι προς το παρόν η Ουάσιγκτον δεν σχεδιάζει να αναστείλει φέτος άλλες στρατιωτικές ασκήσεις στα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου, στο φόντο της πρόσφατης ακύρωσης του νέου ταξιδιού που ήταν έτοιμος να κάνει στην Πιονγιάνγκ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο.

Ο Μάτις πρόσθεσε ότι «αναλάβαμε την πρωτοβουλία να αναστείλουμε αρκετά από τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια σε ένα μέτρο καλής πίστης έπειτα από τη Σύνοδο Κορυφής της Σιγκαπούρης», αναφερόμενος στη συνάντηση που είχαν τον Ιούνη οι ηγέτες ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν. Μετά από εκείνη τη συνάντηση, ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε πει ότι «την ώρα που διαπραγματευόμαστε μια συνολική, πολύ πλήρη συμφωνία, πιστεύω ότι δεν αρμόζει να διεξάγουμε στρατιωτικά γυμνάσια και παιχνίδια πολέμου» και πρόσθεσε ότι ο τερματισμός τους θα επιτρέψει «την εξοικονόμηση πολλών χρημάτων». Τότε μάλιστα οι ανακοινώσεις αυτές είχαν προκαλέσει τον προβληματισμό πολλών συμμάχων των ΗΠΑ, όπως του Τόκιο.

Στις προχτεσινές του δηλώσεις, ο Μάτις είπε ότι «δεν σχεδιάζουμε αυτήν τη στιγμή να αναστείλουμε άλλα γυμνάσια», υπογράμμισε, εξηγώντας ότι ακόμα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για τις ασκήσεις μεγάλης κλίμακας που προγραμματίζονται κάθε χρόνο στην περιοχή. Οι δηλώσεις Μάτις έκαναν πολλούς να εκτιμήσουν ότι η Ουάσιγκτον θα «παίξει και το χαρτί των στρατιωτικών ασκήσεων» για να αυξήσει την πίεση στα παζάρια για το Κορεατικό, με απώτερο στόχο βέβαια όχι απλά τη Βόρεια Κορέα αλλά την Κίνα, που αποτελεί βασικό ρυθμιστή της ισορροπίας δυνάμεων όχι μόνο στη Χερσόνησο, αλλά γενικά σε όλη την Ασία και τον Ειρηνικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ