Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Μπαράζ στρατιωτικών ασκήσεων και προετοιμασιών

Από τις ασκήσεις στο πλαίσιο της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σανγκάης
Από τις ασκήσεις στο πλαίσιο της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σανγκάης
ΜΟΣΧΑ.--

Η μία στρατιωτική άσκηση διαδέχεται την άλλη αυτήν την περίοδο στο έδαφος της Ρωσίας. Οι κινήσεις αυτές από τη ρωσική κυβέρνηση εξηγούνται ως απάντηση στην κινητικότητα και επέκταση του ΝΑΤΟ στα ανατολικά της σύνορα. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής Προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, «η αμυντική ικανότητα στη σημερινή διεθνή πραγματικότητα, που συχνά είναι αρκετά επιθετική και εχθρική για τη χώρα μας, είναι δικαιολογημένη, απαραίτητη και δεν υπάρχει εναλλακτική». Ετσι, όλο αυτό το διάστημα συνεχίζονται μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ ξεχωρίζει η επικείμενη μεγάλη διεθνής άσκηση «Vostok-2018», με τη συμμετοχή δυνάμεων της Κίνας και της Μογγολίας. Την ίδια ώρα, παρουσιάζονται νέα οπλικά συστήματα που μπορούν να φέρουν και πυρηνικές κεφαλές, ενώ τις τελευταίες μέρες γίνονται επιδείξεις του νέου στελθ μαχητικού «Su-57», απάντηση στα αμερικανικά «F-22» και «F-35».

Κινητοποιούνται 300.000 στρατιώτες

Χτες ολοκληρώθηκε στην περιοχή της κεντρικής Ρωσίας, Τσεμπαρκούλ, η στρατιωτική άσκηση «Αποστολή Ειρήνη 2018», της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), της διακρατικής καπιταλιστικής ένωσης όπου πρωταγωνιστούν η Ρωσία και η Κίνα. Στην άσκηση, που είχε ως σενάριο την «αντιμετώπιση τρομοκρατικής απειλής», συμμετείχαν επίσης Ενοπλες Δυνάμεις από Καζακστάν, Τατζικιστάν, Κιργιστάν, Ινδία και Πακιστάν, και παρατηρητές στρατιωτικοί από το Ουζμπεκιστάν.

Η άσκηση «Vostok-2018», το βασικό μέρος της οποίας θα διεξαχθεί από 11 έως 15 Σεπτέμβρη, έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ότι θα είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει από το 1981, καθώς περιλαμβάνει περίπου 300.000 στρατιώτες διαφόρων ειδικοτήτων και πάνω από 1.000 αεροσκάφη και 36.000 οχήματα διαφόρων τύπων (από άρματα μάχης και μεταφοράς προσωπικού μέχρι συστοιχίες πυροβολικού). Συμμετέχουν όλες οι δυνάμεις των κεντρικών και ανατολικών περιοχών, καθώς και ο Βόρειος Στόλος και η Αεροπορία, σε μια τεράστια έκταση, ουσιαστικά στο πεδίο της Ασίας και του Ειρηνικού όπου προωθούνται διάφορα ανταγωνιστικά σχέδια και από την πλευρά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός του δυναμικού του ρωσικού στρατού φτάνει τα 1,9 εκατομμύρια στρατιώτες.

Η τεράστιας κλίμακας άσκηση (με τη συμμετοχή πάνω από 3.200 Κινέζων στρατιωτών, με 900 είδη εξοπλισμού και 30 ελικόπτερα) έχει στρατηγική σημασία για τις δύο χώρες, που προχωρούν ταχύτατα και τη στρατιωτική συνεργασία, πέρα από την οικονομική. Με δεδομένο ότι αυξάνονται και οι απειλές από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους κατά της Ρωσίας και της Κίνας, το ΝΑΤΟ εγκαθιστά 4 ταξιαρχίες και τεράστιο στρατιωτικό εξοπλισμό στα ανατολικά σύνορα της Ρωσίας (Βαλτικές χώρες και Πολωνία), ενώ οξύνεται και ο ανταγωνισμός στον Ειρηνικό, είναι φανερό ότι όλες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ετοιμάζονται ακόμα και για το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου πολέμου.

Και στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής και της Συρίας, άλλωστε, όπου παρεμβαίνει και η Ρωσία, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ενίσχυση των πολεμικών πλοίων της Ρωσίας στη Μεσόγειο, τα οποία πραγματοποιούν και ασκήσεις κοντά στα συριακά παράλια. Στην ίδια περιοχή συσσωρεύουν δυνάμεις και πλοία και οι ΗΠΑ και συμμαχικές τους δυνάμεις, που φέρουν πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς για ενδεχόμενα νέα χτυπήματα κατά της Συρίας, καθώς στήνεται σκηνικό νέας προβοκάτσιας με χημικά όπλα.

Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης δρομολογεί η ρωσική κυβέρνηση

Την ίδια ώρα που τα κονδύλια για εξοπλισμούς εκτοξεύονται, η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προχωρά το σχεδιασμό της για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, για τους άντρες στα 65 και για τις γυναίκες στα 60 (ήταν 60 και 55 αντίστοιχα, όρια που είχαν θεσπιστεί επί σοσιαλιστικής εξουσίας στην ΕΣΣΔ). Η απόφαση επιχειρείται να δικαιολογηθεί ως «αναπόφευκτη» για να βελτιωθούν το συνταξιοδοτικό σύστημα και οι αποδοχές. Στην πραγματικότητα, σηματοδοτεί περαιτέρω χτύπημα των όποιων κατακτήσεων έχουν ακόμα τα λαϊκά στρώματα, προκειμένου να ενισχυθεί η καπιταλιστική κερδοφορία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ