ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΓΔΜ - ΚΟΣΣΟΒΟ
Προχωρούν τα επικίνδυνα ευρωατλαντικά σχέδια

Συζήτηση χτες για την ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, παρόντος του Ν. Ντιμιτρόφ

Από τη χτεσινή συνεδρίαση

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνεδρίαση
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ να προωθήσει τα σχέδια και τις απαιτούμενες διαδικασίες για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ εξέφρασε εκ νέου χτες, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Ο Ν. Ντιμιτρόφ προανήγγειλε συνδιάσκεψη από κοινού με το Ευρωκοινοβούλιο το Σεπτέμβρη, ενόψει προφανώς και του δημοψηφίσματος στα τέλη του μήνα, και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναγνώριση που διέκρινε, από τη μεριά «πολλών χωρών» της ΕΕ, της προόδου σε σχέση με τις αλλαγές που έχει επιτύχει η κυβέρνηση Ζάεφ στους τομείς της δημόσιας διοίκησης κ.ά. που αφορούν τις «μεταρρυθμίσεις» που έχει ανάγκη το κεφάλαιο. Παρουσίασε ως «μονόδρομο» την ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και ζήτησε ακόμη περισσότερη υποστήριξη από τις χώρες της ΕΕ, υπενθυμίζοντας τη διαρκή απειλή ανάφλεξης συγκρούσεων, στο φόντο και της γεωστρατηγικής θέσης που κατέχουν τα Βαλκάνια.

Οπως χαρακτηριστικά είπε, «το γεγονός ότι τίθεται εν αμφιβόλω έως ένα βαθμό αυτό το όραμα (σ.σ. της ένταξης των χωρών των Δυτ. Βαλκανίων στην ΕΕ) και έχουμε την επιστροφή γεωπολιτικών ανταγωνισμών στα Βαλκάνια, σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην έλλειψη προόδου και δυναμικής σε ό,τι αφορά την ενταξιακή διαδικασία. Δεν μπορώ εγώ να δω ένα άλλο όραμα σε ό,τι αφορά μια βιώσιμη ειρήνη, δημοκρατία και ευημερία στην περιφέρειά μας. Πρέπει να επικεντρωθούμε και να δώσουμε την απαραίτητη ενέργεια να επενδύσουμε στην ενταξιακή διαδικασία. Οποτε υπάρχουν επιτυχίες θα πρέπει να ανταμείβουμε τις υποψήφιες χώρες (...) Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να εντάξουμε πραγματικά αυτήν την περιοχή. Γιατί συχνά σκεφτόμαστε τα Βαλκάνια ως μια περιφέρεια της ΕΕ, ενώ στην πραγματικότητα είναι μια "νησίδα" εντός της ΕΕ, που έχει μεγάλη σημασία για την ειρήνη και την ευημερία στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, γιατί όλα αυτά έχουν να κάνουν και με την αγορά σε σχέση με την ΕΕ και με τις Αμεσες Ξένες επενδύσεις (σ.σ. τα 3/4 προέρχονται από την ΕΕ). Υπάρχει λοιπόν αυτή η αλληλεπίδραση και από άποψης οικονομικής, και από πλευράς ασφάλειας».

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, αναδεικνύοντας εκ νέου το ΝΑΤΟικό περιεχόμενό της, παραδέχθηκε πως τα Σκόπια έχτισαν «γέφυρα φιλίας» με την ελληνική κυβέρνηση «προκειμένου να "ξεκλειδώσουν" τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το ΝΑΤΟ», και σημείωσε ότι η διαδικασία αυτή αποτελεί «δεύτερη ευκαιρία για τη γενιά μου να διασφαλίσει ότι η χώρα μας θα περάσει αυτήν τη γραμμή της σιγουριάς. Εδώ και πολύ καιρό περιμένουμε έξω από την είσοδο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

Για το επικείμενο δημοψήφισμα, τόνισε ότι η κυβέρνηση της χώρας του καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να κερδίσει το «Ναι» και παραδέχτηκε ότι αυτό διενεργείται γιατί «αν κερδίσουμε τον κόσμο με το μέρος μας, τότε θα είναι δύσκολο οποιοσδήποτε στο Κοινοβούλιο να πει "Οχι" και θα πετύχουμε πλειοψηφία», ενώ αναφερόμενος στη στάση της αντιπολίτευσης σημείωσε ότι «ορισμένοι από τους πολιτικούς μας δεν αντιμετωπίζουν την ευθύνη του μέλλοντός μας. Για κάποιους αυτό θα είναι πολιτική αυτοθυσία, αλλά το δημοψήφισμα δεν έχει να κάνει με τα πολιτικά κόμματα, δεν είναι θέμα αριστεράς και δεξιάς, δεν είναι θέμα αν θέλει κανείς αυτήν την κυβέρνηση ή όχι, αλλά πρόκειται για το μέλλον της χώρας...».

Πριν την εμφάνισή του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, ο Ν. Ντιμιτρόφ συναντήθηκε το βράδυ της Τρίτης με την αναπληρώτρια γενική γραμματέα του ΝΑΤΟ, Ρόουζ Γκοτμούλερ, την οποία ενημέρωσε λεπτομερώς για τις εξελίξεις στη χώρα του και τις δραστηριότητες που αφορούν το επικείμενο δημοψήφισμα, ενώ δεν παρέλειψε να την ευχαριστήσει για την πρόσκληση του ΝΑΤΟ, προκειμένου να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες. Η Γκοτμούλερ από την πλευρά της δήλωσε «έτοιμη» να υποστηρίξει τις προσπάθειες στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η ΠΓΔΜ «θα δει τα πλήρη πλεονεκτήματα» από την ένταξή της στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο...

«Ζυγισμένοι - στοιχισμένοι» στα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης»

Από τη χτεσινή συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, πάντως, αξίζει να καταγραφεί και η στάση των ευρωβουλευτών ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στη διαδικασία των ερωτήσεων. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, αφού πρώτα εξέφρασε την ολόπλευρη στήριξή του στη συμφωνία των Πρεσπών, ρώτησε τον ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ «αν υπάρχουν χώρες εκτός της ΕΕ που κατά τη γνώμη σας εργάζονται για να μην υλοποιηθεί αυτή η συμφωνία», δίνοντας την «πάσα» στον Ν. Ντιμιτρόφ να πει ότι «δεν θα ήταν σοφό ως υπουργός Εξωτερικών να μιλήσω για τους φίλους μας τους Ρώσους δημοσίως» και να προσθέσει πως όλοι κάποια στιγμή θα καταλάβουν ότι «η σταθερότητα στην περιοχή είναι προς όφελος και της ΕΕ και της Ρωσίας». Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Κεφαλογιάννης, πετώντας την μπάλα στην εξέδρα σε ό,τι αφορά το ευρωατλαντικό περιεχόμενο της συμφωνίας, στο οποίο άλλωστε συμφωνεί η ΝΔ, ρώτησε τον Ν. Ντιμιτρόφ πώς θα ονομάζεται ο λαός της γείτονος αν ολοκληρωθεί η συμφωνία, ενώ η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Καϊλή, σημείωσε ότι «με την ιδιότητά μου ως πρόεδρος του ΝΑΤΟ στο ΕΚ, επιτρέψτε μου να σας διορθώσω όταν λέτε πως συμβιβάζεστε και εσείς για να σας επιτρέψουν οι Ελληνες την είσοδο στο ΝΑΤΟ, καθώς δεν είναι οι γείτονές σας που επιμένουν να λυθεί, αλλά όλοι οι σύμμαχοι, όταν έθεσαν υπό αίρεση αυτήν τη συμφωνία αν δεν γίνει συνταγματική αναθεώρηση. Ετσι θα δεσμεύει εσάς και την όποια επόμενη κυβέρνησή σας, πως δεν θα εσωτερικευθεί στη Συμμαχία οποιαδήποτε διένεξη».

Προχωρά το παζάρι Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου

Το ίδιο διάστημα, ο σερβικής καταγωγής διοικητής της αμερικανικής βάσης «Μπόντστιλ» στο Κοσσυφοπέδιο, Νικ Ντούσιτς, ερωτηθείς για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας στις 7 Σεπτέμβρη στις Βρυξέλλες, είπε πως πρόκειται για «πολιτικές αποφάσεις». Πρόσθεσε πως ο διάλογος «είναι ο μόνος τρόπος» για την επίλυση διαφορών και ότι η αποστολή της ΝΑΤΟικής δύναμης ΚFOR στο Κοσσυφοπέδιο θα παραμείνει ως έχει. Οταν ρωτήθηκε αν συμφωνεί με το σχέδιο της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ράμους Χαραντινάι για την εξέλιξη των λεγόμενων «Δυνάμεων Ασφαλείας Κοσσόβου» σε κανονικό στρατό, απέφυγε να απαντήσει, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση το ζήτημα θα πρέπει να ρυθμιστεί εφόσον γίνουν οι απαραίτητες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

Ενδιαφέρον πάντως προκάλεσαν νωρίτερα πληροφορίες της κοσσοβάρικης εφημερίδας «Koha Ditore» πως ο Χαραντινάι και ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του, Φατμίρ Λιμάτζ, δραστηριοποιούνται έντονα ώστε να περιορίσουν - ενδεχομένως και μέσω απόφασης που θα προωθήσουν μέχρι τις 4 Σεπτέμβρη στη Βουλή - τις δυνατότητες διαπραγματευτικών ελιγμών και λύσεων από τον Πρόεδρο του προτεκτοράτου Χασίμ Θάτσι, για να μην μπορεί να συζητήσει για «διορθώσεις συνόρων» ή ανταλλαγές εδαφών.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επικίνδυνη για τους λαούς η συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ

Στη χτεσινή συζήτηση στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, όπου συζητήθηκε και η ετήσια «έκθεση προόδου» για την ΠΓΔΜ, παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, σημειώνοντας τα παρακάτω:

«Η πρόσφατη συμφωνία των κυβερνήσεων Ελλάδας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας δεν υπηρετεί τα συμφέροντα των λαών των δύο χωρών και των άλλων λαών της περιοχής. Προωθείται με την απροκάλυπτη παρέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε συνεργασία με τις δύο κυβερνήσεις με σκοπό την ένταξη αυτής της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση ως βήμα της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης των Βαλκανίων, μιας περιοχής - κλειδί για τους ανταγωνισμούς που κλιμακώνονται με άλλα ισχυρά κράτη όπως π.χ. τη Ρωσία.

Οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι. Η παρουσία των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή είναι εχθρική για την ασφάλεια των λαών και συνδέεται με αμφισβητήσεις συνόρων, παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, ανακίνηση υπαρκτών και ανύπαρκτων μειονοτικών ζητημάτων, ενίσχυση των στρατιωτικών βάσεων.

Χαρακτηριστικό επίσης στοιχείο της ενταξιακής διαδικασίας των Δυτικών Βαλκανίων είναι η προώθηση αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων με ειδικό ρόλο της ΕΕ και με τις παρεμβάσεις του Ευρωκοινοβουλίου, όπως καταγράφεται και στο απαράδεκτο σχέδιο ψηφίσματος για την ΠΓΔΜ. Ακόμα και στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η συμφωνία παραπέμπει στο αβέβαιο μέλλον και διαιωνίζει σπέρματα αλυτρωτισμών (γλώσσα - εθνικότητα) που υποδαυλίζονται και αξιοποιούνται από ΝΑΤΟ και ΕΕ, όπως αποδεικνύει η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας ή η συζητούμενη αλλαγή συνόρων μεταξύ Σερβίας και του προτεκτοράτου του Κοσσόβου.

Η συμφωνία δεν εξασφαλίζει την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Αποτελεί κίνδυνο για τους λαούς των δύο χωρών και όλης της περιοχής, που με την πάλη τους χρειάζεται να επαγρυπνούν και να βάλουν εμπόδια στα σχέδια ΝΑΤΟ, ΕΕ, του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του».

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Την Παρασκευή 31/8:

-- Στις 8.30 μ.μ., οι ΚΟ Λάρυμνας - Μαρτίνου και ΛΑΡΚΟ του ΚΚΕ διοργανώνουν στην πλατεία Μαλέρδου (γήπεδο 5x5) πολιτική εκδήλωση που περιλαμβάνει: Προβολή για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, ομιλία από στέλεχος του Κόμματος, λαϊκό γλέντι. Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας και βιβλίου.

-- Στις 9 μ.μ., οι ΚΟ Χαλκίδας του ΚΚΕ καλούν σε γλέντι στην παραλία Βοσπόρου Κάνηθος (κάτω από την ψησταριά «Ο Κούλης»).

Το Σάββατο 1η Σεπτέμβρη, σε πολιτική συγκέντρωση της ΚΟΒ Σερβίων Κοζάνης, στο Φυτώρειο Σερβίων, στις 9 μ.μ., θα μιλήσει ο Θανάσης Χαστάς, Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει γλέντι με τους Δημήτρη Κιτσιούλη, Φώτη Παππά, Δώρα Δημαράκη.

Η ΚΟΒ Δάφνης Ικαρίας καλεί σε εκδήλωση για τα 100χρονα του ΚΚΕ τη Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη, στο Πετροπούλι (Πλατεία), στις 8.30 μ.μ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει ιστορική αναδρομή - ομιλίες, προβολή βίντεο και βιβλιοπωλείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ