ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ
Τα μνημόνια πέθαναν, ζήτω τα μνημόνια!

Eurokinissi

Να κηρύξει το «τέλος των μνημονίων» και την έναρξη ενός νέου γύρου εξαπάτησης του λαού έσπευσε με διάγγελμά του από την Ιθάκη ο πρωθυπουργός, προσπερνώντας ότι για το λαό σε ισχύ μπαίνει από σήμερα το «μεταμνημονιακό» μνημόνιο το οποίο συγκροτούν οι εκατοντάδες μνημονιακοί νόμοι που παραμένουν σε ισχύ και επεκτείνονται, η μόνιμη εποπτεία της ΕΕ, οι δεσμεύσεις για θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα και οι στόχοι για την ανάκαμψη του κεφαλαίου που υπηρετεί η κυβέρνηση, ξεκόβοντας κάθε σκέψη για ανάκτηση απωλειών, καθώς όπως είπε και ο Αλ. Τσίπρας χρειάζεται «σύνεση και ευθύνη» για «να μην ξαναγυρίσουμε πίσω στην Ελλάδα των ελλειμμάτων και της χρεοκοπίας», ενοχοποιώντας για την καπιταλιστική κρίση το λαό και τα δικαιώματά του.

«Σήμερα στην πατρίδα μας ξημερώνει μια καινούργια μέρα. Μια μέρα ιστορική. Τα μνημόνια της λιτότητας, της ύφεσης και της κοινωνικής ερήμωσης, επιτέλους, τελείωσαν. Η χώρα μας ανακτά το δικαίωμά της να ορίζει αυτή τις τύχες και το μέλλον της. Σαν μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Χωρίς εξωτερικούς καταναγκασμούς. Χωρίς άλλους εκβιασμούς. Χωρίς άλλες θυσίες του λαού μας», ισχυρίστηκε ξεδιάντροπα ο Αλ. Τσίπρας, την ώρα που τα νέα μέτρα βρίσκονται στον προθάλαμο αναμένοντας να τεθούν σε ισχύ, μαζί με έναν νέο γύρο εκβιασμών στο λαό, αυτή τη φορά στο όνομα της διατήρησης των «κεκτημένων» του κεφαλαίου.

Επιχειρώντας να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «αφήσαμε πίσω τις συμπληγάδες», τη στιγμή που η κυβέρνηση διαβεβαιώνει το εγχώριο κεφάλαιο, τις αγορές και την ΕΕ ότι οι λαϊκές ανάγκες θα συνεχίσουν να συνθλίβονται στις συμπληγάδες της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός, ακολουθώντας την πεπατημένη της «καμένης γης», αλλά και επιχειρώντας να συγκαλύψει τις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης και να βγάλει λάδι το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που υπηρετεί η κυβέρνησή του, επιχείρησε μια «ανασκόπηση» στα χρόνια της κρίσης, βαφτίζοντας φαινόμενα σύμφυτα με το σάπιο σύστημα, όπως η φτώχεια, η ανεργία, η άνοδος του φασισμού κ.ά., ως «μια χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και «πρωτοφανή πράγματα για μια χώρα σε καιρό ειρήνης».

Απογειώνοντας την πρόκληση, ισχυρίστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που ανέλαβε από την αστική τάξη το χρίσμα και το «τιμόνι» της αστικής διαχείρισης για να κάνει τη βρωμοδουλειά του κεφαλαίου, ήταν... ο εκφραστής της αντίστασης του λαού. Οπως δήλωσε: «Δεν πορευτήκαμε με βεβαιότητες. Παρά μόνο με μία. Αυτή που μας όρισαν οι Ελληνίδες και οι Ελληνες: Να βγάλουμε τη χώρα από τη στενωπό των μνημονίων και της αέναης λιτότητας. Περάσαμε από πολλά κύματα (... ) Τίποτα από αυτά, όμως, δεν λύγισε την προσπάθειά μας. Και αυτό γιατί οι άνθρωποι που μόχθησαν για να φτάσουμε στον προορισμό δεν ήταν πια στο περιθώριο. Δεν ήταν πια κλεισμένοι στο αμπάρι, χωρίς φωνή, χωρίς ελπίδα. Αλλά ήταν στο τιμόνι. Μαζί μας. Και στα δύσκολα ήταν αυτοί που το κράτησαν σφιχτά».

Ολοκληρώνοντας το διάγγελμά του, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για «μέρα λύτρωσης» και «αφετηρία μιας νέας εποχής» και σκιαγράφησε τα ψευτοδιλήμματα και τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές της «επόμενης μέρας», με βάση τα οποία θα επιχειρηθεί εκ νέου ο εγκλωβισμός του λαού. Οπως είπε: «Δεν θα γίνουμε λωτοφάγοι. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις αιτίες και τα πρόσωπα που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια», «δείχνοντας» ως αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης «τη φοροασυλία του μεγάλου πλούτου, τη γενικευμένη διαπλοκή και διαφθορά, την ασυδοσία μιας σειράς επιχειρηματικών και εκδοτικών ομίλων» και τα «νεοφιλελεύθερα πειράματα» και βαφτίζοντας ως «νέες μάχες» που είναι μπροστά την υποτιθέμενη μάχη ενάντια στην «Ελλάδα της διαφθοράς, της διαπλοκής και της εξουσίας των λίγων», που η κυβέρνησή του και οι υπόλοιπες δυνάμεις της αστικής διαχείρισης υπηρετούν.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καμία εμπιστοσύνη, καμία αυταπάτη! Καθαρή έξοδος για το λαό σημαίνει κατάργηση των μνημονιακών νόμων!

Ανακοίνωση για τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα στην Ιθάκη εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ δήλωση με ίδιο περιεχόμενο έκανε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου έχει ως εξής:

«Με το σημερινό του διάγγελμα, που θύμισε τη λαϊκή ρήση "εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν", ο πρωθυπουργός προσπαθεί να κρύψει ότι η δήθεν "νέα εποχή" βασίζεται πάνω στα "αποκαΐδια" των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας.

Η επόμενη μέρα θα είναι η συνέχεια της προηγούμενης, αφού θα είναι εδώ οι εκατοντάδες μνημονιακοί νόμοι, η αυστηρή εποπτεία της ΕΕ, τα ματωμένα πλεονάσματα, η εργασιακή ζούγκλα, η φοροληστεία, η υποβάθμιση κάθε πτυχής της ανθρώπινης ζωής. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο ελληνικός λαός, όση κοροϊδία κι αν επιστρατεύσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε όσους θεατρινισμούς κι αν καταφύγει ο κ. Τσίπρας.

Η κυβέρνηση δε δεσμεύεται για την κατάργηση ούτε ενός μέτρου που επιβλήθηκε στο λαό με τα μνημόνια. Αντίθετα, δεσμεύεται σε όλους τους τόνους ότι οι αναδιαρθρώσεις θα συνεχιστούν, ότι δε θα υπάρχει καμιά επιστροφή στο παρελθόν, εννοώντας ουσιαστικά ότι ο λαός θα πρέπει να ξεχάσει όλα όσα έχασε και να συμβιβαστεί με τα ψίχουλα και τα εφάπαξ βοηθήματα.

Αυτή είναι άλλωστε και η εντολή του κεφαλαίου, όπως επίσης και των εταίρων της κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ, που από τη μια μεριά δίνουν τα εύσημα στην κυβέρνηση για τη βρώμικη αποστολή που έφερε σε πέρας, από την άλλη μεριά προεξοφλούν τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής. Την προώθηση αυτής της πολιτικής θα αξιολογούν οι "αγορές" και οι "επενδυτές", για να δείχνουν εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

Η "μνημονιακή" πραγματικότητα που περιέγραψε ο πρωθυπουργός, η φτώχεια, η ανεργία, η καταστολή, η διαφθορά, τα προκλητικά κέρδη για το κεφάλαιο είναι η βαρβαρότητα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, είναι ο πυρήνας και της δικής του πολιτικής, που συνέχισε με συνέπεια την πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Αυτή η στρατηγική ταύτιση δεν κρύβεται, όσο κι αν το επιδιώκουν και οι μεν και οι δε, με ψευτοδιλήμματα για "αντιδεξιά - αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπα", για "πρόοδο - συντήρηση", που θυμίζουν "ξαναζεσταμένη σούπα" του χρεοκοπημένου δικομματισμού.

Καμία εμπιστοσύνη, καμία αυταπάτη. Καθαρή έξοδος για το λαό σημαίνει κατάργηση των μνημονιακών νόμων, αναπλήρωση των απωλειών, ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

Ο λαός, οι εργαζόμενοι δεν είναι "λωτοφάγοι" και δε θα ταχθούν ούτε με τη Σκύλλα ούτε με τη Χάρυβδη. Ας επιλέξει ο κ. Τσίπρας με ποιο από τα δύο τέρατα θέλει να παραλληλίσει την κυβέρνησή του. Εμείς θα επιλέξουμε τη δική μας "Ιθάκη", που μας δίνει το ωραίο ταξίδι του αγώνα, για τη ζωή και το μέλλον που μας αξίζει! Αυτή η "Ιθάκη" σίγουρα "δε θα μας γελάσει"».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ξεκινάει το «μεταμνημονιακό» μνημόνιο

Με επόμενο βήμα την «άτυπη» συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 7 Σεπτέμβρη στη Βιέννη, «τρέχουν» οι διεργασίες αναφορικά με την πρώτη «μεταμνημονιακή» «αξιολόγηση» της αντιλαϊκής πολιτικής, ενώ στις 10 Σεπτέμβρη αναμένονται στην Αθήνα τα κλιμάκια του κουαρτέτου. Το κυρίαρχο ζήτημα για την τρέχουσα περίοδο αφορά το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, που κατατίθεται στη Βουλή την 1η Οκτώβρη, καθώς βέβαια και την πορεία εκτέλεσης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού και τις γενικότερες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς θα περάσει και από την «κρησάρα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στο πλαίσιο των «Ευρωπαϊκών Εξαμήνων». Πρόκειται για την «κανονικότητα» της ΕΕ, που έχει στόχο «την πρόληψη ή τη διόρθωση των "ανισορροπιών" που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία των οικονομιών των κρατών - μελών της ζώνης του ευρώ ή της ΕΕ συνολικά».

Σε αυτό το επίπεδο, στη διαδικασία των «Εξαμήνων», πέρα από τα δημοσιονομικά μεγέθη και τους κρατικούς προϋπολογισμούς, ενσωματώνονται και οι «προτεραιότητες» του λεγόμενου «ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων», ως ένα ακόμη εργαλείο «έγκαιρης διάγνωσης» και εντοπισμού τυχόν «αποκλίσεων» και αντιλαϊκών παρεμβάσεων σε ζητήματα σχετικά με τη διαρκή κούρσα για την απόσπαση «πόντων» ανταγωνιστικότητας από τα ευρωπαϊκά μονοπώλια. Η σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα κράτη - μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το Νοέμβρη.

Την ίδια ώρα, στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, η διαδικασία των «Ευρωπαϊκών Εξαμήνων» θα «τρέχει» ταυτόχρονα και παράλληλα με το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο», με τους ειδικούς όρους για την απογείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια, καθώς και για τις άλλες «δεσμεύσεις» και τα αντιλαϊκά ορόσημα που προβλέπονται στην πρόσφατη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ για την περίοδο μέχρι και το 2022. Μεταξύ άλλων, η συμφωνία προβλέπει ρητά και κατηγορηματικά τις «ειδικές δεσμεύσεις της Ελλάδας που θα διασφαλίσουν τη συνέχιση και ολοκλήρωση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων τη μετα-προγραμματική περίοδο». Ταυτόχρονα, το ελληνικό κράτος «θα σεβαστεί πλήρως τη δέσμευσή του να εξασφαλίσει ότι οι ετήσιοι προϋπολογισμοί θα επιτύχουν μεσοπρόθεσμα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η δεύτερη «μεταμνημονιακή» «αξιολόγηση», σε συνέχεια αυτής του επόμενου μήνα, προγραμματίζεται για το Δεκέμβρη του 2018. Με βάση αυτή, θα συνταχθεί η έκθεση των «θεσμών» σχετικά με την «πρόοδο» της αντιλαϊκής πολιτικής και των μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, μόνο σε περίπτωση «θετικής αξιολόγησης» (δηλαδή εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων) θα μεταβιβάζονται ανά εξάμηνο στον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ακούρευτα κρατικά ομόλογα μετά την αναδιάρθρωση (PSI) του 2012.

Διαχειριστικά ζόρια με το κρατικό χρέος

Την ίδια ώρα, οι ενδοαστικές αντιθέσεις αναφορικά με το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος που θα εμφανίσει η κυβέρνηση της Ιταλίας στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019, συνακόλουθα και το ενδεχόμενο διαπάλης με την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο φόντο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», έχουν ισχυρό αντίκτυπο στη δευτερογενή αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων κυμαίνονται στο 4,3%, δηλαδή σε επίπεδο που καθιστά απαγορευτική, για την ώρα, την έξοδο του ελληνικού κράτους στις χρηματαγορές, σε πείσμα βέβαια της λεγόμενης «καθαρής εξόδου» που διαφημίζει η κυβέρνηση.

Στην ίδια κατεύθυνση συμβάλλουν και οι αναταράξεις στην τουρκική οικονομία, με τους «επενδυτές» και τα funds να στρέφουν το «ενδιαφέρον» τους σε χαμηλότερες αλλά «διασφαλισμένες» αποδόσεις, όπως για παράδειγμα των γερμανικών ομολόγων.

Να σημειωθεί ότι παρά και τις πρόσφατες «αναβαθμίσεις» από τους «οίκους αξιολόγησης», το αξιόχρεο των ελληνικών κρατικών ομολόγων υπολείπεται ακόμη κατά πολλές βαθμίδες προκειμένου να γίνονται αποδεκτά με το «κανονικό» καθεστώς από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και βέβαια από τις διεθνείς χρηματαγορές. Σε κάθε περίπτωση, το καθοριστικό κριτήριο για την περαιτέρω «αναβάθμιση» της πιστοληπτικής αξιοπιστίας του ελληνικού κράτους, έτσι ώστε να διευκολύνεται και η πρόσβαση στις χρηματαγορές, είναι η περαιτέρω κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ