ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«Σημαντική διαρθρωτική μεταρρύθμιση» η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

Μια ακόμα επιβεβαίωση ότι είναι εδώ τα μνημόνια διαρκείας σε βάρος του λαού η απάντηση σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Από τις κινητοποιήσεις των νησιωτών ενάντια στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ
Από τις κινητοποιήσεις των νησιωτών ενάντια στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ
«Ολοκλήρωση μιας σημαντικής διαρθρωτικής μεταρρύθμισης» χαρακτηρίζει προκλητικά την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα ο επίτροπος Π. Μοσκοβισί, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και ξεκαθαρίζοντας ότι η εξαίρεση από την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου που δόθηκε σε πέντε νησιά έως τα τέλη του Δεκέμβρη του 2018 είναι προσωρινή.

Στην Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σ. Ζαριανόπουλος ρωτούσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «για το πώς τοποθετείται στο αίτημα: Οχι μόνο να μην καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά των περιοχών που προαναφέρθηκαν, αλλά και να επεκταθεί σε όλα τα νησιά», καθώς και «για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης για όλη την Ελλάδα».

Ο επίτροπος Π. Μοσκοβισί σημειώνει συγκεκριμένα στην απάντησή του στην Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σ. Ζαριανόπουλου: «Η παράταση των περιφερειακών συντελεστών ΦΠΑ καθυστερεί την ολοκλήρωση μιας σημαντικής διαρθρωτικής μεταρρύθμισης του συστήματος ΦΠΑ, με τη διατήρηση ενός διττού συστήματος που συνεπάγεται μεγαλύτερο διοικητικό φόρτο και κενά που θα μπορούσαν να τύχουν εκμετάλλευσης».

Πρόκειται για απάντηση που αποκαλύπτει περίτρανα ότι οι διακηρύξεις του πρωθυπουργού από την Ιθάκη περί τέλους των θυσιών αποτελεί μια ακόμα επιχείρηση εξαπάτησης του λαού από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Φανερώνει τι ακριβώς εννοεί η κυβέρνηση όταν δεσμεύεται σε όλους τους τόνους ότι οι «μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν».

Ταυτόχρονα, για οποιαδήποτε απόφαση για μέτρα - ψίχουλα προς τους κατοίκους των νησιών η Επιτροπή σημειώνει ότι θα πρέπει να «λαμβάνονται υπόψη τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια και να αποφεύγονται οι οπισθοδρομήσεις όσον αφορά τις εκτεταμένες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που έχει πραγματοποιήσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια». Το ίδιο άλλωστε διαβεβαιώνει και η κυβέρνηση δηλώνοντας με νόημα ότι «δεν πρέπει να υπάρξει καμιά επιστροφή στο παρελθόν».

Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ που ζουν και βασιλεύουν έχουν ως συστατικό στοιχείο τους τη φοροληστεία, το τσάκισμα δικαιωμάτων, τη φτώχεια, την ανεργία που δεν εξαιρεί και τους νησιώτες, την ίδια ώρα που οι επιχειρηματικοί όμιλοι θησαυρίζουν και επιδοτούνται με κάθε τρόπο.

Παράλληλα, ο επίτροπος αναφέρει ότι «τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα διερεύνησαν εναλλακτικές δυνατότητες όσον αφορά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στήριξης των κοινοτήτων που έχουν πληγεί, μεταξύ άλλων μέσω μιας προσέγγισης για την επίσπευση των επενδυτικών έργων κρίσιμης σημασίας στα νησιά, που χρηματοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Αυτά θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση των υποδομών, της συνδεσιμότητας και της κοινωνικής στήριξης επιτόπου». Προτρέπει δηλαδή σε αξιοποίηση ευρωενωσιακών κονδυλίων για «επενδυτικά έργα», τα οποία αναλαμβάνουν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι πολλαπλασιάζοντας τα κέρδη τους, ενώ την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα στα νησιά στενάζουν από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, τη φορολεηλασία, τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, τις τραγικές ελλείψεις ιατρών και νοσηλευτών σε νοσοκομεία, τα χρόνια προβλήματα στα σχολεία, τα τεράστια κόστη μεταφοράς.

Ειδικά σε σχέση με το αυξημένο κόστος μετακίνησης από τα απομονωμένα νησιά, η ΕΕ τονίζει ότι όποια μέτρα ληφθούν θα πρέπει να συνάδουν με τις «βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ. Τέτοιας έμπνευσης ήταν και το «μεταφορικό ισοδύναμο» που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ λίγους μήνες πριν ως ...δήθεν αντίμετρο στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά και που δεν συνιστά τίποτα άλλο παρά άλλη μια μορφή επιδότησης των εφοπλιστών, που εξακολουθούν να καθορίζουν τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων ανενόχλητοι και να επιδοτούνται με εκατομμύρια, είτε απευθείας για τις λεγόμενες άγονες γραμμές είτε έμμεσα για το μεταφορικό ισοδύναμο, με βάση την εθνική και την ευρωενωσιακή νομοθεσία για την «απελευθέρωση» των εσωτερικών θαλάσσιων μεταφορών, αφήνοντας ανικανοποίητη την ανάγκη των νησιωτών για φθηνές, απρόσκοπτες και σύγχρονες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Σχολιάζοντας την απάντηση του επιτρόπου η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Οι εκατοντάδες μνημονιακοί νόμοι, ανάμεσά τους και η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, αποτελούν απαίτηση του κεφαλαίου. Αυτήν τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης τόσο οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο και οι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ υπηρετούν σε κοινή στρατηγική σύμπλευση, παρά τα αποπροσανατολιστικά ψευτοδιλήμματα που επιχειρούν να καλλιεργήσουν στους εργαζόμενους.

Μόνη εγγύηση για την επόμενη μέρα του λαού ο αγώνας χωρίς καμιά αναμονή για την κατάργηση των μνημονιακών νόμων, την αναπλήρωση των απωλειών και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών σε μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ».

ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Στήνονται οι νέες παγίδες εγκλωβισμού του λαού

Ως «αφετηρία» για ένα νέο γύρο διεργασιών στο αστικό πολιτικό σύστημα και στόχο τον εγκλωβισμό του λαού στα προτάγματα του κεφαλαίου με βάση τα πλαστά δικομματικά δίπολα περί συγκρότησης «προοδευτικών» ή «αντιΣΥΡΙΖΑ» μετώπων, λειτουργεί η τυπική λήξη του 3ου μνημονίου.

Στην παρούσα φάση πιο έντονες είναι οι σχετικές διεργασίες που δρομολογεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και της λεγόμενης κεντροαριστεράς, με τον επικείμενο ανασχηματισμό - κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη βδομάδα - αλλά και τις οργανωτικές αλλαγές που φαίνεται να προκρίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ να υπηρετούν αυτήν την προσπάθεια. Στο πλαίσιο αυτό ακούγεται το όνομα του Π. Σκουρλέτη και φημολογείται η μετακίνησή του απ' το κυβερνητικό σχήμα στη θέση του γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει τις επόμενες μέρες μετά τον ανασχηματισμό που επίκειται.

Χτες, ο υπουργός Εσωτερικών σε δηλώσεις του στον ρ/σ «24/7» επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς τις σχετικές συζητήσεις με τον πρωθυπουργό, όπως και τον ανασχηματισμό, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση κόμματος - κυβέρνησης. Το κόμμα δεν είναι κυβερνητικό παραμάγαζο, θα υπάρχει και μετά την κυβέρνηση», ενώ ανέφερε ότι «υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του ειδικού βάρους του κόμματος, υπάρχει και ανάγκη αναδιάταξης στο εσωτερικό της κυβέρνησης».

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα στην «κεντροαριστερά» επανέλαβε το κυβερνητικό παραμύθι περί «καλής και κακής» σοσιαλδημοκρατίας, λέγοντας ότι «πάντα είναι στην ημερήσια διάταξη ο διάλογος ανάμεσα στην αριστερά και την κεντροαριστερά. Η σχέση αυτή είχε διαρραγεί τα τελευταία χρόνια σε όλη την Ευρώπη λόγω της υιοθέτησης νεοφιλελεύθερων πολιτικών από τη σοσιαλδημοκρατία. Υπάρχουν στελέχη του ΚΙΝΑΛ που είναι πλήρως ταυτισμένα προγραμματικά με τη ΝΔ, όπως ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Λοβέρδος, ενώ άλλα θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει αναστοχασμός σε σχέση με στρατηγικές επιλογές αυτού του χώρου. Η Αριστερά μεγάλωσε κάτω από τις δύσκολες συνθήκες του μνημονίου, ωρίμασε και οφείλει να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός προοδευτικού μετώπου. Εάν εξασφαλίζονται πολιτικές προϋποθέσεις μπορούμε να το κάνουμε και στο πλαίσιο του ανασχηματισμού».

Απ' το ίδιο «βήμα» ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε ότι «ο δρόμος των συνεργασιών είναι υποχρεωτικός» και πρόσθεσε ότι η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει πριν από την προσφυγή στις κάλπες «με εθνική συνεννόηση σε βασικά θέματα». Κάλεσε δε την Φώφη Γεννηματά να δει «τα μηνύματα που στέλνουν στο κινητό της οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές» και ζήτησε από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης «να διαλέξουν ανάμεσα στον προοδευτικό και τον συντηρητικό πόλο».

Επίθεση στο Κίνημα Αλλαγής για τη στάση του απέναντι στην πρόταση της κυβέρνησης για διάλογο όλων των προοδευτικών δυνάμεων εξαπέλυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση κατέθεσε μια πρόταση και αντί να δούμε μια σοβαρή απάντηση, παρακολουθούμε τη μετατροπή του ΚΙΝΑΛ σε μια ιδιότυπη κεντροδεξιά».

Την ίδια ώρα, με αφορμή και το χτεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού, τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές ενισχύουν και τα υπόλοιπα κόμματα της αστικής διαχείρισης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυρ. Μητσοτάκης, κατηγόρησε χτες τον πρωθυπουργό για «διχαστικό λόγο», υπενθυμίζοντάς του ότι η επόμενη μέρα για το κεφάλαιο απαιτεί συναίνεση και «ενότητα απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος», όπως λέγονται οι στόχοι του κεφαλαίου, σημειώνοντας ότι «δεν πρόκειται να βγούμε από την κρίση όσο επιμένει δογματικά στο παράλογο μείγμα φόρων και εισφορών υπονομεύοντας την οικονομία και το εισόδημα των πολιτών (...) Δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Γι' αυτό η πολιτική αλλαγή είναι επιβεβλημένη».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «κήρυγμα μίσους και διχασμού», προσθέτοντας ότι «το αχρείαστο και επώδυνο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έληξε, αλλά τα προβλήματα είναι εδώ» και προσήψε στην κυβέρνηση «διχαστικές και πελατειακές λογικές, καθεστωτισμό, λαϊκισμό, δημαγωγία, ψεύτικες υποσχέσεις, κυνισμό και απανθρωπιά». Με τη σειρά της ζήτησε κι αυτή «πολιτική αλλαγή» και «προοδευτική διακυβέρνηση».

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΟ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟ
Απορρίφθηκε το αίτημα για ακύρωση του ασύλου

Ανοίγει ο δρόμος για τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων στον έναν από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς μετά τη χτεσινή δημοσίευση της ομόφωνης απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα της κυβέρνησης που ζητούσε να ακυρωθεί το άσυλο το οποίο του είχε χορηγηθεί. Οι «8» βρίσκονται σε καθεστώς «φυλασσόμενης» ελευθερίας, ενώ σε τρεις από αυτούς έχει ήδη αναγνωριστεί η ιδιότητα του πρόσφυγα. Να υπενθυμίσουμε ότι για τον Τούρκο πιλότο, η υπόθεση τελεσιδίκησε σε δίκη στο ΣτΕ και συνεπώς είναι ο πρώτος που θα πρέπει να λάβει ταξιδιωτικά έγγραφα, όταν όμως το αποφασίσει η ελληνική πολιτεία.

Η απόφαση μεταξύ άλλων επικαλείται τη Συνθήκη της Γενεύης, σύμφωνα με την οποία για να υπάρχει δικαιολογημένος φόβος ότι θα διωχθεί ο αιτών άσυλο για τις πολιτικές του πεποιθήσεις δεν χρειάζεται να τις εκδηλώνει εκείνος ρητά αλλά αρκεί να του τις καταλογίζει ρητά ο φορέας της δίωξης (Τουρκία): «Η απόφαση της επιτροπής ασύλου (που του χορηγεί άσυλο) είναι επαρκώς αιτιολογημένη καθώς υφίσταται ο απαραίτητος αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ του δικαιολογημένου φόβου διώξεως του παρεμβαίνοντος (σ.σ. Τούρκου πιλότου) στην χώρα καταγωγής του και των αποδιδόμενων σε αυτόν από το τουρκικό κράτος πολιτικών πεποιθήσεων».

Σχετική ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσαν οι 11 πρώην πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, οι οποίοι επισημαίνουν μεταξύ άλλων: «Οι διεθνείς νομικοί και νομολογιακοί κανόνες είναι τυπολατρικά απαραβίαστοι από κάθε κυβέρνηση που θέλει να σέβεται τον εαυτό της και τους πολίτες της. Οι ίδιοι διεθνείς κανόνες δεν επιδέχονται κοντόφθαλμες, αψυχολόγητες, ευκαιριακές και υποσχετικές πολιτικές».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ