ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ - ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ
Με ΝΑΤΟική «τεχνογνωσία» η οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας

Προσπάθεια να κρυφτούν οι πραγματικές ευθύνες της κυβέρνησης πίσω από τις αλλαγές προσώπων

Χροιά ...ΝΑΤΟ έχει η τοποθέτηση του Γ. Ταφύλλη στη θέση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, μετά την παραίτηση από τη θέση του Γ. Καπάκη, έπειτα από την τραγωδία στο Μάτι και την Ανατ. Αττική γενικότερα. Ο Γ. Ταφύλλης υπηρέτησε στην Ελληνική Αεροπορία, αρχικά ως πιλότος μαχητικών αεροσκαφών και στη συνέχεια ως επιτελής και επικεφαλής του φορέα για τη σχεδίαση και ανάπτυξη της υποδομής των Πληροφοριακών Συστημάτων που υποστηρίζουν το επιχειρησιακό έργο της Αεροπορίας.

Διετέλεσε προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διαχείρισης Λογισμικού των Ιπταμένων RADAR AWACS του NATO στη Γερμανία. Εργάστηκε ως πολιτικό προσωπικό στο ΝΑΤΟ και ειδικότερα στο Στρατηγείο Νοτιοκεντρικής Ευρώπης, με την ιδιότητα του Αρχιμηχανικού και Συμβούλου Πληροφορικής, έχοντας την ευθύνη για τη σχεδίαση και υλοποίηση πληροφοριακών συστημάτων μεγάλης κλίμακας. Επιπλέον, ανέλαβε την υλοποίηση εκτενών προγραμμάτων εκπαίδευσης σε χώρες του προγράμματος «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη», για υποδομές και τεχνολογίες αιχμής στον τομέα Διοίκησης και Ελέγχου.

Από το Δεκέμβρη του 2017 διηύθυνε το περιλάλητο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας, στο πλαίσιο του οποίου, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ανέλαβε το συντονισμό δράσης για την αναμόρφωση του λεγόμενου Συστήματος Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της χώρας. Εχει διατελέσει γγ του υπουργείου Αμυνας και γγ Ψηφιακής Πολιτικής. Κατά τη θητεία του στο Αμυνας τού ανατέθηκε ο επιχειρησιακός συντονισμός του Προσφυγικού, αμέσως μετά την υπογραφή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της αντικατάστασης προσώπων, απόγευμα Κυριακής αντικαταστάθηκαν οι αρχηγοί της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας. Κατόπιν απόφασης του ΚΥΣΕΑ, νέος αρχηγός της Πυροσβεστικής αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος υπαρχηγός, αντιστράτηγος Ματθαιόπουλος Βασίλειος, και νέος αρχηγός της Αστυνομίας ο μέχρι πρότινος υπαρχηγός, αντιστράτηγος Ανδρικόπουλος Αριστείδης. Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή είχε παραιτηθεί ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, με τα καθήκοντά του να ανατίθενται στον Π. Σκουρλέτη.

Αντιδράσεις για Πολάκη

Σχολιάζοντας τις αλλαγές, όπως και τον φημολογούμενο ανασχηματισμό, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ δήλωσε για τον Αλ. Τσίπρα ότι «όσους ρόλους και αν αλλάξει στους συνεργάτες του, η ευθύνη για την κατάσταση στη χώρα είναι δική του. Και επειδή δεν μπορεί να ανασχηματίσει τον εαυτό του, τη λύση θα τη δώσουν οι Ελληνες. Ο κ. Τσίπρας θα φύγει στις εκλογές, που πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό».

Σε ανάλογο μήκος, από πλευράς Κινήματος Αλλαγής, η Εύη Χριστοφιλοπούλου δήλωσε ότι «πριν λίγες μέρες για τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν έφταιγε κανείς για την τραγωδία. Ολα τα είχαν κάνει τέλεια. Τώρα, υπό τη λαϊκή κατακραυγή, φταίνε ο Τόσκας, ο Καπάκης και οι αρχηγοί των Σωμάτων. Εις μάτην όμως νομίζουν ότι έτσι θα απαλλάξουν από τις ευθύνες τους τον κ. Τσίπρα και την ανίκανη κυβέρνησή του. Εχουν τελειώσει. Απομένει η τυπική πράξη, με την καταδίκη των πολιτών στις εκλογές».

Αντιδράσεις εκδηλώθηκαν και για τις δηλώσεις του Π. Πολάκη ότι οι νεκροί στο Μάτι «θολώνουν την εικόνα» των επιδόσεων της κυβέρνησης. Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση για κυνισμό και επιχείρηση συγκάλυψης. Ο δε εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Π. Χρηστίδης, κατηγόρησε τον Π. Πολάκη για προσβολή νεκρών, όπως και τον Αλ. Τσίπρα που δεν τον έχει ακόμα αποπέμψει.

Ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση Τόσκα

Αλλαγή σκυτάλης, όχι όμως και πολιτικής, σηματοδοτεί η παραλαβή των αρμοδιοτήτων του Ν. Τόσκα το περασμένο Σάββατο από τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη μετά την παραίτηση του πρώτου, σε μία κίνηση εκτόνωσης της λαϊκής αγανάκτησης για την πολύνεκρη τραγωδία στην Ανατολική Αττική. Στις δηλώσεις του ο Ν. Τόσκας έκανε έναν απολογισμό της θητείας του στο υπουργείο και τόνισε ότι για λόγους συνείδησης είχε θέσει από την πρώτη στιγμή την παραίτησή του στον πρωθυπουργό.

Μετ' εμποδίων η μάχη της επιβίωσης στα πυρόπληκτα

Καταγγελίες για αποκλεισμούς ακόμα και απ' αυτήν την πενιχρή «βοήθεια» του κράτους

Δεν πάνε καλά καλά ούτε 15 μέρες από την τραγωδία στο Μάτι και ήδη, όπως καταγγέλλουν πυρόπληκτοι σε κλιμάκια του Κόμματος που βρίσκονται κάθε μέρα στην περιοχή, οι διάφορες υπηρεσίες έχουν αρχίσει να τους κάνουν «μπαλάκι» ή να επικαλούνται διάφορα «παραθυράκια» των σχετικών διατάξεων για να κόψουν ακόμα κι αυτά τα πενιχρά βοηθήματα για τις εντελώς πρώτες και στοιχειώδεις ανάγκες τα οποία εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Να σημειωθεί ότι οι αιτήσεις για το έκτακτο επίδομα από τους πυροπαθείς σε Κινέτα και Ανατ. Αττική είχαν φτάσει τις 2.569 μέχρι την Κυριακή. Από αυτές, οι 912 κατατέθηκαν στο δήμο Ραφήνας - Πικερμίου, οι 942 στο δήμο Μαραθώνα, οι 466 στο δήμο Μεγαρέων και οι υπόλοιπες 249 στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ζευγαριού με δύο μικρά παιδιά, που μένουν στο - μισοκαμένο πλέον - σπίτι που τους άφησε ο πατέρας της γυναίκας, αλλά επειδή δεν φαίνονται ούτε ως ιδιοκτήτες, ούτε ως νοικάρηδες, αλλά ως «φιλοξενούμενοι», δεν δικαιούνται το επίδομα!

Σε άλλο σπίτι, στην ίδια γειτονιά, σε ζευγάρι με 7 μηνών βρέφος και το ίδιο με προβλήματα υγείας, με καμένο το σπίτι των γονιών τους, τους ανακοινώθηκε ότι δεν δικαιούνται το επίδομα γιατί δεν είναι γραμμένοι στην οικεία ΔΟΥ. Και η λίστα έχει συνέχεια, με παραδείγματα και καταγγελίες να περιγράφονται και στη σύσκεψη που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, μαζί με φορείς της περιοχής την περασμένη Κυριακή.

Αίσθηση έχουν προκαλέσει και όσα κατέγραψε το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» από το οδοιπορικό στις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατ. Αττικής. Οπως για παράδειγμα ότι πάνω στα αποκαΐδια έχει ξεκινήσει η δράση τοπικών παραγόντων, επιχειρηματιών και φασιστοειδών που πλησιάζουν κατοίκους της περιοχής για εξυπηρετήσεις και ρουσφέτια.

Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία κατοίκων ότι φασιστοειδή επισκέφτηκαν το Μάτι και λένε σε κατοίκους «μην ανησυχείτε, εμείς έχουμε λεφτά. Θα μπουν οι εταιρείες και θα τα φτιάξουν όλα». Επίσης, έχουν εντοπιστεί εθελοντές που μοιράζουν βοήθεια λέγοντας ότι προέρχεται από συγκεκριμένο ξενοδοχείο, βάζοντας σε σκέψη τους κατοίκους για τις πραγματικές προθέσεις και τα σχέδια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που στις στάχτες μιας ζωής βλέπουν να ανοίγονται ευκαιρίες για νέα κέρδη.

Επίσης, τοπικοί παράγοντες πλησιάζουν κατοίκους λέγοντάς τους πως μόλις καταλαγιάσουν τα πράγματα, χωρίς να μαθευτεί, θα υπάρξει για ορισμένους πυρόπληκτους «ιδιαίτερη μεταχείριση».

Αλλες καταγγελίες αφορούν στα δικαιολογητικά για επίδομα αναπηρίας από την πυρκαγιά, όπου χρειάζεται και γνωμάτευση πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής για το είδος της πάθησης, το ποσοστό αναπηρίας και τη διάρκειά της. Αυτό όμως εκδίδεται μετά από έξι μήνες, ενώ θα ήταν αρκετή η γνωμάτευση του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να είναι «δώρο άδωρο» για όσους τώρα βρίσκονται στην ώρα της ανάγκης και μάλιστα τραυματισμένοι βαριά από την πυρκαγιά.

Είναι φανερό απ' όλα τα παραπάνω ότι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής δεν πρέπει να κρατήσουν στάση αναμονής σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση των ζημιών, τις αποζημιώσεις και πολύ περισσότερο την ανάγκη να διαμορφωθούν όλες οι απαραίτητες υποδομές για την ουσιαστική προστασία των λαϊκών στρωμάτων.

Με τον αγώνα τους και βάζοντας στο στόχαστρο την πηγή του κακού, την πολιτική προς όφελος του κεφαλαίου, να παλέψουν για λύσεις και μέτρα ανακούφισης προς όφελός τους.

Στους 91 οι νεκροί μέχρι τώρα

Στους 91 έχει φτάσει ο αριθμός των νεκρών από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και οι δύο μη αναγνωρίσιμες σοροί με διαθέσιμο DNA που δεν έχουν αναζητηθεί από συγγενικά τους πρόσωπα. Αλλο ένα άτομο υπολογίζεται ως αγνοούμενο, με βάση την υποβολή επίσημης δήλωσης από φιλικό του πρόσωπο.

Συγκεκριμένα, μία εγκαυματίας υπέκυψε το βράδυ της Κυριακής. Πρόκειται για 95χρονη, η οποία νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του «Θριασίου» Γενικού Νοσοκομείο Ελευσίνας. Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Κυριακής κατέληξε 85χρονος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Ευαγγελισμού» και μία μέρα νωρίτερα είχε καταλήξει μία 55χρονη γυναίκα. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, 36 εγκαυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής, από τους οποίους οι έξι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Ενα παιδί εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» σε καλή κατάσταση.

Παράλληλα, συνεχίζεται η έρευνα που διεξάγει η Εισαγγελία Πρωτοδικών για τη φονική πυρκαγιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατάλογος των μαρτύρων που καλούνται να καταθέσουν διευρύνεται, ενώ αναμένεται και η διαβίβαση στην Εισαγγελία των επικοινωνιών που έχουν καταγραφεί μεταξύ των εμπλεκομένων πριν και μετά την πύρινη καταστροφή. Τέλος, την προηγούμενη Παρασκευή, οι εισαγγελείς πραγματοποίησαν αυτοψία στις καμένες περιοχές.

ΚΚΕ
Κανένα επικοινωνιακό κόλπο δεν μπορεί να συγκαλύψει τις κυβερνητικές ευθύνες

Σε σχόλιο για τις παραιτήσεις διαφόρων κυβερνητικών στελεχών το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι αποπομπές και οι παραιτήσεις διαφόρων υπηρεσιακών στελεχών έχουν μοναδικό στόχο να κρύψουν τη βασική και κύρια ευθύνη των πολιτικών προϊσταμένων τους, δηλαδή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που όξυνε τα προβλήματα υποβάθμισης και υποχρηματοδότησης στους τομείς της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης, συνεχίζοντας την πολιτική των προκατόχων της. Αλλωστε, ήταν η ίδια η κυβέρνηση που απαντούσε καθησυχαστικά στις επανειλημμένες εκκλήσεις του ΚΚΕ για λήψη μέτρων. Η ευθύνη βαραίνει πάνω απ' όλα την ίδια και κανένα επικοινωνιακό κόλπο δεν μπορεί να το συγκαλύψει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ